Dodaj do ulubionych

koszty utrzymania w Newcastle-Upon-Tyne

19.06.07, 13:08
Szanowni Forumowicze,

ostrzal artyleryjski z odpowiednim CV w lapce zadzialal, i dzis mialem
rozmowe, co prawda przez telefon, ale tak taniej i mnie i posrednikowi
wyszlo, ale za to, od razu o 4 ofertach, a jak dobrze widze, to mam jeszcze 5
w zanadrzu (a wiec dyskusja plenarna - badziewiaste CV czy nie dala jakis
efekt, bo naprawde znalazlem wiele minimalnych bledzikow, jakich nie bylem
swiadom
chcialbym sie dowiedziec, jak sie zyje w Newcastle-Upon-Tyne i okolicy, i
jakie sa koszty utrzymania/jedzenia/piwa/wynajecia mieszkania (kolejnosc
przypadkowa)/transportu

jesli ktos ma chwile czasu i chce mu sie odpowiedziec to wdziecznym bede
czy zaspiewanie pracodawcy 25000 funciakow na rok, (ile to na reke) to nie
przesada (na interesujacym mnie stanowisku oferuje 22-29 tysiakow, ale
wychodze z zalozenia, ze za mniejsze tez mozna popracowac, aby doswiadczenie
zdobyc

pozdrawiam

jakubsky
Obserwuj wątek
    • Gość: dvt Re: koszty utrzymania w Newcastle-Upon-Tyne IP: *.in-addr.btopenworld.com 19.06.07, 14:57
      Mnie interesuje gdzie najlepiej wynajac mieszkanie,aby nie zostac narazonym na
      wylewajace sie noca tlumy holoty z pubow/klubow oraz na sasiedztwo ludzi
      kurujacych sie metadonem. Innymi slowy: jak uniknac zlej dzielnicy i ile wynosi
      cena spokoju (czysto, normalni sasiedzi, bez szkoly i dealerow za rogiem, co
      zwykle idzie w parze, niedaleko do przystankow).

• jaleo Re: koszty utrzymania w Newcastle-Upon-Tyne 19.06.07, 21:42
      O Newcastle pisalam w tym watku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=720&w=61371619&v=2&s=0
      Jesli chodzi o koszty utrzymania, to oprocz kosztow mieszkania wszystkie inne
      sa dosc podobne w calym UK. Jesli chodzi o mieszkania do wynajecia, to nie
      wiem tego z pierwszej reki, bo nigdy nie wynajmowalam mieszkania, ale np. w
      mojej pracy czesto ludzie sie oglaszaja, ze poszukuja wspollokatora, i ceny
      wahaja sie w okolicach £250 - £300 miesiecznie + rachunki za pokoj w dzielonym
      domu. Moja dobra znajoma wynajmuje mieszkanie 2-bed w Cradlewell - to jest
      bardzo mila dzielnica niedaleko Jesmond Dene, jedna z drozszych, ale w zadnym
      wypadku nie najdrozsza w Ncle - i placi £700 miesiecznie + rachunki.
      Mieszkanie jest umeblowane, w starym budownictwie, bardzo ladne.
      • jakubsky Re: koszty utrzymania w Newcastle-Upon-Tyne 19.06.07, 23:08
        dzieki za dobre slowa

:)
    • mooth.o.the.tyne Re: koszty utrzymania w Newcastle-Upon-Tyne 20.06.07, 14:05
      Mieszkanie 1-bedroom w samym centrum kosztuje średnio 550 miesięcznie, domek
      gdzieś dalej tyle samo.
      Transport:
      www.nexus.org.uk
      Piwo średnio 2.40 - 2.65, miejscowe ales ok 1.95 (niektóre bardzo dobre,
      niektóre bardzo dziwne, warto badać.
      Polskie żarcie jest, ale taka tandeta w słoikach i paczkach. All-you-can-eat w
      dzielnicy chińskiej za 6 - 8.50. Warzywa i owoce kupuje się w Grainger Market,
      poza tym w sklepach tak samo, jak w całej Anglii.
      • Gość: justi Re: koszty utrzymania w Newcastle-Upon-Tyne IP: *.range217-43.btcentralplus.com 20.06.07, 18:12
        Jest super sklep z polskim jedzeniem,nawet Oscypki sa !!!!
      • jaleo Re: koszty utrzymania w Newcastle-Upon-Tyne 20.06.07, 18:31
        mooth.o.the.tyne napisała:

> Mieszkanie 1-bedroom w samym centrum kosztuje średnio 550 miesięcznie, domek
        > gdzieś dalej tyle samo.

Nie jest tak, ze im blizej centrum tym drozej. Dzielnice takie jak Fenham,
        Scotswood, Elwick czy Byker sa stosunkowo blisko centrum, a sa duzo, duzo
        tansze niz polozone dalej od centrum Tynemouth, czy nawet polozone o wiele
        dalej Ponteland. Wszystko zalezy, jaka to dzielnica, czy ma duzo mieszkan
        komunalnych, i jaka tam mieszka "klientela".
        • mooth.o.the.tyne Re: koszty utrzymania w Newcastle-Upon-Tyne 22.06.07, 14:40
          jaleo napisała:

> Nie jest tak, ze im blizej centrum tym drozej. Dzielnice takie jak Fenham,
          > Scotswood, Elwick czy Byker sa stosunkowo blisko centrum, a sa duzo, duzo
          > tansze niz polozone dalej od centrum Tynemouth

Bo Tynemouth polożony jest tak daleko od centrum Newcastle, że nie jest
          dzielnicą Newcastle, tylko miasteczkiem nad morzem.
          Chociaż i tak masz rację, bo można mieszkać np w Gateshead i mieć tak blisko do
          centrum NCL albo nawet bliżej, niż z West End Newcastle, a czynsz i koszty masz
          mniejsze bo tak się geologicznie czy geopolitycznie składa, iż po tamtej
          stronie rzeki jest taniej.
          Tak samo, jak jedni do centrum Katowic mają 5 minut tramwajem z taniego
          mieszkania w Chorzowie, a drudzy 10 minut piechotą z droższego w samych K-cach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka