Dodaj do ulubionych

Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnych i Policji

11.07.06, 16:13
Witam,

Dlaczego Policja w Ząbkach nie respektuje zakazu poruszania się samochodów
ciężarowych na Powstańców. Wiem,że nie dotyczy to ruchu samochodów
obsługujących budowy. Chodzi mi mianowicie o szambiarki. Na bezczelnego robią
sobie skrót z Rembertowa do zlewni w Ząbkach. Po drugie ich szybkość.
Rozumiem, że każdy chce zarobić ale ta ulica to nie tor wyścigowy.

Przecież pieniądze z mandatów wpływaj do miasta. Wystarczy postawić się w
sobotę, kiedy ruch szambiarek jest największy i pouczyć delikwentów. Przecież
w południowych Ząbkach nikt nie korzysta z ich usług.

Szanowni Radni, może warto poruszyć ten temat z Naszym Komendantem. Rozumiem,
że zlewnia generuje dość pokaźne wpływy do kasy Miasta, ale na Boga nie dajmy
się pozabijać.

Obserwuj wątek
    • pablowskixxx Re: Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnyc 11.07.06, 17:04
      Problem nie dotyczy tylko szambiarek
      Generalnie dużo kierowców przekracza zdecydowanie prędkość na tej ulicy
      Sam w niedzielę widziałem jak jakiś palant starą "beemką" próbował chyba pobić
      rekord prędkości, nie zważając na dzieci wychodzące akurat ze sklepiku z lodami
      Kiedyś widziałem policję na Powstańców, ale było to bardzo dawno
      Może powinna się tam pojawiać częściej?

pozdrawiam
    • tijufit Re: Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnyc 11.07.06, 17:30
      wierny_1 napisał:

(...)
      > sobie skrót z Rembertowa do zlewni w Ząbkach. Po drugie ich szybkość.
      > Rozumiem, że każdy chce zarobić ale ta ulica to nie tor wyścigowy.

Problemem są również piraci drogowi w autach osobowych, którzy niekiedy
      dozwoloną 30-tkę przekracają na oko 3 razy.

Na "chodniku" przy Powstańców zawsze jest bardzo dużo spacerujących dzieci,
      chyba najtrudniej jest z dziećmi 2-3 letnimi, które w najmniej spodziewanym
      momencie mogą wyskoczyć na ulicę.

Policji łapiącej za prędkość jeszcze nigdy nie widziałem na Powstańców, a
      przydałaby się.
      • wierny_1 Re: Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnyc 11.07.06, 18:58
        Hm, to może napisać petycję – pismo i pchnąć po Wspólnotach z tego terenu. Jak
        będą podpisy to przedstawić to Komendantowi Policji.

Z drugiej strony nawet wjazd w Powstańców z nowego ronda nie został
        przystosowany do ciężarówek (bardzo wąski).
        • qba_zabki Re:Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnych 12.07.06, 15:33
          W pełni popieram. Często trzeba uciekać z naszego betonu na pobocze przed
          rozpędzoną szambiarką.

Państwo Radni, jakie działania możemy podjąć, żeby były skuteczne? Gdyby
          policja stała tam chociaż 15 min. raz w tygodniu to w zlewni rozeszłaby się
          fama, że po Powstańców nie warto jeździć.
          • wstachera Re:Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnych 12.07.06, 16:11
            Na Policję radny ma taki sam wpływ jak każdy mieszkaniec Ząbek, czyli żaden. My
            możemy grzecznie prosić i grzecznie być zbytym.

Niecały miesiąc temu, kiedy jedna z firm wywaliła wywrotkę tłucznia betonowego
            na ulicę ziemną i pozostawiła na kilka dni, uniemożliwiając przejazd, zwróciłem
            się do Policji. Policja nie chciała nawet przyjąc zawiadomienia, stwierdzając,
            że sprawę zna, bo były już zgłoszenia. Kiedy stanowczo domagałem się przyjęcia
            oficjalnego zawiadomienia, kazano mi czekać. Po jakimś czasie przesłuchano mnie
            w charakterze świadka. Do dzisiaj nie mam informacji, czy zamierzają kogoś
            ukarać mandatem, albo wnioskiem do Sądu. Pocieszające jest, ze chociaż tłuczeń
            został rozgarnięty.

Poza tym niestety mandaty nakładane przez Policję nie trafiają do kasy gminy. Z
            tego co wiem nie trafiają nawet do kasy Policji ząbkowskiej, ale wojewódzkiej.

Myślę, że najlepszym sposobem jest, jak kilka razy dziennie ktoś z mieszkanców
            ulicy Powstańców zadzwoni na Policje i zgłosi fakt. Jak będą mieli
            kilkadziesiąt telefonów dziennie - a wszelkie rozmowy są rejestrowane i trzeba
            z nich zdać relacje - to się trochę sprawą zainteresują.

Ja oczywiście mogę zgłosić sprawę na Policję, ale naprawdę większy wydźwięk
            będzie gdy będzie kilkadzisiąt zgłoszeń dziennie.

Pozdrawiam
            Waldemar Stachera
            • tijufit Re:Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnych 12.07.06, 17:02
              wstachera napisał:

> się do Policji. Policja nie chciała nawet przyjąc zawiadomienia,
              stwierdzając,
              > że sprawę zna, bo były już zgłoszenia. Kiedy stanowczo domagałem się
              przyjęcia
              > oficjalnego zawiadomienia, kazano mi czekać. Po jakimś czasie przesłuchano

Trzeba prosić o podanie numeru zgłoszenia, nie jestem pewien, ale chyba mają
              obowiązek go podać.

> Myślę, że najlepszym sposobem jest, jak kilka razy dziennie ktoś z
              mieszkanców
              > ulicy Powstańców zadzwoni na Policje i zgłosi fakt. Jak będą mieli
              > kilkadziesiąt telefonów dziennie - a wszelkie rozmowy są rejestrowane i
              trzeba
              > z nich zdać relacje - to się trochę sprawą zainteresują.
              >
              > Ja oczywiście mogę zgłosić sprawę na Policję, ale naprawdę większy wydźwięk
              > będzie gdy będzie kilkadzisiąt zgłoszeń dziennie.

Dobry pomysł, ale u nas nie zadziała, nie będzie żadnych zgłoszeń. U nas nawet
              jak kogoś biją, okradają, to rzadko kto zadzwoni na policję, każdy ma to
              gdzieś. Za kilkadziesiąt lat jeszcze zostaniesz posądzony o współpracę ze
              służbami bezpieczeństwa.

Zobacz
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=43840796&a=43875738
              • libromante Re:Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnych 12.07.06, 20:06
                Nie pamiętam nazwiska Komendanta, ale zawsze na jego służbie gineły auta..... i
                jak tu dyskutować o drobniejszych sprawach.
              • wstachera Re:Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnych 12.07.06, 21:15
                tijufit napisał:

> Trzeba prosić o podanie numeru zgłoszenia, nie jestem pewien, ale chyba mają
                > obowiązek go podać.

Po zakończeniu przesłuchania poprosiłem o taki numer i go mam.
            • wuj.truj Re:Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnych 19.08.06, 21:32
              wstachera napisał:

> Na Policję radny ma taki sam wpływ jak każdy mieszkaniec Ząbek, czyli żaden. My
              >
              > możemy grzecznie prosić i grzecznie być zbytym.
              >

To może trzeba powołać w Ząbkach strzaż miejską ? Dwa, trzy etaty by mogły
              wystarczyc, do tego coś do porusznia się - koszty, jak na tak rozwijające się
              miasto, nie aż tak wielkie, a zysk dla mieszkańców mógłby być spory.
              • robert_swiatkiewicz Re:Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnych 20.08.06, 10:09
                wuj.truj napisał:

wstachera napisał:

To może trzeba powołać w Ząbkach strzaż miejską ? Dwa, trzy etaty by mogły
                wystarczyc, do tego coś do porusznia się - koszty, jak na tak rozwijające się
                miasto, nie aż tak wielkie, a zysk dla mieszkańców mógłby być spory.

A może lepiej postawić fotoradar. Jak kilkadziesiąt osób dostanie do domów
                mandaty wraz ze zdjęciami jak pomykają w swoich wspaniałych maszynach, sytuacja
                sama się uspokoi. Koszt instalacji i obsługi fotoradaru jest nieporównywalnie
                niższy od kosztów funkcjonowania Straży Miejskiej.
                • tijufit fotoradar 21.08.06, 11:21
                  robert_swiatkiewicz napisał:

> A może lepiej postawić fotoradar. Jak kilkadziesiąt osób dostanie do domów

To bardzo dobry pomysł. Najlepiej jednak byłoby zrobić tak: nie stawiać na
                  stałe fotoradaru w jednym określonym miejscu, ale postawić kilka - kilkanaście
                  skrzynek na fotoradar w różnych miejscach miasta, tych szczególnie narażonych
                  na wybryki kierowców, a fotoradar codziennie umieszczać w innej skrzynce (i
                  różnych kierunkach "patrzenia"). Nigdy nie będzie wiadomo, gdzie jest
                  fotoradar...

Ile kosztuje postawienie 10 skrzynek i zakupienie (oraz obsługa) fotoradaru?
      • stek22 Re: Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnyc 13.07.06, 17:51
        Policję widziałem raz o piątej rano było to w piątek czy sobotę.
    • tijufit Re: Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnyc 12.07.06, 16:50
      wierny_1 napisał:

> Dlaczego Policja w Ząbkach nie respektuje zakazu poruszania się samochodów
      > ciężarowych na Powstańców. Wiem,że nie dotyczy to ruchu samochodów
      > obsługujących budowy. Chodzi mi mianowicie o szambiarki. Na bezczelnego robią
      (...)

Jest zakaz wjazdu ciężarówek na ulicę Powstańców?
      • tijufit Re: Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnyc 12.07.06, 17:12
        tijufit napisał:

> Jest zakaz wjazdu ciężarówek na ulicę Powstańców?

Faktycznie jest jak byk zakaz wjazdu powyżej 2,5 tony.
        • wierny_1 Re: Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnyc 12.07.06, 23:27
          Witam,

No to dzwonimy. Bezpośredni numer na Komisariat Policji w Ząbkach to 022 781 60
          70 lub jak to woli 112.

Zastanawiam się czy bardziej nie ruszyć Wydziału Ruchu Drogowego z Wołomina.

Jest jeszcze jedna kwestia. Ograniczenie, o którym piszemy zostało wprowadzone
          z tego, co wiem przez Radą Miasta. Dlaczego zatem wprowadzacie coś Panowie
          Radni, czego nie jesteście w stanie wyegzekwować? Rozumiem, że tak dla świętego
          spokoju. Postawmy Mieszkańcom znak a o całą resztę niech się martwią inni.

Pozdrawiam,
          • wstachera Re: Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnyc 13.07.06, 09:54
            Powiem szczerze, że nie wiem czy ten znak jest wprowadzony oficjalnie -
            prawnie, czy tylko tak dla oka.

Każdy znak musi być umieszczony specjalnym planie organizacji ruchu. Za
            opracowanie planu na drogach gminnych odpowiada gmina (zatwierdza Starosta).
            Jeżeli tego znaku tam nie ma, nie można ukarać kierowcy za niestosowanie się do
            tego znaku.

Rada nigdy nie debatowała nad ustawieniem jakiegokolwiek znaku. Organizację
            ruchu opracowała firma specjalistyczna wybrana w drodze przetargu przez Urząd
            Miasta. Rola Rady polegała na zobligowaniu Burmistrza do opracowania
            organizacji ruchu (inicjatorem tej sprawy był radny Laskowski).

Sprawdzę jakie znaki na Powstańców są wpisane do organizacji ruchu i na forum
            poinformuje Państwa.

Waldemar Stachera
          • tijufit Re: Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnyc 13.07.06, 11:40
            wierny_1 napisał:

> No to dzwonimy. Bezpośredni numer na Komisariat Policji w Ząbkach to 022 781
            60
            >
            > 70 lub jak to woli 112.

Dzwonimy. Czy zgłaszając taki fakt na policję trzeba im podać numery
            rejestracyjne? Chyba tak, bo inaczej się nie zainteresują.
    • wierny_1 Re: Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnyc 21.07.06, 11:07
      Witam,

Po wybudowaniu Ronda zniknął znak zakaz wjazdu dla samochodów ciężarowych. W
      dalszym ciągu stoi od Żołnierskiej. Czy można to gdzieś zgłosić ????
      • tijufit Re: Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnyc 21.07.06, 11:41
        wierny_1 napisał:

> Witam,
        >
        > Po wybudowaniu Ronda zniknął znak zakaz wjazdu dla samochodów ciężarowych.

Ale skąd, jest. Dzisiaj zrobione zdjęcie:
        zabki.fotopic.net/p31866025.html
        • sara06 Re: Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnyc 21.07.06, 12:59
          A gdzie tu widzisz ten znak?? Chyba nie masz prawa jazdy.
          • tijufit Re: Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnyc 21.07.06, 13:20
            sara06 napisała:

> A gdzie tu widzisz ten znak?? Chyba nie masz prawa jazdy.

O kurde, prawo jazdy mam od ponad 10 lat, czyżby przez ten czas aż tak bardzo
            zmieniły się znaki? Zaraz biorę PoRD i studiuję...

W sumie to jeżdżę dużo, ale tylko autem osobowym i nie zwracam zbytnio uwagi na
            znaki typu zakaz wjazdu powyżej iluś tam ton, no niedobrze ze mną :(
          • teleferajna Re: Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnyc 14.08.06, 12:12
            sama chyba ślepa jesteś..
            na głównym planie jest wielki znak z oznaczeniem ronda ale jak spojrzysz w górę
            troszkę w prawo to na słupie zobaczysz znak o zakazie wjazdu dla 2,5 ton (nota
            bene - jest to wjazd na ulice Powstańców a o tym tu mówimy).
      • wstachera Re: Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnyc 21.07.06, 16:06
        MZK zarządza drogami gminnymi i dba o znaki drogowe.
        tel: 22 7816817

W.Stachera
    • qrnikzlewej BYŁA POLICJA Z RADAREM NA POWSTAŃCÓW 17.08.06, 22:13
      Witajcie drodzy forumiarze ;-)

Jakieś dwa lata temu, było zbieranie podpisów wśród mieszkańców Ząbek (gdzieś
      powinien na tym forum widnieć jeszcze ten wątek). Ktoś zbierał jakoś te podpisy
      i potem wysłane zostały pisma chyba do Burmistrza Ząbek i do Komendy w
      Wołominie pod którą podlegamy drogowo my.
      W pismach było o wypadku kiedy kierowca zbyt szybko jadącego samochodu
      osobowego potrącił na Powstańców dziecko które raptownie weszło na drogę.

Wypadek był straszny nie wiem niestety czy dziecko przeżyło w każdym razie
      poruszyło to wiele osób.

To był już któryś wypadek na Powstańców, ale ten był najpoważniejszy i
      poskutkował taką małą akcją.
      Efektem tego była odpowiedź od Burmistrza że chyba przekazuję sprawę do
      Wołomina i tutaj jak zwykle nic się nie działo u Burmistrza natomiast z
      Wołomina jakiś szef drogówki oddelegował chyba na jeden (!!!) dzień załogę z
      radarem.
      I fakt był, że kilka osób zapłaciło i się zdziwiło.
      Przez kilka dni dużo kierowców jeździło bardzo grzecznie bo historia rozeszła
      się lotem błyskawicy że na Powstańców można załapać mandat. Niestety pomimo
      późniejszych akcji w odsyłaniu tu patroli Policji , już nigdy nie zjawił się
      radar.

Myślę, że dobrze byłoby znaleźć tą osobę która napisała takie pismo i zbierała
      podpisy i żeby to powtórzyć bo zadziałało.
      Z pozdrowieniem
      Arek
      • tijufit Re: BYŁA POLICJA Z RADAREM NA POWSTAŃCÓW 18.08.06, 09:16
        qrnikzlewej napisał:

> Myślę, że dobrze byłoby znaleźć tą osobę która napisała takie pismo i
        zbierała
        > podpisy i żeby to powtórzyć bo zadziałało.

Tutaj jest ten wątek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=13446276&a=13446276
    • h_aracz Re: Szambiarki na Powstańców–Apel do Radnyc 30.08.06, 17:27
      Ostatnio a dokladniej rzecz biorąc wczoraj na powstańców w lesie na końcu
      widziałem radiowóz, może się nawet zaczaili na szambiarki, szkoda tylko że
      rozłożyli chłopaki siedzenia i się pospali, ale radiowóz to już coś:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka