emerytka2006 15.03.07, 19:38 Kim byłby gdyby nie PRL? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woda.woda Ty naprawdę wierzysz w to, 15.03.07, 19:41 że wkrajach, w których nie było realsocjalizmu ludzie ze wsi nie awansowali społecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka2006 awansowali niewątpliwie rzadziej 15.03.07, 19:43 ... w większości krajów europejskich, pomijając już takie kraje jak Portugalia, Grecja i Hiszpania, gdzie nie awansowali prawie w ogóle... Odpowiedz Link Zgłoś
naura Napisałaś "Kurtyka, chłopski syn". Więc jednak 15.03.07, 19:55 ten PRL-owski awans cię razi, prawda? Sama jako chłopska córka tak daleko nie zaszłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
naura Re: na jakiej podstawie twierdzisz, że mnie razi? 15.03.07, 20:02 emerytka2006 napisała: Na podstawie słownictwa. "Chłopski syn" kojarzy się stalinowsko. > Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Przemyk, Popieluszko, zabici w Wójku, Lubinie 15.03.07, 19:43 i na Wybrzeżu. Kim by dzisiaj byli, gdyby nie PRL? Odpowiedz Link Zgłoś
prof.penduszko [...] 15.03.07, 19:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Kim? Takim samym. Niby taki wyszczekany 15.03.07, 19:46 forumowicz, a nie wie że Lortea to on. Odpowiedz Link Zgłoś
nabucco1954 [...] 15.03.07, 20:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Ja zaś twoją hipokryzję, rzadko można spotkać 15.03.07, 20:07 takie nagromadzenie hipokryzji, zakłamania i nienawiści do wszystgieco co polskie, w jednej osobie. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 [...] 15.03.07, 20:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
melisa-bb Re: podziwiam twoją ortografię... 15.03.07, 20:18 A ja lubie polską wieś. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: Kurtyka - chłopski syn spod Krakowa... 15.03.07, 19:44 emerytka2006 napisała: > Kim byłby gdyby nie PRL? Donosicielem byłby,jest,byłby... I nie ważne czy PRl,czy ZSRR.czy IIIRP, czy IVRP ten typ tak ma i już. ps na mutacje chłopskich genów potrzeba 11 pokoleń. Odpowiedz Link Zgłoś
spiskowa.historia.dziejow Re: Kurtyka - chłopski syn spod Krakowa... 15.03.07, 22:22 hrabia.m.c napisał: na mutacje chłopskich genów potrzeba 11 pokoleń. ___ Retoryka wzięta z Talmudu, należy podawać źródło, lub jeśli się nie wie skąd nie pisać. Obecny wiceprezydent Kielc Czesław Gruszewski na wieść o kradzieży zaniemówił, a później skomentował: - Nie ma już świętości. To co się stało, obrazuje nie tylko stan intelektu złodziei, ale także przerażająca pustkę ich ducha. www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070315/AKTUALNOSCI/70315067 www.ukranews.com/rus/article/28937.html Odpowiedz Link Zgłoś
fajga_danielak Re: Kurtyka - chłopski syn spod Krakowa... 15.03.07, 19:47 Jak ja go nienawidzę! Odpowiedz Link Zgłoś
melisa-bb Re: Kurtyka - chłopski syn spod Krakowa... 15.03.07, 20:27 Jak bedziesz tak nienawidzieć to ci wątroba się albo zapiecze, albo macica opuści. Odpowiedz Link Zgłoś
piglowacki Re: Kurtyka - chłopski syn spod Krakowa... 15.03.07, 19:52 Emerytko, a co do tego ma PRL. Dziedziczna inteligencja, system wartości i mentalność mają znaczenie. W każdym systemie, dążyłby do WAAADZY, spiskował, mataczył, .... i NISZCZYŁBY ludzi. = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = „Opowieść zwolenników IV Rzeczypospolitej to polityczny thriller, w części już przetestowany za rządów Jana Olszewskiego. Może być kontynuowany, jeżeli jego konstruktorzy zdołają opanować język debaty publicznej, zburzyć dotychczasową hierarchię społecznych wartości, czyli znieść panowanie w sferze symbolicznej zwolenników III RP. Trzeba na to trochę czasu. Elity wyruszyły więc na wojnę.” - Prof. J.Raciborski (11.02.2005) Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Kurtyka - chłopski syn spod Krakowa... 15.03.07, 20:24 piglowacki napisał: > Emerytko, a co do tego ma PRL. > Dziedziczna inteligencja, system wartości i mentalność mają znaczenie. > W każdym systemie, dążyłby do WAAADZY, spiskował, mataczył, .... i NISZCZYŁBY ludzi. stworca stworzyl czlowieka takim jakim jest a , ze brat brata zawsze skutecznie w tylek harata ... tak bylo jest i bedzie ,bez wzgledu na ustroj spoleczny , Odpowiedz Link Zgłoś
nabucco1954 [...] 15.03.07, 20:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly Nie da sie ukryć, że ma gębę lizusa i donosiciela. 15.03.07, 20:34 Powroźnika podkablował żeby samemu dostać fuchę. tiny.pl/c4lv emerytka2006 napisała: > Kim byłby gdyby nie PRL? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrgdansk6 Szlomciu, Towarzyszu, Pan Kurtyka nikogo 15.03.07, 21:07 nie podkablował, ani żadnego powroźnika, ani nawet konowała ;))) Przyznaj po prostu, że IPN pasował ci i twoim Towarzyszom na czas szopki jedwabieńskiej. Najlepiej dla was by było, aby murzyn odszedł za raz po rzeczonej szopce, rozumiem, ale niestety wypadki potoczyły się inaczej i trzeba to przyjąć do wiadomości ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
pisubek Towarzyszu Piotrze, wasza zarliwa obrona dobrego 15.03.07, 21:16 towarzysza Kurtyki wzruszyla nasza PiS-Partie. Towarzysz Kurtyka poswiecil swe niewatpliwie mocne zasady moralne i podkablowal na Przewozika dla dobra partii i rzadu. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly Co masz do powiedzenia, rydzykowy perfumiarzu 15.03.07, 21:41 w sprawie kablowania Kurtyki na Przewoźnika? Konkretnie - kablował czy nie? Skąd to podejrzenie wobec Kurtyki? Bo to w kierowanym przez Kurtykę krakowskim oddziale IPN była przechowywana notatka Pawła Kosiby, b. kaprala SB, według której Przewoźnik był agentem SB. I ta właśnie notatka w czerwcu (a więc wtedy, kiedy Przewoźnik ogłosił już zamiar kandydowania) została w krakowskim archiwum skopiowana i przekazana Zbigniewowi Fijakowi, krakowskiemu historykowi, działaczowi PO. A Fijak przekazał ją "Rzeczpospolitej", którą ją szybko opublikowała. I od tego momentu Przewoźnik w oczach opinii publicznej stał się agentem (został już oczyszczony z tych podejrzeń przez Sąd Lustracyjny). Z dokumentów, do których dotarliśmy, wynika, że Kurtyka był świadom, co Fijak dostał z IPN. Dyrektor krakowskiego archiwum Rafał Dyrcz w liście z 5 lipca do dyrektor Bernadetty Gronek z warszawskiego IPN napisał, iż: "Fijak odebrał kopie dokumentów [w tym notatkę Kosiby - red.] w obecności pana Janusza Kurtyki". Tymczasem Kurtyka w liście przesłanym posłom przed głosowaniem w Sejmie wyjaśniał, iż nie miał nic wspólnego ani z decyzją wydania tych dokumentów Fijakowi, ani z ich przekazaniem: "Dyrektor oddziału nie ingeruje w szczegółowe procedury archiwalne, sprawując ogólny nadzór nad pracą oddziału". -- TVP: Kurtyka zataił prawdę ws. Przewoźnika? Według telewizyjnych "Wiadomości" Janusz Kurtyka zataił, iż zgodę na dostęp do materiałów lustracyjnych Andrzeja Przewoźnika wydał już po zgłoszeniu Przewoźnika do konkursu na szefa IPN. Z dokumentów do których dotarły "Wiadomości" TVP wynika, że kandydat na prezesa IPN Janusz Kurtyka nie powiedział całej prawdy o sprawie przecieku, który doprowadził do wyeliminowania jego konkurenta Andrzeja Przewoźnika. Wcześniej sugerował to w najnowszym wydaniu tygodnik "Newsweek". Odpowiedz Link Zgłoś
prawie_magister [...] 15.03.07, 20:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
prawie_magister Re: Kurtyka - chłopski syn spod Krakowa... 15.03.07, 20:56 emerytka2006 napisała: > Kim byłby gdyby nie PRL? ========================== Podobnie jak Ty, emerytko z Mojżeszowa.. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 Dzieci komuchów, kim byliby dzisiaj gdyby nie PRL? 15.03.07, 20:58 Co tam jeszcze babuniu wymyślisz, wszyscy mocną liczą na to że wnuk cie przkona i nareszcie nas opuścisz. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Dzieci komuchów, kim byliby dzisiaj gdyby nie 15.03.07, 21:04 Jacy wszyscy ? Mów za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
pisubek Towarzysz Kurtyka to dobry towarzysz i w PRLu 15.03.07, 21:06 pracowalby w tej samej branzy, tez produkowalby takie "dokumenty", tyle ze na biezaco. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 Re: Dzieci komuchów, kim byliby dzisiaj gdyby nie 15.03.07, 21:07 a gdzie napisałem, że wszyscy, poza tym nadal nie chcę mi sie ciebie zabawiać... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Dzieci komuchów, kim byliby dzisiaj gdyby nie 15.03.07, 21:11 bard333 napisał: > a gdzie napisałem, że wszyscy, ,, A tutaj : wszyscy mocną liczą na to że wnuk cie przkona i nareszcie nas opuścisz''. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=59095779&a=59101437 Jak zwykle nie wiesz, że słowo pisane łatwo mozna odtworzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 to zdecyduj sie wreszcie jestees emerytka cze ewa8 15.03.07, 23:53 Babunie kiedys chlipała, że wnuk gej boi sie wrócic do Polski bo go zlinczują, ale bardziej pewnie za poglądy, jesli ma takie same. Więc jak, jesteś emerytka, czy zaczepiasz mnie po prostu, ale i tak nie zabiorę cię na konie...;) Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Kurtyka - chłopski syn spod Krakowa... 15.03.07, 21:16 > Kim byłby gdyby nie PRL? Prawnikiem. W II RP było sporo chłopskich dzieci, które kończyły studia. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Bylby prawnikiem uzasadniajacym getto lawkowe 15.03.07, 23:05 a tak została tylko udział w antysemickiej nagonce z 1968r Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Kurtyka - chłopski syn spod Krakowa... 15.03.07, 21:22 Każdy jest kowalem własnego losu. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin To ma wlasciwe z twojego punktu widzenia pochodze- 15.03.07, 22:03 nie spoleczne. Wiec co sie czepiasz ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Chlopskie. Lepsze bylo tylko robotnicze ;) 15.03.07, 22:08 emerytka2006 napisała: > Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Własciwe? Jest Polakiem, katolikiem. Dla emerytki 15.03.07, 23:20 to gorzej niż komendant Sobiboru. Odpowiedz Link Zgłoś
pisubek Towarzyszu lortea, tow. Kurtyka dopiero bedzie 15.03.07, 23:42 komendantem obozu, i to nie w Sobiborze, a na Kolymie, dokad gna go jego partyjne serce. Odpowiedz Link Zgłoś
spiskowa.historia.dziejow Re: Kurtyka - chłopski syn spod Krakowa... 15.03.07, 22:08 Борьба за выживание [12:32 15 марта] [Власть денег, №10, 9-15 марта 2007] На прошлой неделе Кремль ошарашил Украину новостью о том, что “Газпром” собирается отказаться от использования компании RosUkrEnergo, совладельцем которой является Дмитрий Фирташ, в схеме поставок газа в Украину. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 A kim ty bylabys emerytko? ... gdyby? 15.03.07, 22:46 emerytka2006 napisała: > Kim byłby gdyby nie PRL? 55555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555 W kazdym badz razie Kurtyka ~ podoba mnie sie! Jest przystojniak! I podoba mnie sie, nie tylko wizualnie. Wiec jakie to ma znaczenie, ze on jest syn chlopski? Dzieci sa raczej pochodzenia chlopsko~damskiego. Nie sadzisz:)))))))))))))? Ale, wiem o co ci biega. Wiec zacytuje fragmencik z: www.prawica.net/node/6456 "dla wiekszosci osob, ktore teraz wypowiadaja sie tak zle o Polsce, gdyby nie Polska Ludowa, szczyt kariery to bylby pomocnik furmana" itd. patrz ww link/. I dalej "Bezczelnie ignaruja fakt, ze wolny swiat rozwijal sie o wiele szybciej, a ZSRR przgrala wszystkie mozliwe wyscigi. Wiadomo - mowia do swoich, szukaja nieswiadomych. Nie mam przy tym pojecia, co dobrego bylo w reformie rolnej, nacjonalizacji przemyslu, "bitwie o handel" czy "przymusowym brataniu sie z parobkiem". Jednym slowem, w obrabieniu i ubezwlasnowolnieniu narodu." Przypisywanie Kurtyce tego, ze stal sie tym kim jest, tylko dzieki temu, ze byla PRL, a on byl synem chopskim, to paranoja. Jetes chora emerytko / moze to symptom twojego 'doroslego' wieku?/. Staram sie cie zrozumiec. Bo wiem, ze ludziom z nieuleczalna choroba, nalezy wspolczuc, usmiechnac sie do nich i od czasu do czasu lagodnie do nich zagada ~ zamiast gniewac sie na nich serio! ps. dostalam dzisiaj taki e-mail, ktory niektorym moze wlac krople miodu do seraca;) " Chcialbym mieszkac za granica, a nie w tym zadupiu, Polsce. Ale mam dopiero 12 lat i rodzice nie pusciliby mnie". Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Emerytka się czepia bo to syn kułaka 15.03.07, 23:15 a na takich była cięta od młodości, jak ja batiuszka Stalin wyuczył, tak jej zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
pisubek Towarzysz Kurtyka jest synem biedniaka, my do 15.03.07, 23:44 PiS-Partii przyjmujemy wylacznie towarzyszy w jakis sposob przez los pokaranych, a to niedorozwojem, a to krzywym obliczem, a to molestowaniem w dziecinstwie, itd. Jestesmy partia wykluczonych towarzyszy, ktorych nikt inny nie chcial. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a He, he. Dlatego i mnie czerwona ..... nie znosi, 15.03.07, 23:53 52 hektarów dorobił się ojczulek Lortei. Odpowiedz Link Zgłoś
pisubek Towarzyszu lortea, wam Partia wybacza nawet te 15.03.07, 23:55 53 hektary wasza wzorowa partyjna postawa wyzwala was z tych hektarow. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: A kim ty bylabys emerytko? ... gdyby? 16.03.07, 00:52 Dzieci Sabrow /rdzennych Izraelczykow/, przezywaly w szkole dzieci tych, ktorzy ocaleli z Holocaustu, pelnym pogardy okresleniem 'sabonim'. Przez delikatnosc, nie podam znaczenie tego slowa. Ty powinnas to wiedziec. Stanie sie 'sabonim' - to twoja realna mozliwosc, gdybys wtedy zyla w Polsce. Jest to jedna z wielu mozliwych odpowiedzi na moje tytulowe pytanie ... w zwiazku z twoim pytaniem kim bylby chlopski syn Kurtyka ~ gdyby nie PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Akurat kłamstwo jest dozwolone w każdym systemie, 15.03.07, 23:59 łgałaby więc na prawo i lewo, tak jak i w PRl, tak jak i dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Jedynym synem kułaka, którego emerytka 16.03.07, 00:14 akceptowała, a i pewnie była pod wrażeniem jego bohaterstwa, był Pawka Morozow. Odpowiedz Link Zgłoś
sanitarny Wielgus - syn malorolnego chlopa na 7 ha 16.03.07, 00:29 Kim by byl, on i jego rodzenstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Re: Kurtyka - chłopski syn spod Krakowa... 16.03.07, 02:13 Zadziwia mnie Emerytko Twoje nostalgiczne rozrzewnienie na punkcie peerelu. Można by mniemać, że gdyby nie peerelowskie rządy Polska byłaby totalną pustynią naukową i kulturalną, a ew. rządy demokratyczne dopuszczałyby do zdobywania wiedzy wyłącznie młodzież burżujów i innych kapitalistycznych pasibrzuchów. Oboje jesteśmy – jak mniemam – w wieku, kiedy każde z nas zdobywało wiedzę w czasach PRL. Ja, w przeciwieństwie do Ciebie, aż za dobrze pamiętam tamte czasy. Pamiętam np. ilu moim kolegom nie pozwolono ukończyć uczelni dla choćby takich powodów: kilkunastu studentów wyrzucono z uczelni za wspominanie na wieczorku koleżeńskim w akademiku przebytej syberyjskiej katorgi. Koleżankę wywalono za jej ojca słuchanie rozgłośni Wolna Europa (ojca oczywiście „zwinął” UB). Inny kolega miał fatalnego pecha, jego ojciec okazał się być b. oficerem AK i fakt ten ukrywał, itd.. Choć przyznam, że byłem rad z wyrzucenia z uczelni jednego z moich współpracowników (student/asystent G.) w pewnej katedrze PG (przełom lat 40./50.). W katedrze nie było nawet jednego członka partii, więc POP wprowadziło asystenta partyjnego, owego G.. Tenże G. nie uchodził wprawdzie za delatora – wbrew oczekiwaniom POP – ale w katedrze lękano się go. Po bardzo krótkim czasie wywalono go z hukiem zpracy i ze studiów, bo „nakryto go” w akademiku na zbrodni picia ...Cokacoli. Odpowiedz Link Zgłoś