Dodaj do ulubionych

Podatki UK - skomplikowana sprawa

IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.01.07, 15:14
Musze rozliczyc podatki w UK - problem mnie troche przerasta: VAT, NIC, czesc
podatku rozliczana w Polsce, itp.
Czy jest szansa na jakas darmowa porade? Probowalem sie dowiedziec w IR ale
odsylaja mnie jedni do drugich.
Jezeli nie darmowa, to ile taka porada moze kosztowac?

Thx from a mountain
Obserwuj wątek
    • aznar33 Re: Podatki UK - skomplikowana sprawa 02.01.07, 15:19
      > Musze rozliczyc podatki w UK - problem mnie troche przerasta: VAT, NIC

W jakim systemie odprowadzasz podatki? PAYE?

> czesc podatku rozliczana w Polsce, itp.

Jaki masz status podatkowy? Gdzie jest Twoja rezydentura podatkowa?

W IR powinni Ci wszystko szczegolowo wyjasnic. Dziwie sie bardzo, ze nie
      uzyskales tam porady.
      • Gość: Podatnik Re: Podatki UK - skomplikowana sprawa IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.01.07, 15:26
        > W jakim systemie odprowadzasz podatki? PAYE?

PAYE i dodatkowo jestem Self Employed, place tez VAT

> > czesc podatku rozliczana w Polsce, itp.
        >
        > Jaki masz status podatkowy? Gdzie jest Twoja rezydentura podatkowa?

Jestem rezydentem UK.

> W IR powinni Ci wszystko szczegolowo wyjasnic. Dziwie sie bardzo, ze nie
        > uzyskales tam porady.

Uzyskalem, z tym, ze zbyt ogolna. Jak zaczynam pytac o szczegoly dostaje
        nieprecyzyjne odpowiedzi. Najchetniej poszedlbym do IR z plikiem dokumentow i tu
        pojawil sie problem, bo nikt nie chcial sie ze mna umowic.
        Czy moge sobie tak po prostu wparowac do jakiegos oddzialu IR i poprosic o pomoc?

• aznar33 Re: Podatki UK - skomplikowana sprawa 02.01.07, 15:39
          > PAYE i dodatkowo jestem Self Employed, place tez VAT

To masz troche skomplikowana sytuacje.
          Tak z ciekawosci zapytam - za ktory rok chcesz sie rozliczyc? I gdzie?

> Jestem rezydentem UK.

Rozumiem, ze jest to udokumentowane? Wypelniles w odpowiedni sposob odpowiednie
          formularze?

Dochod w Polsce byl osiagniety w czasie, kiedy byles rezydentem w UK?

Z Twojej wypowiedzi wnosze, ze dzwoniles do IR, tak?

Oczywiscie, ze moszesz sie wybrac do IR. Bez zaproszenia oczywiscie. Poczekasz
          sobie troszeczke i to wszystko. Dziwie sie, ze jeszcze tego nie zrobiles.
          Wszystko jest przeprowadzone bardzo uprzejmie i bardzo profesjonalnie. W koncu
          przynosisz im pieniadze, czyz nie?
          :)

BTW - IR organizuje specjalne kursy na temat rozliczania podatkow dla osob w
          Twojej sytuacji.
          ... no i jeszcze na rozliczenie 2006/2007 jest grubo za wczesnie.
          • Gość: Podatnik Re: Podatki UK - skomplikowana sprawa IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.01.07, 15:53
            > > PAYE i dodatkowo jestem Self Employed, place tez VAT
            >
            > To masz troche skomplikowana sytuacje.

Przeca mowie :-)

> Tak z ciekawosci zapytam - za ktory rok chcesz sie rozliczyc? I gdzie?

2005/2006 w UK

> > Jestem rezydentem UK.
            >
            > Rozumiem, ze jest to udokumentowane? Wypelniles w odpowiedni
            > sposob odpowiednie formularze?

Nie wiem, czy w odpowiedni, ale dostalem od IR potwierdzenie, ze traktuja mnie
            jak rezydenta.

> Dochod w Polsce byl osiagniety w czasie, kiedy byles rezydentem w UK?

Tak, na dodatek to jest dochod osiagniety w UK (tzn ja w tym czasie bylem w UK,
            a dochod byl w Pl) opodatkowany w Pl w zwiazku z tym chcialbym zaplacony w Pl
            podatek odliczyc od tego do zaplacenia w UK.

> Z Twojej wypowiedzi wnosze, ze dzwoniles do IR, tak?

Tak.

> Oczywiscie, ze moszesz sie wybrac do IR. Bez zaproszenia oczywiscie. Poczekasz
            > sobie troszeczke i to wszystko. Dziwie sie, ze jeszcze tego nie zrobiles.

Troszeczke znaczy godzinke, dwie, czy spedze tam caly dzien?

> Wszystko jest przeprowadzone bardzo uprzejmie i bardzo profesjonalnie. W koncu
            > przynosisz im pieniadze, czyz nie?
            > :)

Caly czas nie moge sie przyzwyczaic, ze skoro place, to znaczy, ze jestem
            KLIENTEM i tak powinienem byc traktowany.

> BTW - IR organizuje specjalne kursy na temat rozliczania podatkow dla osob w
            > Twojej sytuacji.

Najblizszy w mojej okolicy jest w marcu. Do tego czasu zostane juz przestepca
            podatkowym :-)
            • aznar33 Re: Podatki UK - skomplikowana sprawa 02.01.07, 16:46
              > Troszeczke znaczy godzinke, dwie, czy spedze tam caly dzien?

Cos Ty? Z PeReLu spadles, czy co? Poczekasz 5, moze 10 minut, to wszystko.
              Insza inszosc ile Ci zajmie rozmowa, jak sie na nich zwalisz z ta cala
              dokumentacja. Z tego co piszesz, to pewnie taczki bedziesz musial ze soba zabrac :)

Z Twoich rzeczowych odpowiedzi wynika, ze raczej nie pomylisz NINu z podatkiem,
              wiec sadze, ze wszystko bedzie dobrze.
              Moja rada - udaj sie z wizyta do IR, a jak po tym bedziesz mial jeszcze jakies
              watpliwosci, to bedziemy sie razem zastanawiac.

Powodzenia
            • korkix78 Re: Podatki UK - skomplikowana sprawa 02.01.07, 17:28

Ja tylko wtrace swoje 3 grosze, ze jesli 2005/ 2006, to jedna z newralgicznych
              dat to 31 stycznia 2007, aczkolwiek za cholere juz nie pamietam co do tej daty
              nalezalo dokladnie zrobic.
              Wiedza nieuzywana szybko umyka :-/
              • xiv Re: Podatki UK - skomplikowana sprawa 02.01.07, 17:32

> Ja tylko wtrace swoje 3 grosze, ze jesli 2005/ 2006, to jedna z
                newralgicznych
                > dat to 31 stycznia 2007, aczkolwiek za cholere juz nie pamietam co do tej
                daty
                > nalezalo dokladnie zrobic.

Self-Assesment Form - z wyliczeniem podatku i zaplaceniem go.

A jesli sie nie zdazy - automatyczna kara 100 funtów.

Do zalozyciela watku: poszukaj ksiegowego - im szybciej, tym lepiej dla Ciebie.
                • korkix78 Re: Podatki UK - skomplikowana sprawa 02.01.07, 17:37
                  >
                  > Self-Assesment Form - z wyliczeniem podatku i zaplaceniem go.
                  >
                  > A jesli sie nie zdazy - automatyczna kara 100 funtów.

ooooo to wlasnie

i costam jeszcze :P (ale to chyba dla limited)
                  • xiv Re: Podatki UK - skomplikowana sprawa 02.01.07, 19:41

> i costam jeszcze :P (ale to chyba dla limited)

przy limited to zalezy od roku rozrachunkowego firmy, wiec moze sie zdarzyc, ze
                    1 Feb to jest deadline, ale nie musi
                • Gość: Podatnik Re: Podatki UK - skomplikowana sprawa IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.01.07, 17:51
                  > > Ja tylko wtrace swoje 3 grosze, ze jesli 2005/ 2006, to jedna z
                  > newralgicznych
                  > > dat to 31 stycznia 2007

Moj blad, chodzilo o 2006/2007 (samozatrudnienie zaczalem w czerwcu 2006), czyli
                  mam czas do stycznia przyszlego roku (chyba).

Niestety moje samozatrudnienie to dzialalnosc dodatkowa i malo dochodowa, jesli
                  jeszcze musialbym co miesiac placic ksiegowemu to byloby calkowicie nieoplacalne.
                  Za jednorazowa porade jestem w stanie zaplacic, tylko nie bardzo wiem jakimi
                  kryteriami kierowac sie przy wyborze?
                  Moje doswiadczenie mowi mi, ze cena nie jest ZADNYM wyznacznikiem - drogi
                  ksiegowy moze wzorowo spaprac robote :-(
                  • xiv Re: Podatki UK - skomplikowana sprawa 02.01.07, 19:50

Podatnik - sorki, nie lapie Cie. Piszesz: "moje samozatrudnienie to dzialalnosc
                    dodatkowa i malo dochodowa" - to dlaczego jestes platnikiem VATu? Masz takie
                    ogromne obroty? I jak przy takich obrotach jest to malo dochodowe?
                    • Gość: Podatnik Re: Podatki UK - skomplikowana sprawa IP: *.bulldogdsl.com 02.01.07, 20:44
                      > to dlaczego jestes platnikiem VATu? Masz takie
                      > ogromne obroty?

Bynajmniej, nie mam duzych obrotow. Platnikiem VAT mozna zostac z wlasnej woli -
                      tak mi sie bardziej oplacalo, co nie znaczy ze mam duze obroty (niestety).
    • jaleo Re: Podatki UK - skomplikowana sprawa 03.01.07, 12:25
      Ja dodam tylko: IR nie jest od udzielania porad ksiegowych, od tego sa
      ksiegowi. IR moze Ci co najwyzej poradzic, jaki formularz wypelnic i do kiedy
      go zlozyc.

Zarowno income tax dla samozatrudnionego jak i VAT returns da sie zrobic bez
      pomocy ksiegowego, ale dla kogos bez doswiadczenia nie jest to proste. Ja bym
      radzila udac sie do biura ksiegowego z tegorocznym return a potem sprobowac
      porazic sobie samemu.
      • Gość: Podatnik Re: Podatki UK - skomplikowana sprawa IP: *.in-addr.btopenworld.com 04.01.07, 11:38
        OK, aluzju paniał.
        W jaki sposób szukać księgowego? Jak odróżnić złego od dobrego? Czy są jakieś
        widełki cenowe za tego typu porady/usługi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka