Gość: p.a. IP: *.chello.pl 24.05.07, 13:51 ...wiem, "Hańba" Coetzeego, "Konające zwierzę"Rotha...co jeszcze? Pamiętacie taki wątek w innych powieściach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
autumna Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 24.05.07, 14:01 Francine Prose "Błękitny anioł", historyjka z amerykańskiego kampusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justinek "Pianistka" Elfriede Jelinek IP: *.flashnet.pl 24.05.07, 14:46 Ale tam sytuacja jest odwrotna: ona jest wykładowczynią, która uwodzi swojego studenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baktrian Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.16, 00:19 Bernard Malamud, Nowe życie. Udana powieść uniwersytecka, o ile pamiętam, występuje tam m. in. i taki wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
felixculpa Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 25.05.07, 08:02 "Wychowanie dziewcząt w Czechach" Viewegha. On nie wykładowca co prawda, lecz prywatny nauczyciel twórczego pisania. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 25.05.07, 15:16 A zauważyliście, że wg wymienionych pozycji szczególne branie wśród studentek/uczennic mają najwyraźniej profesorowie literatury? A gdzie płomienne uczucia do fizyków i matematyków? Odpowiedz Link Zgłoś
felixculpa Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 28.05.07, 14:32 Mam dwie wersje wytłumaczenia, bo rzeczywiście (w scenicznej Edukacji Rity też był humanista): 1. Humaniści mają gadane, więc uwodzą dziewczynę słowami 2. Pisarz projektuje samego siebie na postać profesora uwodziciela. Na matematyka widać trudniej projektować Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 24.05.08, 19:36 Coś w tym jest. W "Dziwna jesteś, Karolino" on jest polonistą, ona jego uczennicą. Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 12.06.07, 11:36 E, sugeruje sobie poczytać Chwina - tj. jego najbardziej grafomańską powiesc pt "Złoty pelikan" - to już nieważne, ze w około 3/4 jest grafomańska, a fabułe ma taką, ze człowiel czuje sie jakby mu Leon, dwojga imion, Wisniewski patronował przy pisaniu... Chodzi o to, ze tam rzecz jest czarno na białym - starzejący się facet vel pisarz projektuje siebie na taką postać -zresztą marzenie populacji - cielęcy zachwyt w oczach o 30 lat młodszej kobiety:)))))) No, ale wystarczy odwiedzić polski uniwersytet, zeby móc napisac ksiązkę raczej o uwiądzie, niz o romansie:) Chyba nic nie przebije "Pianistki" . Odpowiedz Link Zgłoś
ash_wednesday Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 25.05.07, 16:06 S. Chwin, "Złoty Pelikan" (no, niedoszła studentka, oblał ją na wstępnym) D. Lodge, "Mały światek" - prawdziwa kopalnia dla poszukiwaczy tego tematu;)) pary w rozmaitych konfiguracjach:) Odpowiedz Link Zgłoś
bumm Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 25.05.07, 21:23 Latynoski smaczek: "Śmierć na ulicy Unzueta" Edmundo Paza Soldana. Boliwijski politolog Pedro i amerykańska studentka Ashley, która własnie wychodzi za mąż. Romans nieźle opisany, acz dzieje się tam sporo innych ciekawych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 28.05.07, 11:25 <Cień słońca> A. S. Byatt, też w cieniu wielkiej literatury i doskonałego a szalonego ojca... Nie wiem tylko, czy polecać - mnie książka znużyła... Jakieś mętne refleksy <Do latarni morskiej> tam dla mnie pobłyskiwały nieudolnie:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troche inaczej Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? IP: 149.148.228.* 01.06.07, 01:56 David Mamets ‚Oleanna‘. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doreenka Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.16, 23:31 No, tam (tzn. w sztuce pod tym tytułem) jest nie tyle romans, co wydumane oskarżenie i molestowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 01.06.07, 17:14 Malcolm Bradbury "Homo historicus" - jest taki wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: late Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? IP: *.eth0.raptor-cl-centronet.lubman.net.pl 01.06.07, 17:48 "Raport pelikana" Odpowiedz Link Zgłoś
cynamonowy_kot Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 10.06.07, 17:39 "o pieknie" zadie smith Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 15.06.07, 10:49 "Ja" Yann Martel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inn a jag a Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? IP: *.chello.pl 23.05.08, 00:06 "Hańba" Coetzee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karkom Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? IP: *.dynamic-ww-1.vectranet.pl 17.05.16, 18:27 piekło gabriela polecam 1 część dla mnie super... dalsze części trochę już wieją nudą ale da się przejść Odpowiedz Link Zgłoś
mimatu Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 18.05.16, 16:51 Romans uczennica-nauczyciel to główny rdzeń książki E. Cotton "Próba". Świetny i doceniony na świecie debiut młodej autorki, która, nawiasem mówiąc, za swoją drugą powieść dostała Bookera. Tym, co przykuwa w "Próbie" to oryginalna konstrukcja - całą historię poznajemy w zasadzie na podstawie rozmów bohaterów. Serdecznie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KL Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? IP: *.centertel.pl 04.06.16, 08:16 Ludzka Skaza. Rotha Odpowiedz Link Zgłoś
centryfuga Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 20.06.16, 10:26 Heloiza i Abelard - Régine Pernoud Odpowiedz Link Zgłoś