Dodaj do ulubionych

czy możliwy chleb bezglutenowy na sodzie?

05.02.06, 23:00
Kupuję mojemu małemu bułki i chleby bezglutenowe. Chciałabym się zaopatrzyć w
maszynę do pieczenia chleba, ale przepisy jakie widziałam, mówią tylko o
chlebie drożdżowym, który można w niej przygotowywać. Czy jest możliwość
zamiany drożdży na sodę? W jakich proporcjach? Czy bezglutenowcowi i
bezmleczniakowi nie zaszkodzi podawanie chleba na drożdżach? Może kochana
kruffa ma tu coś do powiedzenia... Nie chcę eksperymentować na dziecku, a
drożdże potrafią nieźle uczulić... Agnieszka
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: czy możliwy chleb bezglutenowy na sodzie? 06.02.06, 07:36
      Ja takiego przepisu nie znalazłam. Ja nie spotkałam chleba bezglutenowego w
      sklepie bez drożdzy, choc mogę się mylic oczywiście.
      A kupno maszyny uważam za zbędny wydatek (sorry sad). Kupiłam i na początku
      nawet używałam, ale teraz zalega mi w garderobie i musze się jej w końcu pozbyc.
      O wiele lepszy chleb i bułki wychodzą wyrabiane ręcznie, bo jesteś w stanie
      kontrolowac proporcje składników (mąka mące nie równa ze względu na wilgotnośc),
      a wyrabianie trwa 5-10 min. Maszyna zajmuje miejsce, trzeba ją potem umyc itd.
      Nie wiem ile ma twój maluch, ale ja bym spróbowała z drożdzami.

Kruffa
      • przeciwcialo Re: czy możliwy chleb bezglutenowy na sodzie? 06.02.06, 09:24
        Mam książke " MOje dziecko jest na diecie" Moniki Beck- Pietrzak. Tam jest duzo
        przepisów na pieczywo. Jeśli poczekasz tydzień to sprawdzę co na ten temat
        pisze autorka- lekarka i mama alergiczek przy okazji.
        • ewa_sk Re: czy możliwy chleb bezglutenowy na sodzie? 06.02.06, 12:16
          Moja córka jest na diecie bezglutenowej, piekę jej chleb na drożdzach (suchych),
          jest o wiele lepszy niz ten kupny.Też zastanawiałam się nad kupnem maszyny i tez
          uważam ze to zbedny wydatek. Ja znalazłam przepis na chleb który wyrabia sie ok.
          10 minut mikserem, odstawiasz do wyrosnięcia, potem do piekarnika i gotowe.
          • yola33 Re: czy możliwy chleb bezglutenowy na sodzie? 06.02.06, 12:26
            Ewa, a czy mozesz podać przepis na ten chleb, ja ciągle mam zakalec.
            Pozdr.
            Jola
            • ewa_sk przepis 06.02.06, 13:55
              Ptrzepis znalazłam na forum dieta bezglutenowa (sandvika)
              8 czubatych łyżek mąki gluteneksu]
              jedno całe jajko
              pół łyżeczki cukru
              szczypta soli
              dwie łyżki oleju
              opakowanie (7g) drożdży suszonych z dr Oetkera.
              ciepła woda lub mleko - tyle, żeby to wszysko po wymieszaniu było tylko trochę
              gęstsze od gęstej śmietany.
              To jest oryginalny przepis z tamtego forum.
              Ja nie daje jajka bo jesteśmy uczuleni.Mąka - mix gluteneksu niskobiałkowy
              Robie z podwójnej porcji (wkładam to na taką wąską, podłuzną blaszke)
              Wszystkie składniki wyrabiam ok. 10 minut mikserem i odstawiam do wyrośnięcia (w
              ciepłe miejsce przy kaloryferze). Jak podwoi objętość na 30-40 minut do
              piekarnika (180 stopni)
              Ten chlebek dość szybko się starzeje (chyba jak kazdy bezglutenowy)dlatego po
              wystudzeniu kroję na plasterki i do zamrażalnika. Wyciagam jakąś godzinke przed
              kolacją czy śniadaniem żeby odmrozić.
              Nigdy (odpukać) nie wyszedł mi zakalec a piekłam go juz pare razy.
              Mam nadzieje że się uda, smacznego
              • yola33 Re: przepis 06.02.06, 14:17
                Bardzo dziękuję, dzisiaj wypróbuję i też niestety bez jajka.

Serdecznie pozdrawiam,
                Jola
    • czawdar Re: czy możliwy chleb bezglutenowy na sodzie? 07.02.06, 23:51
      Jak zwykle jesteście niezastąpione... Dzięki. Na forum celiakii widziałam bułki
      na sodzie, ale autorka postu pisała, ze wychodzą zakalcowate... Rzeczywiście
      spróbuję z tymi drożdżami. Jak długo piec i w jakiej temperaturze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka