Dodaj do ulubionych

Cefalu czy Taormina ?

16.02.07, 14:21
Co polecacie bardziej ? Czym sie różnią ? Taormina chyba droższa, ale ma
bardziej górskie krajobrazy. Poza tym chyba czestsze sa oferty do Taorminy
czy Giardini Naxos lub Letojanni. Z Cefalu z kolei blisko do Palermo.
Obserwuj wątek
    • ortodox Re: Cefalu czy Taormina ? 16.02.07, 15:26
      To zależy od Twoich planów, zamiarów i preferencji,
      a Te zdaje się, znasz tylko Ty
      pozdro.
    • margomarge Re: Cefalu czy Taormina ? 16.02.07, 15:39
      To dwa rozne przepiekne miasteczka. Taormina ma wiecej do zaoferowania, jest
      tez bardzie ekskluzywnym kurortem. Ma przepiekne widoki. Tonie w kwiatach ,a w
      oddali widac Etne. Cefalu ma charakter malego, nadmorskiego miasteczka. Ja
      osobiscie wybralabym Taormine, zreszta w ubieglym roku to miasto wybralam, by
      pokazac mojemu narzeczonemu Wlochowi i rowniez on byl zachwycony. Morze i tu i
      tu jest po prostu przepiekne!
      • ortodox Re: Cefalu czy Taormina ? 16.02.07, 15:47
        Ale numer! Pokazywałaś Włochowi Włochy ?
        I co? Podobały mu się?
        pozdro ;)
        • aska275 Re: Cefalu czy Taormina ? 16.02.07, 16:58
          Rzeczywiście - ale numer! To tak jakby Polakowi pokazać Zakopane bo tam nigdy
          nie był, i co w tym dziwnego? Ty już wszystko widziałeś w Polsce?
          • ortodox Re: Cefalu czy Taormina ? 16.02.07, 17:53
            Z ciekawszych miejsc w Polsce raczej tak, ale nie chodzi o to. Spróbuj sobie
            wyobrazić jeżeli możesz(?), że jakiś Włoch pokazuje Tobie ... np. Kraków.
            Pokazuje, to w moim rozumieniu oprowadza, opowiada o Krakowie, tłumaczy jego
            historię ... . Całkiem normalne, prawda?
            pozdro.
            • aska275 Re: Cefalu czy Taormina ? 16.02.07, 18:24
              No tak, masz rację :)
            • bah77 Re: Cefalu czy Taormina ? 16.02.07, 19:07
              > Całkiem normalne, prawda?

Zupełnie normalne.
              Wystarczy, że Włoch nie interesował się turystyką, albo np. jeździł sobie
              stacjonarnie w jedno miejsce we Włoszech, albo do tańszej Chorwacji czy Grecji.

A teraz się zakochał w pięknej Polce i gotów jest nawet zwiedzać. ;-)

Sam czasem, podróżując po Europie, opowiadam tubylcom o ich kraju...

bah77
              • ortodox Re: Cefalu czy Taormina ? 16.02.07, 21:05
                bah77 napisał:
                > Zupełnie normalne.
                > Sam czasem, podróżując po Europie, opowiadam tubylcom o ich kraju...

... a oni kurtuazyjnie słuchają, słuchają ... a potem miesiącami pokładają się
                ze śmiechu i przez kolejne lata jest to dyżurny dowcip o Polaku, który chciał
                uczyć księdza pacierza...
                pozdro.
                • bah77 Re: Cefalu czy Taormina ? 17.02.07, 00:33
                  Niestety, nie zrozumiałeś, co napisałem, że po prostu bardzo wielu
                  Europejczyków (może poza Holendrami) turystyka interesuje tylko od święta...

Pzdr

bah77
                  • Gość: brus Re: Cefalu czy Taormina ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 01:49
                    Jako Holender,z zasady protestuję!!! Nie interesuje mnie nic, a zwłaszcza
                    turystyka:)
        • margomarge Re: Cefalu czy Taormina ? 17.02.07, 20:17
          Tak , tak to jest z tymi Wlochami, ale troche to tak jak w znanym
          przyslowiu: "Cudze chwalicie, swojeg nie znacie". Ja sie dziwilam jak to Wloch
          nigdy nie byl w Galerii Uffizich, czy Muzeach Watykanskich itd., itd., a
          przeciez ( moze nie powinnam sie publicznie do tego przyznawac) ja znam lepiej
          Wlochy niz wlasna Ojczyzne. Kocham Wlochy i ciagam mojego Wlocha od Polnoy po
          poludnie tego fascynujacego kraju.
    • Gość: 11angela11 Re: Cefalu czy Taormina ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 10:17
      jedz do Giardini Naxos, małe przyjemne miasteczkio. Do taorminy stamtad jest
      rzut beretem mozna spokojnie wyskoczyc na małe zwiedzanie lub kolacje ( ostatni
      autobus powrotny jest ok 23). Poza tym w kazdym hotelu znajdziesz foldery z
      wycieczkami i na pewno bedzie tam zarówno Palermo jak i Cafalu. Palermo owszem
      ma ladne zabytki ale jest strasznie glosne, Cefalu polecam jest śliczne. O
      widokach z Taorminy i na Taormine nie wspomne są tak piekne, ze sama musisz je
      zobaczyc i ocenic. Pozdrawiam
      • Gość: ewcyna Re: Cefalu czy Taormina ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 16:54
        Oba miasta sa piekne, Cefalu wszak rowniez jest przeuroczo polozone, jedyne co
        mnei wystraszylo - ale na szczescie bylam przejazdem, to mnostwo Polakow :) no
        i malutka plaża. Ale moze nie widzialam wszystkiego, nocowalam 5 km za miastem.
        E
    • Gość: jozefa1 Re: Cefalu czy Taormina ? IP: *.aster.pl 22.02.07, 17:55
      Ja polecam Cefalu bo jest taniej, spokojniej i miasteczko ma fantastyczny klimat. Plaża wąska, ale piaszczysta, a w okolicach T. blaże są raczej kamieniste. Oczywiście Taorminę trzeba zobaczyć bo jest cudna, ale mieszkać tam..no nie wiem-straszne tłumy ludzi i to może być na codzień męczące.
    • ab_extra Re: Cefalu czy Taormina ? 23.02.07, 13:13
      Taormina piękna, ale nie do wytrzymania z powodu nadmiaru turystów stłoczonych
      na małej przestrzeni. I żadne prawdziwe zycie tam się nie toczy, to tylko dość
      drogi kombajn do karmienia i bawienia tysięcy turystów.
      Cefalu jest cichsze i ciągle jeszcze znacznie bardziej naturalne, są tam jeszcze
      knajpki w których przesiadują wyłącznie miejscowi, dzięki czemu można tam nieźle
      i tanio zjeść, a i popatrzeć na miejscowe zycie, zamiast na stado niemieckich
      emerytów. A widoki z Rocca też nie najgorsze.
      • Gość: N_nataliaa Re: Cefalu czy Taormina ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 13:47
        A ile jedzie się z Cefalu do Palermo? Jadę na 7+7, ale może podczas pobytu będę
        chciała tam jeszcze raz pojechać:)

Ja nadal nie wiem co wybrać...:/
        A myslicie, że gdziemożnazrobić lepszezakupy w Cefalu czy w Taorminie? Znaczne
        są różnice w cenach?
        • ab_extra Z Cefalu do palermo jest ok. 70 km 05.04.07, 14:32
          Godzina pociągiem :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka