robcio63 21.11.06, 23:54 Choć jestem tu fizycznie duchem jestem n Sląsku. wiadomosci.onet.pl/6629,temat.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysz2006 Re: A w domu znowu tragedia!! 22.11.06, 03:37 TRAGEDIA. Czy w takich sytuacjach jest jakis fundusz pomocy? - jesli kazda z nas wplaci choc jednego funta a forumowicze z Wlk Brytania i Irlandia sie dolacza moze jakos osierocone rodziny wspomozemy. Ja dalam dyche u ubiegly piatek na 'Save the children', a Wy? Odpowiedz Link
mysz2006 Re: A w domu znowu tragedia!! 22.11.06, 03:40 nie mowiac juz o stosach kruchych ciasteczek i temu podobnych co sie napieklam... Odpowiedz Link
profes79 Re: A w domu znowu tragedia!! 22.11.06, 07:30 Bede kontrowersyjny. TRAGEDIA. Tak Fundusze Ppomocy NIE. Dlaczego? Dlatego ze zapewne dziennie w moim rodzinnym miescie ginie wiecej osob pod kolami samochodow niz tu w tej katastrofie. Za to na pewno kosztem tych, ktorzy zgineli zacznie sie ugrywanie kapitalu politycznego (patrzcie jacy my skuteczni jestesmy) i nie tylko (patrzcie jaka ta praca gornika niebezpieczna - moze cos jeszcze uda sie wyszarpac - emerytury, odprawy etc.) Zeb nie bylo - rodzinom ofiar naprawde wspolczuje. Odpowiedz Link
mamaliv Re: A w domu znowu tragedia!! 22.11.06, 10:37 W tym roku tragedia nie opuszcza mojego rodzinnego Slaska. Najpierw zawalenie dachu w Hali targowej, teraz ten wybuch. Przez kilka godzin martwilismy sie o zycie kuzyna mojego meza, ktory pracuje w kopalni Halemba ale na szczescie pracowal na wyzszym poziomie i wrocil juz do domu. Wspolczuje wszystkim rodzinom, ktore stracily bliskich (*). Odpowiedz Link
mysz2006 Re: A w domu znowu tragedia!! 22.11.06, 10:44 za krotko chyba jeszcze tu mieszkasz albo w ogole zyjesz zeby wiedziec co to naprawde znaczy byc bezinteresownie dobrym czlowiekiem. Ale jak ci polityka wstrzymuje od wykonania normalnego ludzkiego gestu - coz, chodzilo raptem o jednego funta dla osieroconych rodzin. Niektorzy do wszystkiego polityke musza mieszac! Odpowiedz Link
kast Re: A w domu znowu tragedia!! 22.11.06, 11:47 Z komentarzy na Onecie... Poczekaj proszę, zaraz będziemy, dwadzieścia metrów, to nie tak wiele, dla ciebie chwila, wieczność, my wiemy, jesteśmy obok, jak przyjaciele. Poczekaj proszę, na górze rodzina, Boże, tu ogień, tu bardzo ciasno, nieważne teraz, która godzina, na dworze, pewnie znowu jest jasno. Cisza w "Halembie", cisza na Rudzie, rękami węgiel wyrywać trzeba, maszyny nie mogą, więc muszą ludzie, w workach wynosić kamienne nieba. Wytrzymaj proszę, jesteśmy blisko, na skata kiedyś jeszcze pójdziemy, znów jakiś promyk nadzieją błysnął, słyszysz stukanie ? to my idziemy... ---------------- Serdecznie pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link
konstantyn2 Re: A w domu znowu tragedia!! 22.11.06, 12:43 w moim rodzinnym miasteczku w niedziele zginela piatka dziec plus dziadek - zaczadzenie - nigdzie nie znalazlem niusu o tej tragedi, a sie dowiedzialem bo brat mi zaesemesowal sa wciaz rowni i rowniejsi Odpowiedz Link
gugitsa Re: A w domu znowu tragedia!! 22.11.06, 13:06 do piatki dzieci i staruszka premier z prezydentem nie przyjedzie. ot, jaka roznica... > sa wciaz rowni i rowniejsi Odpowiedz Link
kast Re: A w domu znowu tragedia!! 22.11.06, 13:28 Moim zdaniem nie powinnismy sie "licytowac", ktora tragedia jest wieksza... Moja Tata jest strazakiem i codziennie widzi okrutna smierc... Wiadomo, ze sa zdarzenia mniej i bardziej "medialne"... ---------------- Serdecznie pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link
konstantyn2 Re: A w domu znowu tragedia!! 22.11.06, 15:23 pokazuje tylko hipokryzje w kraju nadwislanskim Odpowiedz Link
profes79 Re: A w domu znowu tragedia!! 22.11.06, 17:34 Mysza: ja jestem bezinteresownie dobrym czlowiekiem. Ale dla mnie tych 8 ludzi ktorzy zgineli w kopalni niczym sie nie rozni od czlowieka ktory zginal zabity przez piajengo kierowce czy tego ktory spadl z rusztowania na budowie. Wiem, ze praca gornika jest niebezpieczne etc. Czy pamietasz co sie stalo z pieniedzmi tak gorliwie zbieranymi na ofiary z Katowic - jaka ich czesc trafila do rodzin a jaka zostala przezarta po drodze? Odpowiedz Link
mysz2006 Re: A w domu znowu tragedia!! 23.11.06, 02:43 Nie nie pamietam i szczerze mowiac nawet nie wiem o jakiej tragedii piszesz. Jestem w pelni swiadoma ze czesto przy zbiorkach pieniedzy na cele charytatywne pewien procent funduszy nie dociera do potrzebujacych, bo albo jest pochlonieta przez administracje albo tajemniczo znika do kieszeni osob trzecich. Tragedie indywidualne maja to do siebie ze sie o nich zwykli ludzie nie dowiaduja w takim samym wymiarze jak o tragediach masowych. Te z koleji, przez swoje naglosnienie moga wywolac u niektorych nagla bezkrytyczna ochote niesienia pomocy czy okazania solidarnosci i wspolczucia w fromie doraznej. Na tym i podobnych forach ludzie calkowicie anonimowo wspieraja sie i pomagaja sobie czy to porada, czy informacja czy wymiana doswiadczen i pogladow. Dobre intencje wiec istnieja. Widze bardzo mala roznice miedzy moja ochota wygooglowania i podania linka dla nieznanego goscia z forum czy z odleglosci tysiaca kilometrow przekazania paru groszy na intencje osierocialych rodzin o ktorych mnie media poinfomowaly, bo inaczej na dzien dzisiejszy im pomoc nie moge. Odpowiedz Link
profes79 Re: A w domu znowu tragedia!! 23.11.06, 05:44 MOwa o Hali MTK. Pisali ostatnio ze ze wszystkiego co zbierano do potrzebujacych trafilo moze z 10-20%. Jesli chodzi o pomoc - bardzo chetnie wplacam pieniadze na WOSP (co tym razem tez zrobie). Tu bowiem mam swiadomosc co sie z tymi pieniedzmi dzieje. Natomiast wplat na wszystkie akcje nikt nie kontroluje - zobaczysz, za pol roku gora pojawi sie informacja, ze rodziny nie maja za co zyc, a pieniedze zbierane gdzies wyparowaly. Cynizm? Moze. ja chyba za krotko tu jestem i za dobrze pamietam mechanizmy dzialajace w kraju. Nie ciagne dalej bo po co mamy sie klocic o rozny punkt widzenia. Sam pomagam jak potrafie na tym forum (acz potrafie niewiele to i niewiele pomagam), ale tu tez czuje ze na cos moge miec wplyw. Odpowiedz Link
robcio63 Re: A w domu znowu tragedia!! już umarła nadzieja 23.11.06, 09:25 Pęka serduszko, ogromny żal. Odpowiedz Link