Dodaj do ulubionych

Fuengirola - szukam info tych co byli

IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.07, 22:40
Witam, mam pytanie jak w temacie: jakie to miasteczko, co warto zobaczyć,
gdzie smacznie zjeść, gdzie sie kąpać i opalać,jak najlepiej zrobić wypad aby
pozwiedzać - Sevilla, Kordoba, KadykS,Granada, Giblartar, Malaga - najlepsze
połoączenia i jak: autobusem, koleją pozyczyć samochód? Czekam na info i z
góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • voyager747 Re: Fuengirola - szukam info tych co byli 01.07.07, 22:54
      Ja właśnie wróciłem we wtorek. Jeździliśmy samochodem, a np. do Malagi
      autobusem(bilet 1.6 euro).Wszędzie pełno ludzi, głośno i nie ma gdzie
      zaparkować.Zwiedzić te wszystkie miejsca, które opisałaś to chyba będzie ciężko.
      Nam udało się zobaczyć Grenadę, Malagę, Rondę, Marbellę, Gibraltar.
      • Gość: ktoś Re: Fuengirola - szukam info tych co byli IP: *.chello.pl 18.07.07, 07:55
      • Gość: ktoś Re: Fuengirola - szukam info tych co byli IP: *.chello.pl 18.07.07, 08:09
        ja byłam rok temu. pożyczyłam samochód i obiechałam całą teneryfe. radzę wam tam
        pojechać na playa las americas jadłam w restauracji pinochio albo w pieknie
        wybudowanym i ozdobionym młanie jeśli ktoś nie jadł kalmarów polecam je właśnie
        tam. blisko aquapark i jungle park byłam tam i bardzo mi sie podobało. w
        aquaparku jest pokaz delfinów jeśli usiądziecie w pierwszym rzędzie będziecie
        sie z nimi bawić{delfinami} możecie wjechać na wulkan pico del teide 3719
        metrów. ale wieżdżacie kolejką.po drugiej stronie wyspy jest loro park , w
        którym jest: pokaz delfinów ,pokaz fok , tunel z rekinami,i wielkie zo w którym
        możesz uczestniczyć np. karmić lwy tygrysy papugi czy inne. jest jeszcze maska
        naprawdę fascynujące miejsce. dziękuję jak napiszecie na weronikamalcher1@op.pl
        dziękuję
        • voyager747 Re: Fuengirola - szukam info tych co byli 18.07.07, 12:33
          Tu chodzi o Fuengirolę w Andaluzji,a to dość daleko od Teneryfy.:)
    • Gość: bonito Re: Fuengirola - szukam info tych co byli IP: *.Red-88-0-67.dynamicIP.rima-tde.net 01.07.07, 23:42
      wybieram sie tam w tym tyg tez jestem ciekawy co mozna zwiedzic czy tez gdzie
      sie zabawic
      • Gość: wisnia74 Re: Fuengirola - szukam info tych co byli IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.07, 08:38
        Hej voyager, a gdzie bys polecił jeść, opalać się (ładna plażę) i kapać? I jaka
        jest temp. wody?
    • Gość: Sbk Re: Fuengirola - szukam info tych co byli IP: *.coris.com.pl 02.07.07, 13:50
      Witam,

We Fuengiroli byłem kilka razy - ostanio parę lat temu za dobrych czasów...
      Fuengirola jest małym, typowo turystycznym miasteczkiem. Nie ma tam za wiele do
      zwiedzania, ale jest bardzo fajna atmosfera - szczególnie wieczorem i po
      zachodzie słońca. Będąc tam zwiedziłem m.in.: Frigilianę (to taka urocza,
      górska wioska na daleko na wschód od Malagi), jasknie w Nerja, Rondę, Antequerę
      (małe, niekomercyjne miasteczko na północ od Malagi - mieszkaliśmy tam przez
      tydzień po tym jak zepsuł nam się samochód, którym przyjechaliśmy do Hiszpanii
      i czekaliśmy na sprowadzenie skrzyni ze Szwecji), Gibraltar, Sevillę, Granadę,
      wjechaliśmy samochodem na Sierra Nevada od strony Lanjaron i przejechaliśmy na
      drugą stronę do miejscowości Sierra Nevada (to w górach zaczęły się problemy ze
      skrzynią), pojeździliśmy trochę po okolicy - plus podróżowania własnym
      samochodem.
      We Fuengiroli robiliśmy zakupy w marketach i jadaliśmy wieczorami w knajpach.
      Gros restauracji (przynajmniej takich na naszą kieszeń) serwowało kuchnię
      międzynarodową - frytki, stek, kurczak, spaghetti, pizza itd. Restauracje
      bardziej wyrafinowane były już odpowiednio droższe. Paradoksalnie najlepsze
      jedzenie jakie jadłem we Fuengiroli było w takiej chińskiej restauracji w
      marinie. Naprawdę rewelacja i nie miało to nic wspólnego z
      naszymi "chińczykami", czyli barami szybkiej obsługi. W mniejszych
      miejscowościach dalej od wybrzeża można popróbować lokalnych specjałów w
      rozsądnych cenach. Z Antequery wywieźliśmy bańkę oliwy z oliwek w cenie
      barszczu...
      Aha, raz wypłynęliśmy w kilkugodzinny rejs na połów ryb, bo ojciec chciał
      popróbować wędkowania w morzu - mocno bujało mimo pięknej pogody. Ojciec
      oczywiście nic nie złapał :-/
      Ogólnie jeżeli nie nastawia się na leżenie na plaży, to w okolicy jest mnóstwo
      do zobaczenia. Ja nie przepadam za zabytkami - wolę oglądać naturę i poznawać
      kraj przez kuchnię i kontakty z tubylcami (w miarę możliwości - wtedy jeszcze
      nie znałem hiszpańskiego). Powiem tylko, że z tego okresu mam najwspanialsze
      wspomnienia z wakacji.

Pozdrawiam,
      Sbk
      sastian@_wytnij_op.pl
      • voyager747 Re: Fuengirola - szukam info tych co byli 03.07.07, 09:54
        Plaże się ciągną kilometrami i nie wiem co lubicie. Jeśli chodzi o temperaturę
        wody, to jak dla mnie bardzo zimna, u nas podają że ma 20 stopni. Ludzie się
        kąpią ale moim zdaniem nie jest ciepła. Mnóstwo knajp jest właśnie w porcie
        jachtowym. Ceny nie najniższe. Paellę, pizzę można znaleźć gdzieś za 6-7
        euro.Wieczorami w knajpach tłumy, zwłaszcza Anglików. Jeśli chcesz to zobacz
        zdjęcia na mojej stronie na fotosiku, jest Fuengirola,Ronda,Gibraltar,Alhambra.
        Fuengirola tu:
        ttp://voyager747.fotosik.pl/albumy/218458.html
        • voyager747 Re: Fuengirola - szukam info tych co byli 03.07.07, 09:55
          Jeszcze raz daję linka ze zdjęciami z Fuengiroli:
          voyager747.fotosik.pl/albumy/218458.html
          • Gość: wisnia74 Re: Fuengirola - szukam info tych co byli IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.07, 11:30
            Fajne fotki voyager. Mam pytanie co do hotelu el puerta - robiłes z tamtad
            zdjecia czyli byłes w nim, moze mieszkałes? Możesz coś o nim powiedziec? Bo my
            wybieramy sie własnie do niego za 2 tygodnie. Wielkie dzieki za info!
            • voyager747 Re: Fuengirola - szukam info tych co byli 03.07.07, 13:01
              Dokładnie mieszkałem w El Puerto, hotel jak hotel może być. Mieszkałem na 15ym
              piętrze, stąd fajne widoki z balkonu. Basen jest na dachu, nie osłonięty,
              czasami wieje strasznie, tak że nie da się rozłożyć parasola.Hotel jest przy
              samym porcie, widoki fajne.Obiad w hotelu kosztuje 17euro za osobę, cola do
              kolacji 0.2 l 1.6 euro.Hotel może być jak na 3 gwiazdki, to ok. Poproście o
              widok na morze i wysokie piętro, jak będą wolne pokoje, to może dadzą Wam jakiś
              fajny.
              • Gość: wisnia74 Re: Fuengirola - szukam info tych co byli IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.07, 23:19
                Apowiedz coś o posiłakch , urozmaicone czy co drugi dzień to samo? i jak z
                opsługą i pokojami przyzwoite? dzieki za wszelkie informacje
                • voyager747 Re: Fuengirola - szukam info tych co byli 03.07.07, 23:52
                  Jedzenie całkiem dobre, śniadania takie same, ale są jajka na twardo,
                  sadzone,płatki, wędliny, sery, dżemy, rogaliki itp. Na kolacje ryba,
                  kurczak,królik,inne mięsa,warzywa, sałatki, owoce, dużo jabłek, gruszek, owoce w
                  syropie. Spokojnie można sie najeść, nie jest źle. Sprzątaczka przychodziła do
                  nas ok. 16ej. Małe są dość łóżka w tym hotelu, obsługa może być. Nie wiem jakie
                  standardy znasz i jakie hotele, ale ogólnie jestem zadowolony. Zresztą ja zawsze
                  jestem zadowolony z wakacji.:)Jak coś jeszcze ci się przypomni, to pytaj.
                  • konkubinka Re: Fuengirola - szukam info tych co byli 04.07.07, 18:03
                    voyager, duzo jezdziles na wlasna reke?(super fotki tak w ogole:)
                    Ja jade sama z dziecmi do znajomych niedaleko Fuengiroli i chce pozwiedzac ale
                    dzieci to odpowiedzialnosc.Czy korzystales z jakis lokalnych biur podrozy jesli
                    chodzi o fakultatywne wycieczki?
                    • voyager747 Re: Fuengirola - szukam info tych co byli 04.07.07, 19:45
                      Mieliśmy samochód na 3 dni i zrobiliśmy 850 km. Do Malagi jeździliśmy autobusem,
                      bilet 1.6 euro od osoby.Za samochód zapłaciłem 88 euro, za 3 dni z
                      ubezpieczeniem( ubezpieczenie 6.5 euro za dzień).Na paliwo wydaliśmy z 60 euro.
                      Wszystko zwiedzaliśmy sami. Mogę podać ceny biletów( dopóki pamiętam):)-
                      Alhambra-10 euro, Gibraltar-8 funtów+ auto 1.5funta, reszty nie
                      pamiętam.Wycieczek jest sporo na mieście, dużo taniej niż z biura podróży(
                      polskiego), sporo tego widzieliśmy, oferty są na szybach z cenami.
                      Jeśli chodzi o fotki, to dzięki, ale duże lepsze jak zwykle wyszły z mojego
                      staruszka analoga EOS 300 i są na papierze. Te cyfrowe są niestety sporo
                      słabsze, ale mają taką zaletę,że można je szybko wrzucić do internetu.
                      • Gość: wisnia74 Re: Fuengirola - szukam info tych co byli IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.07, 01:05
                        a jak jechaliście do Sewilli Granady Kadyksu? tez samochodem? BO to juz spory
                        kawałek wszedzie ponad 150 km. Malaga jest blisko to zrozumiale. A czy wyprawa
                        do Giblartaru tez samochodem - da sie obrócić w jeden dzień? Podobnie tez do
                        Sewilli czy Grenady? a jak z wyjazdem na kontynent afrykański - byłes voyager?
                        jakis prom czy coś w tym stylu? Jak drogi w Hiszpani - sporo jeździłes, napisz.
                        • voyager747 Re: Fuengirola - szukam info tych co byli 05.07.07, 14:00
                          Do Sewilli nie jeździliśmy, było pierwotnie w planach, ale w końcu nie chciało
                          mi się siedzieć w samochodzie cały wyjazd. Może następnych razem. Gibraltar da
                          się spokojnie zrobić w 1 dzień.Drogi są dobre, można jechać bezpłatną autovia,
                          albo płatną autopista. Do Afryki się nie wybierałem, bo już widziałem prawdziwą
                          Afrykę, np. Kenię.Grenadę tez spokojnie da się zrobić w 1 dzień, w jedną stronę
                          się jedzie ok. 2 godziny. Kadyks i Sewillę mam zamiar odwiedzić przy okazji
                          pobytu na Costa De La Luz, może innym razem. Za jednym razem nie da się
                          wszystkiego zobaczyć i wolę po trochu na spokojnie zwiedzać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka