Dodaj do ulubionych

książki o romansie studentka-wykładowca ???

IP: *.chello.pl 24.05.07, 13:51
...wiem, "Hańba" Coetzeego, "Konające zwierzę"Rotha...co jeszcze?
Pamiętacie taki wątek w innych powieściach?
Obserwuj wątek
    • autumna Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 24.05.07, 14:01
      Francine Prose "Błękitny anioł", historyjka z amerykańskiego kampusu.
      • Gość: Justinek "Pianistka" Elfriede Jelinek IP: *.flashnet.pl 24.05.07, 14:46
        Ale tam sytuacja jest odwrotna: ona jest wykładowczynią, która uwodzi swojego
        studenta.
      • Gość: Baktrian Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.16, 00:19
        Bernard Malamud, Nowe życie. Udana powieść uniwersytecka, o ile pamiętam, występuje tam m. in. i taki wątek.
    • felixculpa Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 25.05.07, 08:02
      "Wychowanie dziewcząt w Czechach" Viewegha. On nie wykładowca co prawda, lecz
      prywatny nauczyciel twórczego pisania.
    • autumna Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 25.05.07, 15:16
      A zauważyliście, że wg wymienionych pozycji szczególne branie wśród studentek/uczennic mają najwyraźniej profesorowie literatury? A gdzie płomienne uczucia do fizyków i matematyków?
      • felixculpa Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 28.05.07, 14:32
        Mam dwie wersje wytłumaczenia, bo rzeczywiście (w scenicznej Edukacji Rity też
        był humanista):
        1. Humaniści mają gadane, więc uwodzą dziewczynę słowami
        2. Pisarz projektuje samego siebie na postać profesora uwodziciela. Na
        matematyka widać trudniej projektować
        • nomina Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 24.05.08, 19:36
          Coś w tym jest. W "Dziwna jesteś, Karolino" on jest polonistą, ona jego uczennicą.
      • zdanka1 Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 12.06.07, 11:36
        E, sugeruje sobie poczytać Chwina - tj. jego najbardziej grafomańską powiesc
        pt "Złoty pelikan" - to już nieważne, ze w około 3/4 jest grafomańska, a fabułe
        ma taką, ze człowiel czuje sie jakby mu Leon, dwojga imion, Wisniewski
        patronował przy pisaniu...

Chodzi o to, ze tam rzecz jest czarno na białym - starzejący się facet vel
        pisarz projektuje siebie na taką postać -zresztą marzenie populacji - cielęcy
        zachwyt w oczach o 30 lat młodszej kobiety:)))))) No, ale wystarczy odwiedzić
        polski uniwersytet, zeby móc napisac ksiązkę raczej o uwiądzie, niz o romansie:)

Chyba nic nie przebije "Pianistki" .
    • ash_wednesday Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 25.05.07, 16:06
      S. Chwin, "Złoty Pelikan" (no, niedoszła studentka, oblał ją na wstępnym)

D. Lodge, "Mały światek" - prawdziwa kopalnia dla poszukiwaczy tego tematu;))
      pary w rozmaitych konfiguracjach:)
    • bumm Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 25.05.07, 21:23
      Latynoski smaczek: "Śmierć na ulicy Unzueta" Edmundo Paza Soldana. Boliwijski
      politolog Pedro i amerykańska studentka Ashley, która własnie wychodzi za mąż.
      Romans nieźle opisany, acz dzieje się tam sporo innych ciekawych rzeczy.
    • easz Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 28.05.07, 11:25
      <Cień słońca> A. S. Byatt, też w cieniu wielkiej literatury i doskonałego a
      szalonego ojca... Nie wiem tylko, czy polecać - mnie książka znużyła... Jakieś
      mętne refleksy <Do latarni morskiej> tam dla mnie pobłyskiwały nieudolnie:/
    • Gość: troche inaczej Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? IP: 149.148.228.* 01.06.07, 01:56
      David Mamets ‚Oleanna‘.
      • Gość: Doreenka Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.16, 23:31
        No, tam (tzn. w sztuce pod tym tytułem) jest nie tyle romans, co wydumane oskarżenie i molestowanie.
    • agnieszka_azj Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 01.06.07, 17:14
      Malcolm Bradbury "Homo historicus" - jest taki wątek.
    • Gość: late Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? IP: *.eth0.raptor-cl-centronet.lubman.net.pl 01.06.07, 17:48
      "Raport pelikana"
      • cynamonowy_kot Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 10.06.07, 17:39
        "o pieknie" zadie smith
    • sir.vimes "Przypadkowa" Ali Smith 12.06.07, 11:17
      j.w
    • Gość: jaga Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 15.06.07, 10:49
      "Ja" Yann Martel
      • Gość: inn a jag a Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? IP: *.chello.pl 23.05.08, 00:06
        "Hańba" Coetzee
    • Gość: karkom Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? IP: *.dynamic-ww-1.vectranet.pl 17.05.16, 18:27
      piekło gabriela polecam 1 część dla mnie super... dalsze części trochę już wieją nudą ale da się przejść
    • mimatu Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 18.05.16, 16:51
      Romans uczennica-nauczyciel to główny rdzeń książki E. Cotton "Próba". Świetny i doceniony na świecie debiut młodej autorki, która, nawiasem mówiąc, za swoją drugą powieść dostała Bookera. Tym, co przykuwa w "Próbie" to oryginalna konstrukcja - całą historię poznajemy w zasadzie na podstawie rozmów bohaterów. Serdecznie polecam.
    • Gość: KL Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? IP: *.centertel.pl 04.06.16, 08:16
      Ludzka Skaza. Rotha
    • centryfuga Re: książki o romansie studentka-wykładowca ??? 20.06.16, 10:26
      Heloiza i Abelard - Régine Pernoud
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka