wlodekbar 07.09.08, 18:01 '...zapanować nad globalnymi sprawami, takimi jak sprawiedliwość podatkowa, podział surowców...' Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wlodekbar Re: Jak tu z przecinkiem przed jak? 08.09.08, 18:36 A kiedy przed 'jak' przecinek?:) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Jak tu z przecinkiem przed jak? 09.09.08, 21:41 Witam po długiej przerwie i zaczynam od przecinka. Przed „jak” rozpoczynającym przykładowe wyliczenie, wyszczególnienie stawiamy przecinek, np.: W konferencji uczestniczyły niektóre kraje Unii, takie jak: Niemcy, Francja, Polska. Nie stawiamy przecinka przed „jak”, kiedy wyraz ten tworzy wyrażenia porównawcze, np.: Piękna jak bogini. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Jak tu z przecinkiem przed jak? 09.09.08, 22:16 A na przykład tu?: Dam ci całusa - tak, jak powiedziałem. Chyba też z przecinkiem? Jak jest zasada?:) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Jak tu z przecinkiem przed jak? 23.10.08, 02:39 "W konferencji uczestniczyły niektóre kraje Unii, takie jak: Niemcy, Francja, Polska." Pani Tereso, ale postawiła Pani przecinek przed "takie" ;). ? Odpowiedz Link Zgłoś
iwa23 Re: Jak tu z przecinkiem przed jak? 23.10.08, 12:28 wlodekbar napisał: > "W konferencji uczestniczyły niektóre kraje > Unii, takie jak: Niemcy, Francja, Polska." > > Pani Tereso, ale postawiła Pani przecinek przed "takie" ;). Pani Teresa postawiła przecinek przed wyrażeniem "takie jak". Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Jak tu z przecinkiem przed jak? 23.10.08, 18:49 Czy to wystarczy?:) Ja widzę w różnyc tekstach, że tu jest "zamieszanie" na całego!:) Odpowiedz Link Zgłoś
iwa23 Re: Jak tu z przecinkiem przed jak? 24.10.08, 02:36 wlodekbar napisał: > Czy to wystarczy?:) > Ja widzę w różnyc tekstach, że tu jest "zamieszanie" na całego!:) Nie wiem, o jakich tekstach mówisz, ale ja nie widzę żadnego zamieszania. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Jak tu z przecinkiem przed jak? 24.10.08, 06:27 Czy każdy musi wszystko widzieć?:) Raz jest: (...), takie jak... Innym razem: (...), takie, jak... ? Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: dociekliwość i spostrzegawczość {Wlodek'a} 24.10.08, 11:01 [..., takie, jak...]. Tu "coma" przed 'takie' to pomyłka. Mnie też czasem kłopot sprawia to, że w miejscu, w którym człek daje W WYMOWIE przerwę dla podkreślenia czegoś - NIE należy W ZAPISIE dawać przecinka. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Tu na pewn przecinek?:): 11.09.08, 17:56 'Od kiedy amerykańskie media sfilmowały pakistańskie dzieci przy tym, jak szyją logo tej firmy...' Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Tu na pewn przecinek?:): 11.09.08, 18:31 wlodekbar napisał: > 'Od kiedy amerykańskie media sfilmowały pakistańskie dzieci przy tym, jak szyją > logo tej firmy...' A nie lepiej prościej - "dzieci przy szyciu", "dzieci podczas szycia", albo "dzieci, szyjące logo tej firmy,"? Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: Czy każdy musi wszystko wiEdzieć... 24.10.08, 08:47 Jakbym Cię złapał przy czymś takim jak to [wyszywanie logoła], to bym Cię... Jakbym Cię złapał przy tym, jak robisz to [szycie emblematu], albo to, albo to - to bym Cię... Jakbym Cię nadal złapał jak robisz to [szycie znaku], to bym Cię... To bym Cię nie skorygował - acz adjustował ten natrętny LOGOł! ["..., jak robisz to..." - zdanie podrzędne]. Odpowiedz Link Zgłoś
migni Re: Czy każdy musi wszystko wiEdzieć... 24.10.08, 11:59 Nie wątpię, że jakbyś Go..., TOBYŚ Go... (tudzież toby on coś Ci). A ja bym ADIUSTOWAŁ jak nie wiem co! Choć czasem trudno mi stwierdzić, co też właściwie nie gra. Ale zawsze mogę się poradzić, jak nie wiem co :) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Czy każdy musi wszystko wiEdzieć... 24.10.08, 15:31 deerzet napisał: > To bym Cię nie skorygował - acz adjustował ten natrętny LOGOł! AdIustował. Odpowiedz Link Zgłoś