Dodaj do ulubionych

Kto mógłby jeszcze dostać Benedyktowicza?

23.12.05, 11:53
Przeczytałem o Nagrodzie im. Benedyktowicza i po tych dwóch
zdaniach ....."Problemy pojawiły się już rok temu. Zamiast zwyczajowych
trzech, było wtedy tylko dwoje laureatów, a na uroczystości wręczenia
pojawiło się mniej osób niż zwykle...." zacząłem się zastanawiać, czy już nie
ma komu dawać, czy nie ma już się komu zająć wyborem kandydatów? Może
lepiej,że skończy się tak niż miałaby się ta nagroda rozmywać. Jeszcze kto
wpadnie na pomysł .."a ja sobie kupię". Nagrodę Benedyktowicza dostawali
ludzie zasłużeni dla kultury, nauki i pracy społecznej.
zs.eo.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=2022&news_id=77150
Obserwuj wątek
    • krzycho1252 Re: Kto mógłby jeszcze dostać Benedyktowicza? 26.12.05, 20:46
      Widocznie nie ma kandydatów. Wirtualnie przyznałbym bambii'emu za podniesienie
      forum na wyższy poziom intelektualny i nieobecnemu już Tedowi za elementy
      przedpoezji i nowy surrealizm. Nie jestem w kapitule, niestety.
      • horus8 Re: Kto mógłby jeszcze dostać Benedyktowicza? 27.12.05, 10:35
        No to jest niezła kaszanka.

Może w S. jest za dużo nagród a za mało mieszkańców? Nie ma kogo nagradzać!! To świetny pomysł do kabaretu!

No i okazuje się jakie to miasto jest małe, malutkie, a niektórzy jak tego nie widzą i przez własne zadufanie chcą na siłę uczynić je metropolią. Śmieszne i groźne zarazem, bo co za jakiś czas będzie z innymi nagrodami? Kiedy zabraknie ludzi wartych wyróżnienia (a przecież w końcu tak się stanie), trzeba będzie urządzać uliczne łapanki żeby uratować rzekomy honor.

Wiem jaki błąd popełniono, ale nie powiem.

A na koniec: nie przeceniaj bambiego, niedługo napiszę o jego metodzie kreowania złudzeń.
        • no_login Re: Kto mógłby jeszcze dostać Benedyktowicza? 27.12.05, 12:22
          Wiem jaki błąd popełniono, ale nie powiem.
          nie daj się prosić, powiedz...
      • bambii Re: Kto mógłby jeszcze dostać Benedyktowicza? 27.12.05, 12:43
        oj zabolal cie Krzychu widze bardzo zabolal mój świateczny dowcip. Trudno czasem
        pogodzić sie z tym ze ktoś inaczej patrzy na świat, szczególnie że to "inaczej"
        jest w mniejszości.
        Ale spoko mozecie sobie przyznac nagrody, nawet nic nie powiem , w koncu nie
        jestem na liście upowazniocnych do krytyki :>

Ale i tak pozdrawiam poświatecznie i tak bardziej noworocznie :)
        • krzycho1252 Re: Kto mógłby jeszcze dostać Benedyktowicza? 27.12.05, 16:06
          Całkiem poważnie tak napisałem.Myślałem,że ja jestem w "mniejszości" albo
          w "oblężonej twierdzy ciemnogrodu", że o "moherowym kręgu" nie wspomnę.
          • horus8 Re: Kto mógłby jeszcze dostać Benedyktowicza? 28.12.05, 00:41
            No oczywiście, że jesteś. I to na pewno ze mną. Jest na to pewny sposób: zapisać
            się do PO i ogłosić to na forum. Odczepią się. No może przydałoby się jeszcze
            codziennie potakiwać głową bambiemu...
            Może spróbujemy?
            • emektb Re: Kto mógłby jeszcze dostać Benedyktowicza? 28.12.05, 01:00
              no widzisz horus8 ty tu o lękach piszesz, braku urzedzeń itp., itd. a tu proszę
              PO boli:)))
              • krzycho1252 Re: Kto mógłby jeszcze dostać Benedyktowicza? 28.12.05, 15:44
                emektb napisał:
                >
                > PO boli:)))
                >
                Co boli PO ? POboli i przestanie . Przepraszam z manipulację.
              • horus8 Re: Kto mógłby jeszcze dostać Benedyktowicza? 28.12.05, 17:58
                Mnie PO nie boli, lubię PO. Tylko, że niektórzy peowcy uprawiają tu partyjną
                indokrynację (ufff, ale słowo), uważają się za jedyne wyrocznie a w dodatku
                krytykują rozpaczliwie i niesprawiedliwie. Tego akurat nie lubię.

A Ty sobie cichutko siedzisz, to skomentujesz, tamto przemilczysz i czekasz
                cierpliwie na odnowę. Tak?
                • bambii Re: Kto mógłby jeszcze dostać Benedyktowicza? 28.12.05, 18:58
                  Mnie PiS nie boli, lubię PiS. Tylko, że niektórzy pisowcy uprawiają tu partyjną
                  indokrynację (ufff, ale słowo), uważają się za jedyne wyrocznie a w dodatku
                  krytykują rozpaczliwie i niesprawiedliwie. Tego akurat nie lubię.

fajnie brzmi :)))))
          • bambii Re: Kto mógłby jeszcze dostać Benedyktowicza? 28.12.05, 09:09
            > Myślałem,że ja jestem w "mniejszości"

Krzysiu przegapiłeś ogłoszenie wyników wyborów ? ;)
            • krzycho1252 Re: Kto mógłby jeszcze dostać Benedyktowicza? 28.12.05, 16:01
              bambii napisał:
              >
              > Krzysiu przegapiłeś ogłoszenie wyników wyborów ? ;)
              >
              Wybory parlamentarne nie przyniosły wiekszości. Prezydenckie, mówisz...
              Szkoda mi tego Benedyktowicza. Malarz bez rąk,powstaniec.."Od drugiej salwy
              zginął Teresiński.Został sam....W tym momencie poczuł potworny ból w lewym boku
              i miażdżący ból lewej dłoni. Kozak,ktory przestrzelił mu rękę widząc,że
              Benedyktowicz się nie rusza,zsiadł z konia i jednym pociągnięciem szabli odciął
              prawą dłoń Ludomira,tuż przy napięstku..... ..kozak wycedził:-"Wot,
              buntowszczik, nie udzierżysz ty uże gwintowki".."
              K.Tomaszewski "Takie ziarno,ze mnie jest" z 1996r.
              • bambii Re: Kto mógłby jeszcze dostać Benedyktowicza? 28.12.05, 16:25
                > Prezydenckie, mówisz...

zawiesiles glos, jakby ci zabrakło słów, sam prowokacyjnie zaczales ten tor
                wątku , czy to jedynie mialo sluzyc wyzszemu celowi ?
              • horus8 Re: Kto mógłby jeszcze dostać Benedyktowicza? 28.12.05, 18:04
                No, tego nie znałem. Dobbiłeś mnie tą cytatą (albo współcześnie - tym cytatem).
                I dyskretnie napiętnowałeś szanowną kapitułę. A co za ludzie tam zasiadają? Zna
                ich ktoś?

Zbyt dużą wzięli na siebie odpowiedzialność i - biedaki - nie podźwignęli. Nie
                powinni się już w to bawić, hańbią siedleckich bohaterów.
                • krzycho1252 Re: Kto mógłby jeszcze dostać Benedyktowicza? 28.12.05, 23:04
                  ..."Od 1987 r w pracach Komitetu Nagrody im.Ludomira Benedyktowicza społecznie
                  pracowali:Zofia Czapska.Małgorzata Biały, Henryk Kaczorowski, Henryk
                  Mierzwiński,Wojciech Maciejewski,Krzysztof Tomaszewski,Andrzej
                  Węckowski,Tadeusz Kuć,Sławomir Musiej, Stanisław Jastrzębski,Leszek Karol
                  Izdebski, Andrzej Bohdanowicz...a od roku 1996 utworzono Kapitułę Nagrody tj
                  czlonkowie Komitetu i Laureaci Nagrody.." (z tej samej książki K.Tomaszewskiego)
                  W TS dalej napisali
                  ..."Być może w grę wchodzą zawirowania organizacyjne. Rok temu „pilotowanie”
                  Nagrody przejęło od Unii Chrześcijańsko-Społecznej Stowarzyszenie Kultura-
                  Oświata-Samorządność. Czyżby sobie z tym nie radziło? – Nie było w tym roku
                  nagród, bo kapituła nie przedstawiła żadnych kandydatów – mówi Justyna Kopeć z
                  KOS-a. I dodaje, że Stowarzyszenie ma dbać o otoczkę organizacyjną, natomiast
                  meritum, czyli wyszukiwanie godnych wyróżnienia osób, należy właśnie do
                  kapituły..." Ma nastąpić ciąg dalszy, jak zapowiada autor tego artykułu
                  A.Białczak ale często redaktorzy Tygodnika Siedleckiego kończą,że cdn. Trudno
                  pisać o hańbie.Po prostu zabrakło fundatorów a o nich ciężko w dzisiejszych
                  czasach. Trzech posłów K.T.,R.A. i G.S. powinno zostać opiekunami tej nagrody,
                  dyskretnymi opiekunami i wesprzeć ją finansowo.
                  • krzycho1252 Re: Kto mógłby jeszcze dostać Benedyktowicza? 29.12.05, 08:39
                    I jest w Siedlcach ulica Ludomira Benedyktowicza, niedługa, dziesięć numerów
                    może.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka