Dodaj do ulubionych

Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów?

03.10.03, 18:58
Do takiego wniosku dochdzę czytając na krajowym forum wpisy Iznoty33 i Eda
rodowitych Olsztynian..widać SLD ma tu nadal silne wpływy ale cóż jak to
mawiał prof Sakson tam gdzie kończy się kultura tam znajdziesz Mazura
Obserwuj wątek
    • Gość: hehehe Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.mt.sfl.net 03.10.03, 19:37
      a moglbys ty mnie ksiezulku oswiecic
      i wytlumaczyc mi co antyklerykalizm
      ma z kultura wspolnego?
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 04.10.03, 15:09
        Gość portalu: hehehe napisał(a):

> a moglbys ty mnie ksiezulku oswiecic
        > i wytlumaczyc mi co antyklerykalizm
        > ma z kultura wspolnego?

- dobre pytanie...moim zdaniem antyklerykalizm to antykultura
    • Gość: raver Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: 2.5.STABLE* / *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.03, 21:10
      A skąd księżulek wie,że to rodowici Olsztyniacy,może ma ich nicki w swojej
      kartotece?
      • Gość: theedge Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.ols.vectranet.pl 03.10.03, 21:32
        To typowe dla poboznej i bezboznej lewicy. Jedni (SLD) krytykuja Kosciol ile
        sie da, drudzy (np. LPR) udaja ze dbaja o jego interesy. Generalnie - cala
        lewica (od SLD po LPR) - jak na zlodzieji przystalo - po chamsku wykorzystuje
        Kosciol. Moja rada: Nie dac sie nabrac na te prymitywne gierki prowokatorow i
        kretynow ;-)
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 04.10.03, 15:13
        Gość portalu: raver napisał(a):

> A skąd księżulek wie,że to rodowici Olsztyniacy,może ma ich nicki w swojej
        > kartotece?

- często w łaczu zawarty jest adres tj miasto skąd taki delkiwent
        pisze..zarówno Iznota jak i Ed korzystają z sdi..i obok ich nicków pisze(jest
        napisane): IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl (ostatnio tylko u Eda to widać bowiem
        Iznota się loguje)
      • bpkw Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 04.10.03, 16:57
        Oszołomie. Prze?laduje cię jaka? trauma z dzieciństwa. Czyżby to była
        konsekwencja "złego dotyku" w czasie nauczania u arcybiskupa Poetza czy
        też "dogłbęne" poszukiwanie przez dyrygenta talentu w czasie twojego pobytu w
        Słowikach.
        I przy okazji małe pytanie. Czy Poznań to stolica polskiego, a może ?wiatowego,
        pedofilstwa ?.
    • Gość: M Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 03.10.03, 23:12
      Gdybyś był bardziej rozwinięty umysłowo,to wiedziałbyś,że Olsztyn to
      WARMIA !!!. Ale czegóż po oszołomstwie sie można spodziewać.....Totalny zanik
      umysłu...!!!
    • venus99 Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 04.10.03, 08:48
      oszołku,cieszę się,że potrafisz czytać.gdybyś jeszcze rozumiał co czytasz...
      ale to już jest zbyt trudne jak na twój malutki rozumek.
    • Gość: radca Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: 213.25.179.* 04.10.03, 09:20
      Jakaś przeciwaga dla toruńskiej głupoty i ciemnoty powinna być.
      Gratulacje dla Olsztyna.
      Chłopaki, tak trzymac!
      Alleluja i do przodu!
      • Gość: raver Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: 2.5.STABLE* / *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.03, 09:59
        Tak,my Olsztyniacy nie damy się Giertychowi,Rydzykom i Lepperom.
        • oszolom.z.radia.maryja Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 04.10.03, 15:17
          Gość portalu: raver napisał(a):

> Tak,my Olsztyniacy nie damy się Giertychowi,Rydzykom i Lepperom.

- Nie daliście się ? ha ha! a skąd w takim razie LPR w waszym miescie zgarnęła
          pięc mandatów radnych i 13.61% poparcia? wiedz że bardzo bym pragnął podobnego
          wyniku dla LPR w moim rodzinnym Poznaniu. (za Chiny ludowe nie kapuję że do
          sejmiku wwielkopolskiego w Poznaniu LPR dostała 14,6% poparcia a do rady
          miejskiej tylko 7,41%) Dobrze że w waszym mieście elektorat nam nie wietrzeje
          schodząc z poziomu wojewódzkiego do miejskiego...
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 04.10.03, 15:14
        Gość portalu: radca napisał(a):

> Jakaś przeciwaga dla toruńskiej głupoty i ciemnoty powinna być.
        > Gratulacje dla Olsztyna.
        > Chłopaki, tak trzymac!
        > Alleluja i do przodu!

- na razie to macie najgłupsze dzieci w kraju i największe bezrobocie
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=6938862
        • Gość: raver Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: 2.5.STABLE* / *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.03, 16:10
          A co ty księżulku powiesz ciekawego o swojej pyrlandii która dorobiła się na
          imporcie poniemieckich rozbitków i przemycie papierosów do Niemiec,coooooo???
          Chyba tam do ciebie wpadnę i nakladę ci po buzi.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 04.10.03, 17:15
            nie jestem księdzem to po pierwsze a po drugie używasz wobec mnie groźby użycia
            rzemocy a to jest już karalne
            • Gość: Raver Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: 2.5.STABLE* / *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.03, 22:37
              Księżulku,tak sobie poczytałem poznańskie forum i jakoś ludzie tam za toba nie
              przepadają oj nie przepadają,czy to dlatego podpiełeś się pod nasz Olsztyn?
              • oszolom.z.radia.maryja Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 05.10.03, 00:05
                Gość portalu: Raver napisał(a):

> Księżulku,tak sobie poczytałem poznańskie forum i jakoś ludzie tam za toba
                nie
                > przepadają oj nie przepadają,czy to dlatego podpiełeś się pod nasz Olsztyn?

-ja nie jestem księdzem forum GW w całym kraju jest jednolite wszędzie pełno
                lewactwa
                • Gość: Ed Re: Wieści z frontu RM!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 18:43
                  oszolom.z.radia.maryja napisał:

> Gość portalu: Raver napisał(a):
                  >
                  > > Księżulku,tak sobie poczytałem poznańskie forum i jakoś ludzie tam za toba
                  > > nie przepadają oj nie przepadają,czy to dlatego podpiełeś się pod nasz
                  > > Olsztyn?
                  >
                  > -ja nie jestem księdzem forum GW w całym kraju jest jednolite wszędzie pełno
                  > lewactwa

Ed. Pierwsze wyznanie Oszołoma: "ja nie jestem księdzem forum GW w całym
                  kraju" - skromność godna pochwały.
                  Naśladownictwo zresztą też:

o. Rydzyk: – Ostatecznym celem homoseksualizmu jest walka z Kościołem i
                  zniszczenie Kościoła.

o. Rydzyk: – Byłem kilka tygodni temu w Paryżu. Wyszedłem wieczorem szukać
                  eucharystii. Patrzę, a tu wszyscy się bawią, cały Paryż się bawi. Muzyka,
                  kawiarnie, tańce. No szatan, mówię wam, szatan.

o. Rydzyk: – Patrzę... leży na ziemi nieprzytomna staruszka. Podchodzę i pytam
                  ją, co się stało? A ona: – A co to pana obchodzi?
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: Wieści z frontu RM!!! 06.10.03, 11:44
                    Gość portalu: Ed napisał(a):

> oszolom.z.radia.maryja napisał:
                    >
                    > > Gość portalu: Raver napisał(a):
                    > >
                    > > > Księżulku,tak sobie poczytałem poznańskie forum i jakoś ludzie tam za
                    > toba
                    > > > nie przepadają oj nie przepadają,czy to dlatego podpiełeś się pod nas
                    > z
                    > > > Olsztyn?
                    > >
                    > > -ja nie jestem księdzem forum GW w całym kraju jest jednolite wszędzie peł
                    > no
                    > > lewactwa
                    >
                    > Ed. Pierwsze wyznanie Oszołoma: "ja nie jestem księdzem forum GW w całym
                    > kraju" - skromność godna pochwały.

-ja w ogóle nie jestem księdzem panie czepialski!
                    > Naśladownictwo zresztą też:
                    >
                    > o. Rydzyk: – Ostatecznym celem homoseksualizmu jest walka z Kościołem i
                    > zniszczenie Kościoła.
                    > -to niezaprzeczalny fakt
                    > o. Rydzyk: – Byłem kilka tygodni temu w Paryżu. Wyszedłem wieczorem szuka
                    > ć
                    > eucharystii. Patrzę, a tu wszyscy się bawią, cały Paryż się bawi. Muzyka,
                    > kawiarnie, tańce. No szatan, mówię wam, szatan.
                    > -wyjąłeś ten fragment z szerszego kontekstu wypowiedzi manipulatrze!
                    > o. Rydzyk: – Patrzę... leży na ziemi nieprzytomna staruszka. Podchodzę i
                    > pytam
                    > ją, co się stało? A ona: – A co to pana obchodzi?
                    - nieprzytomna? od czego? widzisz jaki tam jest egoizm? nawet okazywanie
                    wspólczucia czy chęć pomocy jest tam niemile widziana czy tak ma wyglądać
                    normalny kraj?
                    • Gość: Ed Re: Wieści z frontu RM!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 19:10

> > Ed. Pierwsze wyznanie Oszołoma: "ja nie jestem księdzem forum GW w całym
                      > > kraju" - skromność godna pochwały.
                      >
                      > -ja w ogóle nie jestem księdzem panie czepialski!
                      Ed. Stąd też pochwała odpuszczenia dotychczasowego tonu wszechwiedzącego
                      klerykała ukształtowanego inspiracjami o. Rydzyka. Czyżby kpiny forumowe z
                      prezentowanego własnego ego zaczęły wreszcie docierać do wybujałej
                      pozaweryfikowalnej jaźni. Zresztą ta szczerość nie dziwi mnie wcale i jest
                      oznaką przynajmniej chwilowego namiaru na poziom ogólnie akceptowanej
                      równowagi w serwowanych urojeniach. Byłbym ponadto niezmiernie rozczarowany,
                      gdyby edukacja kleryków miała kończyć się na takim poziomie wiedzy parafinina.
                      Ale skoro podstawą wiedzy współczesnego katolicyzmu prezentowanego przez RM w
                      Posce stają się dogmaty w całkowitym oderwaniu, bądź wręcz obrażaniu własnych
                      źródeł, następstwa nie tylko są, ale były przewidywalne wiele lat temu i
                      uwidocznione są nawet w literaturze określanej "świętą". Sięgnij do św.
                      Mateusza:
                      - "23,15 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że obchodzicie
                      morze i ląd, aby pozyskać jednego współwyznawcę, a gdy nim zostanie, czynicie
                      go synem piekła dwakroć gorszym niż wy sami".
                      Informacji na ten temat jest multum nie tylko na forum i ich niedostrzeganie w
                      rzeczywistości przy stosowaniu zasady "iść w zaparte" może prowadzić tylko do
                      jednoznacznych wniosków.

> > o. Rydzyk: – Byłem kilka tygodni temu w Paryżu. Wyszedłem wieczorem
                      > > szukać eucharystii. Patrzę, a tu wszyscy się bawią, cały Paryż się bawi.
                      > > Muzyka, kawiarnie, tańce. No szatan, mówię wam, szatan.
                      > > -wyjąłeś ten fragment z szerszego kontekstu wypowiedzi manipulatrze!
                      > > o. Rydzyk: – Patrzę... leży na ziemi nieprzytomna staruszka.
                      > > Podchodzę i pytam ją, co się stało? A ona: – A co to pana obchodzi?
                      > - nieprzytomna? od czego? widzisz jaki tam jest egoizm? nawet okazywanie
                      > wspólczucia czy chęć pomocy jest tam niemile widziana czy tak ma wyglądać
                      > normalny kraj?
                      Ed. Nie wiem, czy to jest normalny kraj, w którym powołuje się coraz więcej
                      egzorcystów a guru religine przyznaje się do rozmów z nieprzytomnymi
                      staruszkami :-)). Jedno jest pewne. Skoro nieprzytomna staruszka potrafiła
                      logicznie odpowiadać (bez względu na formę) to tej nieprzytomności trzeba
                      poszukać chyba gdzie indziej. Zresztą niedostrzeganie związków tych zjawisk
                      oczywistych dla ucznia szkoły podstawowej też wprawia w pewną uzasadnioną
                      zadumę.
              • Gość: kazik Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.proxy.aol.com 05.10.03, 00:20
                wielu ma sporo watpliwosci co do wiary,religii.i nie ma sie co temu dziwic,
                poniewaz takie myslenie,jak powyzsze wpisy,nikomu nic nie pomoga.
                specjalnie ci,co ponoc sa wierzacy powinni dac przyklad madrosci opartej na
                najwyzszym autorytecie,jakim jest samo Slowo Boga,Biblii.wysmiewanie oszoloma,
                czy tez oszoloma z innych nie jest droga wskazana przez najwiekszego
                nauczyciela,ktory kiedykolwiek po ziemi chodzil,Jezusa.chyba,ze sie nie
                karmi pokarmem duchowym,wtedy nie ma sie co dziwic.np.wspomniany Ed,napewno jest
                szczera osoba,majaca wiele pytan.wiele zdarzen przeciez nurtuje ludzi myslacych.
                gdziez wiec dla nich odpowiedzi oparte na prawdzie biblijnej?napewno nie w
                pustce wpisow,ktore nie daja czlowiekowi nalezytego zrozumienia,a tylko
                zacietrzewienie.jeszcze raz,spojrzmy na Jezusa,na Jego forme rozmow i wyjasnien
                udzielanych ludziom i nasladujmy w tym Go.nie tylko to bedzie pozytkiem dla
                ludzi o szczerym sercu,ale rowniez uswiecaniem Imienia bozego,o ktorego
                reputacje,Jezus zazarcie zabiegal.
                • Gość: theedge Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.ols.vectranet.pl 05.10.03, 07:23
                  Juz dawno mowilem ze Polakow bardziej podnieca stosunek do Kosciola niz,
                  chocby najbardziej klamliwy i zlodziejski, program gospodarczy. Patrzac pod
                  tym katem to chyba jednak zasluzylismy na takie zenujace SLD czy LPR. Oj..
                  ciemny narod, ciemny... :-(
                  • Gość: Ed Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 18:44
                    Gość portalu: theedge napisał(a):

> Juz dawno mowilem ze Polakow bardziej podnieca stosunek do Kosciola niz,
                    > chocby najbardziej klamliwy i zlodziejski, program gospodarczy. Patrzac pod
                    > tym katem to chyba jednak zasluzylismy na takie zenujace SLD czy LPR. Oj..
                    > ciemny narod, ciemny... :-(

ekspert RM: – Masoni są narzędziem szatana, a ich znakiem jest słońce.
                    Zwróćcie uwagę, że ten znak starają się umieścić wszędzie. Na przykład w
                    Polsacie się ono pojawia i na butelkach wody „Bonaqua”, i jako logo partii
                    Unia Wolności. Żebyśmy mieli kilkuset takich ojców Rydzyków w Polsce, to nie
                    musielibyśmy się bać masonerii.
                    • oszolom.z.radia.maryja Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 06.10.03, 12:37

> Gość portalu: theedge napisał(a):
                      >
                      > > Juz dawno mowilem ze Polakow bardziej podnieca stosunek do Kosciola niz,
                      > > chocby najbardziej klamliwy i zlodziejski, program gospodarczy. Patrzac p
                      > od
                      > > tym katem to chyba jednak zasluzylismy na takie zenujace SLD czy LPR. Oj.
                      > .
                      > > ciemny narod, ciemny... :-(
                      >
                      > ekspert RM: – Masoni są narzędziem szatana, a ich znakiem jest słońce.
                      > Zwróćcie uwagę, że ten znak starają się umieścić wszędzie. Na przykład w
                      > Polsacie się ono pojawia i na butelkach wody „Bonaqua”, i jako logo
                      > partii
                      > Unia Wolności. Żebyśmy mieli kilkuset takich ojców Rydzyków w Polsce, to nie
                      > musielibyśmy się bać masonerii.

-otóz to!
                      • Gość: Ed Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 19:17

> Gość portalu: Ed napisał(a):
                        >
                        > > Gość portalu: theedge napisał(a):
                        > >
                        > > > Juz dawno mowilem ze Polakow bardziej podnieca stosunek do Kosciola
                        > > > niz, chocby najbardziej klamliwy i zlodziejski, program gospodarczy.
                        > > > Patrzac pod tym katem to chyba jednak zasluzylismy na takie zenujace
                        > > > SLD czy LPR. Oj..
                        > > > ciemny narod, ciemny... :-(
                        > >
                        > > ekspert RM: – Masoni są narzędziem szatana, a ich znakiem jest
                        > > słońce.
                        > > Zwróćcie uwagę, że ten znak starają się umieścić wszędzie. Na przykład w
                        > > Polsacie się ono pojawia i na butelkach wody „Bonaqua”, i jako
                        > > logo partii Unia Wolności. Żebyśmy mieli kilkuset takich ojców Rydzyków
                        > > w Polsce, to nie musielibyśmy się bać masonerii.
                        >
                        > -otóz to!

Ed. Aż sie prosi kolejny cytat ze św. Mateusza, skoro byliśmy już przy nim:
                        - 23,24 Ślepi przewodnicy! Przecedzacie komara, a połykacie wielbłąda.
                        • oszolom.z.radia.maryja Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 09.10.03, 13:02

>
                          > > Gość portalu: Ed napisał(a):
                          > >
                          > > > Gość portalu: theedge napisał(a):
                          > > >
                          > > > > Juz dawno mowilem ze Polakow bardziej podnieca stosunek do Kosci
                          > ola
                          > > > > niz, chocby najbardziej klamliwy i zlodziejski, program gospoda
                          > rczy.
                          > > > > Patrzac pod tym katem to chyba jednak zasluzylismy na takie zen
                          > ujace
                          > > > > SLD czy LPR. Oj..
                          > > > > ciemny narod, ciemny... :-(
                          > > >
                          > > > ekspert RM: – Masoni są narzędziem szatana, a ich znakiem jest
                          > > > słońce.
                          > > > Zwróćcie uwagę, że ten znak starają się umieścić wszędzie. Na przykła
                          > d w
                          > > > Polsacie się ono pojawia i na butelkach wody „Bonaqua”, i
                          > jako
                          > > > logo partii Unia Wolności. Żebyśmy mieli kilkuset takich ojców Rydzyk
                          > ów
                          > > > w Polsce, to nie musielibyśmy się bać masonerii.
                          > >
                          > > -otóz to!
                          >
                          > Ed. Aż sie prosi kolejny cytat ze św. Mateusza, skoro byliśmy już przy nim:
                          > - 23,24 Ślepi przewodnicy! Przecedzacie komara, a połykacie wielbłąda.

-powyższy cyctat ma sie do tego o czym tu jest mowa jak pięść do nosa
                          • oszolom.z.radyja.maryja Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 15.12.03, 23:14
                            Znowu nawygłupiałem się. Przepraszam. Wesołych Świąt.
    • Gość: samsob Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 07:31

> Do takiego wniosku dochdzę czytając na krajowym forum wpisy Iznoty33 i Eda
      > rodowitych Olsztynian..widać SLD ma tu nadal silne wpływy ale cóż jak to
      > mawiał prof Sakson tam gdzie kończy się kultura tam znajdziesz Mazura
      >
      Wniosek o zbyt dużym stopniu ogólności: po pierwsze, prawdziwego Mazura to tu
      ze świecą trudno znaleść; po drugie, jest to region o takim stopniu
      zróżnicowania kulturowego, który wykształcił zasadę "przyziemnie, czyli
      trafnie". Z tąd pęd większości mieszkańców do popierania oficjalnego wszelkich
      władz, a po cichu każdy sobie własną rzepkę skrobie.
      pzdr.
    • Gość: Ed Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 16:00

> Do takiego wniosku dochdzę czytając na krajowym forum wpisy Iznoty33 i Eda
      > rodowitych Olsztynian.
      Ed. Jak widać, czytać Cię łaskowwco z RM już nauczono. Co do opanowania
      umiejętności wnioskowania - nie tylko ja mam poważne wątpliwości. Czyż o
      takich, jak Ty - o wielki eurudyto ND - nie pisze czasem sam św. Mateusz?:

23,3 Wszystko więc, cokolwiek by wam powiedzieli, czyńcie i zachowujcie,
      ale według uczynków ich nie postępujcie; mówią bowiem, ale nie czynią.
      23,4 Bo wiążą ciężkie brzemiona i kładą na barki ludzkie, ale sami nawet
      palcem swoim nie chcą ich ruszyć.
      23,5 A wszystkie uczynki swoje pełnią, bo chcą, aby ich ludzie widzieli.
      Poszerzają bowiem swoje rzemyki modlitewne i wydłużają frędzle szat swoich.
      23,6 Lubią też pierwsze miejsce na ucztach i pierwsze krzesła w synagogach,
      23,7 i pozdrowienia na rynkach, i tytułowanie ich przez ludzi: Rabbi.
      23,8 Ale wy nie pozwalajcie się nazywać Rabbi, bo jeden tylko jest -
      Nauczyciel wasz, Chrystus, a wy wszyscy jesteście braćmi.
      23,9 Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim; albowiem jeden jest
      Ojciec wasz, Ten w niebie.
      23,10 Ani nie pozwalajcie się nazywać przewodnikami, gdyż jeden jest
      przewodnik wasz, Chrystus.
      23,11 Kto zaś jest największy pośród was, niech będzie sługą waszym,
      23,12 a kto się będzie wywyższał, będzie poniżony, a kto się będzie poniżał,
      będzie wywyższony.
      23,13 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że zamykacie
      Królestwo Niebios przed ludźmi, albowiem sami nie wchodzicie ani nie
      pozwalacie wejść tym, którzy wchodzą.
      23,14 (Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że pożeracie domy
      wdów i to pod pokrywką długich modlitw; dlatego otrzymacie surowszy wyrok.)
      23,15 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że obchodzicie
      morze i ląd, aby pozyskać jednego współwyznawcę, a gdy nim zostanie, czynicie
      go synem piekła dwakroć gorszym niż wy sami.
      23,16 Biada wam, ślepi przewodnicy, którzy powiadacie: Kto by przysiągł na
      świątynię, to nic; ale kto by przysiągł na złoto świątyni, ten jest związany
      przysięgą.
      23,17 Głupi i ślepi! Cóż bowiem jest większe? Złoto czy świątynia, która
      uświęca złoto?
      23,18 Oraz: Kto by przysiągł na ołtarz, to nic, ale kto by przysiągł na dar,
      który jest na nim, ten jest związany przysięgą.
      23,19 Ślepi! Cóż bowiem jest większe? Dar czy ołtarz, który uświęca dar?
      23,20 Kto więc przysięga na ołtarz, przysięga nań i na wszystko, co jest na
      nim.
      23,21 I kto przysięga na świątynię, przysięga na nią i na tego, który w niej
      mieszka.
      23,22 I kto przysięga na niebo, przysięga na tron Boży i na tego, który na
      nim zasiada.
      23,23 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że dajecie
      dziesięcinę z mięty i z kopru, i z kminku, a zaniedbaliście tego, co
      ważniejsze w zakonie: sprawiedliwości, miłosierdzia i wierności; te rzeczy
      należało czynić, a tamtych nie zaniedbywać.
      23,24 Ślepi przewodnicy! Przecedzacie komara, a połykacie wielbłąda.
      23,25 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że oczyszczacie z
      zewnątrz kielich i misę, wewnątrz zaś są one pełne łupiestwa i pożądliwości.
      23,26 Ślepy faryzeuszu! Oczyść wpierw wnętrze kielicha, aby i to, co jest
      zewnątrz niego, stało się czyste.
      23,27 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że podobni
      jesteście do grobów pobielanych, które na zewnątrz wyglądają pięknie, ale
      wewnątrz są pełne trupich kości i wszelakiej nieczystości.
      23,28 Tak i wy na zewnątrz wydajecie się ludziom sprawiedliwi, wewnątrz zaś
      jesteście pełni obłudy i bezprawia.
      23,29 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że budujecie
      grobowce prorokom i zdobicie nagrobki sprawiedliwych,
      23,30 i mówicie: Gdybyśmy żyli za dni ojców naszych, nie bylibyśmy ich
      wspólnikami w przelaniu krwi proroków.
      23,31 A tak wystawiacie sobie świadectwo, że jesteście synami tych, którzy
      mordowali proroków.
      23,32 Wy też dopełnijcie miary ojców waszych.
      23,33 Węże! Plemię żmijowe! Jakże będziecie mogli ujść przed sądem ognia
      piekielnego?
      23,34 Oto dlatego Ja posyłam do was proroków i mędrców, i uczonych w Piśmie,
      a z nich niektórych będziecie zabijać i krzyżować, innych znowu będziecie
      biczować w waszych synagogach i przepędzać z miasta do miasta.
      23,35 Aby obciążyła was cała sprawiedliwa krew, przelana na ziemi - od krwi
      sprawiedliwego Abla aż do krwi Zachariasza, syna Barachiaszowego, którego
      zabiliście między świątynią a ołtarzem.
      23,36 Zaprawdę powiadam wam, spadnie to wszystko na ten ród.
      23,37 Jeruzalem, Jeruzalem, które zabijasz proroków i kamienujesz tych,
      którzy do ciebie byli posłani, ileż to razy chciałem zgromadzić dzieci twoje,
      jak kokosz zgromadza pisklęta swoje pod skrzydła, a nie chcieliście!
      23,38 Oto wam dom wasz pusty zostanie.
      23,39 Albowiem powiadam wam: Nie ujrzycie mnie odtąd, aż powiecie:
      Błogosławiony, który przychodzi w imieniu Pańskim.
      (przytoczone za wyborem Jerzego
      www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=28&w=8334524&a=83368630
      Uzupełnić to wszystko można Twoimi "głębokimi" przemyśleniami wyrażonymi na
      forum: "...widać te poprzebierane za ksieży łajdaki zdole są do
      wszytkiego..."
      www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=28&w=8254851&a=8336387
      > widać SLD ma tu nadal silne wpływy ale cóż jak to
      > mawiał prof Sakson tam gdzie kończy się kultura tam znajdziesz Mazura
      Ed. W tych środowiskach, w których o kulturze tylko się dużo mówi, samemu
      pozostając z dala od jej zachowania w życiu codziennym, zjawisko Oszoloma z RM
      w zasadzie nie powinno dziwić. Mowa nie zawsze musi być złotem, tym bardziej w
      takim wydaniu. Po prostu pustosłowie nie bierze się z nikąd a argumentować
      trzeba się nauczyć, czego nie zastąpi serwowanie nieprzemyślanych brewerii.
      Ale czy w takim kuriozalnym wypadku jest to jeszcze możliwe, odpowiedź na to
      pytanie pozostawiwm to Twoim własnym wewnętrznym przemyśleniom.
      Głupota jest niezależna od barw a sztandary nie powiększają horyzontów
      myślowych, czego niejednokrotnie dawałeś dowód popadając w sprzeczności nawet
      z samym sobą. Głoszone wszem i wobec swoje umiejętności nabyte na studiach
      prawniczych (hi) dopełniają resztę wzlotów własnych spektakularnych wizji. No,
      chyba że miałeś na myśli studia prawnicze na Uniwersytecie Ojca Rydzyka. W tym
      wypadku adept jest chyba godny swojej alma mater.

Co do anonsów ad rem, nie sądzę, by po Twojej postawie można było oceniać
      mieszkańców Wielkopolski. Raczej jesteś wyjątkiem, który w ramach ewolucji
      może się wszędzie przydażyć niezależnie od szerokości geograficznej.
      • Gość: kazik Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.proxy.aol.com 05.10.03, 18:02
        bardzo trafnie Ed zawarl swe wyjasnienie i to poparte wieloma wersetami
        biblijnymi.tak jak byly na czasie za bytnosci Jezusa na ziemi[dotyczylo to w
        tamtym czasie kaplanow zydowskich],tak i nic nie stracily na swej wartosci w
        obecnych czasach w stosunku nie tylko co do calego kosciola katolickiego,i to na
        calym swiecie,ale rowniez do innych kosciolow,tzw.chrzescijanskich,ktore z
        prawdziwym chrystianizmem nie maja nic wspolnego.nie wspominajac wszystkie,
        inne poganskie.wszystkie one zagrodzily droge ludziom do Krolestwa Bozego[jak
        za czasow kaplanstwa zydowskiego],ktorego sami nie pojmuja i ludziom nalezyte
        Jego zrozumienie nie podaja.gdzie jest prawda o Bogu i Jego zamierzeniu co do
        calej ziemi?gdzie jest znajomosc Jego swietego Imienia i zycia zgodnego z wola
        Stworcy,ktore to zycie powinno byc zyciem radosnym w oczekiwaniu tego co
        obiecal? wiekszosc ludzi jest przemeczona sluchaniem problemow.chcieliby
        uslyszec cos na temat ich rozwiazania.lecz gdzie moga znalesc te rzeczywiste
        rozwiazania dla wszelkich problemow?--2Tym.3:16,17.nigdzie w tych tzw.religiach
        chrzescijanskich ludzie pociechy i poznania prawdy nie dostapia,poniewaz
        kaplanstwo[jak w przeszlosci kaplanstwo zydowskie],Biblie jako najwyzszy
        autorytet, maja za nic.stad cale zamieszanie i brak wiary,brak znajomosci
        Boga i Jezusa [ew.Jana 17:3].w tej sytuacji pozostaje tylko indywidualnie
        okazac szczere serce wobec Stworcy i szukac prawdy oraz zlaczyc sie z ludem dla
        Imienia bozego w oczekiwaniu objecia wladzy przez Krolestwo Boze,tu na ziemi i
        te Dobra Nowine glosic wszelkim ludziom,by i oni mogli skozystac z
        blogoslawienstw tegoz Krolestwa na ziemi.puki jest jeszcze czas naznaczony
        miloscia Jahwe[Jehowy]Boga wobec rodzaju ludzkiego--2Piotra 3:9,ew.Mateusza
        24:14, 6:33.
        • oszolom.z.radia.maryja Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 05.10.03, 18:39
          Diabeł w ornat się ubrał i na mszę dzwoni..tak można skwitować ostatnie wyczyny
          niejakiego Eda...
          • Gość: Ed Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 19:34

> Diabeł w ornat się ubrał i na mszę dzwoni..tak można skwitować ostatnie
            > wyczyny niejakiego Eda...

Ed. A może parę słów wymiany poglądów na temat, skąd się wziął w katolicyźmie
            diabeł?
            Słowo "szatan" jest nieprzetłumaczonym słowem hebrajskim, które
            znaczy "przeciwnik", a diabeł to tłumaczenie greckiego słowa "diabolos", które
            znaczy kłamca, wróg lub fałszywy oskarżyciel.

Jezus powiedział: "Czyż nie wybrałem was dwunastu? A jeden z was jest diabłem
            (?). Mówił zaś o Judaszu, synu Szymona Iskarioty..." (J 6:70,71).

Paweł ostrzega Tytusa, aby starsze kobiety w zgromadzeniu nie były "fałszywymi
            oskarżycielami" czy "diabłami" (apologetyka terminologii) (Tt 2:3).

Podobnie przemawia do Tymoteusza (2Tm 3:1,3): "A wiedz, że w dniach
            ostatecznych nastaną trudne czasy: ludzie bowiem będą... przewrotni..." tzn.
            oszczerczy czy "diabłami" (oh! :-)).

On (Jezus) również miał w nich udział, aby przez śmierć zniszczyć tego, który
            miał władzę nad śmiercią, to jest diabła" (Hbr 2:14).
            Mówi się tutaj o diable, że ponosi on odpowiedzialność za śmierć. Ale "zapłatą
            za grzech jest śmierć" (Rz 6:23). W związku z tym grzech i diabeł muszą być
            utożsamione.
            Podobnie w Jk 1:14 mówi się, że nasze złe pokusy prowadzą nas do grzechu i
            przez to umieramy.
            W Hbr 2:14 mówi się, że diabeł sprowadza śmierć. W tym samym wierszu
            powiedziane jest, że Jezus miał naszą naturę, aby zniszczyć diabła.
            Porównaj to z Rz 8:3: "Albowiem czego zakon nie mógł dokonać, w czym był słaby
            z powodu ciała, tego dokonał Bóg: przez zesłanie Syna swego w postaci
            grzesznego ciała (tzn. w naszej ludzkiej naturze), ofiarując je za grzech,
            potępił grzech w ciele".

Jak z tego wynika diabeł i grzeszne tendencje w ludzkiej naturze są tym samym.

Tylko dlatego, że Jezus miał ludzką naturę, "diabła" w sobie, my możemy mieć
            nadzieję na zbawienie (Hbr 2:14-18; 4:15).

Oszołom, czy ty wogóle wiesz, co w swym nawiedzeniu mówisz?
            • bpkw Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 05.10.03, 20:14
              www1.gazeta.pl/poznan/1,36001,1705988.htm
              Biedny Oszołom. Błyskawiczny kurs agitacyjny u O. Dyrektora okazał się mało
              przydatny w konfrontacji z wiedzą Eda. Mam do Ciebie Oszołomie jeszcze małe
              pytanie związane z moim postem z dnia 4.10.2003 r. a zawarte w tym wątku oraz z
              w/w linkiem. Czy Poznań to stolica polskiego pedofilstwa ?. Czy Wielkopolska to
              kraina zboczeńców ?. Może odpowiedź na to pytanie zna kandydat do Nagrody Nobla
              w dziedzinie myślących inaczej "profesor" Samson ?.
              • oszolom.z.radia.maryja Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 06.10.03, 11:47
                bpkw napisał:

> www1.gazeta.pl/poznan/1,36001,1705988.htm
                > Biedny Oszołom. Błyskawiczny kurs agitacyjny u O. Dyrektora okazał się mało
                > przydatny w konfrontacji z wiedzą Eda. Mam do Ciebie Oszołomie jeszcze małe
                > pytanie związane z moim postem z dnia 4.10.2003 r. a zawarte w tym wątku oraz
                z
                >
                > w/w linkiem. Czy Poznań to stolica polskiego pedofilstwa ?. Czy Wielkopolska
                to
                >
                > kraina zboczeńców ?. Może odpowiedź na to pytanie zna kandydat do Nagrody
                Nobla
                >
                > w dziedzinie myślących inaczej "profesor" Samson ?.

- na wszystkie twoje patania jest jedna krótka odpowiedź NIE!
            • oszolom.z.radia.maryja Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 06.10.03, 11:46
              odnoszę wrazenie Ed że byłeś w seminarium duchownym ale w porę cię zdemaskowano
              i wylano stamtąd i stad te żale pod adresem koscioła..coś kiepsko szkolą tych
              agentów bracia fartuszkowi swoich agentów
              • Gość: Ed Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 19:45

> odnoszę wrazenie Ed że byłeś w seminarium duchownym ale w porę cię
                > zdemaskowano i wylano stamtąd i stad te żale pod adresem koscioła..coś
                > kiepsko szkolą tych agentów bracia fartuszkowi swoich agentów

Ed. Odnosisz bardzo wiele wrażań dedukując stale na tych samych niezmiennych
                podstawach człowieka ogarniętego własną wizją postrzegania świata, dla której
                rzeczywistość jest tylko polem walki dla własnych imaginacji. Na tym własnie
                polega różnica w edukacji z dawnych lat i dzisiejszymi efektami reformy
                oświatowej. Rozumiem, że tej przepaści nie jesteś w stanie zrozumieć. Stąd
                też - jak się domyślam - wynika przeniesienie braku podstawowych umiejętności
                dyskusji na forum kraj na bezpośredni personalny atak na forum Olsztyn. No
                cóż. Każdy walczy w sposób adekwatny do własnych umiejętności. Tego
                prawdopodobnie bez egzorcyzmów także nie zrozumiesz. Ale nie jest to moim
                problemem.

Ed. Jeszcze raz św. Mateusz:
                - 23,31 A tak wystawiacie sobie świadectwo, że jesteście synami tych, którzy
                mordowali proroków.

To tak apropo w odniesieniu do niewybrednych Twoich ataków na prof. ks.
                Tischnera, gdzie oprócz kalumni rzucanych na niego nie byłeś w stanie
                przedstawić żadnego argumentu uzasadniającego takie postepowanie.

Dziwny to jest katolicyzm, który nie potrafi wyciągnąć wniosków z "siedmiu
                grzechów kościoła" - za które przepraszał papież - lansując jedynie słuszną
                rację "sporawdzoną" w teologii średniowiecza.
                • oszolom.z.radia.maryja Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 07.10.03, 17:08

>
                  > > odnoszę wrazenie Ed że byłeś w seminarium duchownym ale w porę cię
                  > > zdemaskowano i wylano stamtąd i stad te żale pod adresem koscioła..coś
                  > > kiepsko szkolą tych agentów bracia fartuszkowi swoich agentów
                  >
                  > Ed. Odnosisz bardzo wiele wrażań dedukując stale na tych samych niezmiennych
                  > podstawach człowieka ogarniętego własną wizją postrzegania świata, dla której
                  > rzeczywistość jest tylko polem walki dla własnych imaginacji. Na tym własnie
                  > polega różnica w edukacji z dawnych lat i dzisiejszymi efektami reformy
                  > oświatowej. Rozumiem, że tej przepaści nie jesteś w stanie zrozumieć. Stąd
                  > też - jak się domyślam - wynika przeniesienie braku podstawowych umiejętności
                  > dyskusji na forum kraj na bezpośredni personalny atak na forum Olsztyn. No
                  > cóż. Każdy walczy w sposób adekwatny do własnych umiejętności. Tego
                  > prawdopodobnie bez egzorcyzmów także nie zrozumiesz. Ale nie jest to moim
                  > problemem.
                  >
                  > Ed. Jeszcze raz św. Mateusz:
                  > - 23,31 A tak wystawiacie sobie świadectwo, że jesteście synami tych, którzy
                  > mordowali proroków.
                  > -nikt z moich przodków nikogo nie zamordował to są podłe insynuacje!
                  > To tak apropo w odniesieniu do niewybrednych Twoich ataków na prof. ks.
                  > Tischnera, gdzie oprócz kalumni rzucanych na niego nie byłeś w stanie
                  > przedstawić żadnego argumentu uzasadniającego takie postepowanie.
                  > - dziwny z ciebie człowiek który fakt bierze za obelgę a obelgę za fakt...
                  > Dziwny to jest katolicyzm, który nie potrafi wyciągnąć wniosków z "siedmiu
                  > grzechów kościoła" - za które przepraszał papież - lansując jedynie słuszną
                  > rację "sporawdzoną" w teologii średniowiecza.

- przepraszał i co? a wy nadal go atakujecie bo widocznie za mało ci
                  przepraszania..chcecie połozyć kościól na kolana a stąd potem już tylko krok do
                  zgłaszania absurdalnych roszczeń ..kto wie czy pewn4ego dnia zgłoszą się
                  potomkowie spalonych na stosie z żądaniem odszkodowania
                  • Gość: Ed Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.10.03, 18:44

> - przepraszał i co?
                    Ed. A może za co, a nie co? Przypomnij sobie, za które to "grzechy główne"
                    kościoła katolickiego przepraszał JP2?

> a wy nadal go atakujecie bo widocznie za mało ci przepraszania..
                    Ed. Sam wymuszony formalny gest bez wyciągnięcia żadnych konsekwencji
                    wpływających na dotychczasowy system postepowania, to ja mam schowany bardzo
                    głeboko bez potrzeby jego ogladania.

> chcecie połozyć kościól na kolana a stąd potem już tylko krok do
                    > zgłaszania absurdalnych roszczeń ..
                    Ed. Na dzień dzisiejszy z nienasyconymi żadaniami wystepują tylko nawiedzeni
                    kościołem. Choć potomkom właścicieli zawłaszczonych posiadłości z rejonu Opola
                    (jeszcze wtedy polskiego) kościół do dnia dzisiejszego nie chce zwrócić.
                    Kościelna studnia, to jest dobre określenie.

> kto wie czy pewn4ego dnia zgłoszą się potomkowie spalonych na stosie z
                    żądaniem odszkodowania
                    Ed. Uważasz, że bez mnożonych aktualnie egzorcystów w kościele mających
                    przecież takie niewyobrażalne wpływy na dusze jest to możliwe? Jeżeli ci
                    ludzie kościoła potrafią czynić i takie cuda, przewidywane konsekwencje leżą w
                    cudacznych rękach funkcjonariuszy kościoła. Swoją drogą, chciałbym się
                    doczekać rozliczenia Krk z zagrabionego mienia - chociaż by tylko w Polsce -
                    za całe 1000 lat.

Zresztą dyskusja z tobą zaczyna przypominać babranie się w nieobyczajnych
                    czeluściach człowieka nawiedzonego. Wdając się z tobą w dyskusję, sądziłem, że
                    tylko funkcjonalizm środowiskowy i brak wiedzy tworzy z ciebie taką kuriozalna
                    postać. Myliłem się niemożebnie. Za mnie niech ocenią cie inni z najbliższego
                    otoczenia.

Gość portalu: Marcel napisał(a):
                    Data: 05-10-2003 21:31

> Oszoł, jesteś kwintesencją wszystkiego co najgłupsze, najbardziej zakłamane
                    > i najbardziej cuchnące w polskim piekiełku. Również tego co zawiera
                    > najwięcej chamstwa i pogardy z nienawiścią w stosunku do kobiet.
                    > Dla mnie jesteś tłusty karle tylko niedokształconym damskim bokserem;
                    > zwyczajnym tchórzem. Nawet twoja b. narzeczona wymiotuje na ciebie.
                    > Nic dziwnego, że twoi rodzice do dziś nie mogą sobie darować, iż spłodzili
                    > coś takiego jak ty!
                    • oszolom.z.radia.maryja Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 09.10.03, 12:59
                      Takie opinie w oczach moich wrogów to dla mnie zaszczyt, to komplement
    • rispetto Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 06.10.03, 13:13
      Prowokacja pierwsza klasa :-))
      • Gość: koza Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 19:16
        Ludzie litosci, co to dyskusja?
        • Gość: Ed Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 20:23
          Gość portalu: koza napisał(a):

> Ludzie litosci, co to dyskusja?

Ed. Masz rację. Bardzo przykro mi z tego powodu. Przez dłuższy czas wcale nie
          miałem zamiaru reagować na zaprezentowaną niezrównoważoną apologetykę
          typu "golone-strzyżone".

Można wprawdzie było zacytować konformistyczny cytat z Jana Lemańskiego typu:
          "Powolutku, skromniuteńko
          Klep, klep umiarkowanieńko
          Pacież za panią mateńką."

Niestety, nadzieja, że trafi to do człowieka o takiej natrętnej konstrukcji
          psychofizycznej jest prawie żadna. Dowody ku temu dał niejednokrotnie także i
          na tym forum.

Pozdrawiam
          • Gość: koza Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 20:25
            I po co te nerwy? Wyluzujcie sie!
          • venus99 Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 09.10.03, 15:46
            oszołek wielokrotnie udowadniał,ze oprócz oszołomstwa brakuje mu wszelkich
            innych umiejętności a przede wszystkim wiedzy.umiejętność przepisywania to zbyt
            mało żeby zaistniec.
            taka mała kreaturka kompromitująca kosciół.
            • Gość: kazik Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.proxy.aol.com 10.10.03, 01:52
              nie ma co winic czlowieka za kompromitacje kosciola.to kosciol sie
              kompromituje nauka wpajana rowniez wielu szczerym ludziom,ktorzy,niestety bez
              szukania prawdy,mysla,ze moga na tym co im kosciol mowi,polegac.identycznie,jak
              to mialo miejsce ponad dwa tysiace lat temu.
              • oszolom.z.radia.maryja Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? 10.10.03, 15:30
                sami się kompromitujecie tą swoją zoologiczną nienawiścią do wszystkiego co
                polskie i katolickie
                • Gość: kazik Re: Czy Olsztyn to stolica antyklerykalistów? IP: *.proxy.aol.com 11.10.03, 04:04
                  sam osadz kto sie kompromituje.jezeli wszyscy ci,co opowiadaja sie po stronie
                  Jezusa,a tym samym po stronie jego Ojca,nie wiedza co i czym jest
                  Krolestwo Boze [ktore bylo naczelnym tematem Jezusa],i co da ludzkosci po
                  objeciu wladzy,to po czyjej stronie jest kompromitacja?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka