Dodaj do ulubionych

Dekorator, art.plastyk - wlasna firma w Szkocji

01.07.06, 18:05
W przyszłym roku wyjezdzamy z rodzina na stale (takie obecnie mamy plany) do
Szkocji. W polsce pracujemy z mezem jako wlolni strzelcy razem robiac strony
www. (ja grafika, brat animacja, maz programista). Ja oprocz tego zajmuje sie
malarstwem dekoracyjnym (meble, freski, witraz, tkanina) i aranżacja wnetrz.

chciala bym wykonywac taka sama prace w Szkocji, ale nie mam pojecia jaki tam
jest rynek? czy lepiej od razu wystartowac z własna firma (oszczednosci na
start bedziemy miec ok.3500 funtow na 3 os. (ja, maz i 3 letnia corka) czy
łatwiej bedzie sie gdzies zatrudnic? oczywiscie w zawodzie, angielski znamy
srednio ale komunikatywnie. pracujac w domu zajmujemy sie tez corka.

Jak wyglada rynek w tej branzy? szukalam w internecie ogłoszen ale
decorator/painter oznacza malarza pokojowego złota raczke a nie artystyczna
prace. nie bardzo moglam znalezc cokolwiek innego.

A jak rynek projektowania stron internetowych? jestesmy na przyzwoitym
poziomie:-) w polsce mamy ciaglosc zlecen, tyle ze ceny stron sa ogolnie
niskie, a i klienci nie zamozni wiec sa to zazwyczaj proste projekty.
chcemy wyjechac i ze wzgledow finansowych i po to by rozwinac sie.
Moze ktos pracuje jako plastyk dekorator? robi aranzacje wnetrz? albo strony
internetowe? albo pracuje jako grafik? i moglby cos napisac na ten temat?

Obserwuj wątek
    • rollingstones Re: Dekorator, art.plastyk - wlasna firma w Szkoc 02.07.06, 18:10
      web designers jest na peczki, dekorator wnetrz to interior designer. 3500
      funtow to na brytyjskie warunki zadne oszczednosci, niestety...

zorietuj sie w cenach mieszkan, opieki nad dzieckiem, itd itp
      • ja_alexander Re: Dekorator, art.plastyk - wlasna firma w Szkoc 02.07.06, 18:25
        To fakt. Tu po skończeniu byle kursu można okrzyknać sie web developerem. Czasem
        firmy potrzebują fachowców (często kontraktowych) ale z konkretnymi
        umiejętnościami np. oprogramowanie MS SQL w ASP.NET itp.
        3500 funtów to na poczatek na 'osiedlenie sie' ale zeby jeszcze z tego firmę
        otworzyć raczej nie możliwe
        • zlotobrzuszka Re: Dekorator, art.plastyk - wlasna firma w Szkoc 02.07.06, 23:11
          Dziekuje za odpowiedzi:-)
          Na rozkrecenie firmy nie potrzebujemy duzo bo sprzet i oprogramowanie mamy juz
          teraz, te 3,5tys. raczej ma byc na mieszkanie i jedzenie, licze ze na 2,5-3
          miesiace starczy?
          byle firma tez nie jestesmy :-) pracujemy głownie w php, ms sql,javascript,
          robimy serwisy, sklepy, wyszukiwarki na zamowienie, i duzo innych rzeczy:-)
          Dlatego woleli bysmy wlasna dzialalnosc, mialam nadzieje ze powiecie mi cos o
          poziomie szkockich firm z tej branzy, o cenach stron??? gdzie sie reklamowac?
          w polsce tez webdesignerow na peczki, na allegro mozna zamowic strone za 200zł
          tylko ja nie o takich stronach mowie:-)
          • ja_alexander Re: Dekorator, art.plastyk - wlasna firma w Szkoc 03.07.06, 19:15
            Prawie każda firma zajmująca się rozwiązaniami IT robi też strony internetowe.
            Ceny (firmy z South East) od 100F za małe projekty do 1500 za duże korporacyjne
            rozwiązania (choć te często się negocjuje).
            • zlotobrzuszka Re: Dekorator, art.plastyk - wlasna firma w Szkoc 03.07.06, 22:36
              zartujesz? od 100F? najwieksze do 1500F?
              nie chce mi sie wierzyc ze tak niskie sa ceny?? było by taniej niz we
              Włoszech :-)i to duuuzo taniej ;-)
              za 500zł my robimy jajtansze malutkie strony, a te wieksze ktore przeciez
              trwaja 1,5-3miesiace za 6-9tys. Nie chce mi sie wierzyc ze takie same stawki sa
              w UK? to nie sa duze stawki zwazywszy ze do duzego projektu potrzeba zazwyczaj
              dwoch osob i praca trwa srednio 1,5-2miesiace, to daje pensje dla jednej osoby
              max.2,5 tys,zł miesiecznie czyli mało:-(
              czy pracujesz w tej branzy? i stad masz te informacje?
              • ja_alexander Re: Dekorator, art.plastyk - wlasna firma w Szkoc 04.07.06, 09:46
                Pracowalem dla firmy robiacej tego typu zlecenia. Zajmowali sie glownie duzymi
                kontraktami trwajacymi lata np. dla bankow, duzych producentow itp. Zeby miec
                takich klientow potrzebujesz duzej firmy z armia developerow, wsparciem dla
                klientow, helpdeskiem, testerami i renoma. Glowny dochod jest nie ze zrobienia
                serwisu ale jego supportu. Ceny pochodza od znajomego ktory tez ma firme
                zajmujaca sie min. rozwiazaniami www.
                • rollingstones Re: Dekorator, art.plastyk - wlasna firma w Szkoc 04.07.06, 11:21
                  nasza firma ostatnio zaplacila 1200 funtow za calkowicie nowy projekt web-site
                  z 12 stronami, rozpracowaniem mozliwosci placenia karta keredytowa, booking on
                  line itd i full it support, one off payment without hosting
                  • ja_alexander Re: Dekorator, art.plastyk - wlasna firma w Szkoc 04.07.06, 11:29
                    Wiec jak pisalem - cena rynkowa.
                  • zlotobrzuszka Re: Dekorator, art.plastyk - wlasna firma w Szkoc 04.07.06, 12:04
                    No coz zadziwiajace ...wynikało by z tego ze w Polsce ceny sa wyzsze albo
                    podobne...

A mogla bym zobaczyc ta strone?
                    • rollingstones Re: Dekorator, art.plastyk - wlasna firma w Szkoc 04.07.06, 15:19
                      bez przesady, pokazanie ci strony firmy spowodowaloby utrate mojej anonimowosci

mozesz sobie jednak wklepac w googla(co.uk) na przyklad solicitors,
                      accountants, architects, graphic designers etc + nazwe jakiegos miasta
                      brytyjskiego i wyskoczy ci stron tysiace, wtedy sobie sprawdz, z zreszta
                      siedzisz w it, to wiesz jak sprawdzac strony www
                      • ja_alexander Re: Dekorator, art.plastyk - wlasna firma w Szkoc 04.07.06, 16:18
                        co dziwnego w cenach? Slyszalas o outsourceingu? Tworzenie www nie jest
                        wybitnie skomplikowane i jezeli kolesie z Indii zrobia to samo za 20% ceny to
                        albo trzymasz ceny nisko albo wypadasz z rynku. Czysta ekonomia nic wiecej.
                    • 273i1 Re: Dekorator, art.plastyk - wlasna firma w Szkoc 07.10.06, 12:02
                      W Polsce jak ktoś ma do czynienia z kompem, to sobie wyobraża, że Bóg wie ile
                      jest wart, mimo że niektórzy są żałośni-oczywiście nie mówię tu o Tobie
                      Zlotobrzuszka.. Niestety, polska jakość i terminowość nadal jest bardzo PRL-
                      owska. Jak ktoś wspomniał, cenowo i jakościowo niestety nie możemy się równać z
                      Hindusami i innymi. Jak ktoś wyściubi nos poza granice to z pewnością
                      zszkoowany będzie niską ceną i zdumiewającą jakością-stąd wniosek-każdemu
                      bardziej opłaca się złożyć zlecenie za granicą-tylko każdy myśli że za granicą
                      jest drożej. A prawda jest taka,że jest solidnie, tanio i jakościowo bardzo
                      dobrze.Sprawdzone, polecam!

zlotobrzuszka napisała:

> No coz zadziwiajace ...wynikało by z tego ze w Polsce ceny sa wyzsze albo
                      > podobne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka