Dodaj do ulubionych

El Wekala Resort Three Corners**** Taba

10.09.05, 06:59
(cytat: helnan1 09.09.05, 23:07)

"Witam,
Hotel El Wekala należy do sieci Three Corners ( podobnie jak Palmyra w SSH
czy Empire w Hughadzie).Sprzedaje go biuro AS jako bezpośredni touroperator
oraz wiele innych biur i internetowych portali turystycznych powielając
katalogowy opis biura AS . Pech w tym ,że opis ten mija się z prawdą choćby w
części mówiącej o tym , że El Wekala leży w centrum Taby (str 72 katalog
Egipt 2005 ).Prawda jest taka , że hotel wchodzi w skład kompleksu nazywanego
Taba Heights składającego się z kilku hoteli.Do Taby i przejścia granicznego
z Izraelem jest ok 20 km.Dojazd z SSH - ok 210 km - zajmuje samochodem 2 godz
a autokarem ok 3 godz.Wekala leży tuż przy zjeździe z tej drogi. Do plaży
jest ok 1,5 km - dojazd busem. Plaża El Wekali to odcinek 150 -200 m z
leżakami i parasolami.Graniczy z plażą Mariotta i Sofitela.Jest też niewielki
basen i bar.Plaża jest piaszczysta , wejście do wody kamieniste - konieczne
obuwie, rafy w tym konkretnie miejscu nie sprawdzałem , z pewnością jest
podobna do tej którą widziałem w Sofitelu.Co do samego hotelu nie chcę się
jednoznacznie wypowiadać - nie nocowałem w nim. Odniosłem wrażenie , że hotel
jest niewykończony a goście zajmują jedynie jego część.
To jest tak - fajnie , że szukasz alternatywy dla "ogranych" już miejsc typu
Hughada czy SSH , gdzie po jednym czy drugim pobycie jedyną atrakcją będzie
inny hotel.Kierunek Dahab - Nuweiba - Taba jest jeszce mało znany i nie
modny - na szczęście smile i jest jeszcze chwila czasu by poznać takie miejsca ,
które oczarować mogą każdego , spotkać takich ludzi , których długo będziesz
pamiętać, być tam , przeżyć cudowne chwile , zapomnieć o naszej codziennej
tutaj gonitwie , oczyścić się duchowo.Do tego nie jest konieczny Hyatt ,
Sofitel czy inne 5*lux.Tak się złożyło , że największe wrażenia zrobiły na
mnie
i mojej rodzinie miejsca naturalne , nie będące produktem człowieka , nie
zmienione , nie komercyjne. .Stąd długo będziemy wspominać czas spędzony w
szałasie-chatce bez wody i en elektrycznej na plaży Big Duna , pamiętać
będziemy sahlab w beduińskim Tarabin , sok lemonkowy i carcade z dr Shesh
Kebab , ekologiczny camp Basata przy drodze do Taby , dziewiczą plażę Ras
Burqa.
Wracając do El Wekali - sądzę , że trudno będzie tam odnaleźć cokolwiek ,
miejsce odebrałem jako nijakie , bez charakteru , b. daleko mu do komfortu
Hyatta/Mariotta/Sofitela jak i do naturalnej egipskiej atmosfery.Jako plus
można uznać możliwość wypadu do Izraela , na wyspę Faraona (rafki) czy do
pobliskiego Fiord i Sun pool .
Na koniec - pobyt organizowaliśmy sobie sami , wykupiłem tylko przelot.
Pozdrowionka"

============================================
Post przeniesiony, ponieważ autor opisał ten hotel w wątku o innym hotelu.
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 10.09.05, 07:00
      Zdjęcia z terenu hotelu<a
      href="http://community.webshots.com/album/260881635WEhRGO"target="_blank">Zdjęci
      a z terenu hotelu</a>
    • mela-blonda Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 21.10.05, 01:18
      A czy ktoś był w tym hotelu?
    • ilona797 Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 20.02.06, 14:17
      Bylam w tym hotelu i jestem zachwycona!!!!Cisza,spokój(zresztą jak w całej
      Tabie),budowa hotelu,baseny i te widoki zapierające dech w piersiach...Plaża
      ładna,zadbana,czyściutka i z rafą!!!Owszem trzeba do niej podjechać darmowym
      busikiem albo zrobić sobie spacerek ale to naprawdę nie przeszkadza w pobycie w
      tym hotelu...Jedzonko smaczne-duży wybór dań(miałam fomułe ALL Inclusive,ale w
      Tabie tylko to wchodzi w grę)Pokoje świetnie urządzone...Także oceniam na
      5+,mimo że hotel ma 4*+,ale była też w Tabie w hotelu 5*(Sonesta) i mimo,że
      miał plażę tuż przy hotelu,to nie byl lepszy od Wekali,ba nawet jedzenie miał
      gorsze-mniejszy wybór dań!także z czystym sumieniem polecam El Wekala Golf
      Resort,mimo że inne hotele sieci Three Corners pozostawiają wiele do życzenia..
      • mafo1 Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 05.03.06, 16:56
        Witam.
        Zastanawiam się nad pobytem w tym hotelu, ale mam pytania do Ciebie.
        Czy to jest totalne zadupie, czy są jakieś sklepy, kafejki w pobliżu, jak
        daleko jest do jakieś większego miasta.
        Ciekawi mnie kiedy byłaś i czy w tym czasie było tam wielu turystów (czy plaża
        jest zatłoczona), czy dużo jest Polaków.
        I jak to jest z tą budową, czy już zakończona?
        Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
        • renatil Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 12.03.06, 22:28
          Byłam w tym hotelu 7 dni w lutym tego roku.
          Odpowiadając na pytania najpierw trzeba wyjasnić rzecz podstawową... nie ma
          miejscowości Taba!!! Jest przejscie graniczne z Izraelem Taba!!! Na odcinku ok
          70 km od granicy w kierunku do Dahab rozciągają się (co 5-30 km) hotele, bądż
          kompleksy hoteli). El Wekala wchodzi w skład kompleksu nazywanego
          Taba Heights (razem z Sofitelem, Mariottem i Hyatta). El Wekala nie leży
          bezpośrednio nad morzem, ale nie jest to najwiekszy problem, ponieważ można
          albo zrobić sobie spacerek, albo pojechać bezpłatnym busikiem (co pół h. Na
          terenie hotelu jest dużo przeróżnych sklepików (osobiście polecam zakupy w
          jakimś wiekszym mieście, np. podczas wycieczek fakultatywnych).
          Tak jak napisałam na wstępie byłam w tym hotelu w lutym tego roku, turystów
          było dużo, ale nie tłumy, najwiecej brytyjczyków, ale było tez sporo polaków.
          Palaża nie jest zatłoczona.
          Odnośnie budowy: hotel rozbudowuje się, ale nie jest to zauważalne i uciążliwe
          dla turystów, gdyż odbywa sie to w innej części hotelu ( w zasadzie gdybyśmy
          nie chodzili na dłuższe spacery to nie zauwalibyśmy nawet tego, hałasu 0)
          Ogólnie hotel polecam, nam sie bardzo podobało i mam nadzieje tam powrócić smile
          chętnie prześlę zdjecia na priv.
          • magitek Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 24.03.06, 21:58
            Nie ma czegos takiego jak centrum Taby, bazar, kafejki itp.
            Poprostu kilkanaście resortów hotelowych wbudowanych wzdłuż wybrzeża.
            Zatem wybierając się do Taby cały czas spędzamy na terenie hotelu. Dlatego
            wręcz plusem jest, ze nie jest on polozony przy plazy. Co pol h jezdzi busik -
            fajowa przejazdzka z wiatrem we wlosach wink
            Na plazy (priv hotelowa)lezaczki, reczniki, basen wink oraz barek z napojami w
            ramach all inclusive.

Na terenie hotelu jest bardzo lasnie. Pokoje superowe, lazienka tez wink (mam
            porownanie, bo bylam w wielu hotelach w egipcie).
            Jedzonko bardz dobre wink
            Baseny fajowe... i te widoki.. na gory i morze.

POLECAM EL WAKALĘ.... !!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • salvan Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 22.04.06, 03:17
            Hey!
            Właśnie wykupiłem wczasy do tego hotelu. Cena 2020 zł za 2 tyg All Inclusive
            wydaje mi się atrakcyjna. Cały czas szukam materiałów, opinii o tym hotelu
            (trochę już mam) ale chyba narazie malo kto w nim był, dlatego miałbym prośbę o
            przesłanie mi jakichs prywatnych fotek na maila konnop77@wp.pl Poza tym
            interesuje mnie jakie są ceny pamiatek w sklepikach w hotelu, czy można i w
            jakiej cenie na miejscu kupić takie rzeczy jak buty do pływania, aparat do
            zdjęć podwodnych oraz czy w ramach wieczornych animacji jest coś na styl
            dyskoteki? pozdrawiam i z góry dziękuje...
            • alinagd Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 26.04.06, 20:16
              Też tam jadę..od 09.05 smile I będę bardzo wdzięczna za wszystkie informacjesmile Bo
              jakoś mało newsów na temat tego hotelu w neciesad
              Pozdrawiam forumowiczów - fajny tu jest klimacik..to chyba wpływ Egiptuwink
          • angelapoland Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 22.02.08, 21:36
            Witam serdecznie
            czy moge prosic o zdjęcia z hotelu???
            annaczapkiewicz@o2.pl

pozdrawiam ania
            • kolpolkolpol Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 02.06.08, 16:30
              Witam
              W sierpniu wybieram sie do tego hotelu (pierwszy raz do Egiptu). Czy może ktoś w
              nim był, jakie wrażenia, z postrzeżenia, opinie, sugestie co warto zobaczyć?.
              Z góry dzięki
      • bozena859 Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 11.01.07, 18:37
        Proszę o informację :
        1. jaka temperatura powietrza była w Tabie w ciagu dnia w miesiącu lutym ,
        2. czy mozna na plaże z Hotelu El Wekala dojeżdżać o dowolnej porze ,
        3.w jakich odstępach czasu kursuje bus na plażę ,
        4. czy w barze na plazy serwują lunch , czy trzeba jechać do hotelu
        5. jak serwowana jest woda , czy mozna ją zabrać do pokoju
        pozdrawiam - fanatyk Egiptu ( jadę 8 raz )
        • piotrwyb Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 15.01.07, 12:46
          wróciłem z tego hotelu w 13.01
          -temperatura w ciągu dnia ok 23-25st tyle ze jak wieje to jest chlodno
          -na plaze i do WaterWorld (przeciwne kierunki)jezdza busiki co 30 min
          -na plazy są tylko napoje bezalkoholowe i kawa(all inc) reszta platna wiec na
          obiad musisz jechac do hotelu
          -wody jest pod dostatkiem, w małych 0,5litrowych butelkach i w duzych
          dystrubutorach sa w hotelu i na plazy
          -posiłki są serwowane:
          8-10 sniadanie
          12-15 obiad
          17-18 kawa herbata ciasto
          19-22 kolacja
          alkohol lokalny(paskudztwo ale da sie pić)serwowany jest od 9-24 na terenie
          hotelu
          jezeli masz pytania to pisz odpowiem w miare możliwości
          pozdrawiam
        • iwonka911 Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 27.02.07, 13:38
          Witaj!
          Byłam w hotelu El wekala w kwietniu 2006r.Temperatura powietrza sięgała 38 C.
          Z pobytu w tym hotelu jestem b.zadowolona.
          Jedzenia pod dostatkiem-smaczne!
          hotel odwiedzany glównie przez anglików
          do plazy co pół godz.dojezdzał hotelowy busik z "wiatrem we włosach"-
          jak na to spokojne miejsce to nawet wskazana przejazdzkasmile
          pokoje super przynajmniej mój dopłacalam 30 USD i miałam pokój z tarasem tuż
          przy basenie,co do alkoholi all inclusive to wszystko ok.tylko strasznie boli
          glowa na drugi dzień.W hotelu znajduje sie małe centrum handlowe do którego
          przybywali goście z innych hoteli.Polecam osobom lubiącym spokoj i dobry
          standart! No i wycieczkę do Jerozolimy! Pa Iwona
    • mjm14 Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 04.07.06, 14:59
      jade w sierpniu do tego chotelu - moze ktos ma dodatkowe uwagi do niego?
      • donaw Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 06.08.06, 20:56
        Właśnie wróciłam z hotelu El Wekala – Taba. Hotel jest pięknie położony między
        górami a Morzem Czerwony – ściślej Zatoką Akaba. Z lotniska z Sharm jedzie się
        tam ok. 3 godzin, z lotniska z Taby ok. 1 godziny. El Wekala nie jest
        bezpośrednio przy plaży, co nie stanowi większego problemu. Plusem tego
        położenia jest przepiękny widok z basenu na pole golfowe, zatokę i wybrzeże
        Jordanii. Na plaże dowozi otwarty i darmowy bus, który kursuje 2 razy na
        godzinę, a droga na plażę trwa ok. 5 minut. Dużym walorem tego hotelu jest
        wyżywienie. Nie słyszałam, aby ktoś narzekał. Codziennie na kolację była inna
        kuchnia np. włoska, egipska owoce morza itp. Kłopoty z zemstą zdarzały się – ja
        mam zawsze problemy, ale po lekach problem znikał.
        Do El Wekali często przyjeżdżali turyści z 5 * hoteli mieszczących się przy
        samej plaży, gdyż tylko ten hotel miał na tyłach małe centrum handlowe (
        apteka, market Mario , centrum kodak, sklep z papirusami, perfumami, pamiątkami
        itp.) Często widziałam jak turyści z Sofitelu czy Intercontinental lub
        Marriott-a wnosili zgrzewki wody do busa plażowego.
        Plaża hotelowa jest piaszczysta, ale wejście do morza ok. 4 metrów kamieniste.
        Dlatego należy mieć buty do wody, lub delikatnie przejść ten kawałek, aby
        dostać się na piaszczyste dno.
        Z plaży można dopłynąć lub dojść (zależy od stanu morza) do kępek raf. Są one
        bardzo dostępne i bezpieczne dla starszych dzieci. Jeśli jednak chcemy
        posnurkować pośród rafy i ryb należy przejść 500 metrów na lewo do pomostu
        hotelu Hyatt i tam bez opłat skorzystać z dogodnego zejścia do morza z pomostu.
        Może nie jest to rafa w Sharm lub Hurghadzie, ale jest na co popatrzeć i
        porobić zdjęcia – my zrobiliśmy prawie 50.
        El Wekale upodobali sobie najbardziej turyście z Anglii i Belgii. Było też
        trochę Czechów i Polaków ( do 30 osób). Więc jeśli ktoś chce poćwiczyć
        angielski lub francuski będzie miał ku temu okazję.
        Animacje to raczej słaby punkt El Wekali. W zasadzie opierały się na piłce
        wodnej, gimnastyce w wodzie (ciągle te same) i wieczorkach muzycznych (pokaz
        taneczny, tańce dla dzieci, quizy – jaka to melodia, lub puszczaniem muzyki do
        potańczenia. Animatorzy raczej dopasowywali się do potrzeb dzieci, których była
        masa w hotelu.
        Na końcu trochę o finansach.
        W hotelu nie można nic załatwić nieoficjalnie. Dlatego jeśli chcecie mieć pokój
        o wyższym standardzie lub widokiem na morze, a nie na góry to kosztuje to 10-20
        dolarów za 2 tygodnie. Obsługa w recepcji zaraz po przyjeździe będzie się
        pytała czy chcecie za dopłata taki właśnie pokój. Gorzej jak ktoś nie zna
        angielskiego i na koniec spotka go niespodzianka w postaci rachunku.
        Doba hotelowa kończy się o 12. Przedłużenie do 15 to 10 dolarów do 18 – 20
        dolarów. Dobra wiadomość to ta że all incl. Trwa do godziny 15 oraz że można
        zjeść jeszcze kolację ale bez napoi. W praktyce obsługa bardzo lubi Polaków i
        nie mieliśmy żadnych ograniczeń aż do końca pobytu do godziny 23.
        Tabletki przeciw zemście 5 funtów czyli ok. 1 dolara.
        Ściągnięcie zdjęć z aparatu to koszt 30 Funtów czyli ok. 6 dolarów.
        Widoczek z wielbłądem w butelce ok. 5 dolarów – to zależy jak się będziecie
        targować.
        Do głównych wydatków zaliczam również wycieczki tzn. Jerozolimę z Betlejem 120
        dolarów z Alfa Star lub Kair. Na miejscu można zaszaleć i polecieć za
        motorówką para lotnią tz. parasailing – koszt za 1 osobę 25 Euro – więcej na
        temat atrakcji wodnych www. Redseawaterworld.com.
        Podsumowując:
        1. Hotel jest na odludziu i siedzenie tu 2 tygodnie bez wycieczek i
        atrakcji to kiepski pomysł.
        2. Jedzenie jest pyszne i dużych ilościach nawet pod koniec posiłków.
        3. Na basenie problem z leżakami pojawił się wtedy kiedy przyjechało
        więcej Anglików.
        4. Na plaży pełno wolnych leżaków parasoli zarówno przy małym baseniku jak
        i na plaży.
        5. Bezpieczeństwo. Myślę że ten hotel jest bardzie bezpieczny od tych w
        Sharm lub Hurghadzie.
        6. Minus to że mamy w hotelu tylko telewizję polonia, często wyłączają
        prąd na np. 5 minut.
        7. Dla Pań – jest suszarka w każdej łazience i sejf w szafie.

Na koniec pragnę napisać, że plusy i minusy to tylko zasługa hotelu, a nie
        biura podróży.
        Niestety Alfa Star funduje rezydenta, który nie rozumie dobrze języka
        polskiego, a na pytanie o opóźnienia samolotu bredzi coś o tajemnicy Alfa Star.
        Wycieczkę do Jerozolimy możecie kupić od Alfa Star, ale pod warunkiem, że
        będzie prowadził ją Pan Dawid z Eliatu – ma swoją stronę www.
        Jeśli wylądujecie w Tabie nie poczujecie fali gorącego wiatru. Lotnisko jest
        położone wysoko i jest tam ok. 22 stopni.

Jakieś pytania?
        Pozdrawiam
        • tomekpm Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 22.08.06, 08:23
          Witaj, dzięki za tak sczegółowy opis hotelu i okolicy smile
          Wybieramy się tam 16.09 i już nie mogę się doczekać odpoczynku w spokojnej, oddalonej od zgiełku okolicy.
          Mam dwa pytania: Czy przy basenie i na plaży są dostępne ręczniki, jeśli tak, czy płatne? I drugie pytanie: Czy w czasie lotu jest bezplatny catering (podobno nie)?
          Z góry dzięki za info. I fajnie, że napisałaś o tej możliwości dopłaty do pokoju z widokiem na morze - myślę, że te 20 $ jest warte grzechu smile
          • donaw Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 23.08.06, 18:31
            Witaj
            Ręczniki są zadarmo w pokoju (dla każdego po 3 sztuki róznej wielkości) oraz
            przy basenie i przy plaży. Po przyjeździe dostaniesz kartoniki które w każdej
            chwili w ciagu dnia możesz wymienić na czysty ręcznik.
            W egipskich liniach lotniczych Menfis zapewniają posiłek. Niestety polskie
            linie - Central wings proponują kanapki za 6-7 zł. Sprawdź w swoim biurze jakim
            samolotem lecisz.
            My nie mieliśmy widoku na morze, ale i tak w pokoju tylko spaliśmy.
            Miłego wypoczynku
            Koniecznie wybierz się do Jerozolimy
            Donaw
            • tomekpm Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 24.08.06, 08:35
              Dzięki serdeczne za odpowiedź smile
              Właśnie rozważamy Jerozolimę, zobaczymy, czy wyrobimy się czasowo. Zaplanowaliśmy już Czerwony Kanion, Górę Mojżesza i Klasztor Św. Katarzyny.
              Dwa tygodnie na błogim lenistwie szybko lecą smile)
              Pozdrawiam serdecznie
              • amla Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 30.08.06, 14:34
                My też lecimy do tego hotelu 16.09.06r.Wybieramy się do Jerozolimy,z tym że
                już wykupiliśmy tu na miejscu wycieczkę ponieważ kosztuje w Biurze 99 USD.
                A na Górę Mojżesza trzeba iść koniecznie ,myśmy już byli-rewelacja.Pozdrawiamy
        • emz60 Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 30.08.06, 16:25
          Witam,
          Mam na imię Marek i lecę 3 października 2006 r. na 2 tyg.
          Nie zrozumiałem w Twoim opisie opat za all inclusive po g. 15:00.
          Czy za posiłki po tej godzinie trzeba płacić ? Cóż to więc za All Incl.?
          Do tej pory All inclusive zawierał wszystkie posiłki i napoje przez całe dni.
          Owszem spotkałem się na Dominikanie że w niektórych restauracjach a la carte
          niektóre dania były płatne. Prosze napisz o tych opłatach dokładniej oraz o tej
          dopłacie za pokój, czy po wyrażeniu zgody na wyższy standard płacisz od razu
          czy przy wybukowywaniu się z hotelu ?
          Pozdrawiam smile)
          • wychu Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 31.08.06, 08:56
            chyba nie za bardzo zrozumiałeś smile. All kończy się o godz. 15 ale w dniu
            Twojego wylotu! (w naszym wypadku nikt na to nie zwracał uwagi, opasek nikt nam
            nie zabrał, ale przedłuzyliśmy sobie pobyt w pokoju do 18:00). Z tego co wiem
            to opłata za pokój z widokiem na zatokę pobierana jest przy wymeldowywaniu.
            pozdrawiam i życzę udanych wakacji.
    • kolpolkolpol Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 17.07.08, 16:03
      Czy ktos był w tym roku w tym hotelu. Poprosze o podzielenie sie wrazeniem i
      opiniami hotelu?
      • gacussss Re: El Wekala Resort Three Corners**** Taba 18.08.08, 17:36
        Witam, ja również wybieram sie do El Wekali ale w marcu 2009. Bedę ogromnie
        wdzięczna za informację gdzie wykupic, za ile i jak wygląda wycieczka do Kairu.
        Jaką jeszcze warto wykupić wycieczkę??
        Ile zwyczajowo daje sie bakszyszu??
        Jakie są tamtejsze obyczaje?
        Dziękuje za odpowiedz.
        Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka