Dodaj do ulubionych

Czego brakuje mieszkańcom Białołęki?

IP: *.jmdi.pl 01.07.07, 20:45
W niedzielę, 1 lipca, w godz. 12.30 – 14.00 w Białołęckim Ośrodku Kultury,
przy ul. Van Gogha 1, odbyła się konferencja, na której zostły zaprezentowane
wyniki twórczej diagnozy terytorium Białołęki. (Patronat nad konferencją
objął burmistrz Dzielnicy Białołęka Jacek Kaznowski.)
Między innymi... mieszkańcy mieli sie dowiedzieć czego im najbardziej
brakuje.... Błahahahaha
Ciekawe czy sie dowiedzieli.....
Obserwuj wątek
    • Gość: prawdziwy patriota Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 21:16
      Uważam, że mieszkańcom brakuje spalarni.
      • tygrysieucho Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? 01.07.07, 21:40
        Gość portalu: prawdziwy patriota napisał(a):

> Uważam, że mieszkańcom brakuje spalarni.
        oraz jeszcze jednej oczyszczalni ścieków, przydałby się też jakiś bazar z
        prawdziwego zdarzenia taki jest np na dziesiąciolecia
    • Gość: stary Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.07, 22:53
      a ja na serio
      brakuje im rozumu!

sami zagłosowali na HGW

wiec mają

buahahahhahahahahah
      • Gość: dfvs Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 00:17
        a jakby zaglosowali na PIS-de to pewnie spalarni by nie bylo??? ehhh naiuwnosc przykra rzecz, spalarnia byla juz dawno przesadzona-niestety.
        • Gość: Marcin Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? IP: *.acn.waw.pl 02.07.07, 00:23
          Otóź to. Jesli więc mieszkańcy Białołęki chcą coś uzyskać, powinni zaprzestać
          próbowania zawracania Wisły kijem (a tym są próby zablokowania budowy
          oczyszczalni i spalarni), a raczej starać się dostać coś "w zamian" dla
          dzielnicy.
          • Gość: wiki Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? IP: *.chello.pl 02.07.07, 00:58
            Nieprawda, że decyzja jest nieodwracalna. Promesa przyznająca Polsce dotacje
            unijną na ten cel daje możliwośc niczym nieograniczonej zmiany (ani terminem,
            ani zakresem) jedynym warunkiem jest zmiana jednorazowa. Lepiej pisać prawdę
            niż głupio doradzć mieszkańcom Białołęki, którzy nigdy nie zgodzą się na
            spalarnię dla ich dzieci.
            • Gość: Marcin Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? IP: *.acn.waw.pl 02.07.07, 01:08
              > Promesa przyznająca Polsce dotacje
              > unijną na ten cel daje możliwośc niczym nieograniczonej zmiany (ani terminem,
              > ani zakresem) jedynym warunkiem jest zmiana jednorazowa.

Tylko czy jest czas na jakiekolwiek zmiany ?? Ta promesa nie jest
              nieograniczona czasowo. Zresztą protestujący mieszkańcy Białołęki nie
              przedstawili żadnej sensownej, konkretnej, _realnej_ alternatywy, bo dotychczas
              ich postawa jest na zasadzie: wszędzie, byle nie u nas...
              • Gość: Fidel Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.07, 09:55
                Ja proponuję konkretnie: Wiejska (taki okrągły budynek przypominający Cyrk),
                Al. Ujazdowskie (naprzeciwko Białego Miasteczka zwanego Kaczogrodem), a
                najlepiej okoloce Placu Bankowego (naprzeciwko Błękitnego Wieżowca). Oczywiście
                z zamkniętym obiegiem powietrza aby nie przeszkadzać okolicznym mieszkańcom.
                Ewentualnie proponuję przenieść siedziby instytyucji zlokalizowanych w ww.
                miejscach na teren Czajki. Kolejne korki w zwiazku z manifestacjami i tak już
                nie pogorszą bardziej dojazdów, a przynajmniej część "czynników decyzyjnych"
                odetchnie "świeżym powietrzem". A tak serio. Jeżeli zaproponujemy konkretne
                lokalizacje na kogo zostanie zrzucona wina za te propozycje? Ciekawe co Wy
                byście powiedzieli? Ciekawe czy bardzo by się to różniło od "wszędzie, byle nie
                u Nas"?
            • jurek_dzbonie Ta zmiana JUZ BYLA. To koniec. 02.07.07, 11:20
    • Gość: hann_333 Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? IP: *.jmdi.pl 02.07.07, 16:31
      Chce tylko sie dowiedzieć czy ktoś był na w/w konferencji i czy coś ciekawego
      usłyszał wsio..........
      • Gość: ja Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? IP: *.chello.pl 02.07.07, 22:29
        Za Rzeczpospolitą:

RAPORT
        Białołęka chce mieć muzeum
        Sprawniejsza komunikacja z centrum Warszawy, więcej szkół i przedszkoli oraz
        ośrodków kultury integrujących mieszkańców dzielnicy -to najważniejsze potrzeby
        Białołęki zawarte w raporcie przygotowanym przez studentów z Instytutu Polityki
        Społecznej Uniwersytetu Warszawskiego.
        Rozmowy z mieszkańcami miały wykazać, czego im najbardziej brakuje i jakie
        inicjatywy sami są w stanie zrealizować. Wczoraj studenci zaprezentowali
        wnioski. Oprócz problemów, których dzielnica bez pomocy ratusza nie rozwiąże
        (jak budowa mostu), wykazali m.in. potrzebę budowy dzielnicowego muzeum i
        stacji telewizyjnej, która informowałaby o lokalnych problemach i łączyła
        białołęcką społeczność. Zdecydowana większość mieszkańców traktuje dziś bowiem
        dzielnicę jako sypialnię i nie identyfikuje się z nią. A co roku osiedla się tu
        ok. 5 tysięcy nowych osób.
        -Białołęka ma swoją historię, była wsią szlachecką króla Jana Kazimierza, tu
        znajduje się kościół z XVI wieku. Warto byłoby utrwalić przeszłość w lokalnym
        muzeum -mówi radny dzielnicy Piotr Oracz.
        Raport, sfinansowany ze środków unijnych, zostanie przekazany teraz
        burmistrzowi Białołęki i prezydentowi Warszawy.
        ikr

Słowo komentarza:
        Można było te pieniądze unijne wykorzystać na rzeczywiste badanie potrzeb lub
        na poszukiwanie alternatywnych rozwiązań dla spalarni osadów w najbardziej
        dynamicznie (jeśli chodzi o przyrost naturalny) rozwijającej się dzielnicy Wawy.

Muzeum to i tak będzie jeśli powstanie ta spalarnia przywieziona z demobilu ze
        wschodnich landów.
        • Gość: thersen Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? IP: *.jmdi.pl 15.08.07, 18:35
          MUZEUM ???????????????? ludzie .....

- tramwaj, albo most
          - kino lub jakies miejsce do spedzania czasu ( 4 pizzerie na 250 tys
          mieszkancow ????????????)
          - park ( cos w rodzaju pola moktowskiego przy wisle )

muzeum ja cie .... ( kto to badal ???? )
          ps telewizja to tez nowosc - ciekawe czy inne dzielnice to maja ...
          • rockinbandit Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? 20.08.07, 15:14
            po co mi muzeum.... ja chce mostu i szybkiego połaczenia z metrem ... reszte mam
            głęboko w d....
            • czesiu71 Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? 20.08.07, 16:16
              Tak odpowiadają ludzie, którzy traktują miejsce swojego zamieszkania
              jak sypialnię, z której jak najszybciej chcą się wydostać w wyścigu
              szczurów, którzy nie interesują się sprawami swojej dzielnicy,
              historią tego miejsca... Na Białołęce tacy ludzie są w wiekszości,
              więc nic się tu nie poprawi na lepsze. Ja jestem za Muzeum!
              • Gość: jarek Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.07, 08:59
                Tak, tak muzeum. Albo jeszcze lepiej jakieś miejsce martyrologi. Bo
                przecież uwielbiamy patrzeć do tyłu. Może właśnie dlatego nie
                potrafimy iść do przodu. A tak na poważnie...bardzo lubię muzea, ale
                jest ono bardzo daleko na liście moich potrzeb dotyczących Białołęki.
                Ile razy poszlibyscie do takiego muzeum w miesiącu ? Ja wolałbym
                chocażby tak przyziemną rzecz jak kino.
                • Gość: mb Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? IP: 217.153.225.* 21.08.07, 12:47
                  Kino tak! I może jakiś fajny basen z atrakcjami (aquapark byłby
                  najfajniejszy, ale to już chyba poza zasięgiem...).
                  • Gość: Dotka Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? IP: 217.96.0.* 22.08.07, 10:47
                    Kino koniecznie... precz z kolejnymi supermarketami, ktore stawiają
                    na każdym wolnym kawałeczku ziemi. Zagospodarowanie terenu nad
                    Wisłą - to nasze jedyne zielone miejsce (i na rogu
                    światowida/ćmielowska, bo w tych krzakach sama żulernia i element
                    się zbiera, a niektórzy zrobili sobie tam wysypisko śmieci).
                    Chciałabym również fajną księgarnię, ale pewnie byłaby
                    niedochodowa...

Co do badań, nie spotkałam ani jednego ankietera. Pamiętam raz
                    dzwoniono do mnie i pytano o potrzeby dzielnicy, ale warunkiem
                    udziału w badaniu był brak wyższego wykształcenia....
      • mk_2 Odpowiedz ze żródła 24.08.07, 22:10
        Ja byłam. Nie tylko podczas konferencji, ale uczestniczyłam w całym
        projekcie. Najważniejszą rzeczą jaką dowiedzieli się mieszkańcy to
        to, że muszą być aktywni. W chwili obecnej liczymy 70 tys.
        mieszkańców, a w ciągu 10-15 lat będzie nas 250 tys.
        W związku z tym naszym problemem nie jest spalarnia i oczyszczalnia.

Problemy mieszkańców zostały przedstawione w kilku grupach:

Jedna dzielnica? Tożsamość Białołek(i), Integracja, Rozwój
        www.youtube.com/watch?v=s5iLGXEKGDM
        Zagospodarowanie przestrzenne i bezpieczeństwo
        www.youtube.com/watch?v=F28j7OXlNfE

Edukacja dzieci i młodzieży
        www.youtube.com/watch?v=3P4xehF8Pos

wytłumaczenie samej idei konferencji:
        www.tujestpraca.pl/index.php?dir=news&cmd=news&subcmd=show&n_id=110

www.youtube.com/watch?v=cofUlmV1C-0
        www.youtube.com/watch?v=7KVgVIdnlCE
        www.youtube.com/watch?v=K9vTgf4rrTQ
        www.youtube.com/watch?v=Zu5G4Ua1BZ0
        www.youtube.com/watch?v=1nW3Carfivk
        po niedzieli będzie jeszcze film
        Białołeka - czas wolny i rekreacja
        Białołęka - komunikacja społeczna

wiadomści prasowe:
        www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?
        place=Lead04&&news_cat_id=245&news_id=162619&layout=1&forum_id=38585&
        page=text
        Materiał z Konferencji w TVP 3 Warszawa:

ww6.tvp.pl/837,519166,1.view
    • Gość: Roman Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? IP: *.centertel.pl 23.08.07, 22:01
      Mi brakuje jakieś agencji towarzyskiej. Znacie jakieś na dzielnicy?
      • Gość: jerry Re: Czego brakuje mieszkańcom Białołęki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 23:17
        Jest już kilka agenturek i dużo prywatnie dupodajek.
    • Gość: ;) Ostatnio helikopterów .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.07, 12:36
      • amoniak2 Re: Ostatnio helikopterów .... 07.09.07, 19:59
        Ciekawe czy brak aktywności mieszkańców nie wynika ze struktury
        wiekowej - czy nie jest tu zbyt wielu młodych ludzi na tzw. dorobku
        dla których Białołęka jest tylko przystankiem w drodze na Mokotów,
        Żoliborz itp., a za mało ludzi którzy już wiedzą że są związani z
        Białołęką na stałe?

Może jest tu za mało takich typowych emerytów zbierających podpisy
        pod petycją?
        • mk_2 Re: Ostatnio helikopterów .... 08.09.07, 09:50
          Moim zdaniem fajnie trafiłeś w sedno. Dodatkowo dodałabym, że ludzie
          nie zdają sobie sprawy, że jak nic nie zrobią nic nie będzie. Może
          sobie myślą: To mnie nie dotyczy, ja tyle robię w swoim życiu,
          jestem taki zajęty.

A wystarczy tylko uwierzyć, że można i podzielić się swoim talentem.
          Najzabawniejsze jest to, że ludzie wokół myślą tak samo, trzeba ich
          tylko poznać i zacząć z nimi rozmawiać.

"porządni ludzie zawsze zostają na dnie, na wierzch wypływa tylko
          śmietanka i szumowiny" z filmu Casablanca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka