Dodaj do ulubionych

Godziny szkolne

03.06.13, 20:54
Szkola do ktorej chodza moje dzieci rozeznaje opinie rodzicow na temat zmiany planu lekcji. Podobno cala Holandia powoli przechodzi na continuuroster. Zamiast planu lekcji:
pn : 8:30-12:00 13:00-15:15
wt : 8:30-12:00 13:00-15:15
sr : 8:30-12:00
czw : 8:30-12:00 13:00-15:15
pt : 8:30-12:00

maja byc lekcje we wszystkie dni godzinach:
8:30-14:00 (i polgodzinna przerwa spedzana w szkole pod opieka nauczyciela)

Dla mnie od poczatku to odbieranie dzieci na lunch bylo jakims wymyslem nie z tej epoki.. ale jak juz sie dostosowalam to nagle teraz zmieniaja..
Ciekawa jestem jak jest u was. Jaki macie plan zajec i ktora z opcji jest z punktu widzenia dzieci lepsza? Szczegolnie interesowalyby mnie opinie rodzicow dzieci ktore doswiadczyly zmiany ze starego na nowy plan godzin.
Obserwuj wątek
    • kasia191273 Re: Godziny szkolne 04.06.13, 09:13
      w szkole Niny jest obowiązkowy continurooster od zawsze

lekcje są od 8,30 do 14,45, w środku przerwa godzinna
      w środę bez przerwy do 12,00

nie znam innego układu, dla mnie ideał, płacimy chyba koło 80 euro rocznie za opiekę w tej przerwie
    • agnieszkaela Re: Godziny szkolne 04.06.13, 10:09
      U nas o zmianach nie mowia. Przerwe mamy o 10 minut dluzsza- miedzy 11.45 a 12.55. Za to w piatek dzieci z grupy 1/2 maja wolne, ale starsze normalnie do 15.15.

Jesli dzieci zostaja na przerwe musze placic 1.60 za dzien. Zostaja pod opieka mam, babc wolontariuszek. Filip lubi zostawac, ale czesto zdarzalo sie ze zapomnal ze mial zjesc w tym czasie lunch. U Julki ktora do szkoly chodzi od kwietnia, nikt jeszcze na przerwe nie zostaje.

Bardzo bym chciala aby dzieci mialy ciagly plan. A jeszcze do 14.00 byloby idealnie. Zdecydowanie dluzsze popoludnie, czas na lepsze zorganizowanie dnia.
    • tijgertje Re: Godziny szkolne 04.06.13, 10:43
      W Kaspra szkole ze wzgledu na wiekszosc daleko dojezdzajacych dzieci taki schemat jest od zawsze. wszystkie dzieci jedza lunch w szkole, czy chca czy nie. Lekcje sa od 8.30 do 15.00, w srody do 12.15 (i tak ma na stale ponoc we wszystkich szkolach zostac, ze srodowe popoludnie ma byc wolne). W poprzedniej szkole, do ktorej mlody chodzil zmienili na nowy schemat, byla przerwa na lunch w domu od 12.15 do 13.15, teraz wszyscy jedza w szkole i lekcje maja od 8.45 do 15.00 z wolnym srodowym popoludniem, grupy 1-4 w piatki maja tylko do 12.15.
    • kociara_28 Re: Godziny szkolne 04.06.13, 11:01
      U Oli continurooster obowiazuje juz od okolo 3 lat.
      Lekcje są od 8.30 do 14.45 z godzinna przerwa na lunch i dlugi 'wybieg' na boisku, a w środę bez przerwy do 12.00 - wszystkie grupy (takze 1/2).
      Podczas lunchu maluchy sa dogladane przez rodzicow, ktorzy zadeklarowali sie na poczatku roku szkolnego jako pomoc, albo przez dzieciaki z grupy 8.
      Nie ma zadnej dodatkowej oplaty.
      • corneliss Re: Godziny szkolne 04.06.13, 12:44
        U mnie jest podobnie mw. tak jak u Nesli w pierwszym poscie z tym, ze lekcje sa o 8.30 do 15.00 oprócz srody, gdzie sa do 11.45. W grupach 4-8 odpowiednio 15.15, 12.
        Za opieke na overblijf sie placi 1,5E/dzien. Mam wykupionego takiego stripena dla starszego. O ile zostaniemy w Holandii na przyszly rok bardzo mnie to ucieszy, ze dzieciaki beda mogly zostac w szkole, a ja pojde w koncu do regularnej pracy, bo przez to odbieranie mam rozwalony caly dzien, jeszcze czasami dochodzi po lekcjach sport (na terenie szkoly) lub basen - mnie by pasowalo.
    • lenkaaa Re: Godziny szkolne 05.06.13, 11:21
      U nas nic nie bylo wspominane o zmianie grafiku godzin. Jest tak jak u Nesli, przy czym poczatek o 8:45 (czyli ta przerwa w srodku dnia jest o kwadrans krotsza, bo koncza tak samo o 15:15)
      Od grupy 5 w srody lekcje do 12:30 a w piatek pelny dzien do 15:15

Mnie ta przerwa w srodku dnia nie przeszkadza. Fakt, ze konczy lekcje troche pozniej ale wydaje mi sie, ze w mlodszych grupach chyba lepiej jak dzieci maja dluge przerwe w srodku dnia na wybieganie sie i zabawe miedzy nauka, niz gdyby mialy konczyc wczesniej, ale jednak kosztem krotszej przerwy i bardziej skondensowanej nauki. Nigdy nie odbieralam corki w srodku dnia na lunch w domu, bo te dojazdy w obie strony "ukradlyby" jej polowe czasu, ktora po zjedzeniu moze sobie przeznaczyc na zabawe.
    • quistista Re: Godziny szkolne 05.06.13, 11:34
      U nas tez zbierali opinie po czym poinformowano nas, ze szkola zostanie przy obecnych godzinach. Tlumaczyli to, ze nauczyciele musieliby dluzej pracowac a zeby wziac na lunch kogos z zewnatrz to musieliby rodzice zaplacic (a ta oplata zgodnie z prawem nie moze byc obowiazkowa). Czy cos takiego:)
      • zonajana Re: Godziny szkolne 06.06.13, 23:31
        Moje jeszcze nie szkolne, ale jak corka zacznie, to tez sie zalapie na nowy system. Wole, zdecydowanie, ta pauza na lunch i tak mi do niczego nie potrzebna, pracuje, zas oplace corce jakis opvang i tyle. Poprzedni system byl chory, wiekszosc kobiet musiala brac wolne w srody i piatki, teraz mozna lepiej w firmach ustalic grafik.
        • agataamsterdam Re: Godziny szkolne 07.06.13, 11:45
          witam, my wybralismy szkole i codziennie lekcje zaczynamy od 8.30 do 14.00 jak dla mnie jest to super opcja, nie musze jezdzic po mala na przerwy a mamy z 4km wiec dla mnie to ulga ;)
    • nesla Re: Godziny szkolne 11.06.13, 11:22
      Dzieki za odpowiedzi. Przy okazji sie dowiedzialam, ze przeplacamy za TSO, bo place 3,5 Euro za dziecko za dzien. U nas jest malo wolontariuszy, chyba wszystkie matki pracuja i nikt nie chce przychodzic na przerwe na lunch, wiec szkola zrobila jakis uklad z BSO i zapewniaja opieke podczas przerwy na lunch.
    • nesla Re: Godziny szkolne 11.06.13, 11:38
      A tak w ogole to mysle i mysle i chyba wole zeby zostalo tak jak jest..
    • nik.men Re: Godziny szkolne 28.06.13, 14:50
      Dla mnie ta przerwa na lunch tez jest kompletnie bez sensu.

Godziny mamy identyczne jak Ty.

Na razie nic nie wiem o zmianie planu godzinowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka