panna_turkus 12.04.08, 08:56 skoro na jednym z wątków już ujawniłam nazwisko (BOBIN) proszę o pomoc w wyborze pasującego do niego imienia dla potomka, którego płci jeszcze nie znamy. moje typy to: marcel, cyprian, ignacy, florian blanka, lidia, milena, pola (niestety mężowi poza mileną nic z powyższych nie odpowiada) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 12.04.08, 09:17 z chłopięcych imion odradzałabym kończące się na -n, chociaż Cypriana bardzo lubię. Marceli (nie przekonuje mnie forma Marcel) albo Ignacy będą bardzo ładnie pasować, zwłaszcza Ignacy. Z dziewczęcych - Milena. Blanka nie za bardzo mi się komponuje na słuch z nazwiskiem, Lidia Bobin to już za dużo "i", a Pola jest dla mnie wyłącznie zdrobnieniem. Apolonia Bobin byłoby super. A mąż jakie ma propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 12.04.08, 09:29 > > A mąż jakie ma propozycje? nie do zaakceptowania dlatego jestem otwarta na nowe propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 12.04.08, 10:12 aha to ja proponuję jeszcze: Aleksander Bobin Eryk Bobin Teodor Bobin Marta Bobin Urszula Bobin Weronika Bobin ale coś mam wrażenie, że ciężka przeprawa Was czeka Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 12.04.08, 13:58 Pomysły aneladgam są świetne. Z Twoich propozycji IMO najlepiej z nazwiskiem komponuje się Milena i Marceli (Marcel Bobin natomiast mi nie brzmi). Uwielbiam Floriana, ale jakoś mi do nazwiska nie pasuje. Lidia Bobin i Pola Bobin brzmią strasznie mdło. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 12.04.08, 14:24 Michał Maciej Konrad Anna Elżbieta Dominika ???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 12.04.08, 20:50 Mnie się też podobają propozycje anelagdam. Odrzuciłabym męskie imiona zakończone na -an, źle się komponują z nazwiskiem. Marceli Bobin brzmi mi bardzo dobrze (ale koniecznie z -i), Ignacy Bobin też bardzo przyzwoicie. Z Twoich dziewczęcych typów natomiast odrzuciłabym wszystkie - Pola i Lidia z Twoim nazwiskiem brzmią mi jak słynne pytanie - "czy nazwa prestidigitator jest onomatopeiczna"?; krótko mówiąc, dokładnie co druga litera to spółgłoską, a co druga - samogłoską i to brzmi dziwnie. Milena jest mdła, a Blanka Bobin ma za dużo "b" (choć te dwie ostatnie byłyby jeszcze zjadliwe). Pasuje mi Paulina Bobin, Laura Bobin, Leonia Bobin, a dla chłopca - np. Juliusz Bobin, Tymoteusz Bobin, Witold Bobin, Tadeusz Bobin. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 12.04.08, 23:30 Na pewno nie pasuje Pola. Mi najlepiej brzmi Ignacy Bobin i chyba Milena. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 12.04.08, 23:32 Pasuje mi: Dobrosława Bobin KOrnelia Bobin Karolina Bobin Konstanty Bobin Dla dziewczynki pasują mi imiona z "r", a dla chłopca kończące się na "-y". Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 13.04.08, 07:56 bardzo wam wszystkim dziękuję. mam się teraz nad czym zastanawiać )) wiele z waszych propozycji już występuje lub została zaklepana dla przyszłych potomków w najbliższej rodzinie, więc muszę szukać dalej (urszula, weronika, witold, laura). wasze sugestie odnośnie brzmienia są zastanawiające... byłam przekonana że właśnie krótkie, proste imiona ze spółgłoskami (zwłaszcza w formach lenka, polka, lidka) będą pasować... z waszych propozycji najbardziej podobają mi się. kornelia (skrót nela?) i tymoteusz nie obiecuję, że uda da mi się przekonać do imienia marceli (z i). wolę skojarzenie z proustem, niż ze szpakiem z kreskówki... a co powiecie na antoninę, antoniego, jeremiego w kontekście nazwiska? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 13.04.08, 15:32 Kornelia Bobin jest MSZ doskonała, zdrabniana oczywiście do Neli lub na inne sposoby, w zależności od potrzeb. Amelia Bobin brzmi też bardzo ładnie, Antonina Bobin gorzej, ale w porządku. Z męskich Jeremi i Antoni Bobin nieźle. Co zaś do Marcela/Marcelego, to nie wiem, czy widziałaś na forum wątki o tym, że forma Marcel do bardzo niedawna uważana była przez wydawnictwa poprawnościowe za błędną, a natomiast jest ona typowa dla Francji, gdzie uchodzi za imię przestarzałe w stylu Czesława - przeczytaj sobie np. post lotki na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 13.04.08, 17:17 > Co zaś do Marcela/Marcelego, to nie wiem, czy widziałaś na forum > wątki o tym, że forma Marcel do bardzo niedawna uważana była przez > wydawnictwa poprawnościowe za błędną, a natomiast jest ona typowa > dla Francji, gdzie uchodzi za imię przestarzałe w stylu Czesława dziękuję za link ) na szczęście marcel kojarzy mi się głównie z marcelemłozińskim... i nawet rodzinie zaczyna się podobać. kornelia (o dziwo) i amelia też. widzę światełko w tunelu )) trzeba jeszcze męża przekabacić. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 13.04.08, 20:33 Adam Bobin Cezary Bobin Wojciech Bobin Kornel Bobin Karol Bobin Rozalia Bobin Idalia Bobin Kinga Bobin Anastazja Bobin Olga Bobin Odpowiedz Link Zgłoś
marsupilami25 Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 15.04.08, 08:48 Potwierdzam, dlatego zrezygnowalismy z Marcela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobimax Re: jakie imię to TEGO nazwiska? IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.08, 09:28 Jestem za Kornelią . Pierwsze co zrobiłam to porównałam imię mojej córki do tego nazwisko i stwierdziłam że pasuje. Poza tym przy krótkim nazwisku może być długie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus aktualnie stanęło na... 15.04.08, 07:49 dla chłopca: marcel (marcyś) tymoteusz (tymek) jeremi ewentualnie: antoni (antoś) dla dziewczynki: kornelia (nela)! amelia (amelka) milena (mila) ewentualnie: antonina (antosia) mąż zwleka z wyborem, a rodzina oprotestowała ignacego. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: aktualnie stanęło na... 15.04.08, 08:30 z tego zestawu: Tymoteusz i Kornelia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leelee Re: jakie imię to TEGO nazwiska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 09:41 Hmm... mnie jakos wskoczyla do glowy Amanda Bobin, czy lubie czy nie lubie to imie wskoczylo i juz Florentyna Bobin Klementyna Bobin January Bobin Konstanty Bobin jak Kornelia to moze Korneliusz Bobin Teodor Bobin Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Re: aktualnie stanęło na... 15.04.08, 10:09 Ja tez jestem za Tymoteuszem i Kornelia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: aktualnie stanęło na... 15.04.08, 20:36 Ja też jestem za Tymkiem i Kornelią. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: aktualnie stanęło na... 15.04.08, 23:52 Najbardziej podoba mi się Jeremi i Antosia. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 23.04.08, 08:02 po przekopaniu się przez stosy wątków na forum i głębokim zastanowieniu - muszę stwierdzić, że imię milena zupełnie mi zbrzydło. coraz bardziej podoba mi się kornelia i łucja. jeśli potomek okaże się płci męskiej prawdopodobnie zostanie bezimienny. do mojego ukochanego marcelego mam już małe wątpliwości (gaudencjo, chyba masz moc przekonywania (), podobnie rzecz ma się z tymoteuszem (zaczyna mi się kojarzyć z dziećmi rodziców z neokatechumenatu. same tymki i szymki) płeć będziemy znali za 2 tygodnie, więc połowa problemu odpadnie. coraz bardziej istotny dla mnie staje się odbiór imienia przez innych. chyba za dużo czasu spędzam na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 23.04.08, 08:20 Myślę, ze Marcel Bobin przede wszystkim nie za dobrze brzmi; Marceli Bobin znacznie lepiej. Natomiast co do Tymków i Szymków, to oba te imiona są znacznie popularniejsze, niż przynależność do neaokatechumenatu; postaraj się nie obrzydzić sobie Tymoteusza Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 23.04.08, 14:16 Jeśli Cię to pocieszy, to Tymoteusz robi się popularny również w środowiskach z neokatechumenatem i kościołem niewiele mającym wspólnego... Może Tadeusz? Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 23.04.08, 16:00 lubię literackie imiona, ale to odpada )) zdecydowanie musi być - jak nie literackie to inteligenckie )) Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 23.04.08, 17:39 Konrad? Gustaw? Kordian? Nie wiem jaką literaturę lubisz... Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 25.04.08, 11:47 Wydaje mi się że do Towjego nazwiska imię pownno być z charakterem. Dla dziewczynki Kornelia jest świetne. Ładnie brzmi też Matylda Bobin. Dla chłopca: - Konstanty Bobin - Ksawery Bobin - Maurycy Bobin - Olgierd Bobin. Marcel brzmi mi podobnie jak Ksavier. Marceli jest O.K. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 29.04.08, 07:03 ostatecznie stanęło na: ignacym grzegorzu i kornelii łucji żon ma zastrzeżenia do ignacego ale go urabiam. mamy przeczucie, że będzie to jednak dziewczynka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: jakie imię to TEGO nazwiska? 29.04.08, 23:16 Bardzo niezłe zestawy, oba dopasowane. Ciekawa jestem, kto Wam się urodzi. Odpowiedz Link Zgłoś