Dodaj do ulubionych

Identyfikatory kierowców MPK

IP: 195.116.81.* 14.01.06, 21:06
Kiedyś już chyba był podobny wątek,
albo przynajmniej dyskusja o tym
przy sprawie zachowania się kierowców MPK.
Może by warto wrócić do tej sprawy choćby
po wątku o kierowcy z autobusu 68.
Zauważcie ,że w we wszystkich urzędach
noszą identyfikatory z nazwiskiem i stanowiskiem.
A ja chciałbym wiedzieć czy wiezie mnie Kowalski , czy Malinowski czy inny.
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwator Re: Identyfikatory kierowców MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 01:13
      Kierowca nie ma obowiązku noszenia identyfikatora, natomiast ma obowiązek go
      okazać przy sprawdzaniu biletów. Reasumując: wsiadając przednimi drzwiami masz
      prawa zażądać jego okazania podobnie jak kierowca ma prawo zażądać okazania
      ważnego biletu. Testowałem swego czasu ten przypadek w praktyce. Kierowca się
      początkowo oburzył ale jak mu powiedziałem że nie pokażę mu biletu dopóki on
      nie pokaże legitymacji to zmienił zdanie. Dzięki tej metodzie masz możliwość
      sprawdzenia kto Cię wozi:)
      • Gość: kasownik Re: Identyfikatory kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 03:15
        No i wyobraż sobie obserwatorze, że tak bedzie Szanownego Kierowce sprawdzał
        każdy wsiadajacy pasażer.
        Wydaje mi sie, że kierowcy powinni mieć identyfikatory.
        To napewno poprawiloby kulture ich zachowania.
        • Gość: jmk Re: Identyfikatory kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 10:23
          Do SZanownego PAna Dyr. Krzysztofa Nabrdalika.

Pomysła z tymi udentyfikatorami POWINNEŚ wprowadzić jak najszybciej-
          "opisany" , cham za kółkiem przestaje być anonimowy i łatwo go zidentyfikować.
          Blokowiska właśnie dlatego są pełne chamstwa bo MIESZKAJĄ w nich właśnie
          anonimowe chamy- i to jest największy "sukces" KOMUNY- możesz to zmienić- i
          żaden kierowca nie będzie fikał że mu się "toto" nie podoba- INNI czekaja na
          pracę, więć łaski nie zrobi gdy w pracy będzie chodził "opisany"
          Przy okazji opisu incydentów zniknie słowo "cham za kierownicą autobusu- bedzie
          jasne kto to był ten "cham"- będzie K.........i itd .

Pozdrawiam -znajomy .JK.
          • Gość: ala Re: Identyfikatory kierowców MPK IP: *.com / *.strefa.com 15.01.06, 10:39
            Do jmk.- Dlaczego dla Ciebie to kierowcy chamy? A może ty jesteś jeszcze
            większym chamem, może Ci słoma z butów wystaje!!!
            • Gość: Krzychu Re: Identyfikatory kierowców MPK IP: 212.244.80.* 15.01.06, 11:11
              Nie może ale na pewno!!!!
            • segel Re: Identyfikatory kierowców MPK 15.01.06, 12:09
              Jeśli masz wątpliwości, co do kierowców MPK - to warto pojeździć częściej miejską komunikacją - wnioski nasuwają się same.
              Jeśli szefostwo MPK robi co może, żeby pasażerów traktować jako uciążliwą szarańczę, która nie wiadomo po co istnieje i najlepiej byłoby ją wytępić, trudno, żeby kierowcy traktowali pasażerów inaczej.
              Idiotyczna zasada wsiadania przednimi drzwiami, egzekwowana nawet wbrew logice - miałam kiedyś taki przypadek, że w godzinach szczytu, w zatłoczonym autobusie stojąc tuż przy drzwiach wejściowych, kiedy miałam wysiąść, zostałam zmuszona przez kierowcę, który nie otworzył mi przednich drzwi, żebym przepychała się przez pół autobusu do środkowych drzwi, bo takie są przepisy w MPK. No cóż kierowca przepisów przestrzegał, zdrowego rozsądku w tym było za grosz, a co mówili pasażerowie, to się domyślcie - do cytowania się nie nadaje.
              Nie otwieranie środkowych drzwi osobie o kulach - jak wiadomo środkowe drzwi zwykle są szersze i wygodniejsze do wsiadania dla osoby, która ma problemy z poruszaniem. To już doświadczenia mojej Mamy, jak wyżej - logiki w tym nie ma, ale przepisy są przestrzegane.
              W niektórych autobusach są jeszcze dodatkowo wstawione rurki, otwierające się tylko w stronę środka autobusu - strach pomyśleć, co by było gdyby trzeba było się szybko ewakuować w razie wypadku - nie wiem zresztą, czy jest to do kończa zgodne z przepisami BHP, może warto, żeby się ktoś tym zajął.
              Nagminna praktyka kierowców, którzy wyjeżdżają z przystanku, a dopiero później włączają kierunek, to już moje doświadczenia, jako kierowcy, zresztą nie tylko moje, ci co jeżdżą samochodami po mieście doskonale to znają.
              Chamskie odzywki kierowców wielkokrotnie cytowali inni forumowicze, więc nie przytaczam.
              Wygląd kierowców latem, kiedy jest gorąco i jeżdzą w nie zawsze czystych podkoszulkach też wszyscy znają.
              Myślę, że najwyższa pora, żeby w Częstochowie powstała inna firma przewozowa i problem zniknie - konkurencja czyni cuda. Dopóki MPK będzie jedynym przewożnikiem, nic się nie zmieni.
              Poza tym warto zwracać uwagę na to co robią kierowcy, znam przypadek, że kierowca został skazany przez Sąd Grodzki za to, że omal nie przejechał pieszego na przejściu.
              Identyfikatory też niezły pomysł, anonimowość daje wrażenie bezkarności.
              • Gość: IKS Re: Identyfikatory kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 20:45
                Zlikwidowano system awaryjnego otwierania drzwi. Czy przez to jest
                bezpieczniej? Jak uwolnić kogoś wesoło zgniecionego w drzwiach. System
                awaryjnego otwierania drzwi jest oznaczony i prawdopodobnie działa w każdym
                autobusie PKS i nawet w każdym pociągu. Czy potrzebne są ewentualne ofiary?
                W innych miastach nikt na to nie wpadł, aby demontować fabryczne wyposażenie
                pojazdu? Czy np. w przypadku pożaru warunkiem ewakuacji z autobusu będzie
                naciśnięcie przycisku? A co będzie jeśli kierowca ewakuuje się wcześniej?
            • Gość: jmk Re: Identyfikatory kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 14:28
              CZyżbyś był kierowcą z mpk i do tego mieszkajacym w blokach- to byłby dublet i
              to w niedzielę!!!!
              Ale trafiłem!!!
        • Gość: obserwator Re: Identyfikatory kierowców MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 11:56
          Zgadzam się z Tobą w pełni że mieć powinni, ja tylko opisałem jak to wygląda na
          dziś dzień. Ja myślę że widoczna legitymacja ze zdjęciem (tak by każdy mógł
          zobaczyć kto kieruje pojazdem) podziałałaby na niektórych kierowców
          uspokajająco.
      • verbox Re: Identyfikatory kierowców MPK 15.01.06, 12:59
        A na tej legitymacji były informacje o m.in. zakresie upoważnienia (w kontroli
        biletów) czy okres ważności (kontroli)? Jeżeli na tej legitymacji tego nie było,
        kierowca nie ma prawa przeprowadzić kontroli biletów. Bo bardzo wątpię, by
        powyższe informacje się na niej znalazły... choć dobre i to, że nie jest
        anonimowy :).
        Powyższa zabawa może się także skończyć wyłączeniem silnika przez kierowcę
        (sprawdzone).
        • Gość: Kuba Re: Identyfikatory kierowców MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 15:44
          Każdy kierowca MPK posiada identyfikator upoważniający do kontroli biletów w
          autobusie. Ma też bloczek mandatowy. Na identyfikatorze jest jego zdięcie, nr
          służbowy i hologram z datą ważności (na ten rok owalny ). Nie ma nazwiska, gdyż
          na to nie pozwala ochrona danych osobowych. Identyfikator kierowca ma OBOWIĄZEK
          wystawić w miejscu widocznym dla pasażera. A jeśli chcę napisać skargę na p.
          kierowcę, to wystarczy data, godz. i nr autobusu. Jedna z forumowiczek pisała,
          że kierowcy twardo ruszają z przystanku. Tak, ale" kierujący pojazdem ma
          obowiązek ułatwić włączenie się do ruchu kierującemu autobusem". Ilu kierowców
          tak czyni np. w Alejach? A oni pracują na czas, pasażer żąda punktualnej jazdy.
          Moim skromnym zdaniem, ten z Was, który na forum ubliża wszystkim kierowcom,
          zamiast napisać skargę na winowajcę, zniża się poniżej poziomu opisywanego
          kierowcy.
          • segel Re: Identyfikatory kierowców MPK 15.01.06, 16:28
            Kierujący pojazdem ma ułatwić włączenie się do ruchu, pod warunkiem, że zachowana jest kolejność - najpierw kierunkowskaz, potem wyjazd z zatoczki. Ja opisywałam odwrotną kolejność, częstą wśród kierowców MPK.
          • verbox Re: Identyfikatory kierowców MPK 15.01.06, 17:54
            Po pierwsze, jeżeli kierowcy mają ten identyfikator, to utrzymują jego obecność
            w tajemnicy :). Po drugie, mimo że kierowca ma obowiązek NIGDY nie spotkałem się
            z sytuacją, by ten identyfikator okazał (a jeżdżę od ładnych paru lat, na
            wezwanie pokazuje dowód osobisty, prawo jazdy albo wyłącza silnik). Po trzecie,
            na opisywanym identyfikatorze brakuje informacji dotyczących zakresu
            upoważnienia (bo sam fakt posiadania identyfikatoru o tym nie świadczy). Po
            czwarte, skargi delikatnie mówiąc nic nie dają (wielokrotnie była nad tym
            prowadzona dyskusja na forum).
            • Gość: córeczka_kierowcy Re: Identyfikatory kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 21:44
              Przykro mi jak czytam tylko zle opinie na temat kierowcow, owszem sa wariaci
              jak zmiennik mojego taty, ale moj tato jeszcze nigdy nie zamknal komus drzwi
              przed nosem,zawsze czeka na mamusie z dziecmi, zawsze grzecznie prosi o bilet
              (bo kierowcow tez podstawione osoby sprawdzaja czy wypelniaja zalecenia
              sluzbowe), zawsze jest pod krawacikiem,ewentualnie w koszuli bo tak uwaza za
              stosowne,nawet z pijaczkiem ktory sie awanturuje rozmawia na skraju
              cierpliwosci juz nie mowiac o tym ze zawsze obniza poziom gdy widzi
              inwalige,matkę z małym dzieckiem albo głośno ostrzega o złodziejach którzy
              aktualnie do kogoś sie przytulają. Dla mojego taty ta praca to całe
              zycie,szanuje ją, więc nie piszcie o wszystkich, ale o wiekszości,pochwalcie
              czasem coś dobrego, gest życzliwości zamiast tylko narzekac.
              Uwazam ze w wielu przypadkach macie racje,wariaci i chamy za kolkiem ktorzy nie
              szanuja tego ze dostaja kase na czas, umowe i wszelkie inne dodatkowe profity.
              Przede wszystkim kierowcy powinni przechodzic badania psychologiczne, ale nie
              takie u nas w miescie za kase, powinni byc delegowani tam,gdzie nie mozna dac w
              lape i wyjsc z podbitym kwitkiem.Tylko ze wiecie,wojna z MPK to jak wojna z
              wiatrakami,poki zarzad jest taki jaki jest,nic sie nie zmieni,dalej wariaci
              beda jezdzic za kolkiem.
      • Gość: JJ Re: Identyfikatory kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 16:24
        Mnie się to bardzo podoba. Bilet powinno się okazywać na każde żądanie
        kontrolującego. Żałośnie wygląda stado owieczek dzierżących bilet w
        zmarzniętych rękach lub w zębach gdy ktoś ma dwie ręce zajęte. Aby było
        śmieszniej na nalepkach jest napisane,że bilet powinien być ważny, zaś na
        każdym bilecie jednorazowym jest napisane,że bilet nieskasowany jest nieważny.
        Stąd wniosek,że przejazd na podstawie biletu jednorazowego jest niemożliwy. Z
        biletem skasowanym zaś wsiąść nie wolno. Ktoś jest nienormalny.
    • nerw24 Re: Identyfikatory kierowców MPK 16.01.06, 21:45
      Istnieje cos takiego jak ochrona danych osobowych:P
    • nerw24 Re: Identyfikatory kierowców MPK 16.01.06, 21:49
      A po drugie nikt was nie zmusza zebyscie koszystali z ulug mpk jest cos takiego
      jeszcze jak przwoznik prywatny np.taxi
      • Gość: Roman Re: Identyfikatory kierowców MPK IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 16:44
        A ty co,głęboko siedzisz w komunistycznych stereotypach.W tamtych czasach
        również ekspedientki czuły się paniami sytuacji i jaesli komuś nie podobała się
        żenująca często jakość obsługi-paniusie ekspedientki z fochem odpowiadały że jak
        się komuś coś nie podoba to może sobie iść.
        kapitalizm polega na walce o klienta a nie na odwrót.Jeślu tego nie
        rozumiesz-wyjedz na Białoruś-zapewne poczujesz się nareszcie jak pączek w masle
        i nerwy ci przejdą.
      • Gość: Roman Re: Identyfikatory kierowców MPK IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 16:48
        Chociaz w sumie masz rację,nie ma co walczyć o MPK,trzeba wybrac
        alternatywę.Niechże ten nieporadnie kierowany moloch upadnie i pracownicy niech
        wpieprzają surowe ziemniaki skoro nie potrafią się zachować.
        A prezes-ten na pewno z głodu nie umrze.
    • Gość: aneta do coreczki:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 21:55
      Witam!Jezdze z moja corcia autobusem nr 24 do babci i dosc czesto "trafiam" na kierowce, ktory obniza podjazd, to bardzo mile, naprawde, szczegolnie, ze dalabym rade wjechac wozkiem, bo jest to autobus niskopodlogowy, ale mimo wszystko obnizenie ulatwia wjazd. I to chyba Twoj tata (bo czesto jest to ten sam kierowca), tak wiec podziekuj mu w moim imieniu:) i zgadzam sie z Tobą, nie generalizujmy i troche wiecej luzu kochani:) pozdrawiam
    • Gość: another man Re: Identyfikatory kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 19:36
      Nie tylko identyfikatory, ale równiez stroje słuzbowe powinni nosić (koszula,
      krawat, marynarka). Moze wtedy lepiej by Panowie Kierowcy pamiętali, że autobus
      to nie jest ich prywatne królestwo, a pasażerowie to nie wredna szarańcza którą
      trzeba tępić;). Ostatnio zauważyłem, że Kierowcy mają nowe hobby - wysadzanie
      pasażerów na wprost zaspy.
      Oczywiscie, że nie można generalizować - jest w tym mieście przynajmniej kilku
      naprawdę kulturalnych i ludzkich kierowców. Ale jest też kilku, którzy im tą
      opinię skutecznie i kosekwentnie psują.
      • Gość: IKS Re: Identyfikatory kierowców MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 13:56
        ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka