Gość: światowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 19:15 No to ładnie, będziemy mieć nowe Jaroty w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alina Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: 88.156.63.* 12.08.07, 19:35 Szkoda mi tego kina Kopernik, ponieważ wiele razy miałam okazję obejrzeć w nim kilka dobrych filmów. Było to najlepsze, najnowoczestniejsze i najwygodniejsze kino w Olsztynie. A teraz na jego miejscu powstanie podobnie "ładny" i "estetycznie" wyglądający, "pasujący" do wystroju miasta bunkier jak ta cała ALfa. Żal mi że burzą ten budynek, można było zostawić ten kino. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.olsztyn.mm.pl 12.08.07, 19:43 A jeszcze pół wieku temu bywał tutaj wielki astronom polski Mikołaj Kopernik! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik "wolałbym nowoczesne centrum kultury." IP: 80.54.5.* 12.08.07, 19:54 a kto by to utrzymał, zastanowiłeś się? podatnicy maja już dość pasożytów "kultury", miastu potrzeba ulic, dróg rowerowych, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: 91.104.80.* 12.08.07, 20:12 Wszystkim szkoda tylko na ostatnim seansie bylo chyba 10 osob To gdzie ci zwolennicy Kopernika?Dukat tez "fajny" a Alfa be tylko skad te tysiace ludzi dziennie?Zakupy najlepiej w Spolemach bo hipermarkety be ale wieczorem przy Realu brakuje miejsc na parkingu.Wiekszosc sama nie wierzy w to co pisze.Tatko sprzedawali malucha tez bylo szkoda bo ile wspomien z wczasow pod grusza teraz wszyscy jezdza zachodnimi furami z alu felgami i nie szkoduja a tak na powaznie to nie znam miasta w ktorym stare kina oprocz kin niszowych obronilyby sie po wejsciu multipleksow Bardzo dobrze ze rozwalili buldozerem rudere nastepny powinien byc Dukat a stare to dobre wino albo skrzypce a nie kino.Ludzie poszerzcie swoje horyzonty bo Olsztyn przeradza sie coraz bardziej w skansen,ktorego inwestor omija coraz wiekszym lukiem a taka sytucja odpowiada tylko waskiej grupce zainteresowanych ,ktorzy chcieliby zyc sielankowo kosztem rozwoju miasta.P.S widze ze dziala tu inny forumowicz o nicku "swiatowy"wiec jest nas conajmniej dwoch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sud Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 20:44 Zawsze jest żal miejsc, które giną, a z których ma się jakieś całkiem miłe wspomnienia (albo nie do końca miłe, ale wspomnienia z młodości). Cóż. Kopernik przy multipleksie nie mógł się utrzymać. I dokończył żywota. www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=33&ido=380 Ale też wiadomo, już po paru nowych budynkach w Olsztynie, że mamy niestety szanse na powstanie kolejnego koszmarku w centrum. I nikt nas przed tym nie obroni. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz 13.08.07, 20:08 Zol co Sud nie pokozoł kina 'Kopernik"' kedy wszcze stał w calości, coły w swojej krasie, bo jo sobzie ni moga przibańczić jek wyglóndało. Tero tlo ruiny zidze. A co bandzie na tym mniejcu tyż ni ziadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sud Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 17:28 Pokazywałem, pokazywałem. :) www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=2&ido=122&idz=12186 www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=2&ido=122&idz=10096 www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=2&ido=122&idz=10093 www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=2&ido=122&idz=10092 www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=2&ido=122&idz=10088 www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=2&ido=122&idz=2090 www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=2&ido=122&idz=2087 www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=2&ido=122&idz=2086 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz 14.08.07, 22:01 Dziankuje Sud. Jek zidać na łobrazeckach, to nie je to atrakcyjna budowla Uolstina, a i kino to je przeżitek w takam stanie. Tero to Cinema...Cinema.... klimatizacja i jinsze nowości. Nojważniejsza co robotnici nie bómblójó, prace zidać gołim łokiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ritolubek Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 17:50 Ano bandzie Rituniu chałupa w stylu "późny S&S"! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz 14.08.07, 22:05 Gość portalu: Ritolubek napisał(a): > Ano bandzie Rituniu chałupa w stylu "późny S&S"! Patrz jeno, jek mnie dobroćkujesz ;)))Mniłe to. A może tam bandzie karczma ? Ni ma co beblać, łobaczywam co bandzie na tam placu. Pozdraziam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 22:06 Wreszcie ktoś napisał z sensem. To samo dotyczy przydrożnych drzew, szczególnie tam, gdzie i tak za rowem rośnie las. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: 88.156.63.* 12.08.07, 22:12 Mnie wystarczy już jeden "ładny" bunkier w centrum do oglądania. Jak tam ma wyglądać nowoczesna architektura to ja wysiadam z tego pociągu. Ta architektura jest żałosna, istny obraz nędzy, rozpaczy i braku smaku i gustu. Kiedyś architekci to mieli przynajmniej jakiś talent i wyobrażnie, smak oraz gust, a teraz każdy może zaprojektować taki bunkier bez okien.Wolę już te stare kamienicę, zamki, stare domy, bo przynajmniej mają jakiś urok i są podobne do domów, a nie szklanych, dusznych i kamiennych brył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: 88.156.63.* 12.08.07, 22:16 Ta współczesna architektura to nie jest architektura tylko jakieś projektowanie bezsensownych budowli, udających budynki. Beznadzieja, bezguście i bezsens. Te budowle tylko szpecą miasta swym wyglądem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spieprzaj_dziadu1 Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: 88.156.63.* 12.08.07, 22:26 I bardzo dobrze. Byłem tam na kilku fajnych filmach. Ale skoro tej ruiny nie ma komu utrzymać, to nie ma co się kierować sentymentem. Na pewno jest to dzieło PRL, a tej epoki nie wspominam dobrze. Tak więc do dorzuciłbym jeszcze Dukata, budynek Społem obok, Niemca przy Kołobrzeskiej i budynek PTTK przy Wysokiej Bramie. No i część ul. M. Curie-Skłodowskiej - część jej mieszkańców zaś należy wyprowadzić np. poza Olsztyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 23:17 Dyskutując o Koperniku mieszamy wciąż kilka odrębnych znaczeń: - kino (funkcja) - budynek (architektura) - miejsce (własność terenu i potencjalne możliwości jej wykorzystania) O pierwszych zagadnieniach można mówić już tylko w czasie przeszłym. Irytuje mnie natomiast sprawa trzecia. Dotyka tego na co coraz silniej zżera nasze miasto: kupczenie miejskim terenem i wyprzedaż tego co przez stulecie gromadzone było "pro publico bono". Ktoś tu ma zbyt lekką rączkę, Panowie! Odpowiedz Link Zgłoś
malenka114 Z kina "Kopernik" został już tylko gruz 13.08.07, 08:11 nie bylo mnie kilka lat w Olsztynie, i jak widze kiedys go nie poznam z tego co czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 10:36 Mam przewrotny pomysł. Najlepiej chroni obiekt nie konserwator i jego wpis do rejestru, nie opór społeczny, nie władze samorządowe, czy też jakieś inne zapisy prawa, a właściwy dobór patrona. Wszystkiemu co chcemy zachować powinniśmy nadawać imię naszego wielkiego JP II nie jakiegoś tam M. Kopernika. Tego imienia żadna ekipa nie odważy się tknąć (póki co). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nirva Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: 193.200.150.* 13.08.07, 12:06 Ciekawa jestem, czy ktoś z Was jeszcze pamięta, że głównym winowajcą tego, że straciliśmy kino Kopernik był niejaki Jerzy Szmit. W 1999 roku ważyły się losy i kształt ustawy, która przekazywała nasze kina spółce z Gdańska. Na tym etapie - a wtedy Szmit był marszałkiem województwa i to było jego zadanie - można było, wzorem innych województw, lobbować i w efekcie zapobiec oddaniu naszego majątku w obce ręce. Ale dla Szmita ważniejsze było wrzucanie pierścieni do Zalewu... potem było już za późno, województwo przez lata próbowało odebrać to kino, ale prawo (i sprawiedliwość) jest, jakie jest. I dziś mamy ruiny, a jutro ktoś nam coś wybuduje i wiecie dobrze, że nie jest to kapitał olsztyński. A Szmit uważa oczywiście, że nic się nie stało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spieprzaj_dziadu1 Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: 88.156.63.* 13.08.07, 21:09 Czy gdyby Kopernik należał do kogoś z Olsztyna, to ludzie nie chodziliby do Heliosa ? Więc czy rzeczywiscie stało się coś strasznego ? A swoją drogą, Krynica Morska na wakacje to super sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
weganin11 Z kina "Kopernik" został już tylko gruz 13.08.07, 12:22 Bardzo dobrze że zniknęła bryła koszmaru.Teraz architekt miejski powinien zoblikować inwestora do zachowania ciagu architektonicznego tej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyz Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.olsztyn.mm.pl 13.08.07, 12:28 weganin11 napisał: > Bardzo dobrze że zniknęła bryła koszmaru.Teraz architekt miejski powinien > zoblikować inwestora do zachowania ciagu architektonicznego tej ulicy. Jsteś pewien, że wiesz, o czym mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adamus Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: 88.156.63.* 13.08.07, 13:34 A mnie się kino Kopernik podobało jako budynek wystarczyło tylko budynek ten odnowić, pomalować i rozbudować i by wystarczyło nie trzeba było nic rozwalać tylko po to żeby na jego miejscu powastała kolejna "pasująca" do wystroju ulicy betonowo-plastikowa bryła bez okien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: 80.54.5.* 13.08.07, 15:25 więc dlaczego tego nie nzrobiłeś? było to kupić, odnowić, pomalować i rozbudować...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 15:39 Dla mnie Kopernik to część mojego dzieciństwa.....szkoda mi go... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amorek Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: 88.156.63.* 13.08.07, 16:14 A gdzie sie przeniosl Boomtown???Ktos wie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: 91.104.68.* 13.08.07, 17:27 Jeszcze troche a okaze sie ze "Kopernik" byl cenniejszym "zabytkiem" niz jest olsztynski zamek.Szkoda ze nikt z dziennikarzy nie zainteresuje sie losem pieknej zabytkowej kamienicy na Pl.Bema,ktora niedlugo zacznie sie rozsypywac. Ponoc byl inwestor ale konserwator wstrzymal mu pozwolenie na remont bo ten chcial wstawic nowe okna dziwne ze nikomu nie przeszkadzalo i nikt nie reagowal jak w tamtym roku zmieniali okna w zabytkowym budynku Sadu Administracyjnego."Pod Samowarem" to juz klasyk.Wlasciciel chyba dalej "wbija pale wzmacniajace"Kto taki z Ratusza poddenerwowany biegal tam ogladac "postep pracy"?Kto ma interes ze w centrum obok ratusza i na Pienieznego stoja w dalszym ciagu nie zabudowane place- klepiska ,ogrodzone siatka ogrodnicza jak na wsi robiace za parkingi.Dlaczego nikt nie interweniuje i broni przed zburzeniem zabytkowego,pruskiego budynku przy starej gazowni a browar SARP-owcy ponoc wciagneli na swoja liste "beton plac" uwaga nastepny moze byc polamany ,rozsypujacy sie chodnik na Curie-Skladowskiej(Za Kopernikiem)i chodnik na Kosciuszki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmk Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 19:45 Przy Bema, z tego co wiem, roboty budowlane prowadzone były (i być może są nadal) bez zezwolenia Konserwatora ale także bez pozwolenia na budowę (ot zwykłe bezprawie, taki tam drobiazg). W budynku Sądu za zgodą Konserwatora nie tylko wymieniono okna, ale także zmieniono rodzaj pokrycia dachowego (dachówkę mnich-mniszka wymieniono na zakładkową holenderkę), a jeszcze jedno - przyczepiono do elewacji odbiegające stylowo lampy (lepsze były by już porządne współczesne, a nie te "histeryzujące", celowo nie piszę historyzujące). Pod Samowarem inwestor wbija pale bo zapewne chciał zaoszczędzić na dokumentacji (geotechnicznej) albo przeliczył się z programem użytkowym na ten obiekt i teraz próbuje go tam wcisnąć, stąd też zapewne nadbudowa, chyba wszystko za zgodą Konserwatora. O zachowanie "ryglówki" nad Łyną przy dawnej gazowni są tacy co zabiegają, spoko. Co do placów - przy Planetarium i pl. Solidarności (przy dawnym KW) - oba wymagają zagospodarowania co nie oznacza, że zabudowania, w mieście poza budynkami potrzebne są też place, skwery, zieleńce (ważne aby były zagospodarowane i zadbane a nie tylko żeby była trawa koszona) a też i place do spotkań, spacerów, wypoczynku, do zabawy. O resztę (wymienionych przez ciebie miejsc) też należy się zatroszczyć, może zacznij sam te sprawy nagłaśniać. Powodzenia "swiatowy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 23:38 Kopernik wyglądał dużo lepiej niż pewien zakład produkcyny naszego jednego radnego po zburzeniu kina proponuje przenieść koparki na zburzenie pewnego zakładu produkcyjnego pieczywa........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YO Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 07:58 Komuś nie podobał się Kopernik jako produkt poprzedniej epoki. Mam następnych kandydatów w centrum do wyburzenia: Okrąglak (pfuj: późny Gomułka), DH "U Tomka" (jeszcze gorzej: socrealizm czasów Stalina) i jeszcze parę w pobliżu by się znalazło... Poza tym ten teatr dziwnie jakoś tak teraz wygląda... Czy on nie powinien być następny? W końcu to produkt szowinizmu, nacjonalizmu i myśli antypolskiej. Zaprojektowany co gorsza przez MASONA!!! Jest po prostu brzydki i stary - sami zobaczcie! I na pewno nie będzie pasował do ambitnej i nowoczesnej architektury, która powstanie na miejscu nieboszczyka Kopernika. A poza tym - kto dziś chodzi do teatru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m zburzenie Kopernika to skandal IP: *.ols.vectranet.pl 16.08.07, 13:29 To było legendarne kino.Heliosowi do Kopernika daleko.Niedługo dojdzie do tego,że dla intraty wyburzą ratusz.I moze dobrze-kilku łapowników wyskoczy ze stołków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $$$ Re: zburzenie Kopernika to skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 17:09 A ja mysle ze tam beda mieszkania dla elit z ratusza - zawsze to blizej do pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: zburzenie Kopernika to skandal IP: *.olsztyn.mm.pl 16.08.07, 18:11 A ja myślę, że tam będą pranie na balkonach suszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmk Jaką nazwę nadać temu co tu powstanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 18:38 Nieopodal mamy w NASZYM OLSZTYNIE "Sarkofag", "Śmieciarkę Inkę", "Akwarium", w związku z tym proponuję abyśmy wymyślali nazwy dla tego nowego bloku, który to powstanie w miejscu "Kopernika" (może lepiej, że go jeszcze nie ma, unikniemy przez to sugestii). Moje propozycje: "Małkowisko", a może "Czesławowo" lub "Jerzowisko". Może macie lepsze propozycje, może z innej beczki? Przenoszę ten pomysł do nowego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mruk Re: Jaką nazwę nadać temu co tu powstanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 18:44 Proponuję po prostu: "JCM". To brzmi jak "KFC". Nowocześnie. I myślę, że powinien tam powstać wieżowiec, taki o jakim marzy "swiatowy". Wieżowiec "JCM" - symbol Olsztyna. Jakże pięknie to by wydobyło ten kontrast pomiędzy ruderą-teatrem i nawet staroświeckim ratuszem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reo Re: Jaką nazwę nadać temu co tu powstanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 20:04 Mamona-Tower Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krysta Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: 88.156.63.* 16.08.07, 21:15 Skandal- jaka wladza takie decyzje jestesmy zad....em Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: 91.104.81.* 16.08.07, 21:20 Wracaj na forum swojego elblongowa a nie trzepierz sie tutaj jak bazant wystepujac pod dziesiecioma nickami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 23:17 Brzegi jezior. To jest to co wyróżnia Olsztyn od innych miast. Jedynie Kicerman coś spróbował zrobić. Reszta to blaszane budy, zarośla, olchy, topole czyli drzewa-chwasty i blaszane budy (patrz np.plaża miejska). Kopernik i owszem mógł nie wytrzymać wolnego rynku ale nie powinno się odpuścić brzegów jezior i Łyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bill Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 09:40 Gość portalu: Leon napisał(a): > Brzegi jezior. To jest to co wyróżnia Olsztyn od innych miast. Ciekawe to co piszesz. Każde miasto na Mazurach tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 14:12 Pisząc miast miałem na myśli miasto a nie miasteczko :) :) :) W tm kraju miasto powinno jednak mieć powyżej 100 tys. :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bill Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 17:30 Gość portalu: Leon napisał(a): > Pisząc miast miałem na myśli miasto a nie miasteczko :) :) :) W tm > kraju miasto powinno jednak mieć powyżej 100 tys. :) :) :) Bez przesady, chyba 60-tysięczny Ełk trudno nazwać miasteczkiem, nawet sporo mniejsze Giżycko czy Mrągowo. Poza tym miasta, o których wspomniałem traktują jeziora jako atut, Olsztyn natomiast odwrócił się d..ą do jezior. Dziwne, ale niestety prawdziwe :( Sam jestem mieszkańcem Olsztyna i naprawdę przykro na to patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokalny patryjota Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 09:46 Gość portalu: zmk napisał(a): > Nieopodal mamy w NASZYM OLSZTYNIE "Sarkofag", "Śmieciarkę Inkę", "Akwarium", w > związku z tym proponuję abyśmy wymyślali nazwy dla tego nowego bloku, który to > powstanie w miejscu "Kopernika". Byłem w wielu miejscach w Polsce ale nigdzie nie widziałem, by burzono gdzieś w centrum placówkę kulturalną (kino) i budowano bloki mieszkalne w ścisłym centrum. Widzałem przedwczoraj wizualizację tego bloku, ohyda. Oto, jak rządzący kochają to miasto, oni są w stanie tu wszystko zniszczyć i sprzedać za pieniądze. A jeszcze 3 lata ich kadencji, po tych 3 latach nie poznacie tgo miasta. Czy naprawdę musi być coraz gorzej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmk Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 14:11 "Widzałem przedwczoraj wizualizację tego bloku, ohyda" Jeżeli, a tak słyszałem inwestorem jest ten sam co Alfy i projektant został ten sam to zapewne masz rację. "Grubej" nigdy nie uważałem za szczególnego architekta, co innego arch. arch. Szczepana Bauma i Andrzeja Kwiecińskiego autorów naszego "Kopernika"... O ironio, czyżby zgodnie z kopernikowską zasadą "zły pieniądz wypierał dobry"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokalny patryjota Re: Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 17:25 Niestety, nie mam tej wizualki, jakbym ją miał, wrzuciłbym tu n forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syn kinooperatora Z kina "Kopernik" został już tylko gruz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.07, 14:48 Jeszcze 40 lat temu olsztyńska kinematografia była w fazie rozkwitu. W tamtym okresie ludzie masowo chodzili do kin a widownie były zapełniane od brzega….do brzega… Społeczność, która pracowała w tych placówkach cieszyła się społecznym poszanowaniem. Dziś burząc „ Kopernika” zacieramy ślady o tamtej epoce jednocześnie zapominając nie tylko o pracownikach Okręgowego Przedsiębiorstwa Rozpowszechniania Filmów w Olsztynie ale także o tych którzy to kino budowali a później je modernizowali we wspaniałą nowoczesną aparaturę akustyczną. Dziś to już historia. Takiego drugiego kina w Olsztynie już nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos tam ratunek IP: 195.94.195.* 25.08.07, 23:39 jak to? wierzyć się nie chce. kto tę durną decyzję podjął niech ja dorwę drania. rozumiem, że już nikt nie odwiedzał kopernika. udało mi się tam być jeszcze niedawno, gdy ostatni raz w olsztynie byłam (no oprócz mnie i moich znajomych w liczbie: 2 nie było nikogo..), ale budynek był rewelacyjny, można było stworzyć w nim genialne miejsce. jeśli ktoś postawi tam drugą alfę, to przestanę się do olsztyna przyznawać. acha, biblioteka też poszła???? rany julek, oby nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmk Re: ratunek IP: *.olsztyn.mm.pl 26.08.07, 09:17 Budynek biblioteki chroni wpis do rejestru zabytków. Czasem jest to jedyny sposób zachowania historycznego obiektu (vide browar i tartak). "Kopernika" próbowali zachować "sarpowcy" ale nic z tego nie wyszło, może było już za późno, gdyby z obiektem bezpośrednio związana była jakaś ważna postać historyczna można by było wtedy nawet myśleć o wpisie do rejestru, w tym wypadku jednak takiej możliwości nie było. Odpowiedz Link Zgłoś