zuzka71 Re: Mamy poradzcie:) 17.03.06, 23:26 moge polecic tylko plyn do kapieli: - ziaji 'ziajka' totaki wlasciwie olejek, albo tez olejek do kapieli: - linomag - krem lipobase firmy Yamanouchi - na sucha i egzemowata skore wiecej nie pamietam, jakos dawalam rade z tym co tutaj mozna kupic. ale masz fajnie ze do pl jedziesz. pozdr.,zuza Odpowiedz Link
tijgertje Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 02:51 Ja ci wiele nie doradze, bo lekow z Polski wlasciwie nie przywoze. Z mlodym przechodzilam juz cuda, ale jakos wystarczaly tutejsze leki. Moja mama sie pospieszyla i przyslala mi dla mlodego wapno w syropie, ktorego nawet nie otworzylam. Mlody ma uzupelkniana diete wapniem z magnezem ze wzgledu na alergie, ale wedlug dietetyczki nawet jezeliprawie wcale nie je jarzyn, ale je owoce i ma w miare zroznicowana diete, to mu zadnych witamin nie trzeba. Lek na biegunke przepisal mi kiedys lekarz, jak mlodemu brzucho zaczelo szalec przy antybiotyku, ale samo przeszlo, leku nie zdazylam podac i sie chyba przeterminuje:-) Czopki glicerynowe stosujecie? Ja jakos nie mam zaufania do tego typu metod "poganiajacych". Jedyne, czego tu na pewno nie dostaniesz, a moze byc przydatne w okresach chorobowych, to wit.C w kroplach, np cebion. Mam nadzieje, ze przywiezionej aprteki nie bedziesz musiala stosowac:-) Odpowiedz Link
tere_tere Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 09:47 ja przywoze apap w syropie - male opakowania sa z dozownikiem na kropelki - znakomite dla najmlodszych Odpowiedz Link
lenkaaa Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 10:16 pamietaj, ze "lakcid" aby zachowal swoje wlasciwosci, nalezy przechowywac w lodowce. Poze lodowka moze byc tylko "trilac". Ja przywiozlam sobie syrop Eurespal, na wszelkie poczatki przeziebienia, kaszel, itp. (ale jeszcze na szczescie nie musialam stosowac). Mam tez przywieziona wit.C w kroplach (tutaj tego nie uswiadczycz). Nie wiem czy wierzysz w krople do nosa na katar : ) Jesli tak, to mozesz sobie przywiezc Sterimar z miedzia (miedz ma podobno wlasciwosci przeciwbakteryjne). ----------\\--//----------- --------(@ @)--------- --o00o--(_)--o00o-- Odpowiedz Link
kolor201 Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 12:30 No to sie roz[pisze!Rubital syropek na przeziebienia kaszel itp.,Eurespal na powazniejszy kaszel zapalenia gardla oskrzeli itp.,nifuroksazyd na ostre biegunki.,z witamin proponuje kinder biowital jest z zelazem wiec super,mucosolvan super syropek na odogi oddechowe kaszle mocne itd,i herbatki hipp na przeziebienie na uspokojenie.Ja kupuje wlasciwie w polsce wszystkie leki albo w niemczech wiadomo z jakiego powodu.Pisz na co najbardziej potrzebujesz a napisze nazwe.pa Odpowiedz Link
saraanna Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 12:58 Polecam Rutinacea junior w syropie albo tabletkach,super dziala na przeziebienie czy grype oraz Plumex baby swietny do smarowania przy infekcjach gornych drog oddechowych oraz Oil Olbas do inhalacji.Wszystkie stosuje i odpukac ,mimo prawie 5 lat Sara nie wie, co to antybiotyk,zapalenie pluc,ucha itd. Odpowiedz Link
monikat4 Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 13:42 Ja kupuje:syrop flegamine dla dzieci-na suchy meczacy kaszel jest b.dobry,vibovit bobas,spray do nosa sterimar,wapno w syropie,dobry jest syrop Pyrosal na goraczke,tantum verde spray do gardla,lacidofil,lakcid,czopki glicerynowe dla dzieci,bardzo dobre krople do noska nasivin 0,01%dla niemowlat,masc tormentiol na odparzenia i jeszcze wiele innych,napisz na co konkretnie potrzebujesz.pozdrawiam. Odpowiedz Link
haganl Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 14:25 A ja Ci polecam szczególnie (sama bym przywiozla) 1. Sterimar, spray do nosa, bo tu maja tylko taki w opakowaniu zwyklym a nie ciśnieniowym i jest wtedy problem z przemywaniem nosa na leżąco. 2. Ibufen w syropie, tu nie sprzedają Ibupromu dla dzieci (czasami sie przydaje , bo jest silniejszy od paracetamolu) jesli chodzi o Lackid - możesz podawac jogurt Yakult (latwijszy do stosowania niz Lakcid..... (z mojego doświadczenia), A zamiast Smecty - syrop z jagód, dziala chyba nawet lepiej. Tez się nie moge przyzwyczaic do tych różńic, ale niektóre ichniejsze rzeczy sa bardzi naturalne i bardziej do mnie przemawiają. W Polsce jest niestety tendencja do stosowania zbyt wielu lekow, polowa z których przynosi mały skutek, a mamusie tylko nabijaja kase firmom farmaceutycznym..... pozdrawiam Odpowiedz Link
lenkaaa Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 16:03 haganl napisała: zamiast Smecty - syrop z jagód, dziala chyba nawet lepiej. --- Hmm, ja zawsze uwazalam, ze smecta jest na powstrzymanie wymiotow, a jagody na rozluznienie stolca... czyli nie stosowalabym tego zamiennie. ----------\\--//----------- --------(@ @)--------- --o00o--(_)--o00o-- Odpowiedz Link
tijgertje Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 16:41 Za "moich"czasow na koloniach smecte stosowano rowniez przy biegunce, jagody dzialaja zatwardzajaco, co widze po moim mlodym nawet. Na biegunke syrop z jagod chyba sama bym wybrala zamiast smecty. Sterimar warto przywiezc, bo mozna go stosowac "dorywczo", tutejsze spraye po otwarciu mozna uzywac tylko krotki czas, potem trzeba wyrzucac. Aha, Monikat4 poleca tormentiol. Nie wiedzialam, ale byla burzliwa dyskusja gdizes na forum, bo zawiera jakis skladnik, ktorego NIE WOLNO stosowac u malych dzieci. Lepszy jest beanthen, tu rowniez dostepny. Odpowiedz Link
lenkaaa Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 17:26 no patrz..., a ja bylam przekonana, ze jagody dzialaja rozluzniajaco..., tym bardziej, ze dwa dni temu dalam malej jagody z jablkami i tamtego dnia kupy pojawily sie w zdwojonej ilosci i o polowe luzniejsze niz zazwyczaj... No nic, to juz bede wiedziala na przyszlosc : ) ----------\\--//----------- --------(@ @)--------- --o00o--(_)--o00o-- Odpowiedz Link
lenkaaa Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 18:16 Masz racje : ) Sprawdzilam sklad i okazuje sie, ze jagod to tam bylo tylko 8% a reszta to jablko ! ----------\\--//----------- --------(@ @)--------- --o00o--(_)--o00o-- Odpowiedz Link
monikat4 Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 20:19 Slyszalam wiele zlego na temat Tormentiolu,chodzi o ten kwas borny,ze jest szkodliwy,ale jak mojej malej nic nie pomagalo na odparzona pupe to go wyprobowalam,byla poprawa.Smarowalam tylko troche na noc.Jest podobno masc TORMAZOL,ktora ma taki sam sklad co Tormentiol,ale nie zawiera kwasu bornego. Odpowiedz Link
haganl Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 22:58 jagódki - działają zatwardzająco, czy smecta ma tez działanie powstrzymujące wymioty - tego nie wiem... :) Odpowiedz Link
agagaby O IBufenie 18.03.06, 23:19 Moj maz mial bole kregoslupa(dzieki bogu juz nie ma) i dostal tez Ibufen w proszku do picia(pomaranczowy smak) i na drugi dzien mial rozwolnienie , pieczenie w odbycie(sorki za tak dokladne relacje) , bole brzucha i ogolnie zmeczenie , stany depresyjne. Po 4 dniach przestal brac (a mial na 2 tyg.) Ja tez mam zle doswiadczenie , choc nie takie jak moj maz(mialam tylko bole brzucha ). Moj wypija Sinaspril rozcienczony 30ml wody i nie narzeka jeszcze. A czopki glicerynowe to tak na wszelki wypadek, bo maly tylko raz mial problem do tej pory , i termometr nie dzialal, a o lewatywie gruszka nie pomyslalam. Jeszcze raz dzieki i jak sie ktorejs cos przypomni to piszcie. ACHA a ten Yakult to jak podawac ? Bo ja kiedys z ciekawosci dla siebie kupilam i po jednym lyczku wywalilam wszystko. Nie panietam czy on byl niesmaczny czy ja smaku niemialam:) Pa, pa Odpowiedz Link
haganl Re: O IBufenie 19.03.06, 20:30 Hej, z tym Ibufenem - pewnie jak z wieloma lekami, to może być sprawa indywidualna. Mogę się wypowiadać tylko za swoje doświadczenie, a te z nim jest do tej pory naprawde bardzo dobre. Nie mogę nic innego powiedziec, bo nie jestem lekarzem... :) Yakult był kiedys chyba rzeczywiście niesmaczny, teraz bardzo mi smakuje, ma smak cukierków maślanych (takich Werthersów... - mi się przynajmniej tak kojarzy). My po prostu pilismy to jak zwykły jogurt, mój mały też, i nie wybrzydzał... Pozdrawiam. M. Odpowiedz Link
haganl Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 14:30 jeszcze odnośnie Sterimaru - nie wiem czy on ma dzialanie leczące, bo jest to po prostu woda morska. Ale jest bardzo dobry na przetykanie, przemywanie nosa dzieciaczka, np w nocy jak mu sie zatka, tylko mu psikasz(nawet s półsnie) i nosek przetkany - ja bez tego nie przetrwałabym kataru mojego małego...... :). Pozatym nawilża śluzówkę, co ma znaczenie zimą, jak jest w domu za sucho... pozdr. Odpowiedz Link
maxijo Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 18:09 jestescie chodzaca encyklopedia! moja mama tez niedlugo przyjezdza i juz ja jej zrobie liste:) chcialam zapytac sie przy okazji zakupow z polski; czy stosowalyscie viburcol (homeopatyczne czopki przciwbolowe, chodzi mi glownie o zabkowanie) i frida (do oprozniania nosa). warto dodac te dwie rzeczy do koszyka? Odpowiedz Link
monikat4 Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 20:15 Ja stosowalam viburcol przy zabkowaniu,wydaje mi sie,ze troche pomagal,mala lepiej spala,mozna go tutaj tez kupic np.w etosie.Fridy nie uzywalam. Odpowiedz Link
beba3 Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 20:37 Tylko kilka z wyzej wymienionych przywoze ale moje dziewczyny nie lubia, nie smakuje im paracetamol o smaku innym niz truskawkowy. Ten przywoze z Polski. Wlasciwie tam to chyba kazda zawiesina ma ten smak. Jezeli choruja wiecej niz przewidzialam to w ruch ida czopki za ktorymi nie przepadaja... ;-)ale to sa tu dostepne. Witaminki jako takie, wit C, rutinoskorbin. Odpowiedz Link
kolor201 Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 21:45 TORMENTIOL mozna spokojnie stosowac u dzieci powyzej 6miesiaca.Kwasem bornym przemywac mozna skore i oczka spokojnie i jest to polecane przy zapaleniach rowniez przez okoliste.Viburcol jest bardzo dobry i stosowalam przy dwojce- bardzo im pomagal a dawalam na noc.Jest bezpieczny bo homeopatyczny.A ibuprom Marto jest tu w postaci syropu w kazdej aptece czy drogerii jako Nurofen. Odpowiedz Link
haganl Re: Mamy poradzcie:) 18.03.06, 22:57 No popatrz, a ja jak sie upominałam u lekarza albo w aptece, to mi mówili że nie maja dla dzieci - tylko paracetamol dla małych. Wiem że można stosowac zwykły ibuprom, w zmniejszonej dawce.... Odpowiedz Link
haganl Re: Mamy poradzcie:) 19.03.06, 20:32 rzeczywiście tak, my też tak robilismy, ale Sterimar bardziej do mnie przemawia, bo..... jest wygodniejszy w użyciu:) Pa Odpowiedz Link
anitax Re: Dzieki dziewczyny, kochane jestescie:) 19.03.06, 20:39 Widze, ze lista dla maluchow juz jest wyczerpujaca (tez skorzystam jak bede na Wielkanoc w Polsce). Dla siebie na pewno przywioze leki na bol gardla. Rewelacyjnie sie sprawdzaja: - propolan - do plukania gardla, poza tym bardzo skuteczny w leczeniu stanow zapalnych dziasel - Hascosept / Tantum Verde Odpowiedz Link