Dodaj do ulubionych

Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow

17.04.07, 15:29
Czyn godny glebokiego szacunku. Ten czlowiek oddal wlasne zycie by uratowac
innych. Antysemici-moze jakies rozsadne komentarze?

Wykładowca z Izraela, który zginął w strzelaninie na uczelni w Wirginii,
uratował życie kilkunastu studentów. Liviu Librescu własnym ciałem zablokował
drzwi do klasy, na chwilę uniemożliwiając napastnikowi wejście do środka. W
tym czasie grupa uczniów zdołała wyskoczyć przez okno.
Zobacz powiekszenie
www.vt.edu
Bohaterski profesor Liviu Librescu, który zginął, ratując swoich studentów
Zobacz powiekszenie
Fot. Alan Kim AP
Akcja ratunkowa w kampusie uniwersytetu i politechniki Wirginia w Blacksburg.
ZOBACZ TAKŻE

* Najtragiczniejsze strzelaniny na amerykańskich uczelniach (17-04-07, 11:08)
* Student z Chin strzelał, bo zdradziła go dziewczyna? (17-04-07, 07:43)
* Sprawca masakry był studentem uczelni (17-04-07, 14:24)
* Masakra w Blacksburgu (17-04-07, 03:00)

GALERIE ZDJĘĆ

* Żałoba po masakrze w Virginia Tech (17-04-07, 09:00)

RAPORTY

* Masakra na uczelni

O bohaterskiej postawie wykładowcy matematyki powiadomili sami studenci w
mailach wysłanych do jego żony. - Napisali, że mój ojciec zablokował drzwi do
klasy i krzyknął, by uciekali. Studenci otworzyli okna i wyskakiwali. To było
na pierwszym piętrze - opowiada syn Librescu, Joe.

- Byłem chyba ósmą, czy dziewiątą osobą, która wyskoczyła. Po mnie już nikt
chyba nie zdążył. Kiedy obejrzałem się tuż przed skokiem, zobaczyłem naszego
wykładowcę, który nadal trzymał drzwi. Później dowiedziałem się, że napastnik
go zastrzelił - mówił Alec Calhoun, który w chwili ataku miał zajęcia z Librescu.

Ponad siedemdziesięcioletni wykładowca uczył w Wirginii od dwudziestu lat. -
Rodzice pochodzili z Rumunii, w 1978 r. wyemigrowali do Izraela, a kilka lat
później przenieśli się do Stanów. Praca tutaj była dla mojego ojca całym
życiem - powiedział Joe Liberscu, który sam również studiował w Wirginii.
Obserwuj wątek
    • elan13 Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 16:24
      O ile to prawda, co pisze Gazeta Wyborcza, ten człowiek został bohaterem.
      Zastanawia, że od razu podnosi się jego żydowskie pochodzenie. Nie napisano
      amerykański profesor (od 20 lat tam uczył), ani też Rumun (Liviu Librescu -
      typowo rumuńskie imię i nazwisko, zresztą urodził się, wychowywał i długo żył w
      Rumunii).

Za to jakie mamy w Polsce aj waj, kiedy powie się o żydowskim pochodzeniu
      Borowskiego, Najsztuba, Passenta, Michnika, Urbana, Śpiewaka, Safjana,
      Kwaśniewskiego, Smolara i wielu innych. Na świecie otwartość, a w Polsce
      pokutuje hasło "mądry żyd to zakonspirowany żyd".

Chociaż Najsztub i Śpiewak próbowali (podobnie jak biedroniowcy z hasłem -
      niech nas zobaczą) ujawnić się, występując w TV w jarmułkach, ale szybko
      przestali. Chwała Gebertowi, który w rytualnym nakryciu głowy występuje do dziś
      i Agacie Passent, która ponoć wystąpiła w koszulce z napisem "jestem żydówką".
      • mistrz_ip Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 16:30
        [']
        people just ain't no good
      • moon5 Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 16:35
        Masz rację, Elan13, ale z tą chwałą bym nie przesadzała.
        • maaac Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 18:28
          moon5 napisała:
          > Masz rację, Elan13, ale z tą chwałą bym nie przesadzała.

Widzę że bohaterstwo tego wykładowcy mocno Tobą wstrząsnęło... Masz rację - ja
          jestem pod wrażeniem jego czynu - biorąc pod uwagę wiek sądze że przeżycie
          Holocaustu pozwoliło w jego wypadku działać instynktownie. Mało jest obecnie
          osób które jeszcze stać na taki gest.
          • moon5 Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 19:10
            Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi do Elana, bo chyba nie przeczytałeś dokładnie
            jego wypowiedzi albo masz zła wolę.
            Elan napisał:
            "Chwała Gebertowi, który w rytualnym nakryciu głowy występuje do dziś
            i Agacie Passent, która ponoć wystąpiła w koszulce z napisem "jestem żydówką".

i tylko do tego fragmentu odnosiły się moje słowa: "ale z tą chwałą bym nie
            przesadzała".
            • formalistyk Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 19:34
              moon5 napisała:

> Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi ... masz zła wolę.

Pierwsza część powyższego cytatu jest zgodna z prawdą.
              Ostatnia część powyższego cytatu jest błędna.
              Przepraszam!
            • maaac Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 19:35
              Wyobraź sobie, że doskonale zrozumiałem hierarchię ważności interesujących Cię
              spraw w tym wątku. Gratuluję Ci tej hierarchi i tylko tą hierarchię miałem na
              myśli. Nprawdę gratuluję.
              • moon5 Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 23:45
                To, że ten profesor dokonał bohaterskiego czynu jest oczywiste.
                • maaac Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 18.04.07, 04:52
                  > To, że ten profesor dokonał bohaterskiego czynu jest oczywiste.

Brawoooooo!!!! Nareszcie to odkryłaś!!!!!

I pewnie dalej nie rozumiesz o co mi chodzi gdy krytykuję Twoje postępowanie?
                  Zwykłe, złośliwe czepialstwo co?
                  • elan13 <maac> - difficult to cure 18.04.07, 11:14
                    maaac napisał:

> > To, że ten profesor dokonał bohaterskiego czynu jest oczywiste.
                    > Brawoooooo!!!! Nareszcie to odkryłaś!!!!!
                    > I pewnie dalej nie rozumiesz o co mi chodzi gdy krytykuję Twoje postępowanie?
                    > Zwykłe, złośliwe czepialstwo co?

Ciężki z ciebie przypadek <maac>. Wyłuszczę Ci sprawę łopatologicznie. Na mój
                    post, gdzie w pierwszej linijce padły słowa:

Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow
                    Autor: elan13
                    Data: 17.04.07, 16:24

odpowiedziała zaraz <moon5>:

Autor: moon5 ☺
                    Data: 17.04.07, 16:35

Jak widać, niczego nie odkrywała, tylko po prostu zgodziła się z moją opinią.
                    Ty <maac> albo na skutek pobudzenia emocjonalnego, albo wskutek problemów ze
                    zrozumieniem słowa pisanego, zacząłeś sie czepiać i krytykować. Dostałeś
                    grzeczną informację:

Data: 17.04.07, 19:10

Ale nie wywołało to w Tobie refleksji, może przeczytać jeszcze raz, zrozumieć i
                    nie kompromitować się dalej publicznie. Nie, Ty <maac> brniesz dalej. W końcu,
                    żeby zaoszczędzić Ci dalszych wstrząsów emocjonalnych, <moon5> litościwie pisze
                    raz jeszcze "dużymi literami", specjalnie dla Ciebie:

Data: 17.04.07, 23:45

Niestety <maac>, Twój komentarz:
                    - "Brawoooooo!!!! Nareszcie to odkryłaś!!!!!
                    I pewnie dalej nie rozumiesz o co mi chodzi gdy krytykuję Twoje postępowanie?",
                    świadczy o tym, że jesteś przypadkiem jeśli nie nieuleczalnym, to trudnym do
                    leczenia.

• maaac Elan13 nie manipuluj. ;) 18.04.07, 14:24
                      Elan13 ładnieś mi to wszystko wyłuszczył i wszystko pięknie się by zgadzało
                      gdyby nie:

Najpierw:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=60903919&a=60907476
                      moon5 napisała:

Potem:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=60903919&a=60915290
                      moon5 napisała:
                      > Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi do Elana, bo chyba nie przeczytałeś dokładnie
                      > jego wypowiedzi albo masz zła wolę.
                      > Elan napisał:
                      > "Chwała Gebertowi, który w rytualnym nakryciu głowy występuje do dziś
                      > i Agacie Passent, która ponoć wystąpiła w koszulce z napisem "jestem żydówką".
                      >
                      > i tylko do tego fragmentu odnosiły się moje słowa: "ale z tą chwałą bym nie
                      > przesadzała".

Więc twoją piękną teorię moon5 dawno swoją wypowiedzią obaliła. Gdybyś czytał
                      dokładnie wypowiedzi albo byś się nie bawił w cięcie i przemilczanie niektórych
                      fragmentów od razu byś zobaczył CO naprawdę interesuje Moon5.
                      • elan13 Re: Elan13 nie manipuluj. ;) 18.04.07, 14:41
                        maaac napisał:

Gdybyś czytał
                        > dokładnie wypowiedzi albo byś się nie bawił w cięcie i przemilczanie
                        niektórych>
                        > fragmentów od razu byś zobaczył CO naprawdę interesuje Moon5.

Medycyna notuje podobne przypadki. Pacjent uporczywie twierdzi, że WIE LEPIEJ,
                        CO NAPRAWDĘ KOGOŚ INTERESUJE, niż ten ktoś. Serdecznie współczuję.
                        • maaac Re: Elan13 nie manipuluj. ;) 18.04.07, 15:03
                          > Medycyna notuje podobne przypadki. Pacjent uporczywie twierdzi, że WIE
                          LEPIEJ,
                          > CO NAPRAWDĘ KOGOŚ INTERESUJE, niż ten ktoś. Serdecznie współczuję.

Hehehehehehehehe.
                          Nie wiem, a wnioskuję na podstawie dostępnych mi danych (wybór wypowiedzi na
                          forum). Tak samo jak widzę, że atakim na mnie umykasz od faktu, że albo ich nie
                          zrozumiałeś albo próbowałeś nieudolnie manipulować wypowiedziami naszej
                          koleżanki forumowej.
                          • leonard3 Re: Elan13 nie manipuluj. ;) 18.04.07, 15:14
                            Ciekawe , czy jak by byl to normalny amerykanin to naglowki by sie darly:
                            "Chrzescijanin zachowal sie normalnie i po ludzku". Napewno nie.
                            Ale kazda okazja jest dobra zeby bic pro-zydowska piane, nawet na ludzkiej
                            tragedii.
                            Rzygac sie chce.
                            • maaac Re: Elan13 nie manipuluj. ;) 18.04.07, 15:38
                              Gdyby facet był amerykańskim Żydem czy też Żydem urodzonym w Izraelu cała
                              sprawa jego narodowości by mi "zwisała". Jednak nie był - był człowiekiem,
                              który przeżył w Europie Holocaust - coś takiego wpływa na ludzką psychikę.
                              Zwróć uwagę na 3 elementu: wiek, "etniczność" i miejsce urodzenia/
                              wychowania/życia - stary, Żyd, z Rumunii. To dopiero go w pełni opisało a nie
                              tylko że był "żydem".
                              Pochodzenie tego człowieka dokładnie tak samo było by istotne gdyby był
                              Koreańczykiem, który uciekł z Korei Płn., Polakiem więźniem obozu
                              koncentracyjnego czy jednym z AKowców, czy innym człowiekiem który przeżył
                              podobne wydarzenia.
                              • elan13 Re: Elan13 nie manipuluj. ;) 18.04.07, 19:54
                                maaac napisał:

> Pochodzenie tego człowieka dokładnie tak samo było by istotne gdyby był
                                > Koreańczykiem, który uciekł z Korei Płn., Polakiem więźniem obozu
                                > koncentracyjnego czy jednym z AKowców, czy innym człowiekiem który przeżył
                                > podobne wydarzenia.

Oj <maaac>, zero wyczucia sytuacji. Tak jak w domu powieszonego nie mówi się o
                                sznurze, tak też w tym wątku o Koreańczykach nie należy wspominać (i nieważne
                                północnych czy południowych).
                                • maaac Re: Elan13 nie manipuluj. ;) 19.04.07, 07:44
                                  > Oj <maaac>, zero wyczucia sytuacji. Tak jak w domu powieszonego nie mów
                                  > i się o
                                  > sznurze, tak też w tym wątku o Koreańczykach nie należy wspominać (i nieważne
                                  > północnych czy południowych).

Widzisz akurat w tym wypadku narodowość mordercy nie ma nic do rzeczy.
                                  Przynajmniej ja nie widzę żadnego związku pomiędzy nimi. Co najwyżej na to do
                                  czego doszło mógł wpłynąć fakt że był obcokrajowcem - trudności z komunikacją,
                                  mniej osób interesujących się jego losami.

Jest jeden aspekt sprawy narodowościowej z tego co przeczytałem - Koreańczycy
                                  boją się jakiś odwetów narodowościowych - ale nie sądzę by w multietnicznych
                                  Stanach do tego doszło - zwłaszcza, że jak wspomniałem wyżej - nie było żadnego
                                  związku pomiędzy jego pochodzeniem, a popełnioną zbrodnią.
                            • prezydent_10rp Re: Elan13 nie manipuluj. ;) 18.04.07, 20:00
                              leonard3 napisał:

> Ciekawe , czy jak by byl to normalny amerykanin to naglowki by sie darly:
                              > "Chrzescijanin zachowal sie normalnie i po ludzku". Napewno nie.
                              > Ale kazda okazja jest dobra zeby bic pro-zydowska piane, nawet na ludzkiej
                              > tragedii.
                              > Rzygac sie chce.

Leoś ty tchórzu o czym ty gadasz
                            • formalistyk Re: Elan13 nie manipuluj. ;) 18.04.07, 21:29
                              leonard3 napisał:

> Ciekawe , czy jak by byl to normalny amerykanin to naglowki by sie darly:
                              > "Chrzescijanin zachowal sie normalnie i po ludzku". Napewno nie.
                              > Ale kazda okazja jest dobra zeby bic pro-zydowska piane, nawet na ludzkiej
                              > tragedii.
                              > Rzygac sie chce.

"Normalny" amerykanin nie musi by chrześcijaninem.
                              Według kryteriów amerykańskich Liviu Librescu był "normalnym"
                              amerykaninen, bo miał amerykańskie obywatelstwo.
                              Według tych samych kryteriów Cho Seung-Huis był również
                              "normalnym" amerykaninem.
                              Zachowanie Liviu Librescu trudno nazwać normalnym, bo nie ma
                              pewności co do tego, że wielu innych ludzi postąpiłoby podobnie.

Zdanie "Chrzescijanin zachowal sie normalnie i po ludzku" sugeruje,
                              że zachowanie Liviu Librescu jest czymś zupełnie normalnym dla
                              chrześcijan. Brak na to dowodu. Ciekawe jest czy autor tego zdania
                              sam zachowałby się tak jak Liviu Librescu czy też zachowałby się
                              "normalnie i po ludzku".

• moon5 Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 18.04.07, 20:55
                    maaac napisał:
                    > Brawoooooo!!!! Nareszcie to odkryłaś!!!!!

Przecież ja niczego nie odkryłam.
        • formalistyk Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 18:38
          moon5 napisała:

> ... ale z tą chwałą bym nie przesadzała.

Może byś to robiła gdyby uratował twego syna.
          • moon5 Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 19:14
            Źle zrozumiałeś moją wypowiedź do Elana.
        • elan13 Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 20:29
          moon5 napisała:

Zgoda, chwała, to lekka przesada, ale warto zwrócić uwagę na Żyda, który w
          Polsce swojego pochodzenia nie ukrywa. Tylko co sądzić o rzeszy jego rodaków,
          którzy prawdę uważają za obelgę. Czyżby wstydzili się przynależności do narodu
          wybranego, czy to tak niska samoocena?

A przecież pochodzenie, system wartości, tradycje, kultura, to istotne
          informacje np. dla wyborcy w przypadku kandydującego polityka. Jeśli taki
          kandydat opowiada o wykształceniu, stanie rodzinnym, hobby, czy upodobaniach
          kulinarnych, to dlaczego milczy na temat swoich korzeni? Wyborca ma prawo do
          pełnej informacji i tak jest np. w USA. Tam ostatni kontrkandydat Busha juniora
          nie krył żydowskiego pochodzenia swoich dziadków z Polski, wręcz się tym
          chwalił.

I jeszcze mała korekta, Agata Passent pomyliła koszulki i zamiast z
          napisem "jestem żydówką", założyła koszulkę z napisem "jestem bezrobotna".
          Mogła pomylić, bo koszulek było wiele, m.in. "nie płakałem po papieżu", "jestem
          onanistą" czy "przerwałam ciążę".
          • bromba_bez_glusia Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 20:46
            elan13 napisał:
            >Czyżby wstydzili się przynależności do narodu wybranego, czy to tak niska
            samoocena?
            Mam nadzieje ze ironizujesz, pytajac dlaczego ludzie w Polsce nie chca sie
            przyznac do korzeni zydowskich. Bo nie wierze ze moglbys byc tak zaslepiony zeby
            nie dostrzec polskiego antysemityzmu. Smiem twierdzic, ze przyznanie sie do
            bycia Zydem wymaga wiekszej odwagi, niz przyznanie sie do homosekulizmu.

Sama znam mnostwo wyksztalconych, inteligentnych i wrazliwych (zdawloby sie sie)
            ludzi, ktorzy abrobuja gejow, ale Zydow to juz nie bardzo. Mimo, ze moze zadnego
            na oczy nie widzieli...

> A przecież pochodzenie, system wartości, tradycje, kultura, to istotne
            > informacje np. dla wyborcy w przypadku kandydującego polityka. Jeśli taki
            > kandydat opowiada o wykształceniu, stanie rodzinnym, hobby, czy upodobaniach
            > kulinarnych, to dlaczego milczy na temat swoich korzeni?

A jakie to ma znaczenie? Zydzi w Polsce, a jest ich raptem garstka po wojnie i
            marcu 68, sa zasymilowani. Watpie czy choc kilka procent z nich czytuje Tore,
            czy obchodzi szabas. Znam moze dwoch czy trzech i sa atestami, od pokolen
            zamieszkalymi w Polsce. Wiec po grzyba komu informacja o ich pochodzeniu?
            • elan13 Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 22:46
              bromba_bez_glusia napisała:

> Mam nadzieje ze ironizujesz, pytajac dlaczego ludzie w Polsce nie chca sie
              > przyznac do korzeni zydowskich. Bo nie wierze ze moglbys byc tak zaslepiony
              zeby
              > nie dostrzec polskiego antysemityzmu. Smiem twierdzic, ze przyznanie sie do
              > bycia Zydem wymaga wiekszej odwagi, niz przyznanie sie do homosekulizmu.

Nie, to Ty raczysz żartować. W Polsce antysemityzm? Czy to u nas palą synagogi?
              Czy w Polsce niszczą żydowskie cmentarze? Antysemicki kraj, w którym
              prezydentował przez 10 lat Kwaśniewski, media w rękach Michnika, Waltera,
              Urbana, Najsztuba, Tyczyńskiego, sądownictwo Safjan, finanse Balcerowicz i
              Gronkiewicz Walc, Borowski na czele znaczącej partii, sprawy zagraniczne
              kolejno - Geremek, Rotfeld, Meller??? Antysemityzm w kraju, gdzie organizuje
              się festiwale kultury żydowskiej, marsze żywych, zjazdy chasydów, obchodzi się
              uroczyście żydowskie święta (nawet z udziałem pani prezydentowej), oddaje się
              żydom Jesziwę w Lublinie??? Gdzie wystarczy potrącić na ulicy rabina i krzywo
              na niego spojrzeć, żeby postawić na nogi całą policję?

Owszem, Żydzi mają w sobie coś charakterystycznego, co sprawia, że nie są
              przesadnie kochani na świecie (ciekawe co to takiego?), ale do licha, znaj
              proporcję mocium panie.

Fakt, co bardziej strachliwi sprowadzają ponoć samoprzylepne gumowe napletki,
              że niby "ci faszyści z PiSu będą sprawdzać", ale plotki zawsze były, są i będą.
              • bromba_bez_glusia Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 23:11
                Widzisz, jedno nas rozni...ja nie zagladam ludziom do metryki jak Ty. I
                naprawde, malo mnie interesuje czyjes korzenie.
                Zreszta, skad masz takie wstrzasajace informacje ze Kwasniewski jest Zydem,
                dajmy na to? Masz na to jakis dowod, czy to tylko wypociny i imaginacja
                nawiedzonych oszolomow tworzacych strony "Jak rozpoznac Zyda?"?

I nie ma nic do rzeczy ze odbywaja sie festiwale z udzialem prezydentowej itp.
                Byles moze kiedys na takim festiwalu? Bo ja bylam. I 3/4 obecnych na takim
                festiwalu to byli Zydzi z roznych stron swiata. Polakow bylo zdecydowanie mniej.
                Smiem twierdzic ze takie festwale sa organizowane i promowane, zeby zamydlic
                polski antysemityzm (co nie zmienia faktu, ze sa fajne:). A co sadza i mowia
                ludzie to inna inszosc.

Zreszta, co ja ci bede tlumaczyc. Facet uratowal ilus tam ludzi, a glownym
                tematem jest rozstzrasnie czy byl Zydem czy nie. Jak to nie jest antysemityzm,
                to ja jestem Eskimos

• elan13 Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 18.04.07, 00:39

> Widzisz, jedno nas rozni...ja nie zagladam ludziom do metryki jak Ty. I
                  > naprawde, malo mnie interesuje czyjes korzenie.
                  > Zreszta, skad masz takie wstrzasajace informacje ze Kwasniewski jest Zydem,
                  > dajmy na to? Masz na to jakis dowod, czy to tylko wypociny i imaginacja
                  > nawiedzonych oszolomow tworzacych strony "Jak rozpoznac Zyda?"?

Nie zaglądam do cudzych metryk. Dla mnie narodowość, to element tożsamości
                  człowieka i wcale jej nie lekceważę jak Ty. Nie znam też przywoływanych przez
                  Ciebie stron, nie czuję się ekspertem w rozpoznawaniu Żydów i nie zbieram
                  dowodów.

Dziwi mnie jednak Twoja jawnie antysemicka postawa - żydowskie pochodzenie
                  Kwaśniewskiego nazywasz "wstrząsającą informacją", jakaś alergia na semitów?

Wielokrotnie spotykałem się w różnych publikacjach z informacją o żydowskich
                  korzeniach Kwaśniewskiego, a ostatnio potwierdził to w rozmowie z Gudzowatym
                  wieloletni bliski współpracownik Prawdomównego Ola, Józef Oleksy, mówiąc,
                  że "Żydy mają go za swego".

> Smiem twierdzic ze takie festwale sa organizowane i promowane, zeby zamydlic
                  > polski antysemityzm (co nie zmienia faktu, ze sa fajne:)

No proszę bardzo, to festiwale też są elementem gry tych wstrętnych polskich
                  antysemitów.

Cóż za wytrych z tego antysemityzmu, Szczuka krytykowana za przedrzeźnianie
                  chorej, modlącej sie dziewczynki, broniła się, że to jest antysemityzm,
                  Passent, UBecki kapuś TW Daniel, a potem TW John, też skarżył się mocodawcom,
                  że jego krytyka to antysemityzm (ostatnia Misja Specjalna). Ale żeby
                  festiwale???
                  • bromba_bez_glusia Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 18.04.07, 01:06
                    Pozwol ze nie skomentuje pierwszej czesci Twojej wypowiedzi.Wydaje mi sie nie ze
                    warto, bo sam sobie zaprzeczasz...

A co do festiwali. Nie posadzam antysemitow az o takia perfidnosc i
                    wyrachowanie, bo do tego potrzeba choc troche inteligencji. Zas na poziomie
                    antysemitow sa co najwyzej marsze pod szyldem MW i ONR-u.
              • naserio Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 23:31
                elan13 napisał:

> ... Antysemicki kraj, w którym
                > prezydentował przez 10 lat Kwaśniewski, media w rękach Michnika, Waltera,
                > Urbana, Najsztuba, Tyczyńskiego, sądownictwo Safjan, finanse Balcerowicz i
                > Gronkiewicz Walc, Borowski na czele znaczącej partii, sprawy zagraniczne
                > kolejno - Geremek, Rotfeld, Meller???

Forum elan13
          • moon5 Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 22:03
            elan13 napisał:
            > warto zwrócić uwagę na Żyda, który w
            > Polsce swojego pochodzenia nie ukrywa. Tylko co sądzić o rzeszy jego rodaków,
            > którzy prawdę uważają za obelgę. Czyżby wstydzili się przynależności do narodu
            > wybranego, czy to tak niska samoocena?

Jeśli prawdę uważa się za obelgę, może to świadczyć między innymi o poczuciu
            niższości, strachu, albo o nieczystych zamiarach. Jednak polityk powinien mieć
            na tyle odwagi obywatelskiej, aby przyznać się do swych korzeni, ale wtedy nikt
            by go nie wybrał i tu jest pies pogrzebany. Nie ujawniają pewnych faktów, aby
            zrobić karierę.
            Ja osobiście nie widzę wyraźnej przyczyny, abym kiedykolwiek w przyszłości miała
            działać na niekorzyść tego państwa, nawet gdybym została politykiem czy
            dziennikarzem, albo gdybym nagle poczuła się tylko Żydówką. Nie widzę też
            przyczyny dlaczego miałyby się tworzyć jakieś narodowościowe "elity". Poznałam
            różnych Żydów, różnych Polaków i wiem, że sama narodowość o niczym jeszcze nie
            świadczy. Natomiast syjonizm oceniam tak samo źle jak nazizm czy faszyzm.
      • mannaznieba4 Re:ponad milon cywilów zamordowali w Iraku 18.04.07, 15:01
        buszmeni ojciec i syn. Czy ktoś tw USA o tym pisze.
        W Polsce więcej osób ginie na drogach tygodniowo.
        No cóż postrzelał sobie student nawet dobrze strzela. Szkoda ,że nie wspierał
        patriotó w Iraqu czy Afganistanie w walce z US-ludobójcami.
        Strzelanie zacznie sie jak zaczna powracać sfrustrowani US-żołnierze z Iraqu i
        Afganistanu. Taki syndrom był po Wietnamie tylko jakoś nikt o tym nie pisze.
        Prawie codziennie byli żołnirze z wietnamu mordowali po kilka osób .
        W USA ludobójstwo jest na porządku dziennym bo wywoływanie wojen w ramach US-
        imperializmu to praktyka codzienna.Buszmeni maja sie dobrze.
        Busz nie lubi Hop Coli?
      • mannaznieba4 Re:Czy zn any jest w Historii jeden przypadek 18.04.07, 15:08
        aby zyd za kogoś zginął ??? Raczej nie można wskazać takiego osobnika.
        Bo żydzi mają żyć a ginąć za nich powinni goje./ Dlatego w czasie II Wojny
        Światowej żaden żyd nie pomógł polskiej rodzinie tylko bezczelnie domagał się
        pomocy dla siebie. Polacy za każde najmniejsze kiwnięcie palcem byli
        rozstrzeliwani warz ze swoimi rodzinami i sąsiadami.
        dlatego ten tumanesu nie mógł byc zydem bo jego czyn jest sprzeczny z Talmudem.
        Czyli to był po prostu nierozsądny Rumński emigrant.I tyle.Kto rozsądny naraża
        swoja rodzinę i najbliskich na cierpienie i zycie w nędzy.
        Tylko rumuńskiego reżimu totalitarnego zdolny jest do takich nierozsądnych
        czynów.
        • bromba_bez_glusia Re:Czy zn any jest w Historii jeden przypadek 18.04.07, 15:37
          mannaznieba4 napisała:
          >Kto rozsądny naraża swoja rodzinę i najbliskich na cierpienie i zycie w nędzy.

Racja, glupek. Przeciez mogl uciec pierwszy, co go tam jacys durni studenci...

Ty bys tak zrobila, manna, prawda?
          • mannaznieba4 Re:Czy zn any jest w Historii jeden przypadek 19.04.07, 00:14
            uciekałabym pierwsza i chowała za wszystko za co da się schować.
            W zyciu nie zasłoniłabym żadnego studenta ani wykładowcę z Izraela kosztem
            własnego życia.po prostu ratowałabym własne zycie .
            Co nie znaczy ,że wykonuję wiele czynności bezpłatnie i charytatywnie także dla
            studentów i wykładowcy z Israela.
            • bromba_bez_glusia Re:Czy zn any jest w Historii jeden przypadek 19.04.07, 00:32
              mannaznieba4 napisała:
              > W zyciu nie zasłoniłabym żadnego studenta ani wykładowcę z Izraela kosztem
              > własnego

Noz ku..sz, a gdyby nie byl z Izraela, bys zaslonila??? Czy najpierw bys mu
              kazala zdjac spodnie, coby sprawdzic?

Krew mnie zalewa, na ten polski, oszolomski anstysemityzm. Po twoich postach
              watpie czy podala bys umierajacemu szklanke wody, bez pobrania oplaty.

Nikt nie wie jakby sie zachowal w takiej sytuacji. Nie przecze ze i ja bym
              spierzala pierwsza, nim bym zdrazyla pomyslec.
              Ale, na litosc, boska, jak juz ktos sie zdobyl na taki czyn (niewazne czy
              dzialal "rozumowo" czy instynktownie) to nalezy mu sie chwala i czesc, a nie
              pitolenie ze byl durniem bo zostawil rodzine w nedzy (a mial 77 lat i dorosle
              dzieci)
            • pytajniak Re:Czy zn any jest w Historii jeden przypadek 19.04.07, 01:17
              mannaznieba4 napisała:

> Co nie znaczy ,że wykonuję wiele czynności bezpłatnie i charytatywnie także dla
              > studentów i wykładowcy z Israela.

Między innymi zarażasz syfilisem?
    • cloclo80 [...] 17.04.07, 16:40
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • ayronaa Czy tez dostanie posmiertnie tytul... 17.04.07, 17:02
      ...Sprawiedliwego wsrod narodow?
      • bromba_bez_glusia Re: Czy tez dostanie posmiertnie tytul... 17.04.07, 17:08
        Wiecie co, wstyd mi za was...

Facet wykazal sie odwaga, zginal, ratujac innych. Takich chyba sie nazywa
        bohaterem, prawda? Jakie znaczenie ma czy byl Zydem, Pakistanczykiem czy
        Eskimosem?

Jestem pewna ze gdyby mial choc promil polskiej krwi, juz by ten watek mial 200
        wpisow wychwalajacych heroimz "polskiego bohatera". A gdyby, nie daj boze,
        jakas gazeta pominela, jakze wazna informacje o pra-pra-babce z Podlasia,
        bylyby krzyki o antypolskosc i przeklamywanie...

Ot, polaczkowie..
    • titta Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 17:10
      Czesc jego pamieci.
      Jednak podkteslenie, ze pochodzil z Izraela to wlasnie forma antysemityzu (bo
      pochodzil z Rumuni jesli juz).

Podobnie jak podkreslanie ze ktos (np. prawnik, aktor itp. jest czarnoskory
      jest forma rasizmu, bo nie powinno miec to wiekszego znaczenia niz to czy jest
      wysoki, lysy, republikaninem, milosnikiem pizzy itp.)
      • maaac Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 18:34
        > Czesc jego pamieci.
        > Jednak podkteslenie, ze pochodzil z Izraela to wlasnie forma antysemityzu (bo
        > pochodzil z Rumuni jesli juz).
        > Podobnie jak podkreslanie ze ktos (np. prawnik, aktor itp. jest czarnoskory
        > jest forma rasizmu, bo nie powinno miec to wiekszego znaczenia niz to czy
        > jest wysoki, lysy, republikaninem, milosnikiem pizzy itp.)

Był rumuńskim Żydem, albo Rumunem-Żydem. Biorąc pod uwagę wiek musiał żyć tam
        w okresie prześladowań - pomyśl jak to wpływa na psychikę ludzi. Ma więc to
        wpływ na ocenę jego postępowania.
        Również podkreślenie że jakiś adwokat jest czarnoskóry o ile będzie występował
        jako obrońca białego rasisty będzie miało znaczenie.
        Wszystko więc zależy od okoliczności, a nie od samego faktu podkreślania
        rasy/wyznania/narodowości/preferencji seksualnych itp. itd.
    • bilusik Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 17:54
      Przepraszam, ze to pisze, ale piszacy w tym watku maja nie po kolei w glowach.
      Albo nic tam nie maja.

Liviu Librescu byl *obywatelem* panstwa Izrael. Nie byl obywatelem USA. Nie byl
      obywatelem Rumunii. Byl izraelczykiem.

Czy byl Zydem?

Kazdego, kto bedzie twierdzil, ze Polacy nie maja psychicznego zatwardzenia na
      temat Zydow, bede odsylal do tego watku.
      • bromba_bez_glusia Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 18:39
        Otoz nie...profesor Librescu BYL obywatelem USA.

Studiowal w Rumunii, zas tytul profesora zdobyl w Izraelu, czyli formalnie byl
        "profesorem z Izraela". I tyle w tym temacie.

Google nie gryza: www.esm.vt.edu/~llibresc/RESUME%20L.%20Librescu.pdf

Ale oczywiscie nim sie sprawdzi fajnie jest wstawic jakis antysemicki komentarz
        (to akurat Ciebie sie nie tyczy:))
        • formalistyk Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 18:55

> Otoz nie...profesor Librescu BYL obywatelem USA.

Co nie zmienia faktu, że był obywatelem Izraela.

Na marginesie, w związku z toczącą się dyskusją o emeryturach:
          miał 75 lat i pracował.
          • bromba_bez_glusia Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 19:11
            formalistyk napisał:

> Co nie zmienia faktu, że był obywatelem Izraela.

No to wlasnie nie jest nigdzie jasno napisane. Przynajmniej ja takiej informacji
            nie zauwazylam...

A w Polsce pracuja jeszcze starsi naukowcy:)
            • bilusik Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 20:16
              Bromba:

1. Dzieki za informacje, ze Profesor byl takze obywatelem USA.

2. Agencje prasowe podawaly, ze byl obywatelem izraela. Ja rowniez przed
              napisaniem swojego postu uzylem google, bo hotbot wyszedl z mody. Polecam:

www.google.pl/search?q=librescu+israel+citizen&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a
              3. Mysle, ze moj post byl niewystarczajaco przejrzysty. Mial byc on brutalnym i
              bezpardonowym atakiem :) na anty/pro-semickie zachowania niektorych z
              uzytkownikow tego forum. Okreslenie "z Izraela" nie jest tozsame z "Zyd"
              (chociaz Profesor Zydem chyba byl), a wielu Polakow (bo i czemu i ja nie mialbym
              sobie pozwolic na taka prymitywna generalizacje) doznaje sam nie wiem jakich
              emocji widzac slowo "Izrael" i pochodne.

Mam taka mala prywatna hipoteze: gdyby byla mowa o profesorze z
              Czech/Wegier/Francji liczba komentarzy bylaby duzo wieksza i wszystkie
              wyslawialyby niewatpliwe (nawet jezeli przypadkowe) bohaterstwo.

Nie mowiac o tym, co by sie dzialo, gdyby Profesor byl krewnym Karola Wojtyly. :)

Pozdrawiam,
              Bilus
              • bromba_bez_glusia Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 20:33
                Zrozumialam Twoje intencje i przyznaje sie bez bicia do "niedoczytania" o
                obywatelstwie profesora.

Z Twoim postem zgadzam sie zupelnie:) Zreszta, napisalam wczesniej cos podobnego

Pozdrawiam:)
                Bromba
      • boston911 Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 18.04.07, 12:13
        bilusik napisał:

> Kazdego, kto bedzie twierdzil, ze Polacy nie maja psychicznego zatwardzenia na
        > temat Zydow, bede odsylal do tego watku.

Zgadza sie. Wiekszosc Polakow ma istnego kota na punkcie Zydow/zydow. Co za
        chory narod!
    • 123i321 Rumun wykladowca z USA chronil 17.04.07, 18:40
      studentow.
    • lucy_ferrr aj waj 17.04.07, 19:35
      aj waj i szalom :)
    • maly_kretacz_olo Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 19:58
      Acha, to on był z Izraela. No patrzcie nigdy bym nie przypuszczał ...:)
    • miliarder a amerykanie na żydowskie polecenie... 17.04.07, 20:29
      w tym samym dniu doprowadzili do śmierci kilkuset:
      irak, palestyna, afganistan....

wojna z żydami o samostanowiący świat trwa
    • l.o.r.t.e.a Rumun z USA, a nie żaden Izraelczyk. 17.04.07, 20:34

• wtc2004 Re: Rumun z USA, a nie żaden Izraelczyk. 17.04.07, 20:42
        Zobaczmy jak on sam o sobie mowil - oto jego CV. Na pierwszej
        pozycji "obywatelstwo USA".

www.esm.vt.edu/~llibresc/RESUME%20L.%20Librescu.pdf
        PS. CV and 61 stron!
        • maaac Re: Rumun z USA, a nie żaden Izraelczyk. 17.04.07, 21:19
          > Zobaczmy jak on sam o sobie mowil - oto jego CV. Na pierwszej
          > pozycji "obywatelstwo USA".
          standard - też nie piszesz narodowości tylko obywatestwo w CVce - chodzi o
          kwestie prawne a nie >>etniczne<<

> www.esm.vt.edu/~llibresc/RESUME%20L.%20Librescu.pdf
          > PS. CV and 61 stron!
          Brawo za znalezienie, a jeszcze większe dla śp. Jestem pod wrażeniem ilości
          jego publikacji i innego dorobku naukowego!!
      • mosessex Re:ten Tumanescu zginąl jak Czapajew pod czołgiem 17.04.07, 21:02
        trzeba zrozumieć tego strzelca wyborowego.
        chciał gostek jechac do afganistanu jako US - Żołnierz ale go nie przyjeli
        także do Iraqu.
        Sfrustrowany postanowił pokazac ,że zna się na rzeczy i postrzelał sobie.
        Takie przypadki bea w USA coraz częstsze jak powrócą niedobitki z afganistanu i
        Iraqu.Na kimś będą się ci US -żołnierze musieli zrewanżować za niepowodzenia.
        Cywile na ulicy i studenci w campach będą pierwszym celem.
    • giewont Wspaniały czyn! Jest to drugi przypadek 17.04.07, 21:21
      od 2007 lat, że Żyd poświęcił życie za gojów.
      • naserio Re: Wspaniały czyn! Jest to drugi przypadek 17.04.07, 21:28
        giewont napisał:

> Wspaniały czyn! Jest to drugi przypadek od 2007 lat, że Żyd poświęcił życie za gojów.

Spróbuj nauczyć się liczyć. Myśleć pewno się nie nauczysz.
      • maaac Re: Wspaniały czyn! Jest to drugi przypadek 17.04.07, 21:29
        > od 2007 lat, że Żyd poświęcił życie za gojów.
        2007 - 33lata - ot i ujawnia się wiedza na temat Biblii
      • mosessex [...] 17.04.07, 21:45
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • prezydent_10rp Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 17.04.07, 22:18
      A gdyby to było w Toruniu, czy Rydzyk zrobił by to samo?
    • heraldek Przezyl Auschwitz a polegl na amerykanskim..... 17.04.07, 23:44
      ...uniwersytecie.......czyli wniosek oczywisty....
      ...Holocaust jest niczym w porownianiu ze studiowaniem w USA....

Librescu, 75, was a Holocaust survivor who emigrated from Israel. He died the
      same day Israel marked Holocaust Martyrs and Heroes Remembrance Day, according
      to CNSNews.com.
      • mannaznieba4 Re: Przezyl Auschwitz a polegl na amerykanskim... 19.04.07, 00:17
        przeżył holocaust , zarobił na holocaust goescheft i jeszcze był za sanacji
        prześladowany w Polsce a jego rodziców wypędzili z Polski a majątki zagrabili
        okoliczni chłopi. Poza tym on nazywał się Tumański vel Tumanescu
        a na podwórku koledzy wołali na niego " Tuman"
    • andyl Bohater czy z Izraela czy z Marsa i BASTA 18.04.07, 06:55
      Nie rozstrzasajcie pochodzenia tylko czyn. Ten czyn byl bohaterski.
      • metall Re: Bohater czy z Izraela czy z Marsa i BASTA 18.04.07, 15:16
        Oczywiście, że bohater i to wielki - chwała mu za to zrobił. I właśnie dlatego
        robienie agitki Izraelowi przy tej okazji - nazywając "wykładowcą z Izraela"
        ponad 70-letniego człowieka, który tylko 9 lat spędził w tym kraju - jest nie na
        miejscu. Dla mnie nie ma znaczenia, ani to że zabijał Koreańczyk, ani że
        studentów ratował Rumun, czy człowiek z Izraela. Pierwszy jest mordercą, drugi
        bohaterem.
        A przypominanie i podkreślanie pochodzenia człowieka, tam gdzie to nie jest
        potrzebne, nazywa się rasizmem.
    • izazdo Re: Wykladowca z Izraela zginal ratujac studentow 18.04.07, 12:52
      Nikt nie ma wiekszej milosci niz ten, kto oddaje zycie za swoich przyjaciol.
      Pokoj jego duszy.
      • mannaznieba4 Re:proszę nie krzewić idei dżihadu w Internecie 18.04.07, 15:10
        śmierć dla przyjaciół a potem wprost do nieba?
        dosyć tych dyrymałów.nie chcemy terorystów żydowskiego pochodzenia , ani
        muzułmańskiego ani żadnego.
    • primum_non Re:Oszustwa ciąg dalszy 18.04.07, 15:33
      Nazywanie wypocin nastoletniego debila,wktórych przewijają się tylko wyzwiska
      inwektywy i zniewagi i podzeganie do zbrodni sztukami jest absurdalnym
      kłamstwem.(Atak na wszystkie wartości).To zabronione przestępstwo
      rozpowszechnianie wytworów masowego mordercy,które wcześniej były kwestionowane
      przez nauczycielkę i policję.To wielki wstyd dla policji i uczelni,że
      natychmiast nie podjęła akcji antyterrorystycznej i pełnej informacji
      studentów.Już za samo zdjęcie ten aktywista powinien być zatrzymany do
      wyjaśnienia(eutanazji "na życzenie").

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka