Dodaj do ulubionych

Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3

19.01.06, 13:47
Zamierzam w najbliższym czasie sprowadzić z zagranicy któreś z wymienionych
wyżej aut. Ceny samochodów są zbliżone, dlatego raczej nie powinno być
problemu z wyborem. Ale...jak przedstawiają się koszty użytkowania -
ubezpieczenia, etc, awaryjność? Czy S60 rzeczywiście jest faworytem?
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 14:07
      a jakie wersje silnikowe?
      natmiast mysle ze S60 jest na takim samym poziomie jak 9-3 (jeszcze w
      zaleznosci kto na co zwraca uwage). Vectra jakby deczko nizej (choc t przeciez
      to samo co 9-3) ale mi sie wydaje ze za podobna kase w vectrze kupimy
      najdrozsza wersje z najlepszym silnikiem (3,2 ? czy teraz 2,8?)
      Pozdrawiam
      • polsat1 Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 14:09
        Silnik - w przypadku Vectry 2,2, Volvo - 2,4 D5, Saab 9-3 zbliżona benzyna
        • greenblack Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 14:21
          Żeby S60 z dyzlem było w tej samej cenie, co Vectra 2.2, to musi być o dwa lata
          starsze albo zajeżdżone.
          • polsat1 Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 14:31
            RAcja. NO właśnie czy warto kupować starsze volvo czy lepiej zadoolic sie
            mlodsza Vectra?
            • polokokt Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 14:49
              wszystko zalezy od tego w jakim stanie trafi Ci sie ta uzywka (obojetnie czy
              volvo czy saab). Jesli bedzie stan igielka (trudno trafic, ale..) to ja bym
              wzial taki uzywany, pojezdzil z poltora roku i sprzedal z niewielka strata (w
              porowaniu do nowego) i kupil sobie jakis nastepny. Jak stan bedzie OK to w tym
              czasie nawet za wiele nie wydasz na serwis. Kupienie nowego w tym przedziale
              cenowym to praktycznie przymus jezdzenia nim kilka lat, lub zarabianie fortuny.
              Chyba ze faktycznie plaujesz kupic auto ktorym pojezdzisz pare lat.

Co do saaba to polecam silnik 2.0t 170KM, jezdzi bardzo fajnie. Do volvo tez
              jest potrzebny o porownywalnej mocy silnik bo to duze auto, 140KM zdecydowanie
              za malo (volvo tez ma silnik 2.0t i to chyba jest optymalna propozycja poza
              dieslem, ktory przy obecnych cenach ropy zupelnie traci sens stosowania - moim
              zdaniem). 140 KM Moze do stania w korkach wystarczy, ale w trasie jakos
              nie "zbiera sie" specjalnie.
              Pozdrawiam
              • polsat1 Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 15:03
                Jestem zdecydowanie za tym, żęby kupować w miare nowe auto (góra 4 lata) z
                przebiegiem rzedu do 50 tys km. (trafiają się takie, choć trochę trzeba
                dopłacić) i jeździć nim około 2 lat. Traci się stosunkowo mało na wartości a
                jeździ autem na które normalnie nie byłoby stać. Poza tym po 2 latach auto się
                najzwyczajniej w świecie nudzi.
                • polokokt Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 15:15
                  ja jestem dokladnie tego samego zdania, na nowe szkoda kasy. A takie trzyletnie
                  autko jest jeszcze w miare mlode i jak w niezlym stanie to nie bedzie z nim
                  problemow w tym czasie. A i strata niewielka przy odsprzedazy. Wiec ja jestem
                  raczej za volvo lub saabem w zaleznosci ktry sie trafi w lepszej wersji, z
                  naciskiem chyba na saaba 2.0t conajmniej 170KM.
                  Pozdrawiam
              • 01boryna Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 15:13
                polokokt napisał:

> 140 KM Moze do stania w korkach wystarczy, ale w trasie jakos
                > nie "zbiera sie" specjalnie.

Mialem S60 140 PS i z tym zbieraniem sie to ne jest tak zle. Do scigania sie nie
                nadaje ale w zyciu codziennym wystarcza w zupelnosci. Najlepszym rozwiazaniem
                jest jednak 2.5T
                • polokokt Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 15:22
                  dokladnie, do codziennej jazdy wystarczy (tym bardziej ze jezdzac w wawie
                  komputer z calego zbiornika srednia predksoc ma w okolicy 30km/h), ale
                  przycisnac tez nie ma zbytnio czym, w fotel nie wciska. Moj tata takim jezdzi,
                  ja czasem sie przejade i powiedzialbym ze dynamika na podobnym poziomie jak w
                  mojej Carismie 1.8 115KM, czyli zadowalajaca, ale... za te pieniadze kupilbym
                  cos innego :) Na szczescie takich pieniedzy nie mam wiec nie mam problemu :)
                  Pozdrawiam
                  • polsat1 Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 15:27
                    To jeśli chodi o dynamikę i radość z jazdy to można kupić za dokładnie te same
                    pieniądze Mini Coopera S :-)
                    • polokokt Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 15:47
                      wlasnie, wiec zalezy co kto oczekuje. Ale jesli ja bym szukal jakiegos
                      uzywanego w tej klasie to mysle ze wolalbym dolozyc te 1000 Euro (ewentualnie
                      poczekac chwile i doskladac) i kupic 2.0T. Ale mowie, to wszystko zalezy, jesli
                      trafialaby mi sie s60-tka 2.4 140KM z dobrym wyposazeniem, w stanie salonowym
                      za powiedzmy 1000 Euro mniej niz podobne egzemplarze (bo ktos wyjezdza ;) ) to
                      pewnie bym nie marudzil i kupil, zawsze to jest na oplaty czy cos innego.
                      Mojemu tacie pasuje taki i jest bardzo zadowolony z zakupu, niedlugo bedzie juz
                      3 lata bezawaryjnej jazdy. jak na razie serwis nie byl drogi (jedyna rzecz jaka
                      jest do wymiany regularnie przy serwisie to jakies gumki przy tylnym
                      zawieszeniu, ktore sie szybko wybijaja, ale kosztuja grosze), czekam tylko
                      kiedy przyjdzie czas na wymiane rozrzadu i ile bedzie kosztowala ta przyjemnosc.
                      Pozdrawiam
                      • polsat1 Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 15:59
                        Na pewno wolę dołozyć i kupić coś co ma 170 KM. Obecnie jeźdzę małym Fordem
                        Pumą, który ma 125 KM i 9 do setki i powiem, że wcale tych koni za dużo pod
                        maską nie jest :-)
                        • robert888 Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 16:07
                          no jak sobie kupisz vectre 2.2 to dopiero będziesz gnał. Zdecydowanie szybciej
                          niż 125 konną Corsą:)))))
                          • polsat1 Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 16:11
                            No wiem :-((( Ale na utrzymanie 3,2 mnie nie stać....Wolałbym dlatego D5, któe
                            łądnie ciągnie. Ewentualnie 2.0 T
                      • 01boryna Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 16:23
                        polokokt napisał:

> Mojemu tacie pasuje taki i jest bardzo zadowolony z zakupu, niedlugo bedzie juz
                        >
                        > 3 lata bezawaryjnej jazdy. jak na razie serwis nie byl drogi (jedyna rzecz jaka
                        >
                        > jest do wymiany regularnie przy serwisie to jakies gumki przy tylnym
                        > zawieszeniu, ktore sie szybko wybijaja, ale kosztuja grosze), czekam tylko
                        > kiedy przyjdzie czas na wymiane rozrzadu i ile bedzie kosztowala ta przyjemnosc
                        > .

Nawet na tym forum stwierdzono olbrzymia awaryjnosc i horrendalne kostzy
                        utrzymania Volvo. Ja rowniez, jak twoj jciec, jezdze bezawaryjnie, warsztat
                        widze raz na rok, kosztuje wtedy ta przyjemnosc ok 200 Euro, nic sie u mnie nie
                        wybija, ale to raczej zasluga niemieckich drog. Nie wiem skad u ciebie pomysl z
                        wymiana rozrzadu...
                        • polsat1 Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 16:29
                          Koszty części i serwisu są wysokie, pod warunkeim, ze auto najzwyczajniej w
                          świecie się psuje....
                        • przemekthor Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 16:39
                          01boryna napisał:
                          > Nawet na tym forum stwierdzono olbrzymia awaryjnosc i horrendalne kostzy
                          > utrzymania Volvo. Ja rowniez, jak twoj jciec, jezdze bezawaryjnie, warsztat
                          > widze raz na rok, kosztuje wtedy ta przyjemnosc ok 200 Euro, nic sie u mnie
                          nie wybija, ale to raczej zasluga niemieckich drog. Nie wiem skad u ciebie
                          pomysl z wymiana rozrzadu...

Mojemu volvikowi rok stuka za trzy miechy. Jak na razie (poza paliwem i jakimis
                          40 wizytami na myjce) zainwestowalem w niego 2 razy po 15 zlotych na breloczki.
                          Gdzie te koszty i ta awaryjnosc, pojecia nie mam.
                          Pozdrawiam
                          • greenblack Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 17:41
                            Co dwa dni samochód myjesz?
                            • 01boryna Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 17:51
                              greenblack napisał:

> Co dwa dni samochód myjesz?

swietny jestes w tych rachunkach... prawie jak szymi w grze na opcjach
                              • greenblack Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 17:53
                                Ty do pięciu nie umiesz zliczyć, hehe.
                            • przemekthor Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 19:30
                              Zona lubi przegladac sie w lakierze, co robic.
                              • greenblack Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 19:41
                                przemekthor napisał:

> Zona lubi przegladac sie w lakierze,

Bo w lustrze juz nie może?
                                • przemekthor Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 19:44
                                  Co za blyskotliwa riposta. I jaka niespodziewana w tresci...

• polokokt Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 20.01.06, 10:11
                          no nie wiem, sadzilem ze w silnikach volvo jak w innych sinikach samochodowych
                          (wiekszosci?) jest jakis rozrzad i predzej czy pozniej bedzie trzeba go
                          wymienic. Ja nie mowie ze juz jutro, byc moze starcza na 100 czy 150 tys km
                          (lancuszek?), no ale cos tam chyba trzeba co jakis czas wymienic? Bo jesli nie
                          to w sumie odpada najdrozszy serwis w eksploatacji samochodu. A wlasnie cena
                          takiej uslugi mnie interesowala.

Pozdrawiam
    • odin-2 Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 18:09
      • $$SPRZEDAM CZĘŚCI DO HONDY CRX I GENERACJI$$
      losiu_85 19.01.06, 14:40 + odpowiedz

Sprzedam części do hondy crx I generacji

Spis części:
      -silnik
      -skrzynia biegów
      -komputer
      -kolektor dolotowy, Wydechowy
      -rozrusznik
      -alternator
      -zaciski hamulcowe kompletne
      -drzwi prawe i lewe z szybami
      -szyby tylnie profilowane P-L + prawa w zapasie
      -kokpit z zegarami
      -nawiew
      -servo z pompką
      -wszystkie plastiki

Jak masz jakieś pytania pisz losiu_85@wp.pl lub dzwoń 0-507-997-516
      Jeśli chodzi o cene to się dogadamy.

------------------------------------------------------------------------------

• Re: $$SPRZEDAM CZĘŚCI DO HONDY CRX I GENERACJI$$
      odin-2 19.01.06, 15:35 + odpowiedz

losiu_85 napisał:

Sprzedam części do hondy crx I generacji
      Spis części:

Ze ja o tym nie pomyslalem gdy zamieszczalem anons na Volvo 855 -
      gdybym
      je rozebral na czesc (?) to anons moze by nie zniknol z forum ,
      na "oferty" go tez nie przeniesiono .
    • d7d Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 19.01.06, 23:10
      najlepiej Vectra! tańsza w zakupie i eksploatacji , tylko "prestiż" nie ten,
      też ma silnik 2,0T 1750KM
      • polsat1 Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 20.01.06, 09:39
        HM, tez sie nad tym zastanawiałem, ale:
        - prestiż nie ten,
        - awaryjność większa
        - wykonanie nie to

• d7d Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 20.01.06, 10:39
          prestiz - masz całkowita rację
          awaryjność - nie masz jednak racji (na jakiej podstawie tak sądzisz?, opinie na
          forum o 10letnich, powypadkowych vectrach ?)
          wykonanie - nie jest złe zwłaszcza w relacji cena/jakość zwłaszcza po liftingu
          vectra C - wieksza od saaba 9-3
          volvo s60 - tez ma już swoje latka
          duża zaleta - dużo tańsze w przeglądach, eksploatacji (serwis)
          jeszcze większa zaleta - prestiż mniejszy - mniejsze kłucie w oczy i mniejsze
          wystawianie się na "odstrzał"

ale każdy bierze to co chce i na co go stać!
          • polsat1 Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 20.01.06, 13:49
            awaryjność - badania Dekry i ADAC
            wykonanie - interesuje mnie auto z 2003 r więc sprzed liftingu - tutj Saab ma
            przewagę
            mniejsze kłucie w oczy - Vectra jest włąśnie dla mnie zbyt popularna i masowa -
            Saab jest niszowy i to mi się podoba
            • 01boryna Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 20.01.06, 21:08
              polsat1 napisał(a):

> awaryjność - badania Dekry i ADAC
              > wykonanie - interesuje mnie auto z 2003 r więc sprzed liftingu - tutj Saab ma
              > przewagę
              > mniejsze kłucie w oczy - Vectra jest włąśnie dla mnie zbyt popularna i masowa -
              > Saab jest niszowy i to mi się podoba

Nie wiem co preferujesz ale przejedz sie SAABem i Volvo a dopiero wtedy bedziesz
              mogl zauwazyc roznice. Uogolniajac: wolisz sciganie - wez Saaba, wolisz komfort
              zdecyduj sie na Volvo. Vectra bedzie tansza ale to auto nizszej klasy sredniej i
              jako kombi rzemieslnikow. Tak przynajmniej jest w Niemczech...
              • d7d Re: Volvo S60 kontra Opel Vectra C vs Saab 9-3 20.01.06, 22:07
                polsat1 chyba nie chce kupić kombi!
                bo Saab 9-3 ma kombi dopiero od 2005r.

> mniejsze kłucie w oczy - Vectra jest włąśnie dla mnie zbyt popularna i masowa

to dzięki temu że jest popularna nie kłuje w oczy i mniej kusi złodzieji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka