Dodaj do ulubionych

Pierwsze usg kiedy?

24.07.13, 11:41
Witam. Bylam w poniedzialek u lekarza rodzinnego. Dal mi list i powiedzial ze w 8 tygodniu moge zglosic sie do poloznej. Czy myslicie ze jak pojde wczesniej to mnie przyjmnie? Powodow mam kilka. Ciezka fizyczna praca,chodzenie przez 8 godzin,wiek-32 lata i nie chcielibysmy z Mezem mowic nikomu do 1 usg. Chodze zestresowana czy wszystko ok i chcialabym juz miec to 1 usg zeby zobaczyc czy wszystko ok a 3 tygodni nie wytrzymam:( myslicie ze dadza sie przekonac zeby bylo wczesniej? Tez mialyscie takiego stracha przed 1 usg??
Pozdrawiam i bylabym Wdzieczna za opisanie swoich przezyc
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Pierwsze usg kiedy? 25.07.13, 00:37
      Gratulacje!
      Dlaczego cie domowy tak "pozno" do poloznej wyslal? Bo musisz sobie zdawac sprawe z tego, ze przez pierwsze 12 tygodni istnieje ryzyko poronienia, ktore jest tu uwazane za normalna kolej rzeczy, w zwiazku z tym do tego czasu w zasadzie nie ma co liczyc na szczegolna uwage poloznej i przyjmuje sie, ze do skonczenia tych magicznych 12 tygodni nikomu nic sie nie mowi tak na wszelki wypadek. Wczesnej ciazy sie nie podtrzymuje. Kiedys do poloznej wysylali po 10tc, ale ze wzgledu na mozliwosc wykonywania badan prenatalnych, teraz przyjmuja wczesniej (chyba, ze umawiajac sie powiesz, ze badan robic nie chcesz i ewentualnie "uszkodzonej" ciazy (czyt. z jakas tam SZANSA na wady rozwojowe dziecka) nie zamierzasz usuwac, to moga stwierdzic, ze mozesz przyjsc pozniej. Zadzwonic tak czy siak warto, na zwolnienie lekarskie nie licz, bo ciazy nikt tu nie taktuje jak choroby, ale mozesz dopytac dokladnie o przepisy, bo w momencie, gdy pracodawce poinformujesz o ciazy, jestes chroniona przez prawo, nie mozna cie zwolnic (o ile nie masz umowy na czas okreslony, ktora wygasa przed koncem macierzynskiego), w pracy fizycznej czy w szkodliwych warunkach pracodawca ma obowiazek zapewnic ci stanowisko pracy odpowiednie do mozliwosci ciezarnej, sa jakies przeliczenia procentowe w stosunku do wagi ile mozna dzwigac itp.
      32 lata to tu calkiem mlody wiek ciazowy ;) stndardowo badania prenatalne robi sie bodajze od skonczonych 35 lat (chyba, ze cos znowu pozmieniali, ja juz od jakiegos czasu nie bardzo na biezaco). Poszukaj tez info o kursach dla ciezarnych, zajeciach na basenie i poinformuj ubezpieczalnie o planowanym terminie porodu,powiedza ci, czy kraamzorg (pomoc pielegniaki przez pierwsze dni po porodzie) dostaniesz przez nich, czy sama musisz zalatwiac. Przekop archiwum forum, o kraamzorg bylo pae watkow. w zaleznosci od rodzaju ubezpieczenia rozne sa mozliwosci i koszty, zarowno ewentualnego porodu w szpitalu jak i tej pomocy. Porod w szpitalu na zyczenie jest zazwyczaj platny. Kursy i kraamzog tzeba zalatwiac jak najwczesniej, bo kolejki sa ogromne, mimo, ze na niektore przyjmuja dopiero w ostatnim trymestrze. niektore jak joga, czy wspolne przygotowanie do porodu sa oblegane i lepiej sie zapisac nawet na kilka, zawsze mozna zrezygnowac, w druga strone nie bardzo. Nie wiem, w jakim stopniu znasz jezyk, niektore kursy sa rowniez w innych jezykach, wiec to raczej nie problem, a cos warto wybrac bo naprawde dobrze przygotowuja do porodu, ktory jest zdecydowanie mniej stresujacy, gdy wiesz czego sie spoedziewac i jak sobie z tym radzic.

acha, usg zawsze mozesz zrobic prywatnie (3D ze zdjeciami i fimem), polozna da ci skierowanie w zasadzie tylko uzasadnione medyczne, w niektorych praktykach dopiero polowkowe ok 20 tc.
      • meliloti Re: Pierwsze usg kiedy? 25.07.13, 10:56
        Tijgertje, to nie jest tdokladnie tak jak opisalas, a przynajmniej nie tak bylo w przypadku moich obu ciaz.
        Do ploznej trzeba zadzwonic jak najszybciej, wypyta Cie o kilka szczegolow typu data ostatniej miesiaczki itp. Pierwsz usg ma na celu dokladny pomiar plodu i ustalenie wieku plodu, i w zwiazku z tym terminu porodu. USG w miedzy 8 a 10tym tyg jest najdokladniejsze. Ja mialam pierwsze USG w 6 tyg, i kazalo mi powtorzycw 10 tyg, bo nie mogli jeszcze dokladnie zmierzyc.
        Po 10tyg sa coraz wieksze roznice w indywidualnym rozwoju dziecka i dlatego ciezej okrecic dokadny termin porodu.

Dzwon do poloznej i powiedz jej ze zalezy ci na w miare wczesnym USG. Jesli chcesz, mozesz tez powiedziec ze nie pamietasz dokladnej daty miesiaczki i nie wiesz dokladnie w ktorym tyg jestes.
    • justyna_nl Re: Pierwsze usg kiedy? 25.07.13, 12:03
      gosia, wygooglaj sobie praktyki poloznej w okolicy, wybierz, zadzwon i umow sie na wizyte. Pierwsza wizyta u poloznej jest ok 8-9 tyg, pierwsze usg ok 10-12 bo wtedy najbardziej wiarygodnie oblicza Ci termin porodu.
      Przez tel zapytaja o date ostatniej miesiaczki i wg niej umowia Cie na wizyte.
      Jesli chcialabys miec te wizyte jak najszybciej za soba, powiedz ze mialas np nieregularne okresy, ostatni np 2 miesiace temu, wiec nie wiesz dokladnie ktory to moze byc tydz.
      Sama mialam okres trzy razy w roku, umowili mnie szybko na wizyte u poloznej, szybko usg i choc wg daty ostatniej miesiaczki powinnam byc w 13 tyg, bylam w 6 ;)
      Umowili mnie na nastepne usg w 12 tyg, bo wtedy tez najlepiej zrobic badania prenatalne (jesli chcesz).
      Jesli bardzo sie niepokoisz, ja bym na Twoim miejscu klamala ;)
      Terminy usg moga sie roznic, w zaleznosci od praktyki poloznych.
      Oficjalnie naleza Ci sie tzry usg, ale bardzo czesto ma sie wiecej ;)

Masz 32 lata, wg holenderskich standardow, nie jest "stara", nawet jesli chodzi o pierwsze dziecko ;), nie wiem co dokladnie robisz w pracy, ale tu tez czesto nie ma taryfy ulgowej, w najlepszym wypadku przeniosa Cie na "lzejsze" stanowisko, ale na pewno nie dostaniesz l-4 "na ciaze".

Pracuje jako kraamverzorgster i jestem na koncowce tzreciej ciacy, wiec duzo informacji mam "na swiezo" ;)
      Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz.

ps. tak, wiekszosc z nas stresuje sie nie tylko przed pierwszym usg, ale tez przed kazdym nastepnym ;)
      • gosia1309 Re: Pierwsze usg kiedy? 25.07.13, 15:23
        Dziewczyny bardzo Wam dziekuje za szybka reakcje:**
        Bylam wczoraj w przychodni najpierw jednej,(jezyk znam na poziomie komunikatywnym ale rozmowa telefoniczna to nie dla mnie:))powiedzialam w rejestracji ze to moja pierwsza ciaza mam brh- boje sie itd. I wiem ze to jeszcze wczesnie ale bardzo bym chciala umowic sie na rozmowe z polozna. I bardzo sympatyczna Pani powiedziala mi ze najblizszy termin to za dwa tygodnie chyba ze sprobuje sie zarejestrowac w innej przychodni(duzo przychodni wspolpracuje ze soba) jak mi sie nie uda mam odzdzwonic i mnie zarejestruje na ten pierwszy wolny termin. Udalismy sie do drugiej przychodni ale juz widzialam po pani siedzacej w recepcji ze latwo nie bedzie. Pani stwierdzila z zaskoczona mina ze czego ja sie wogole boje i ze dopiero jak bede w 8 tygodniu to wtedy moge miec wizyte. Duzo slyszalam i czytalam na temat ten co wspomniala tigertje ze do 3 miesiaca nie ma ciazy. Jestem bardzo ciekawa jaka jest statystyka poronien w Holandii...wrrr
        Wiec wyszlo tak ze za 2 tyg. mam pierwsza wizyte u poloznej ale ze ja panikara :) no to mam jeszcze pare dni wczesniej wizyte u polskiego ginekologa w Holandii:) wydam troszke na usg ale czego sie nierobi zeby byc spokojnym.
        Tak wogole to niewie jeszcze nikt procz mnie i Meza u tak postanowilismy ze zostanie do 1 usg:) mam umowe na stale i symaptycznych przelozonych w pracy wiec jestem dobrej mysli:)ale wiadomo roznie to bywa...
        Tylko oczywiscie panikuje czy fasolka albo fasolek rosnie zdrowo...
        Powiem Wam ze staralismy sie ....miesiac i od razu wyszlo co jestem w szoku ale procz zmeczenia , innych piersi i braku okresu nic sie na szczesnie nie dzieje na razie. Narazie jednak nie czuje ze jestem w ciazy...trudno w to wszytsko uwierzyc.
        Tigertje jestem osoba o solidnej posturze:) i napewno na basen sie chetnie zapisze tylko musze poszukac jakiegos w okolicy.
        Bardzo dziekuje Wam dziewczyny za porady. Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze i nie raz popiszemy o radosciach i watpliwosciach:)
        • gosia1309 Re: Pierwsze usg kiedy? 25.07.13, 15:28
          tijgertje przepraszam za przekrecenie Twojego nicku:*
          I dziekujemy za podtrzymujaca na duchu odpowiedz.
          • tijgertje Re: Pierwsze usg kiedy? 25.07.13, 20:29
            nic nie szkodzi:) Pytaj na basenach o kursy i zajecia specjalnie dla ciezarnych, woda ma zwykle troche wyzsza temperature, zeby bardziej relaksowala i nie powodowala ryzyka skurczy.
            i nic sie nie martw, na pewno bedzie dobrze:)
            • gosia1309 Re: Pierwsze usg kiedy? 25.07.13, 21:17
              Dziekuje:) napisze po pierwszym usg co wyszlo. Narazie chyba za duzo czytam na internecie...i sie nakrecaja zle mysli:/
              • ma-norge Re: Pierwsze usg kiedy? 26.07.13, 08:02
                gosia1309 napisała:

> Dziekuje:) napisze po pierwszym usg co wyszlo. Narazie chyba za duzo czytam na
                > internecie...i sie nakrecaja zle mysli:/
                Gosia, nie czytaj za duzo. Idz na spacer albo polez z ksiazka. Wszystko w swoim czasie, jeszcze tyle miesiecy przed toba, ze zdazysz sie wszystkiego dowiedziec.
                Moim zdaniem podejscie do ciazy w Holandii jest normalniejsze niz w Polsce. Ja bylam w ciazy w wieku 39 lat (z zakrzepica) i urodzilam zdrowa coreczke. W kazdym razie ja nie uslyszalam ani jednej "uprzejmej" uwagi dotyczacej mojego wieku, wagi itp . Ciaza byla pod kontrola, ale nikt , a ja tym bardziej, nie robialm z niej choroby.
                Badz dobrej mysli, spokojna mama to spokojne dziecko :-)
                • gosia1309 Re: Pierwsze usg kiedy? 26.07.13, 20:05
                  ma-norge, dziekuje:* mysle ze jak juz pojde na pierwsze usg to bede spokojna...troche mnie dziwi podejscie do ciazy w Holandii, tak jak by do 3 miesiaca to nie bylo jeszcze zycie i nie potrzebne badania itd. szczescie ze moge isc na usg do polskiego ginekologa. mam nadzieje ze wszystko sie dobrze pouklada...ale co nas nie zabije to nas wzmocni:)
                  kurcze przed ciaza musialam zjesc cos slodkiego raz na dzien a teraz?? brak apetytu i na slodkie nie moge patrzec:D oby z tymi slodyczami mi tak zostalo:)
                  dziewczyny a mozecie mi po krotce opisac jak wyglada pierwsza wizyta u poloznej? czy tylko rozmowa?czy skierowania na badania itd?
                  pozdrawiam
    • tonieja22 Re: Pierwsze usg kiedy? 26.07.13, 21:41
      Nie przyjmą cię wcześniej bo wcześniej nie będzie jeszcze nic widać na usg... Niestety musisz uzbroić się w cierpliwość. Postaraj się nie stresować i skupić się na tym na co masz wpływ (zdrowa dieta, spacery, świeże powietrze). I tak nie masz wpływu na to co teraz się dzieje z maleństwem, więc spróbuj ograniczyć stresy bo to na pewno lepiej dla dziecka.
      • tonieja22 Re: Pierwsze usg kiedy? 26.07.13, 21:49
        Pierwsza wizyta hmm... ale ja byłam podekscytowana ;)
        Najpierw była rozmowa, kiedy ostatnia miesiączka, czy na coś choruję, czy biorę leki, a później usg, niesamowite przeżycie, pierwszy raz zobaczysz swoje dziecko. Położna będzie ci pokazywała gdzie ma serduszko i da ci posłuchać jak bije. Pewnie jeszcze cię zważy, poleci brać witaminy, zmierzy ciśnienie... Dostaniesz też skierowanie na różne badania (np obowiązkowe w Holandii na obecność wirusa HIV) no i oczywiście dowiesz się kiedy wypadnie termin porodu ;) Powodzenia i zdaj relację ;)
        • gosia1309 Re: Pierwsze usg kiedy? 26.07.13, 23:06
          :)wlasnie sie zastanawialam czy polozna posiada usg czy musze isc do szpitala na to. Napewno bede zdawala relacje. Fajnie trafic na takie symaptyczne dziewczyny. Dzieki:*
          • necia27 Re: Pierwsze usg kiedy? 27.07.13, 23:10
            Ja dzwoniłam do położnych w 6 tyg, umówily mńie na 8tydzień. Jednak i tak musiałam odwołać wizytę bo HA skierował mnie do gin. Na opiekę nie narzekam, miałam już mnóstwo badań, co podobno jest tu dziwne ;) a usg miałam już 4 razy. Spokojnej ciaży życzę!
            • gosia1309 Re: Pierwsze usg kiedy? 28.07.13, 23:22
              A mozna wiedziec jaki byl powod skierowania przez ha do ginekologa? Mam nadzieje ze wszystko sie dobrze skonczylo
          • tijgertje Re: Pierwsze usg kiedy? 27.07.13, 23:20
            a jaki sie od razu ruch na forum zrobil :)
            Gosiu, wlasnie mi sie przypomnialo jak tu wyzej o witaminach bylo. jesli jeszcze nie bierzesz, to nie cekaj na wizyte, tylko kup w aptece jakis preparat z kwasem foliowym. Nie trzeba recepty, maja pare produktow skomponowanych wlasnie dla kobiet w ciazy. Ja bralam Gravitamon, ale jak to z witaminami, dla mnie byl ok, inne dziewczyny miewaly po nim (albo innych produktach) mdlosci. Trzeba po prostu przetestowac, a w aptece na pewno ci cos sensownego doradza (podobnie jak z lekami i preparatami np na zgage ;) ).
            • gosia1309 Re: Pierwsze usg kiedy? 28.07.13, 09:04
              Tijgertje biore odkad dowiedzialam sie ze jestem w ciazy -mama&baby firmy dagravit. Wlasciwie to bralam je juz od poczatku roku ale raczej z przerwami a teraz codziennie. To jest komplex witamin z kwasem foliowym. Nudnosci nie mam, brak apetypu niestety:/wiadomo ze cos musze jesc i wmuszam w siebie ale oczywiscie zdrowe rzeczy. Tak jak przed ciaza to mialam zachcianki to teraz zaro, od slodyczy mnie odrzuca doslownie i dwa razy mysle zanim cis zjem, czy umyte czy zdrowe itd.:)
              Aa lekarz domowy powiedzial ze mam brac te wiatminy do 9 tygodnia. Prawada to? Szczerze myslalam ze bierze sie je przez cala ciaze
              Milej niedzieli dziewczyny:)
              • justyna_nl Re: Pierwsze usg kiedy? 29.07.13, 14:05
                gosia kwas foliowy do skonczonych 12 tyg, a pozniej roznie zalecaja.
                Jedni mowia, zeby witaminy lykac cala ciaze i okres karmienia, inni mowia, ze lepiej jesc zdrowo i roznorodnie a nie faszerowac sie pastylkami ;)
                Zapytaj swojej poloznej :)
                • necia27 Re: Pierwsze usg kiedy? 29.07.13, 22:37
                  Gosia bo mam niewydolność szyjki i przeszłość nie ciekawą,dlatego jestem pod opieką gin. Jeszcze 13 tyg przede mną ;)
    • gosia1309 Re: Pierwsze usg kiedy? 04.08.13, 20:44
      Po 1 usg:) gin stwierdzil 4 tydzien. Oby sie fasoleczka dobrze rozwijala. Teraz czas na relaksujaca kapiel:)pozdrawiam
      • necia27 Re: Pierwsze usg kiedy? 05.08.13, 19:39

Chodujesz fasolkę :)
        • gosia1309 Re: Pierwsze usg kiedy? 08.08.13, 15:59
          Pierwsza wizyta u poloznej za mna:) za 2 tyg. Pierwsze echo:)
          Pozdrowienia
          • tonieja22 Re: Pierwsze usg kiedy? 08.08.13, 20:06
            Super, nawet Ci zazdroszczę... Też bym chciała znów być w ciąży i chodzić na usg :D Daj znać za dwa tygodnie ;)
            • gosia1309 Re: Pierwsze usg kiedy? 08.08.13, 20:10
              Jej dziekuje:*a ja juz bym chciala byc w dalszej czesci ciazy hehhe:) to moja pierwsza i wiecej jakis niepewnosci strachu chociaz byla planowana:) mam nadzieje ze poprzestawia mi sie w glowie. To nie tak ze sie nie ciesze tylko hmm chyba sie musze oswoic z ta mysla:)
              Bede zdawac relacje. Fajnie ze ktos sledzi ten watek:)
              • gosia1309 Re: Pierwsze usg kiedy? 23.08.13, 08:31
                Dziewczyny wczoraj bylam na usg😊co za przezycie! To 9 tydzien. Malyszek juz wyglada jak maly czlowieczek serduszko ma jak dzwon. Lezku nam polecialy. Cudowne uczucie patrzec na takie malenstwo z Mezem. Chyba dopiero wczoraj poczulismy ze bedziemy rodzicami bo ja nie mam zadnych objawow ciazy no moze po za wiekszym zmeczeniem.
                Kazal mi gin ( bo na echo chodzi sie w Almere do szpitala do gina) przyjsc za tydzien na dokladne pomiary i wyzanczenie dokladnej daty porodu.
                Juz luzuje:):):):) pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka