Dodaj do ulubionych

łupież biały!!!????

IP: *.aster.pl 16.02.06, 15:11
Hej Dziewczyny - mam problem!

W lato kilka razy byłam na solarium i zrobiły mi się na przedramionach białe
plamki. Poszłam do dermatologa - powiedziała,że to łupież pstry. Dostałam
Pevaryl w saszetkach na 4 dni ale one niestey nie pomogły. Nie zniknęło mi
to. Po jakimś czasie poszłam do drugiego lekarza i ten z kolei powiedział,że
to nie ejst łupież pstry. Jest to łupiez biały! Dostałam od niego maść do
smarowania na noc robioną w aptece i drugą na 7 dni - Laticort. Miesiąc czasu
już minął od kiedy smaruję tą maścią z apteki i efektów dużych nie widzę.
Może troszkę mi to przybledło ale sama nie wiem widząc to codziennie.
Dziewczyny może któraś z Was miała to świństwo i może mi coś poradzić???
Ewenatualnie czego jeszcze używać? Jak się tego pozbyć????
Szukałam w necie informacji na temat łupieżu białego ale praktycznie nie ma
informacji o leczeniu :(

Pomóżcie
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: cxc Re: łupież biały!!!???? IP: 87.207.54.* 16.02.06, 15:13
      miałam i wiesz co mi pomogło? to cholerstwo przypałętało się oczywiście po
      solarium i jeszcze teraz potrafi się odnowić- kup Nizoral i po myciu - zostań w
      wannie, czy pod prysznicem - namydl te miejsca nizoralkiem i pozostaw na 10
      minut - potem spłucz i nie smaruj kremami przez około godzinę ,powtarzaj zabieg
      przez 10 dni.
      • Gość: Ż Re: łupież biały!!!???? IP: *.aster.pl 16.02.06, 15:15
    • Gość: cxcx Re: łupież biały!!!???? IP: 87.207.54.* 16.02.06, 15:14
      no i zawsze możesz spróbować urynoterapii-dziś
      przeczytałam :www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2004111313
      • Gość: Żabka Re: łupież biały!!!???? IP: *.aster.pl 16.02.06, 15:17
        Dzięki za odpowiedź!
        Kiedys myłam te miejsca nizoralem i wtedy te białe plamki zaczynały mi się
        łuszczyc!!!! Były takie chropowate!!! Ale nie schodziły po tym! dlatego
        przestałam myc nizoralem!
        • Gość: cxc Re: łupież biały!!!???? IP: 87.207.54.* 16.02.06, 15:17
          dokończ jurację - ja też tak miałam i przeszło :)
          • Gość: Nessie Re: łupież biały!!!???? IP: *.acn.waw.pl 16.02.06, 15:23
            Można też kupić Nizoral w maści, do smarowania...
            • Gość: iza Re: łupież biały!!!???? IP: *.aster.pl 16.02.06, 21:06
              ja tez to mam i niestety nie mogę się tego pozbyc
              • Gość: kitka Re: łupież biały!!!???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 21:08
                a jak to dokładnie wygląda?
                • Gość: Żabka Re: łupież biały!!!???? IP: *.aster.pl 16.02.06, 21:27
                  więc u mnie wygląda to tak: takie jasne plamki na skórze, niektóre większe ,
                  niektóe mniejsze, nie łuszczą się i tyle
                  • Gość: kitka Re: łupież biały!!!???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 21:33
                    na całym ciele czy w jakis konkretnych miejscach?a jakiej wielkości są te plamki?
                    • Gość: żabka Re: łupież biały!!!???? IP: *.aster.pl 16.02.06, 21:44
                      Mam to tylko na przedramionach. Z jednej strony mam kilka takich mniejszych i
                      większych plamek a na drugim to mam raczej jedną większą
                      • Gość: kitka Re: łupież biały!!!???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 21:56
                        tak sie wypytywałam,bo takie plamki miałam od schodzącej skóry po słoncu-a
                        własciwie to nadal mam ale juz mniej widoczne bo poszłam na solarium bo ich
                        widoku nie mogłam znieśc:/i też własnie na przedramionach!
                        • Gość: joasia_23 Re: łupież biały!!!???? IP: *.ino.tvknet.pl / 213.199.216.* 16.02.06, 22:05
                          Czy zaden lekarz wam nie wytłumaczyl że te plamki to jest odbarwiona skora ? W
                          tych miejscach znajduja sie grzyby. Po kuracji Nizoralem a najlepiej Pevarylem
                          te grzyby znikaja. Ale odbarwiona skora zostaje. Albo opalisz te plamki w
                          solarium albo poczekasz na lato i slonce.
                          • Gość: kitka Re: łupież biały!!!???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 22:14
                            a jak sie je opali i np.potem przestane chodzić na solarium lub nie będe sie
                            opalać to w miare jak skóra bedzie blednąć to te plamy znów sie pojawią?
                            • Gość: joasia_23 Re: łupież biały!!!???? IP: *.ino.tvknet.pl / 213.199.216.* 16.02.06, 22:27
                              Niesttey pojawia się. Przynajmniej ja tak mam.
    • Gość: justy Re: łupież biały!!!???? IP: 213.241.34.* 16.02.06, 22:30
      wrzuć w google "pityriasis alba" (czyli łupież biały)- choroba o nieznanej
      przyczynie, częstsza u dzieci.

jednak Twój opis bardziej pasuje do łupieżu pstrego (pityriasis versicolor)-
      rodzaj grzybicy- leczenie (np. nizoral) powinno obejmować też skórę głowy
      (nawet, jeśli nie ma objawów); i tak, jak piszą dziewczyny- odbarwienia nie
      znikną od razu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka