mieszko252 26.09.07, 09:09 Mam lekki stopień niepełnosprawności ze względu na ubytek słuchu ucha lewego około 70%.Teraz ten niedosłuch się pogłębił i wynosi 95% na jakiś częstotliwościach.Czy jest szansa na zmianę stopnia na umiarkowany? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwek07 Re: Niedosłuch-orzeczenie 26.09.07, 09:13 a te orzeczenie do czego bedzie Ci potrzebne?jak do pracy to mozesz isc do Miejskiego-Powiatowego osrodka orzecnictwa .. Musisz isc do lekarza ktory Cie prowadzi i On musi wszystko opisac jak bylo kiedys a jak jest teraz a czy dostaniesz orzeczenie to zalezy od orzecznika i od tego co napisze lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: Niedosłuch-orzeczenie 26.09.07, 09:55 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności (Dz.U.03.139.1328) w rozdziale 6 § 30 określa: "Standardy w zakresie kwalifikowania do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności zawierają kryteria określające naruszenie sprawności organizmu powodujące: 1) czasową pomoc w pełnieniu ról społecznych, co oznacza konieczność udzielenia pomocy, o której mowa w § 29 ust. 1 pkt 3, w okresach wynikających ze stanu zdrowia; 2) częściową pomoc w pełnieniu ról społecznych, co oznacza wystąpienie co najmniej jednej okoliczności, o których mowa w § 29 ust. 1 pkt 3." § 29 ust. 1 pkt 3 brzmi zaś: "konieczność udzielania pomocy, w tym również w pełnieniu ról społecznych - co oznacza zależność osoby od otoczenia, polegającą na udzieleniu wsparcia w czynnościach samoobsługowych, w prowadzeniu gospodarstwa domowego, współdziałania w procesie leczenia, rehabilitacji, edukacji oraz w pełnieniu ról społecznych właściwych dla każdego człowieka, zależnych od wieku, płci, czynników społecznych i kulturowych." To czy lekarz orzecznik zmieni stopień na umiarkowany zależy od Pana stanu zdrowia i dokumentacji potwierdzającej go. Zawsze w sytuacji pogorszenia sie stanu zdrowia można złożyć dokumenty w Powiatowym zespole ds. orzekania o niepełnosprawności w celu weryfikacji stopnia niepełnosprawności. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko252 Re: Niedosłuch-orzeczenie 26.09.07, 10:31 Dziękuje za odp.Nigdy nie korzystałem z żadnych przywilejów wynikających z niepełnosprawności.Dopiero trafiłem tutaj i doczytałem,że lekki stopień nic nie daje.Czy stopień umiarkowany na ubytek słuchu da mi jakieś korzyści np podatkowe czy przy zatrudnianiu.Szukam pracy i może skorzystałbym z jakis szkoleń jeśli byłyby jakieś zniżki.Dziękuje za wszelkie sugestie i wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Niedosłuch-orzeczenie 26.09.07, 13:20 a jezdzisz komunikacja miejska?jak tak to masz znizke na bilety .. co do umiarkowanego to mozesz szybciej dostac prace jesli taka bedzie oferta pracy dla umiarkowanej niepelnosprawnosci bo z lekkim tez sa oferty. Widzisz to zalezy gdzie mieszkasz,jaki masz zawod i czy chcesz sie szkolic.. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko252 Re: Niedosłuch-orzeczenie 26.09.07, 16:07 Widzisz Sylwek.W zawodzie nie mogę pracować bo mam również stopień lekki ze względu na kręgosłup.Szukam zajęcia dla siebie.Najlepiej byłaby praca przez net.Opiekuje się niepełnosprawnym ojcem po 2 udarach i wymaga stałej opieki.Chciałbym się gdzieś przeszkolić do jakiegoś nowego zawodu.Jeśli podałbyś mi jakies informacje gdzie się szkolić,gdzie szukać ofert pracy przez net byłbym ci wdzięczny.Nie jestem informatykiem i nic związane z tym tematem nie zrobię,a takich ofert jest troche w necie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Niedosłuch-orzeczenie 26.09.07, 22:56 A gdzie mieszkasz?znam ta pomoc nad kims bliskim i trzymaj sie . Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko252 Re: Niedosłuch-orzeczenie 27.09.07, 09:01 Mieszkam między Krakowem i Katowicami.Tak pośrodku.pozdr... Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Niedosłuch-orzeczenie 27.09.07, 09:07 www.krakow.pl/miasto/bezbarier/?MODE=mpkom&TYPE=show&kom_id=4940 praca.money.pl/centrum;pracy;dla;osob;niepelnosprawnych,warszawa;bydgoszcz;katowice;krakow;lodz;poznan;rzeszow,oferta,521850.html Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: Niedosłuch-orzeczenie 27.09.07, 11:10 W przypadku pracownika mającego znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności czas pracy nie może przekraczać 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo. Wskazany wymiar czasu pracy musi być stosowany od następnego dnia po przedstawieniu pracodawcy orzeczenia o niepełnosprawności. Osoba niepełnosprawna nie może być zatrudniona w porze nocnej i w godzinach nadliczbowych. Zakazu tego nie stosuje się w dwóch przypadkach: w stosunku do osób zatrudnionych przy pilnowaniu w przypadku gdy na wniosek osoby zatrudnionej lekarz przeprowadzający badanie profilaktyczne lub z powodu jego nieobecności lekarz sprawujący opiekę nad daną osobą wyrazi na to zgodę. Koszt tych badań ponosi pracodawca. Osoba niepełnosprawna ma prawo do dodatkowej przerwy w pracy na gimnastykę usprawniającą lub wypoczynek. Czas dodatkowej przerwy wynosi 15 minut jest wliczany do czasu pracy. Osobom mającym znaczny i umiarkowany stopień niepełnosprawności przysługuje dodatkowy urlop wypoczynkowy wynoszący 10 dni roboczych w roku kalendarzowym. Prawo do pierwszego dodatkowego urlopu pracownik niepełnosprawny nabywa po przepracowaniu roku po dniu orzeczenia znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności. Wiecej informacji na temat praw niepełnosprawnego pracownika znaleźć można na: www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/5418 Odpowiedz Link Zgłoś
irenia Re: Niedosłuch-orzeczenie 03.10.07, 13:43 To chyba nie jest prawda, że osobie z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności ze względu na słuch przysługuje zniżka na komunkację miejską. Jeśli jest inaczej proszę o stosowne info. Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: Niedosłuch-orzeczenie 03.10.07, 13:56 Uzależnione jest to od miasta i uchwał prez nie zatwierdzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Niedosłuch-orzeczenie 03.10.07, 13:56 irenia przy umiarkowanym i lekkim stopniu w Lublinie znizka sie nalezy,trzeba miec orzeczenie przy sobie lub tez legitymacje niepelnosprawnego.. Bo przy 1 grupie przejazd jest bezplatny. www.mpk.lublin.pl/index.php?sid=informacje&id=217 Odpowiedz Link Zgłoś
irenia Re: Niedosłuch-orzeczenie 04.10.07, 09:39 Cieszę się, że w Lublinie coś macie. Warszawa nie jest tak przyjazna. Przynajmniej ja takiego zapisu nigdzie nie znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 irenia 04.10.07, 14:26 Napisz pytanie na tej stronie i dostaniesz odpowiedz: www.ztm.waw.pl/contact-r.php Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 irenia 04.10.07, 14:32 a pobierasz moze rente inwalidzka-socjalna: Do przejazdów ze zniżką 48% (po zaokrągleniu do pełnych piątek groszy) środkami lokalnego transportu zbiorowego w m.st. Warszawie uprawnieni są: emeryci i renciści do ukończenia 70 roku życia na podstawie imiennej legitymacji emeryta-rencisty potwierdzającej status emeryta- rencisty, lub w przypadku jej braku na podstawie aktualnego odcinka emerytury lub renty, bądź wyciągu bankowego potwierdzającego pobieranie emerytury lub renty, wypłacanej przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych, organy emerytalno-rentowe Ministerstwa Obrony Narodowej, Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, Centralnego Zarządu Zakładów Karnych lub Polskich Kolei Państwowych, wraz z dokumentem tożsamości. www.ztm.waw.pl/taryfa-ulgi.php Odpowiedz Link Zgłoś
irenia Re: irenia 05.10.07, 08:10 Cześć, nie pobieram. A na podany adres kiedyś już pisałam. Przychodzi automatyczna odpowiedź, że mają za dużo zgłoszeń i nie dają rady odpowiedzieć i nic poza tym . Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: irenia 05.10.07, 09:06 irenia dzwonilem do ZTM i powiedzieli mi ze nie bedziesz miala znizki na komunikacje miejska..musisz pobierac rente aby miec taka znizke . Odpowiedz Link Zgłoś
biszczyk Re: Niedosłuch-orzeczenie 13.10.07, 22:51 Jestem też osobą niedosłysząca.Czy w prawym uchu masz też ubytek słuchu? Odpowiedz Link Zgłoś