way2short.rm 02.03.06, 15:03 Czy ktos ma doswiadczenie z tym. Lepiej okazywac sie dowodem czy moze paszportem amerykanskim? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annal_anna111 Re: Kupno mieszkania w Polsce? 02.03.06, 15:45 paszportem amerykanskim oczywiscie szybciej zalatwisz i wiecej cie zgola Odpowiedz Link Zgłoś
nadau Re: Kupno mieszkania w Polsce? 02.03.06, 16:06 Dowodem oczywiście, bo tam jest PESEL! I o kasie nie zapomnij !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tovv.kapelan Czy Gastarbeiterom też nadau sprzedają M-2 ? 05.03.06, 04:14 czy też naipierw należy uiścić podateczek od nielegalnych zarobeczków? Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: Kupno mieszkania w Polsce? 02.03.06, 17:13 way2short.rm napisał: > Czy ktos ma doswiadczenie z tym. Lepiej okazywac sie dowodem czy moze > paszportem amerykanskim? a po cholere Ci mieszkanie w Polsce? Zastanow sie, koszty utrzymania tutaj sa wyzsze niz np. Stanach. Mieszkania drogie i standard do d..., powietrze zanieczyszczone, paliwo, alkohol, prad, internet, telefon ceny najwyzsze w Europie. Wszystko falszowane od paliwa, masla,tytoniu, alkoholu do serow i proszkow do prania. To jest zascianek swiata Odpowiedz Link Zgłoś
bruno5 Re: Kupno mieszkania w Polsce? 02.03.06, 21:04 Kupuj sie nie namyslaj i jak ci zostanie pol miliona dolarow to juz mozesz zyc w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Kupno mieszkania w Polsce? 02.03.06, 23:24 Przygotoj sie na zapytanie pochodzenia pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
nadau Re: Kupno mieszkania w Polsce? 03.03.06, 09:36 wami41 napisała: > way2short.rm napisał: > > > Czy ktos ma doswiadczenie z tym. Lepiej okazywac sie dowodem czy moze > > paszportem amerykanskim? > > a po cholere Ci mieszkanie w Polsce? Zastanow sie, koszty utrzymania tutaj sa > wyzsze niz np. Stanach. Mieszkania drogie i standard do d..., powietrze > zanieczyszczone, paliwo, alkohol, prad, internet, telefon ceny najwyzsze w > Europie. Wszystko falszowane od paliwa, masla,tytoniu, alkoholu do serow i > proszkow do prania. To jest zascianek swiata W jaki sposób fałszowany jest internet? Odpowiedz Link Zgłoś
annal_anna111 Re: Kupno mieszkania w Polsce? 03.03.06, 09:58 nadau napisał W jaki sposób fałszowany jest internet? poczytaj posty nadau Odpowiedz Link Zgłoś
puppa o, to jest proste pytanie 04.03.06, 01:39 Nalezy sie zwrocic do Tow. Kapelana po linki. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwystarywiarus Re: Kupno centrum interesow zyciowych w Polsce? 03.03.06, 00:29 way2short.rm napisał: > Czy ktos ma doswiadczenie z tym. Lepiej okazywac sie dowodem czy moze > paszportem amerykanskim? Chcesz se kupic "centrum interesow zyciowych" w Polsce, zeby automatycznie uruchomic opodatkowanie twojego dochodu uzyskiwanego w USA? Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
robak.rawback Re: Kupno centrum interesow zyciowych w Polsce? 04.03.06, 00:26 prawdziwystarywiarus napisał: > > Chcesz se kupic "centrum interesow zyciowych" w Polsce, zeby automatycznie > uruchomic opodatkowanie twojego dochodu uzyskiwanego w USA? Powodzenia. hehe dobre. -- no ale wiecie dla mnie to jakis totalny bełt z tym posiadaniem lub nieposiadaniem mieszkania w polsce w szkocji czy na cyprze czy jeszcze gdzie indziej przy ustalaniu kto gdzie ma inteesy zyciowe. jak ja jestem wolny czlowiek to dlaczego mam nie miec mieszkan w dziesieciu stolicach swiata i jeszcze na hawajach. przeciez to jest moja wlasnosc i nikt nie ma prawa w to wlazic z buciorami czy decydowac gdzie wolny obywatel ma miec ulokowane pieniadze etc. moim zdaniem jest to rzecz nie do obalenia w sadzie czy gdziekolwiek indziej. i ja bym sie do upadlego procesowala wlacznie z jakims trybunalem. to jest jakies ograniczanie podstawowych swobod. to jest paranoja jakas zeby czlowiek nie mogl sobie kupic mieszkania gdzie che. ja chce spedzac czas na przyklad w dziesieciu miejscach na rok. a pracowac w jednym. ciekawe jak mi przypasuja moja przynaleznosc podatkowa. grr ale mnie to wkurza. mysle ze to jest tak bezsensowne ze w jakims trybunale w koncu by to padlo. jakis pozew zbiorowy mi sie marzy ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
puppa Re: Kupno centrum interesow zyciowych w Polsce? 04.03.06, 01:42 popatrzmy jak to jest w USA. Pierwsze 85,000 jest tax free. Czyli USA nie obchodzi gdzie te pieniadze zarobiles, najwazniejsze ze nie w USA i rownie wazne ze zlozysz zeznanie podatkow ze tak wlasnie bylo. Nic wiecej. Fajnie jest w USA, nie? Co do dlaczego, po kiego grzyba i moga mi skoczyc Odpowiedz Link Zgłoś
mazurski Re: Kupno centrum interesow zyciowych w Polsce? 05.03.06, 14:53 Zakup mieszkania powoduje opodatkowanie dochodow z usa ? Ty chory jestes czy zwyczajnie glupi ? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwystarywiarus Re: Kupno centrum interesow zyciowych w Polsce? 06.03.06, 13:26 mazurski napisał: > Zakup mieszkania powoduje opodatkowanie dochodow z usa ? > Ty chory jestes czy zwyczajnie glupi ? Słoneczko intelektu krapolitańskiego, ażeby obywatel polski mógł formalnie i legalnie w Polsce nabyć mieszkanie, dla siebie albo na wynajem, to musi do tego mieć meldunek w Polsce. A jak już masz meldunek i mieszkanie, a tym samym oficjalny adres stałego zamieszkania w Polsce, to spełniasz 2/3 wykładni polskiego prawa skarbowego dotyczącej posiadania "centrum interesów życiowych" w Polsce (meldunek, mieszkanie, członkowie rodziny w Polsce), choćby faktycznie cię w Polsce od trzydziestu lat nie było. Jeśli zaś masz to swoje "centrum interesow życiowych" w Polsce, a pracujesz w USA, to jestes prawnie zobowiazany corocznie rozliczac podatek dochodowy od dochodu osiagnietego w USA z polskim fiskusem i wpłacać do polskiego skarbu państwa różnicę pomiędzy amerykańskim a polskim opodatkowaniem. Co, nie robiłeś tego przez ostatnie 25 lat? No to masz przechlapane, same karne odsetki cię zjedzą. Niezależnie od tego, co się tobie wydaje, i niezależnie od tego, co zdrowy rozsądek dyktuje: o ile polski urząd skarbowy ma zaakceptować, że nie jesteś polskim rezydentem podatkowym, to ty nie możesz mieć literalnie nic wspólnego z Polską pod wzgledem formalnym, finansowym i najbliższej rodziny - nie możesz mieć w Polsce m.in. meldunku, adresu stałego zamieszkania, mieszkania zapisanego na siebie, żony i/lub dzieci Na to wszystko są naturalnie rozmaitego rodzaju sposoby, ale kłopotliwe i drogie - np. mieszkanie kupuje i jego formalnym właścicielem jest firma adwokacka, ktora następnie oddaje ci to mieszkanie w dzierżawę za symboliczną złotówkę rocznie. 'Money trail' musi być wystarczająco zachachmęcony, żeby nie można ci było udowodnić, że jesteś właścicielem, a nie lokatorem, tego mieszkania. No i kontrakt miedzy tobą a prawnikami musi być napisany profesjonalnie, żeby nie wyszło, że po sześciu miesiącach kancelaria adwokacka we Pcimiu Dolnym może ciebie albo twoich lokatorów wyrzucić z mieszkania, sprzedać je, i jako prawny właściciel zatrzymać sobie kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: n i e p r a w d a!!!!!!!!!!!! 06.03.06, 16:28 > Słoneczko intelektu krapolitańskiego, ażeby obywatel polski mógł formalnie i l > egalnie w Polsce nabyć > mieszkanie, dla siebie albo na wynajem, to musi do tego mieć meldunek w Polsce. > A jak już masz NIEPRAWDA, nie trzeba miec zadnego meldunku, wystarczy miec pieniadze. Troche sie jednak zmienilo.. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.kapelan n i e p r a w d a ?_______________________ Czyżby? 06.03.06, 16:41 Polski Serwer Prawa: "Kupno mieszkania w Polsce przez cudzoziemca majacego obywatelstwo jednego z panst Unii wyglada tak, jakby kupowal go obywatel Polski. Jest problem z zameldowaniem, gdyz cudzoziemiec otrzymuje zgode na 3 miesieczne zameldowanie i musi go bez przerwy wznawiac do czasu, jak nie uzyska prawa do stalego pobytu w Polsce. Nie posiadajac NIPu (nr do rozliczen podatkowych) tez bedzie przeszkoda do zalatwienia roznych spraw, np. kupna urzadzenia satelitarnego, wyrobienia karty kredytowej. Zycze przyjemnego pobytu w Polsce ! " Odpowiedz Link Zgłoś
chp1955 Re: n i e p r a w d a ?_______________________ Cz 09.03.06, 16:29 Ja kupiłam mieszkanie w PL. Mam tylko paszport duński, stałe zamieszkanie w Niemczech. Nie było żadnych problemów, bez NIP-u, itp. Podatek od kupna zapłaciłam w tutejszym urzędzie skarbowym. Podatki od nieruchomości płacę regularnie (raz w roku - całe 30 zł.). Konto mam w banku ING. też bez NIP-u. Chcę teraz to mieszkanie wynająć turystom i muszę wyrobić NIP (czekanie ok. miesiąca), aby móc płacić podatek od najmu w PL i móc odpisywać VAT od dochodów. Wszystko to kontroluję z Niemiec. Na potrzebnych dokumentach, rachunkach itp. zawsze wpisują mi nr. paszportu zamiast NIPu. Tak, że tak żle chyba nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: n i e p r a w d a ?_______________________ Cz 09.03.06, 20:04 Chp1055, z kupnem mieszkania nie jest tak zle ale trzeba o tym wiedziec. Ludzie tutaj wypisuja rozne rzeczy, dziwne i przedziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
mazurski Re: Kupno mieszkania w Polsce? 05.03.06, 14:49 Wyglada na to , ze wszystkim bardzo zalezy zebys tego mieszkania jednak nie kupil. Sami dobrzy ludzie tutaj . Oni zawsze tak bezinteresownie zawistni ? Odpowiedz Link Zgłoś
tovv.kapelan Tylko nie "bezinteresownie", cymbale. 06.03.06, 14:58 obczyzna.blogspot.com/2006/03/przechytrzyli-samych-siebie-teraz.html Odpowiedz Link Zgłoś
robinhood101 Ja sie wlasnie pozbylem tam mieszkania i jak mi 07.03.06, 06:39 ulzylo....mialem dosc extra klopotu, oplat, remontow po lokatorach itd, itp. Nie mialem z tego mieszkania zadnej przyjemnosci. Zyje poza Polska 22 lata. Nigdy w Polsce mieszkac ponownie nie bede, bo nie chce. Nie czuje sie dobrze w Polsce, ludzie mnie tam denerwuja i te wizyty z koniecznosci bardzo mnie przybijaly, zwlaszcza, ze tracilem na nie urlopy, ktore inaczej moglbym spedzic w jakims przyjemnym miejscu. Moje dzieci nawet po polsku nie chca mowic a o zamieszkaniu w Polsce nie ma mowy. Wizyty w Polsce ostatnio doprowadzaja mnie do bardzo, bardzo zlego nastroju wiec postanowilem pozbyc sie mieszkania. Nic mnie tam nie trzyma a wszystko odrzuca. Sytuacja polityczna jest w Europie coraz bardziej niepewna, tylko patrzec ja sie wezma za lby, na razie sa w fazie oficjalnego usmiechania sie i poklepywania a za plecami sie opluwaja. Po kiego grzyba mi mieszkanie w Warszawie? Wiec sprzedalem. Dostalem 220tys Zl. Nie traccie czasu i pieniedzy na kupowanie ruder w Polsce tylko dlatego, zeby pokazac, ze was na to teraz stac. Wiecej z tym pozniej klopotu niz to wszystko warte. Acha, teraz ceny sa wysokie a jak sie Unia rozpadnie, to nie tylko nikt wam nie da tego co zaplaciliscie ale bedziecie doplacac, zeby to ktokolwiek wzial za darmo..... Odpowiedz Link Zgłoś
logar Re: Kupno mieszkania w Polsce? 09.03.06, 21:49 Najpierw poczytaj se forum : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=630&w=33323273&a=33323273 cyt. z jednego z komentarzy : "one lubia nowe budynki, bo zywa sie tynkiem, klejem itd. samce podskakuja jak sie je nacisnie paznokcem" Odpowiedz Link Zgłoś
kolega.texas Re: Kupno mieszkania w Polsce? 10.03.06, 00:00 A to jest jeszcze ciekawsze: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=630&w=33323273&a=38196607 Ciekawe co na to nadauowo hehehehehe. Pewnie kupujacy bez jaj byli. Odpowiedz Link Zgłoś