Dodaj do ulubionych

Willa Rozanka

12.11.06, 21:29
Witam,

Zwlaszcza tych ktorzy moga ni przyblizyc historie miejsca w Markach zwanej
Willa Rozanka. Niedaleko krainy o wdziecznych nazwach: Biedocin i Palkowizna.
Ale klimat. Super.
Obserwuj wątek
    • myjka1 Re: Willa Rozanka 13.11.06, 20:44
      Witam! Nigdy nie słyszalam o takiej Willi mogę prosić o podanie dokładniejszego
      adresu, Biedocin i Palkowizna to dosyć duży areał.
      • palmgarden Re: Willa Rozanka 19.11.06, 20:43
        Witam,

Chodzi o Pogodna 8, pomiedzy Pogodna a Debowa. Jest tu wszystko odwrotnie bo
        przy Pogodnej jest najwiekszy Dab.

Pozdrawiam
        • myjka1 Re: Willa Rozanka 20.11.06, 10:44
          Słabo znam tamtejsze okolice, wydawało mi się, że Biedocin to bardziej ul.Długa
          czyli jakby nie ta strona rzeki. Moja mama czasami wspominała o sporej ilości
          letników, którzy pzryjeżdżali, o dziwo na wakacje do Strugi :) !, Nie wiem czy
          nie ośmieszę się pytaniem; czy ta willa była drewniana i czy cos jeszcze z niej
          zostało??
          • aniabi Re: Willa Rozanka 20.11.06, 11:16
            Ta willa stoi jeszcze. Przechodze obok niej. Nawet nie wiedziałam że tak się
            nazywa ;-). A czyja to własnośc?!
            • myjka1 Re: Willa Rozanka 20.11.06, 12:19
              oo już wiem trochę więcej niestety nie tyle ile by mnie satysfakcjonowało....
              Nie była to jednak willa wynajmowana letnikom; prywatna ze sporym ogrodem. Nie
              udalo mi się ustalić przedwojennego właściciela. Po wojnie kupiła ja rodzina
              Szczepkowskich vel "Kradzionych", a następnie połowę odkupili p.Głowaccy a
              połowę p. weterynarz z Pustelnika(nazwiska nie znam). Niestety p. Szczepkowscy
              juz nie żyją więc historię domu mogą znać sąsiedzi w podeszłym wieku albo
              mieszkańcy samej Willii
              pozdrawiam
              • aniabi Re: Willa Rozanka 20.11.06, 14:47
                co do nazwiska Szczepkowscy - to jest ich pełno w Strudze ;-). Mam dwóch
                sasiadów o tym nazwisku. Więc pewnie masz rację!!!!
                • myjka1 Re: Willa Rozanka 20.11.06, 16:33
                  wnioskuję, że możesz mieszkać na Szczyglej. Fakt jest taki,że tamtejsza"ziemia"
                  należała do pradziadka Szczepkowskiego, który miał mnóstwo dzieci....
                  • aniabi Re: Willa Rozanka 21.11.06, 07:53
                    ;-)
              • palmgarden Re: Willa Rozanka 23.11.06, 01:22
                Pozdrawiam Aniabi, Tadka, Modss a w szczegolnosci Myjke 1,

Nie spodziewalem sie takiego odzewu na ten post - nie wyborczy, polityczny,
                wypadkowy - taki lokalny, najlepszy dla Forum. Ale skoro jestesmy
                zainteresowani historia Czarnej Strugi, pieknych debow na Pogodnej ktore
                pamietaja naszych Krolow, niektorzy przechodza oboknich to dajcie znac czy
                pogrzebiemy troche w historii tych pieknych okolic. Nazwiska ktore przewijaja
                sie tez czesto to Zeranscy. Czy ktos zna piekna kapliczke w lesie ?
                Wtajemniczeni wiedza :-). Czy to prawda ze obok jest piekna Puszca Borecka ?
                Piekne tereny na rowerowe wycieczki. PS. Weterynarz i Glowacki nadal zyja.

P
                • tadek1947 Re: Willa Rozanka 27.11.06, 10:35
                  palmgarden napisał: Czy to prawda ze obok jest piekna Puszca Borecka ?

Puszcza Słupecka z Łęgami Czarnej Strugi. Puszcza Borecka to Mazury.
            • palmgarden Re: Willa Rozanka 23.11.06, 00:52
              Hej,

Kupilem ta dzialke w 1999 roku. Myslalem o ratowaniu tej ruiny ale zbyt
              zniszczona. Mieszkal tu niegdys pan "starszy", kolejarz. Obsadzil dzialke
              piekna roslinnoscia z czego byl wysmiewany. Teraz jego praca wyglada pieknie.

P
          • s.szafraniec Re: Willa Rozanka 23.11.06, 00:36
            Hej,

Tak, trafilas w dziesiatke. Bylo w okolicy kilka budynkow datujacych sie 18xx.
            Kiedy podnioslem stara dachowke z dachu - byly na jej spodniej stronie znaki
            cyrylica pisane. To chyba te cegielnie z Marek. Kiedys nawet dojezdzala
            kolejka. Letnicy...podobno bylo ich tu wiecej niz w Wilanowie. Swego nie
            znacie...

P.
        • tadek1947 Re: Willa Rozanka 21.11.06, 10:06
          palmgarden napisał:> Chodzi o Pogodna 8, pomiędzy Pogodna a Dębową.
          Willa Różanka. Niedaleko krainy o wdzięcznych nazwach: Biedocin i Pałkowizna.

Na moich starych mapach Pogodna i Dębowa należą do Czarnej Strugi.

Biedocin - teren wzdłuż ul.Długiej od drogi 631 do końca tamtych zabudowań.
          Parcele-Pałkowizna to teren przyległy do ul. Żytniej i Legionowej.

Pekin - róg Legionowej i Piłsudskiego,
          Adelin - teren wzdłuż Spacerowej na płn.od Granicznej,
          Zachoina - teren na płd.od ul.Granicznej pomiędzy Spacerową a Środkową.
          • aniabi Re: Willa Rozanka 21.11.06, 11:26
            a ulica szczygla? wg Twoich amp to gdzie?
            • tadek1947 Re: Willa Rozanka 21.11.06, 16:45
              aniabi napisała:

> a ulica szczygla? wg Twoich map to gdzie?

To też Czarna Struga
              • tadek1947 Re: Willa Rozanka 21.11.06, 19:58
                aniabi napisała:a ulica Szczygla? wg Twoich map to gdzie?

To też Czarna Struga.

Kto ma jakieś ciekawe domy, obiekty do przypomnienia w tym terenie.
                • myjka1 Re: ciekawe domy 21.11.06, 21:36
                  Z ciekawych domów to może ktos pamięta i coś wie o dwóch, których już nie
                  ma-(oba drewniane) pierwszy stał przy Legionowej, naprzeciwko przedostatniego
                  przystanku 718, a drugi w miejscu gdzie Długa łączy się ze Spacerową.
                  I jeszcze mam pytanie: który obszar zwany był; czy może jeszcze jest nazywany
                  Czarną Strugą??
                  • tadek1947 Re: ciekawe domy 22.11.06, 19:01
                    Jest drewniany dom na ul.Spacerowej nr.8? (od pętli w prawo) po prawej stronie.

myjka1 napisała:
                    I jeszcze mam pytanie: który obszar zwany był; czy może jeszcze jest nazywany
                    > Czarną Strugą??

Do obszaru Czarne Strugi zaliczano wszystkie domostwa za rzeką:Spacerowa,
                    Dębowa, Pogodna,Szczygla oraz wzdłuż Długiej i Legionowej( od pętli ok.500 m ).

To co pamiętam? w latach 1964 - 1968, a może i później do obecnej pętli 718 w
                    okresie wakacyjnym soboty - niedziele kursowały autobusy z Warszawy.
                    • myjka1 Re: ciekawe domy 24.11.06, 10:53
                      Faktycznie znam ten dom "z widzenia" :) w przeciwieństwie do reszty miał
                      szczęście- w odpowiednim momencie został zdaje się odremontowany i
                      zabezpieczony, dzieki czemy nie padł ofiarą upływającego czasu.
                      Co do autobusów to moja pamięć sięga zaledwie do PKS-ów jeżdżących codziennie.
                      • tadek1947 Re: Czarna Struga 06.12.06, 18:54
                        myjka1 napisała:
                        Co do autobusów to moja pamięć sięga zaledwie do PKS-ów jeżdżących codziennie.

Wróciła pamięć Trasbusu.
                        Do Strugi LINIA AUTOBUSOWA SEZONOWA R 1960.07.17.
                        sezonowa (kursuje w dni świąteczne) DW. WILEŃSKI – Targowa – al. Solidarności
                        – Radzymińska – Ząbki: Radzymińska – Marki: Piłsudskiego – STRUGA.
                        Uruchomienie linii

1961.11.12. R sezonowa (kursuje w dni świąteczne) LIKWIDACJA LINII. Od
                        następnego roku kursuje jako STRUGA.
                        • tadek1947 Re: Czarna Struga 06.12.06, 18:57
                          Ale też była w 1964 r i taka linia:

1964.06.07. NIEPORĘT sezonowa (kursuje w dni świąteczne)
                          ZEGRZE PKP – Zegrze - Nieporęt: Zegrzyńska – Jana Kazimierza - Rembielszczyzna:
                          Jana Kazimierza – Strużańska - Marki: Legionowa – MARKI STRUGA. Uruchomienie
                          linii.
                          1964.11.01. NIEPORĘT sezonowa (kursuje w dni świąteczne) LIKWIDACJA LINII.
                          Zakończenie sezonu wypoczynkowego.
                  • palmgarden Re: ciekawe domy 23.11.06, 01:35

P
    • modss Re: Willa Rozanka 22.11.06, 11:03
      A czy ktoś się orientuje co było niegdyś na terenie cegielni Osinki (tej za
      osiedlem Horowa Góra, słyszałem że Niemcy przetrzymywali tam Polaków,ale nie
      wiem czy to prawda? Pamietam że w latach 80 jeździła tam ciuchcia
      (od "glinianek" do cegielni) transportująca glinę.
      • palmgarden Re: Willa Rozanka 23.11.06, 01:36

P
        • myjka1 Re: Willa Rozanka 23.11.06, 19:48
          Dzięki Palmgarden za pozdrowienia, tym bardziej, że aż trzykrotne :)
          Temat dla mnie jak najbardziej wciągający, przyznaję, że odkrywam te tereny
          jakby na nowo i jest to dla mnie fascynujące. Pogrzebanie w historii oznacza
          dla mnie "pociagnięcie za język" starszych rodu.
          Tereny faktycznie super nie tylko na rower, ale też zimą na biegówki

Ps. i nie znasz nazwiska własciciela sprzed Szczepkowskich?
        • aniabi Re: Willa Rozanka 24.11.06, 08:20
          Dziękuję za pozdrowienia Palmgarden!!!!Ciesze się że mogliśmy popisac na temat
          ziem na których żyjemy ;-). Czekam na ciąg dalszy tego wątku. Mieszkam w Czarnej
          Strudze od 2002 r. Jest fajnie. Uwielbiam tutejszą wiosnę, lato, zima jest piękna.
        • tadek1947 Re: Willa Rozanka 26.11.06, 15:22
          Dziękuję za pozdrowienia Palmgarden!!!!

Dziś z koleżanką małżonką, suczkami Donją i Rudą przechodziłem obok niej.
          Dopiero na Forum dowiedziałam się że tak się nazywa.
          Latem czasami jeżdżę tamtymi drogami rowerem.
          Działka pięknie położona, dosyć duża.

Napisałeś "Kupilem ta dzialke w 1999 roku.
          Myślalem o ratowaniu tej ruiny ale zbyt zniszczona."

Faktycznie koszt odrestaurowania tego domu byłby spory.

Pozdrawiam

• darek721 Re: Willa Rozanka 23.11.06, 22:04
        modss napisał:

> A czy ktoś się orientuje co było niegdyś na terenie cegielni Osinki (tej za
        > osiedlem Horowa Góra, słyszałem że Niemcy przetrzymywali tam Polaków,ale nie
        > wiem czy to prawda?

Słyszałem ale o polakach wyznania mojżeszowego.Jeszcze żyją ci co to pamiętają.
        Pozdrawiam darek
        • ziuta59 Re: Willa Rozanka 25.11.06, 13:47
          Tak w miejscu gdzie stoi osiedle Horowa Góra w latach przedwojennych stały
          kamienica -ce, w jednej z nich mieszkał mój pradziadek i dziadek, wszystkie te
          tereny wokół osiedla niegdyś należały do osób pochodzenia Żydowskiego,niestety
          po eksterminacji hitlerowskiej, nigdy właściciele nie upomnieli się o te
          tereny...Dziadek opowiadał mi, że parę osób Polaków za przechowywanie,
          ukrywanie Zydów zostało rozstrzelanych.
          Jakiś czas temu pewien historyk naet przeprowadzał z moim dziadkiem wywiad, być
          może powstanie jakaś książka, zbiór opowiadań osób, które były świadkami czasów
          wojny i znają historię z tamtych czasów.
          Kiedyś wysłuchiwałam jako mała dziewczynka opowiadań dziadka jak jakąś bajkę...
          A to wszystko przecież działo się naprawdę...

Osobiście zbieram teraz nformacje na temat cegielni Halbera, która
          funkcjonowała na terenie Marek na II wojny swiatowej, jeżeli ktoś ma jakieś
          dodatkowe informacje, fajnie by było nawiązać kontakt.

Pozdrawiam
          • palmgarden Czarna Struga 26.11.06, 23:37
            Witam,

Serdecznie wszystkich ktorzy sprawili ze nasz watek ma juz tyle postow.
            Postanowilem nie zawezac dociekan do Willi Rozanki ale ogarnac cala Czarna
            Struge. Mam ogromna ochote odtworzyc historie miejsca o tak pieknej nazwie.
            Poza ciekawostkami jest tu wiele historii (post Tadka i Ziuty). Pojawilo sie
            wiele osob z bardzo duza wiedza "starszych rodem". Ja znam jedna osobe ktora ma
            mapy tego terenu pisane nie po polsku ale po rosyjsku. Zeskanuje i zalacze (oby
            nie bylo z tego chryi dla wspolczesnych geodetow :-).

Wszystkie osoby ktore od poczatku tego watku zabieraly glos prosze o Wasza
            opinie - bedziemy odtwarzac historie Czarnej Strugi na tym forum czy wymienimy
            sie adresami e-mailowymi i bedziemy sie "spotykac" poza forum. Sa dwie kwestie:

- na forum w kazdej chwili moze sie przylaczyc ktos majacy cenne informacje
            (ale zawsze moze to zrobic majac historie tej korespondencji)
            - poza forum mozemy podzielic sie informacjami bardziej szczegolowymi np. gdzie
            mieszkamy, co wiemy z naszej wlasnej historii.

Poczekam do konca tego tygodnia, tj. 01.12.2006 na Wasze opinie czy macie
            motywacje do dociekan oraz czy "spotkamy" sie na zwyklej poczcie.

Pozdrawiam

P
            • tadek1947 Re: Czarna Struga 27.11.06, 08:46
              palmgarden napisał:
              - bedziemy odtwarzac historie Czarnej Strugi na tym forum czy wymienimy
              > sie adresami e-mailowymi i bedziemy sie "spotykac" poza forum.

Nie wiem jaką opcję wybiorą inni, ale ja obecnie wolę na forum.
              Jak sam napisałeś "- na forum w kazdej chwili moze sie przylaczyc ktos majacy
              cenne informacje".Szkoda że osoby wiekowe nie zaglądają do internetu,
              ale jeszcze wiele żyje i można się sporo dowiedzieć
              Jednocześnie niech całe Forum Marki wie że " Mamy ogromna ochote odtworzyc
              historie miejsca o tak pieknej nazwie."
            • myjka1 Re: Czarna Struga 27.11.06, 18:46
              Wątek podoba mi się niesamamowicie. Chętnie podzielę się wszelkimi informacjami,
              które uda mi się zdobyć. Forum to dobre miejsce, przeciw poczcie prywatnej tez
              nic nie mam jeżeli tak będzie wygodniej.
              Gdyby ktoś wiedział gdzie można coś przeczytać o historii Czarnej Strugi to
              proszę o informacje bo może są jakieś publikacje i nasze wysiłki jakkolwiek miłe
              są niepotrzebne :-)
              O właśnie a może ktoś ma stare zdjęcia z obiektami, których już nie ma??
              pozdrawiam
              • myjka1 Re: Czarna Struga 27.11.06, 19:05
                częściowo odpowiem sama sobie: do poczytania z pewnościa mozna znależć coś tu
                www.marki.net.pl/?p=502#more-502
                :-)
          • ziuta59 Re: Willa Rozanka 27.11.06, 11:46
            Tak fajnie byłoby zgłębiać historię naszego miasta.
            Ja osobiście mam kontakty z historykami, którzy interesują się obszarem Zegrza,
            Nieporętu, Beniaminowa, sama napisałam pracę mgr z obszaru zalanego przez Zalew
            Zegrzyński :)

Moja koleżanka, zresztą mieszkanka Marek napisała pracę na temat cegielni,
            które funkcjonowały niegdyś prężnie na terenie naszego miasteczka, naprawdę
            fajna sprawa, poznawać miejsce gdzie się mieszka, czasami można miło się
            zaskoczyć :)

Pozdrawiam wszystkich
            • palmgarden Czarna Struga 28.11.06, 01:04
              Witam,

Bardzo przepraszam ze pomylilem puszcze Borecka ze Slupecka. Nie zmienia to
              jednak faktu ze fajnie jest miec PUSZCZE 5 minut jazdy rowerem. Kiedys
              zapuscilem sie gleboko. Spotkalem losia, niezliczona ilosc saren i stado
              dzikow. To niesamowite ze 35 minut jazdy samochodem od Placu Bankowego sa takie
              miejsca.

No a teraz kazdy jak to sie mowi do roboty. Rozumiem ze zostajemy na
              forum. "Praca badawcza" zajmie nam sporo czasu, tutaj trzeba sie bedzie
              postarac o konkrety o Czarnej Strudze. Ja w ciagu najblizszych 2 tygodni
              postaram sie wydobyc stare mapy geodezyjne tego obszaru oraz
              poprosic "starszych rodem" o przyslanie zdjec. Osoby ktore mam na mysli sa w
              Stanach wiec to moze potrawac.

Czy ktos wie jak tutaj zalaczac dokumenty w roznych formatach - pdf, ppt ?

A propos pracy Ziuty - mam dzialke w Skubiance nad samym Zalewem Zegrzynskim.

Myjka1 przeslala link do sporej bibliografii. Proponuje xero waznych stron i
              skanowanie dokumentow do zalaczenia tutaj. Pewnie to problem ale nie mam innego
              pomyslu. Wszelkie pomysly mile widziane.

Na poczatek proponuje jezeli nie macie nic na przeciw zdefiniowac co to za
              obszar ta Czarna Struga ? Czy to od naszej rzeczki ?

Ja mieszkam na Pogodnej a Wy ?

Piotrek
              • myjka1 Re: Czarna Struga 28.11.06, 13:24
                Obawiam się, że zaledwie kilka pozycji z załączonego linku traktuje o Strudze.
                W dodatku nie bardzo rozumiem jaka jest róznica między nazwą Struga a Czarna
                Struga. Natomiast związek nazwy miejscowości z rzeką jest chyba oczywisty. Tylko
                dlaczego ta 'struga' była 'czarna' może płynęła przez olsy i spadające liście
                dawały jej taki kolor- bo piasek ma przecież żółty.

pozdrawiam
                od kilku lat nie mieszkam na Legionowej :-) może dlatego czuję coraz wiekszy
                sentyment do tych okolic :-)
                majka
                • myjka1 Re: lasy 28.11.06, 15:13
                  Las, na południe od drogi do jednostki należał do hrabiego Potockiego z Jabłonny
                  a na północ rozciagały się lasy rządowe. W okolicach dzisiejszych ogródków
                  działkowych hrabia posiadał stawy rybne, podobno w momencie wkroczenia wojsk
                  niemieckich na polecenie hrabiego spuszczono z nich wodę.
                  Pisząc Puszcza Słupecka macie na myśli rezerwat o tej nazwie? Podobno pomimo
                  nasadzeń powojennych odnawia sie w niej pierwotny (puszczowy)drzewostan- tj.
                  mieszany.
                  A co do spraw organizacyjnych to zdjęcia mozna zamieszczać w galeriach w którymś
                  portalu mareckim? co wy na to? (chociaz de facto żadnych zdjeć jeszcze nie mamy
                  :-))
                  • rafal.redel Re: lasy 29.11.06, 19:28
                    myjka1 napisała:
                    >A co do spraw organizacyjnych to zdjęcia mozna zamieszczać w galeriach
                    > w którymś portalu mareckim? co wy na to? (chociaz de facto żadnych zdjeć
                    > jeszcze nie mamy

Jakbyście chcieli zamieścić zdjęcia lub inne materiały (artykuł, opracowanie
                    itp.) dotyczące okolic, o których rozmawiacie to portal marki.net.pl
                    oczywiście serdecznie zaprasza.

p.s. tak jak Amba i zapewne wielu innych z przyjemnością czytam ten watek.

Pozdrawiam

• myjka1 Re: lasy 30.11.06, 13:51
                      Dzięki za wsparcie. Może z tego monologizowania (momentami mocno sentymentalnego
                      i mam tu na myśli siebie) wynikną chocby miłe wrażenia dla innych :-)
                • tadek1947 Re: Czarna Struga 29.11.06, 11:54
                  Może nie wszyscy wiedzą ale na rogu Żytniej i Legionowej po prawej stronie przed
                  wojną była szkoła.

Szkoła Podstawowa nr 5 w Markach powstała w 1921 roku z siedzibą w Czarnej
                  Strudze. Na pieczęci urzędowej widniał napis: “Publiczna Szkoła w Czarnej
                  Strudze”. Początkowo była to szkoła jednoklasowa, kierowana przez Panią Janinę
                  Ciszewską. Nauka odbywała się w dwóch izbach, była rownież mała kancelaria.
                  Potem zaczeła się wędrówka po Strudze. W 1929 roku kierownikiem placówki został
                  nauczyciel przedmiotów humanistycznych - Pan Bolesław Jasiński. W latach 1937/38
                  szkołę przeniesiono do budynku przy ulicy Ogrodowej 1. Placówka miała 6 dużych
                  sal lekcyjnych. W tym czasie liczba dzieci doszła do 400.
              • tadek1947 Re: Czarna Struga 29.11.06, 12:11
                palmgarden napisał:

Ja mieszkam na Pogodnej a Wy ?

Ja mieszkam na Legionowej ok.200 m od pętli z przerwami od 1974r.

Warto przeczytać - "Przewodnik po Puszczy Słupeckiej"

Puszcza Słupecka:
                Nazwa "puszcza" podkreśla pierwotny charakter rezerwatu, co niestety, nie jest
                prawdą. Przed wojną lasy te należały do hrabiego Potockiego. Prowadzono w nich
                intensywną gospodarkę, wykorzystującą zasoby leśne. Dlatego las ten nie należy
                do starych drzewostanów. Nie ma ciągłości pomiędzy dawną, rozciągających się na
                tych terenach puszczą, a obecną.

Natomiast drugi człon nazwy, słupecka pochodzi od pobliskiej miejscowości
                Słupno. To zwyczajowe miano nadane zostało przez mieszkańców tych okolic.
                • tadek1947 Re: Czarna Struga 29.11.06, 12:19
                  Rajdy Warszawskie odcinki specjalne ul.Spacerowa

Jeżeli dobrze pamiętam na na początku lat 80-tych na Ul.Spacerowej od kapliczki
                  w kierunku drogi 631 odbywały się corocznie OS Rajdu Warszawskiego.
                  Byłem i widziałem.
                  • tadek1947 Re: Czarna Struga 29.11.06, 12:29
                    Jak wspominają wiekowi mieszkańcy, przed wojną przyjeżdżali "Państwo z Warsiawy"
                    na odpoczynek do Czarnej Strugi. Na rogu Spacerowej i Legionowej, z tyły za
                    obecną pętlą 718 była gospoda z pokojami gościnnymi.
                    Ruskie rozwalili czołgiem, bo to było "burżuja".

Pamiętam tą górkę z wystającą miejscami cegłą.
                    • myjka1 Re: Czarna Struga 29.11.06, 17:23
                      tadek1947 napisał:

Na rogu Spacerowej i Legionowej, z tyły za
                      > obecną pętlą 718 była gospoda z pokojami gościnnymi.
                      a naprzeciwko pętli róg Spacerowej i dlaszego ciągu Legionowej(wydaje mi się że
                      za pętlą Legionowa nazywa się Strużańska)Stoi jeszcze mały budyneczek z
                      czerwonej cegły- czy to aby nie były "rogatki". Powiedzcie dobrzy ludzie czy cos
                      o tym wiecie??
                      • tadek1947 Re: Czarna Struga 29.11.06, 17:36
                        myjka1 napisała:
                        Stoi jeszcze mały budyneczek z czerwonej cegły- czy to aby nie były "rogatki".

Masz rację, to pozostałości po kolejce.Mieszkali tam p.Kowalscy ale już są u bozi.
                        Teren ten należy do Nadleśnictwa Drewnica - tam jest główna siedziba.
                        • myjka1 Re: Czarna Struga 29.11.06, 19:12
                          po kolejce???
                          przecież kolejka jeżdziła wzdłuż AL. Piłsudskiego....a rogatki nie bywały
                          zwiazane z kolejkami tylko z drogami. Mógłbys to wyjaśnić?
                          • tadek1947 Re: Czarna Struga 29.11.06, 19:30
                            myjka1 napisała:

> po kolejce???

Linia przebiegała wzdłuż ul.Legionowej w miejscu istniejącego obecnie chodnika.

Kolej marecka posiadała znaczną liczbę bocznic. Tereny w okolicach Marek i
                            Radzymina obfitują w złoża gliny wykorzystywanej przez liczne cegielnie. W
                            okolicach Strugi linia przebiegała przez duży kompleks leśny, w którym oprócz
                            drewna, w pobliżu Izabelina eksploatowano także pokłady torfu.

W roku 1905 kolejka obsługiwała -
                            kopalnię torfu w Izabelinie; folwark Czarna Struga, fabrykę narzędzi Kondakowa i
                            kwaszarnię w Strudze oraz browar Braci Radzymińskich, młyn Braci Żmijewskich,
                            produkujące sery zakłady "Przetwór" i tartak w Radzyminie. Podczas I wojny
                            światowej wybudowano w Strudze odgałęzienie do lasu w kierunku wsi Nadma,
                            wykorzystywane do transportu pozyskiwanych tam drewna i żwiru.

W latach 1930-31, w czasie kryzysu, rozebrano bocznice do garbarni w Zaciszu,
                            cegielni Rościszewo, folwarku Czarna Struga, fabryki rowerów Lipińskiego w
                            Strudze i Nadmy.

Pozdrawiam
                        • tadek1947 Re: Czarna Struga 29.11.06, 19:19
                          myjka1 napisała:
                          Stoi jeszcze mały budyneczek z czerwonej cegły- czy to aby nie były "rogatki".
                          Masz rację, to pozostałości po kolejce.Mieszkali tam p.Kowalscy ale już są u bo
                          zi.
                          Teren ten należy do Nadleśnictwa Drewnica - tam jest główna siedziba.

Sprostowanie - Dróżnikiem był pan Knaf, p.Kowalska to córka.
    • aniabi Re: Willa Rozanka 28.11.06, 07:50
      Ja jestem ze Szczyglej ;-). Postaram się wypytac mojego sąsiada cos na temat
      Czarnej Strugi. Co do Puszczy Słupeckiej - w niedzielę spotkałam gromadke
      sarenek :-). Po prostu pięknie.

pozdrawiam wszystkich

Ania
      • myjka1 Re: Willa Rozanka 28.11.06, 15:40
        o jeszcze mi sie przypomniało!! :-) przy Pogodnej albo sie troszke mylę :-, w
        każdym razie tam gdzie mieszka leśniczy (o ile jeszcze mieszka) był zakładzić
        obrabiający wiklinę, jeszcze w latach 80-tych czasami suszyła się na stojakach
        wiklina. I wiesz Ania jakbys mogła zapytac sąsiada o tę "wikliniarnię"....to
        byłabym ci bardzo wdzięczna!
        A może ktoś jeszcze coś wie o tym miejscu?
        pozdrawiam
    • psacia Re: Willa Rozanka 29.11.06, 11:56
      Najpierw pytanie- a czemu pekin to pekin
      mam nadzieje ze juz od przyszlego roku bede posiadaczka ziemi na ul.zielonej w
      zwiazku z tym tereny te mnie interesuja
      mam wiec propozycje moze zebralibysmy to wszystko do kupy- te ciekawe informacje
      i zrobili mape taka troche historyczna co by te miejsca lepiej wyeksponowac(ja
      mam takie mozliwosci)i w wolnej chwili moglabym sprobowac- (niestety mam malo
      wolnych chwil) ale mozna by bylo sie postarac
      • myjka1 Re: Willa Rozanka 29.11.06, 17:13
        Pekin-być może dlatego, że był swojego czasu "gęsto" zaludniony; czy ktoś zna
        inna interpretację?
        Czy ulica Zielona to jednaz nowo zaprojektowanych?? Psaciu gdzie jest taka ulica?
        Pozdrawiam
    • ambanasik Re: Willa Rozanka 29.11.06, 12:05
      Przepraszam, ze się wtrącam...ale już dłuzej nie mogę;-)To najpiękniejszy wątek
      na naszym forum (od czasów Irytkowych wspomnień z Brzeskiej).Czytam Waszą
      rozmowę z zachwytem od samego początku.
      Pozdrawiam serdecznie i dziekuję za przyjemne chwile odprężenia z Wami.
      Zainteresowana ciagiem dalszym choć milcząca-
      amba
    • joasia78 Re: Willa Rozanka 29.11.06, 13:38
      Witajcie

na początku chciałam pochwalić Wasz wątek - super, że wreszcie ktoś wpadł na
      taki pomysł; pewnie niedługo dowiemy się jakiejś super ciekawostki na temat tej
      okolicy.
      Dodam, że ja też jestem z Legionowej (gdzieś pomiędzy Tadkiem a pętlą) -
      pozdrowienia dla Tadka-sąsiada ;-))

Trzymajcie tak dalej
      PS Jeśli będę miała jakąś nowinkę to tez się wypowiem, póki co pozostaje mi
      pilnie śledzić Wasze wypowiedzi.
      • tadek1947 Re: Willa Rozanka 29.11.06, 13:59
        joasia78 napisała:
        Dodam, że ja też jestem z Legionowej (gdzieś pomiędzy Tadkiem a pętlą) -
        > pozdrowienia dla Tadka-sąsiada ;-))
        PS Jeśli będę miała jakąś nowinkę to tez się wypowiem,

Porozmawiaj z rodziną, sąsiadami,znajomymi każdy może pamiętać jeszcze nie
        zapomnianą historię.

Dziękuję za pozdrowienia i też pozdrawiam.
        • tadek1947 Re: Willa Rozanka 29.11.06, 14:29
          Kolej marecka linia przebiegała wzdłuż ul.Legionowej w miejscu istniejącego
          obecnie chodnika.

Kolej marecka posiadała znaczną liczbę bocznic. Tereny w okolicach Marek i
          Radzymina obfitują w złoża gliny wykorzystywanej przez liczne cegielnie. W
          okolicach Strugi linia przebiegała przez duży kompleks leśny, w którym oprócz
          drewna, w pobliżu Izabelina eksploatowano także pokłady torfu. W momencie
          podejmowania decyzji o budowie kolei istniały na projektowanej trasie również
          spore obszary użytkowane rolniczo: folwarki Zacisze i Lewinów pod Warszawą oraz
          pas pomiędzy Strugą a Radzyminem.

W roku 1905 kolejka obsługiwała siedem cegielni a także: fabrykę materiałów
          budowlanych Małachowskiego w Markach; garbarnię Lipowskiego, odlewnię dzwonów
          Czerniewicza, kopalnię piasku i fabrykę chemiczną "Formierz" w Pustelniku;
          kopalnię torfu w Izabelinie; folwark Czarna Struga, fabrykę narzędzi Kondakowa i
          kwaszarnię w Strudze oraz browar Braci Radzymińskich, młyn Braci Żmijewskich,
          produkujące sery zakłady "Przetwór" i tartak w Radzyminie. Podczas I wojny
          światowej wybudowano w Strudze odgałęzienie do lasu w kierunku wsi Nadma,
          wykorzystywane do transportu pozyskiwanych tam drewna i żwiru.

Na skutek zmian wywołanych zakończeniem wojny (m. in. pozbawienie Zegrza statusu
          twierdzy) i słabej kondycji gospodarczej młodego państwa polskiego, linia
          Wawer-Struga-Zegrze stała się deficytowa i w roku 1923 uległa rozbiórce.

Na skutek zmian wywołanych zakończeniem wojny (m. in. pozbawienie Zegrza statusu
          twierdzy) i słabej kondycji gospodarczej młodego państwa polskiego, linia
          Wawer-Struga-Zegrze stała się deficytowa i w roku 1923 uległa rozbiórce.

Wśród różnych planów zarządu dotyczących rozbudowy kolei konsekwentnie
          odrzucanych przez władze rosyjskie, około roku 1908 pojawiły się szanse na
          budowę linii od Strugi do Pułtuska przez Zegrze. Do 1910 roku opracowano plany a
          w latach 1913-14 wojska rosyjskie rozpoczęły przygotowania do budowy linii
          pomiędzy Strugą a Zegrzem. Wykonano prace ziemne, nasypy, przepusty i niektóre
          przyczółki mostowe. Dalsze prace zahamowała wojna, jednak po wkroczeniu Niemców
          prace wznowiono, także z pomocą wojska. Władze wojskowe dostarczyły też szyny,
          ponieważ zależało im na powstaniu tej ważnej strategicznie linii. Odcinek
          Struga-Zegrze został oficjalnie oddany do użytku 1 listopada 1916. Linia miała
          długość 14 km. Posiadała dwie mijanki – w Wólce Radzymińskiej i Nieporęcie - i
          dwa odgałęzienia: do tartaku Koterwy pod Izabelinem (długości 1,5 km) i do
          fortyfikacji w Beniaminowie (odgałęzienie na kilometrze 10,3 od Strugi, długość
          bocznicy 4 km). Druga część linii nazywanej „wojenną”, od Strugi do Wawra
          została wybudowana niebawem (roboty rozpoczęto w roku 1916, daty oddania odcinka
          nie udało mi się znaleźć). Odcinek do Wawra miał długość 13,6 km i łączył kolej
          marecką z torami linii jabłonowskiej. W Karolówce odchodziła od niego 1,5 km
          bocznica w kierunku koszar w Rembertowie. Podobno została ona rozebrana dopiero
          w roku 1937.

W latach 1930-31, w czasie kryzysu, rozebrano bocznice do garbarni w Zaciszu,
          cegielni Rościszewo, folwarku Czarna Struga, fabryki rowerów Lipińskiego w
          Strudze i Nadmy.
      • myjka1 Re: Willa Rozanka 29.11.06, 17:19
        Taaaa mniej wiecej na wysokosci "miedzy Tadkiem a pętlą" :-) po tej samej
        stronie drogi co pętla, był.....kurcze, coc tam być musiało, bo pamiętam spore
        ilości glinianych donic, które w dużych ilościach przewracały się obok rosnących
        tam krzaków bzu i starego kasztanowca. Może ktos tam produkował donice???
        • joasia78 Re: Willa Rozanka 30.11.06, 14:18
          Z tego co troszkę pamiętam .... tak tam mieszkał zdun, ale budynek (czy
          warsztat) - nie pamiętam samego "domostwa" - spłonął.
          Spróbuję się czegoś dowiedzieć to napiszę.

Pozdrawiam
    • joasia78 Czarna Struga 01.12.06, 08:43
      zmusiliście mnie do przeszukania pamięci ;-) ...

... a pamięta ktoś staw z małą wysepką po środku, który był kiedyś pomiędzy
      pętlą a ul. Szrotki?
      Jakiś czas temu został zasypany ...

Pozdrawiam
      • myjka1 Re: Czarna Struga 01.12.06, 10:31
        Tak pamiętam....Obok chłopcy grywali w piłkę. A kilka lat wcześniej
        prowizoryczne boiko było właśnie obok tego zduna i stąd pamiętam resztki donic.
        Natomiast nie mam pojecia skąd ten staw się tam wziął? bo np. przy rzece
        pomiędzy Długą a Szczyglą powstał staw i kilka zagłębień z dawnych meandrów
        Czarnej. Pamietam, że jeździło się po nim na łyżwach (o ile ktos je posiadał). A
        czy po "twoim" stawie zimą można było ślizgać się??
        • joasia78 Re: Czarna Struga 01.12.06, 10:44
          Hmmm
          raczej nie pamiętam tego ... - za mojej kadencji (jakieś kilkanaście lat temu)
          ten staw był bardzo zarośnięty wszelkimi szuwarami i chyba nawet wody zbyt dużo
          tam nie było - ot akie bagienko ;-))
          Te boiska, o których piszesz - też pamiętam ;-)

Pozdrawiam
          • marcin063 Re: Czarna Struga 01.12.06, 12:29
            Witam...:o)Jeśli chodzi"wikline"to mój dziadek tam pracował.Podobno dowodził tym
            wszystkim...Mało kto wie że na Spacerowej na przeciwko środkowego bloku pod
            koniec wojny znajdował się szpital wojskowy,natomiast po drugiej stronie pętli
            był cmentarz dla żołnierzy radzieckich.W latach 50-tych odbyła się tam
            eschumacja zwłok...W rejonie ul.Pogodnej znajduje się też budynek o nazwie "Pod
            zegarem" tam w czasie okupacji była siedziba Niemców i tartak podobno!!Natomiast
            jeśli chodzi o rzekę.To co z niej zostało to tylko marna namiastka tego co było
            przed wojną!!Babcia która tu mieszka od urodzenia zawsze opowiada ze na roztopy
            woda potrafiła przelać się przez dzisiejszą ul.Długą!!Tam gdzie dziś jest
            cmentarz przed wojną była kolonia letniskowa...a Wenecja (jeziorko)było ładnie
            zagospodarowane!!Wzdłuż ul.Piłsudskiego stało mnóstwo will pamiętam jak
            rozebrano 2 w czasie przebudowy ulicy!!Wiele jest ciekawych informacji,dużo by
            pisać...Struga jest miejscem które ma dusze!!Trzeba się spotkać!!!Opowieści
            mojej babci i dziadka potrafią zainteresować każdego...Powinniśmy znać historie
            naszego"miasteczka":o)
            • myjka1 Re: Czarna Struga 01.12.06, 12:48
              marcin063 napisał:

> Witam...:o)Jeśli chodzi"wikline"to mój dziadek tam pracował.Podobno dowodził ty
              > m
              > wszystkim...Mało kto wie że na Spacerowej na przeciwko środkowego bloku pod
              > koniec wojny znajdował się szpital wojskowy,natomiast po drugiej stronie pętli
              > był cmentarz dla żołnierzy radzieckich.W latach 50-tych odbyła się tam
              > eschumacja zwłok...W rejonie ul.Pogodnej znajduje się też budynek o nazwie "Pod
              > zegarem" tam w czasie okupacji była siedziba Niemców i tartak podobno!!Natomias
              > t
              > jeśli chodzi o rzekę.To co z niej zostało to tylko marna namiastka tego co było
              > przed wojną!!Babcia która tu mieszka od urodzenia zawsze opowiada ze na roztopy
              > woda potrafiła przelać się przez dzisiejszą ul.Długą!!Tam gdzie dziś jest
              > cmentarz przed wojną była kolonia letniskowa...a Wenecja (jeziorko)było ładnie
              > zagospodarowane!!Wzdłuż ul.Piłsudskiego stało mnóstwo will pamiętam jak
              > rozebrano 2 w czasie przebudowy ulicy!!Wiele jest ciekawych informacji,dużo by
              > pisać...Struga jest miejscem które ma dusze!!Trzeba się spotkać!!!Opowieści
              > mojej babci i dziadka potrafią zainteresować każdego...Powinniśmy znać historie
              > naszego"miasteczka":o)
              • myjka1 Re: Czarna Struga 01.12.06, 12:55
                oj przepraszam! niechcący kliknęłam bez udziału świadomości.... :-(
                Witaj Marcinie! dzięki za nowe światło rzucone na Strugę. Starsznie cieszę się,
                że jest nas tu coraz więcej.
                Jedno tylko mi się nie zgadza- Czarna Struga nigdy nie była "miasteczkiem"!
                To była po prostu osada a raczej wieś- sama pamiętam pasące się krowy i
                zwyczajne gospodarstwa rolne. Tam gdzie dziś budują się nowe domy jeszcze
                niedawno nasi dziadkowie sadzili ziemniaki.
                • marcin063 Re: Czarna Struga 01.12.06, 13:16
                  Czytaj uważnie!!tam jest miasteczko w cudysłowiu zakończone uśmiechem!!!Miałem
                  na myśli pewną przenośnie!!:0)
                  • myjka1 Re: Czarna Struga 01.12.06, 13:37
                    dobrze postaram się czytać uważniej. Nie zamierzałam być nieuprzejma.
                    pozdrawiam :-)
                    • aniabi Re: Czarna Struga 01.12.06, 14:38
                      ale fajne informacje!!! wielkie dzięki, czekam na kolejne.
                • tadek1947 Re: Czarna Struga 01.12.06, 16:59
                  myjka1 napisała:
                  > Jedno tylko mi się nie zgadza- Czarna Struga nigdy nie była "miasteczkiem"!
                  > To była po prostu osada a raczej wieś........

Tak masz rację, jak pamiętam w latach 70-tych, jak jeszcze jeździła ciuchcia,
                  to była tabliczka z napisem Czarna Struga jak obecnie się wjeżdża od lasu a tuż
                  za ul.Żytnią Marki.Nie pamiętam kiedy te tablice zdjęto.

Jak się dowiem to dopiszę.

To co mi wiadomo to ul.Legionowa jeszcze na początku lat 50-tych miała tylko
                  ok.30 numerów.

Pozdrawiam marcina63 i jasię78.
            • juliaa9 Re: Czarna Struga 08.12.06, 20:43
              Twoj dziadek napewno pracowal w WPPL;LAS;,GOSPODARSTWO WIKLINOWO-
              PRZETWORCZE W CZARNEJ STRUDZE i byl tam kierownikiem.
              • marcin063 Re: Czarna Struga 09.12.06, 18:07
                Pozdrawiam....Dziadek zawsze tak opowiadał...W inne szczegóły nigdy nie
                wnikałem.Nie interesowałem się tym bardzo;o)
                • juliaa9 Re: Czarna Struga 09.12.06, 19:30
                  A SZKODA . TWOJ DZIADEK PROWADZIL UPRAWE WIKLNY. PLANTACJA MIESCILA
                  SIE NA TERENIE DZISIEJSZYCH DZIALEK W LESIE. ZEBRANA WIKLINE
                  SUSZONO I PRZECHOWYWANO NA TERENIE LESNICZOWKI [UL.
                  SPACEROWA].WPLATANE TAM KOSZE I INNE PIEKNE RZECZY WYSYLANO ZA
                  GRANICE.
      • kilkujadek Re: Czarna Struga 01.12.06, 20:38
        Ok, z pamięcią szczegółową u mnie gorzej (niech no ja dorwę w swoje łapki
        zeskanowane stare archiwa zdjęć strugi i okolic), jednakże dla tych co czytają
        ten wątek i nie do końca orientują się o jakich obszarach mówimy...
        Cóż, pobawiłem się nieco GoogleMaps,

42.pl/u/ofI_google_maps_marki_struga
        tak żeby na szybciutko zrobić coś w rodzaju mapki obecnej Strugi (zdjęcia sat.
        najpr. z 2004r.).

static.flickr.com/99/311325150_7755d547bf_o_d.jpg
        (uwaga, spory obrazek)

Teraz każdy może mniej więcej zorientować się, o jakich miejscach mówimy.
        Starałem się żeby na obrazku była Wenecja, kraniec Strugi przy starej
        leśniczówce przy ul. Spacerowej, strużańska część rzeczki Czarnej, oraz obszar
        Strugi pomiędzy ul. Długą i Graniczną. Niestety nie udało mi się capnąć większej
        całości.

Obiecuję poprawę ;)

• myjka1 Re: Czarna Struga 02.12.06, 10:58
          Wielkie dzięki!!!!!Brakowało Cię tu Kilkujadku od dłuzszego czasu!
          Pozdrawiam
        • marcin063 Re: Czarna Struga 02.12.06, 23:12
          Pozdrawiam wszystkich uczestników dyskusji na temat Czarnej Strugi...Mapa jest
          super ale pochodzi ona z wczesnej wiosny roku 2002 lub 2003 ponieważ jest na
          niej stodoła mojego dziadka,którą osobiście rozebrałem w lato 2003 roku!!
          • kilkujadek Re: Czarna Struga 03.12.06, 01:00
            Masz rację Marcinie, sprawdziłem kilkakrotnie na GoogleMaps, GoogleEarth i na
            VirtualEarth - wszystkie zdjęcia pochodzą z tego samego okresu. Około 2002 lub
            2003 roku. Sporej ilości nowych domów na nim nie widać :(
            No i te długie zasłaniające sporo cienie - satelita zrobił to zdjęcie chyba
            gdzieś koło 9. lub 10. rano.
            Ma ktoś może dostęp do wersji PRO GoogleEarth? czy tamtejsze mapy są bardziej
            aktualne?
            • psacia Re: Czarna Struga 04.12.06, 14:52
              ale super- mam nadzieje ze dzialke kupie milo mi bedzie mieszkac przy takich
              fajnych ludziach,pozdrawiam
              ps. jesli chodzi o google to wersja komercyjna jest z tego samego okresu tylko
              w lepszej rodzielczosci co oc=znacza ze ma dokladnosc rzedu 10cm
            • myjka1 Re: Czarna Struga 07.12.06, 11:31
              Hihihi Czarna Struga na tych zdjęciach ma i tak więcej szczęścia niż Legionowo
              bo nad nim są po prostu chmurki :-)
              pozdrawiam
        • myjka1 Niezwykła karczma 07.12.06, 20:16
          słabo idą mi poszukiwania, trafiłam natomiast na cytat, który mnie ujął
          "Według legendy w Czarnej Strudze nad rzeką stała niezwykła karczma, której mury
          odpowiadały aż osiem razy odbitym echem na życzliwe pozdrowienia wędrowców"

i mam pytanie do wszystkich, która lesniczówka w Strudze jest najstarsza?!
          • juliaa9 Re: Niezwykła karczma 08.12.06, 20:25
            najstarsza lesniczowka miesci sie przy ul. Pilsudskiego [parking],ma okolo
            250 lat.
            • marcin063 Re: Niezwykła karczma 09.12.06, 18:13
              juliaa9 napisała:

> najstarsza lesniczowka miesci sie przy ul. Pilsudskiego [parking],ma okolo
              > 250 lat.
              Skąd u pani wiedza na ten temat??Była pani kiedyś tam??Czy ktoś może mi
              przybliżyć historię tzw.górki świętego Antoniego i kapliczki tam się znajdującej??
              • juliaa9 Re: Niezwykła karczma 09.12.06, 19:08
                TAK BYLAM .MIESZKAJACY TAM LESNICZY OPOWIEDZIAL MI TROCHE O TEJ
                LESNICZOWCE.
                • marcin063 Re:Leśniczówka 10.12.06, 01:57
                  Proszę Pani tam leśniczy nie mieszka od bardzo bardzo dawna:o)
            • myjka1 Re: Niezwykła karczma 10.12.06, 15:30
              > najstarsza lesniczowka miesci sie przy ul. Pilsudskiego [parking],ma okolo
              > 250 lat.
              Brzmi to dosyć egzotycznie!! i oznaczałoby, że pochodzi z drugiej połowy XVIII
              w. i pamięta pierwszy rozbiór Polski. :-) to chyba niemożliwe biorąc pod uwagęi
              lości wojsk stacjonujących w "tzw. międzyczasie" w okolicach
              A wracając do karczm to naprzeciwko po drugiej stronie szosy białostockiej obok
              pomnikowego dębu była karczma, a druga przy Spacerowej róg Pogodnej przed II
              wojną(tam gdzie wiklina)i podobno była bardzo duża.
              Nurtuje mnie to "ośmiokrotne echo"- jeden pomysł jest taki, że zawsze siedziało
              tam conajmniej osiem osób ;-)a druga ewentualność nasunęła mi się kiedy
              usłyszałam, że było tam osiem izb. Niestety nie mam pojęcia od kiedy tam stała.
              Ciekawa jestem na ile prawdą jest, że Spacerowa jest fragmentem starego traktu
              (jej przedłużenie biegnie do Słupna) i jak starego,( czy mogła to byc droga
              wiodąca z Tarchomina przez Grodzisk patrz mapka
              www.bialoleka.waw.pl/ksiazka/berg1.htm )
              pozdrawiam

• myjka1 Re: sprostowanie 10.12.06, 16:59
                > A wracając do karczm to naprzeciwko po drugiej stronie szosy białostockiej obok
                > pomnikowego dębu była karczma- okazało się, że nie było tam żadnej karczmy
                -poniosła mnie fantazja. Najmocniej przepraszam za ten błąd
              • marcin063 Re:Lesniczówka 11.12.06, 02:40
                Pomysł bardzo realny!!!Ona może mieć tyle lat...Świadczy o tym sposób jej
                budowy!!!Ponieważ do wybudowania jej nie zużyto ani kawałka stalowego
                gwozdzia.Stemple oraz krokwy są zbijane za pomocą klinów drewnianych.Na strychu
                mieści się piec wbudowany w komin.Zaraz za nią stoi budynek teraz mieszkalny ale
                kiedyś był spichlerzem.Szczeliny miedzy deskami wypełnione są gliną zmieszaną ze
                słomą a sklepienie wykonane jest z tego samego materiału!!Tynk naciągnięty jest
                na maty trzcinowe!!W środku są zdobienia złotnicze naciągane na belki stropowe
                ot takie upiększenie wnętrza!!Niestety nie mogę dokopać się dokumentów które
                naprawdę by przybliżyły historie tego obiektu!!Jak coś znajdę to podzielę się
                informacjami !!Pozdrawiam!!
                • myjka1 Re: dla zainteresowanych 15.02.07, 21:21
                  odgrzebałam ten stary wąteczek, bo jeszcze kilka informacji "wpadło mi w ręce"...
                  np. taka, że staw (ten niedaleko zduna :)) był częścią wiekszego ogrodu przy
                  niewielkim dworku usytuowanym przy Spacerowej (vis a vis największego
                  dębu)Dworek został rozebrany i stoją tam inne domy); podłużny budynek murowany
                  dalej to były zabudowania gospodarcze, tudzież mieszkania pracowników, a
                  drewniana willa róg Spacerowej i Długiej(obecnie juz jej nie ma) była do
                  wynajecia dla letników (podobno tak było do wojny)ogród i jego część warzywna
                  sięgały mniej więcej do ulicy Szarotki.Niestety wiadomości te są dla mnie
                  niesprawdzalne- wobec tego pomocy!!
                  I sprawa kapliczek- często stawiane jako wota, np. ta w lesie w okolicach ulicy
                  Dębowej, i zaczęłam podejrzewać, że nazwa "górka św. Antoniego" wzięła się od
                  kapliczki, którą ktoś (albo ktosie)św. Antoniemu ofiarował. Kiedy w tych
                  okolicach szerzył się kult św. Antoniego tego nie wiem ani czemu patronuje
                  tenże św.
                  Pozdrawiam
                  • 2matrix2 Re: dla zainteresowanych 05.09.13, 15:56
                    Cześć dawno tu nikt nie zaglądał Ja też przez przypadek jako były mieszkaniec czarnej strugi mam kilka ciekawych wiadomości.Kapliczka na górze św Antoniego -lipiec 1920r ostatnia linia obrony przed bolszewikami na tym wzgórzu do tego miejsca doszedł rosyjski żołnierz. Podczas budowy drugiej nitki jezdni kapliczkę przesunięto
                    • joasia78 Re: dla zainteresowanych 01.10.13, 00:33
                      Witam
                      skoro ktoś znowu tu zagląda to mam przypadkowo znalezione zdjęcie
                      foto.karta.org.pl/fotokarta/wtc_052_13_2.jpg.php
                      mam nadzieję, ze link zadziała ..
                      Zdjęcie - jesli wierzyć opisowi - z 1939 roku i przedstawia Wyścig Kolarski :)

Pozdrawiam
    • joasia78 Re: Willa Rozanka 01.10.13, 00:34
      i jeszcze kilka starych zdjęć :)
      foto.karta.org.pl/fotokarta/wtc_052_13_9.jpg.php
      foto.karta.org.pl/fotokarta/wtc_052_13_4.jpg.php
      foto.karta.org.pl/fotokarta/wtc_052_13_7.jpg.php
      Pozdrawiam
      • 3domino Re: Willa Rozanka 04.03.15, 23:15
        straszna szkoda, że już temat się po prawie 10-ciu latach zamknął. Jestem super zainteresowany tym wątkiem. Mieszkam na Spacerowej. Pozdrawiam
        • 2matrix2 Re: Willa Rozanka 28.12.17, 21:01
          Na ul.Dębowej jest przedwojenna willa .''Pod dębami'' a opodal na ul.Słowików ''Pod zegarem''Pozdrawiam
    • norbi0179 Re: Willa Rozanka 31.01.18, 05:50
      Witam . Mało kto wie o willi przy aleji Piłusudzkiego przy przystanku 738 w kierunku Radzymina. Mieszkała tam podczas II wojny światowej Zofia Kukier która została zamordowana przez okupanta. Była polską łączniczką...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka