Dodaj do ulubionych

krwotoczne miesiączki a borelioza

05.10.08, 13:43
Mam właśnie taki problem....jestem przebadana od stóp do głów a cały czas mam
krwotoczne miesiączki. Odkąd choroba (borelioza) tak się nasiliła bez względu
na branie antybiotyków mam takie skrzepy że coś okropnego. ginekolog jest
bezradny, proponuje blokadę hormonalną, ale przy tylu abx....jeszcze
hormony....sami rozumiecie.
Czy ktoś ma jeszcze taki problem czy przyczyny mam szukać zupełnie gdzie indziej?
Obserwuj wątek
    • nataszkam Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 05.10.08, 15:54
      Tulipaniku, napisz, w którym dniu cyklu miesiączkowego miałaś
      wykonywany poziom progesteronu, jaki był wynik i jak długi miałas
      ten cykl (ile dni). Napisz też, ile dni trwa u Ciebie miesiączka i
      ile masz lat, no i jak długie miewasz te cykle- o ile oczywiście nie
      masz nic przeciwko wink
      • zo_sia01 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 05.10.08, 16:42
        Tulipaniku ja tak miałam, wszystko minęło po wyleczeniu boreliozy.
        • tulipanik4 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 09.10.08, 12:34
          Ale Tobie Zosiu minęło to już po całkowitym wyleczeniu? czy miałaś jakąś poprawę
          podczas leczenia? bo ja nie wyobrażam sobie, żeby aż tak się męczyć przez
          tyyyyyle czasu......
          • zo_sia01 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 09.10.08, 12:46
            Nie, nie po całkowitym wyleczeniu, nie martw się Tulipaniku. To było jednym z
            objawów zdrowienia u mnie, zaczęło mijać po kilku miesiącach leczenia - nie
            pamiętam dokładnie, ale chyba po ok. 0,5 roku, a leczyłam się ponad rok. Będzie
            dobrze, trzymaj się!
    • stachenka Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 09.10.08, 16:24
      Dziewczyny, możecie napisać o co dokładnie chodzi z tymi krwotocznymi? Leci jak
      z kranu przez 2 tygodnie czy jak?
      • zanka.2 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 10.10.08, 21:12
        stachenka może nie 2 tygodnie,ale 10 dni prawie jak z kranu ,miałam
        jeden taki miesiąc na początku leczenia. Zawsze miałam tendencje do
        obfitych miesiączek,obecnie w tym zkresie jest duża poprawa.
        • tulipanik4 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 14.10.08, 21:24
          U mnie jest po prostu "dziwnie" bo nie mam jakby tej normalnej wydzieliny takiej
          śluzowatej, tylko jest sama żywoczerwona krew, z czarnymi skrzepami, okresy są
          bardzo bolesne, trwają w ogóle dziwnie ok 10 dni, i generalnie jest tak jak po
          poronieniu co oczywiście nie wchodzi w grę, czuję się tez przy tym bardzo bardzo
          źle sad jestem bardzo słaba, nie mam siły chodzić a zawsze jest tak, że podczas
          okresu ta choroba się jeszcze nasila sad i generalnie ledwo żyję sad
          nie wiem jak sobie z tym radziłyście? bo ja nie wiem jak będę chodzić do pracy z
          tymi okresami?
          • stachenka Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 15.10.08, 00:48
            Moje chyba od samego początku tak wyglądają, tylko są krótsze (kiedyś 7-8, teraz
            5-6 dni) i nie zawsze "idzie" mi w nogi.

Jak z tym iść do pracy?
            Wyszukujesz przeciwbólowe piguły, które na Ciebie działają, pakujesz do skutku i
            naćpana ruszasz w świat. Brzmi hardcorowo, ale żaden z ginekologów, u których
            byłam niczego lepszego nie wymyślił.
            • anyx27 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 15.10.08, 00:52
              Ja tak mam! tzn. przed ciaza bylo ok -normalne okresy, zero bolu.
              po ciazy mam bardzo obfity ze skrzepami przez 2dni, potem przez
              tydzien takie nie wiadomo co. a do tego objawy nasilaja sie w tym
              czasie, szczegolnie bole nog, ostatnio zawroty glowy i okropny bol
              brzucha promieniujacy do plecow, o czym pisalam na forum.
              • 1-ludka Re:zatrzymanie okresu? 15.10.08, 08:37
                A czy jest mozliwe w przeciwienstwie do Was calkowite zatrzymanie
                okresu? Bo ja juz nie mam od maja a termin u ginekologa dopiero
                26.10.
                Pozdrawiam
                Ludka
                syrek@web.de
                • aenima11 Re:zatrzymanie okresu? 15.10.08, 17:43
                  a mozliwe jest skąpy okres? ja odkąd zachorowałam czyli od lipca 2007 mam
                  wlasnie takie co miesiąc..
          • nataszkam Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 15.10.08, 18:00

Tulipaniku, nawet, jeśli ma to związek z boreliozą, to nie
            radziłabym tak tego zostawiać. Taka duża utrata krwi to dodatkowy
            problem dla organizmu (przy abax mamy i tak tendencje do różnych
            zwirowań z morfologią). Dodatkowo sprawdziłabym układ krzepnięcia-
            ten tez bywa zaburzony w boreliozie i wymaga wspomagania do momentu
            stabilizacji dzieki abaxom (nie tylko ze względu na obfite
            miesiączki).
            • aaa9941 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 18.10.08, 16:04
              U mnie w trakcie leczenia bardzo skąpy okres. Obfity tylko jeden
              dzień a potem skromnie przez 3-5dni. Teraz jestem bez z
              antybiotyków, bo leczę grzyba i okres jest bardzo obfity. Wiem z
              rozmowy z ginekologiem że może się zatrzymać przy takiej ilości
              antybiotyków i że wszelkie anomalie mogą wystąpić. Z tym, że z tego
              co rozmawiam z dziewczynami raczej okres jest mniej obfity-ale
              pewnie moze i w ta drugą stronę...
              • aenima11 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 18.10.08, 16:43
                tylko ze u mnie skąpy okres się pojawił jak jeszcze nie bylam na
                antybiotykach..i dalej jest taki sam
                • aaa9941 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 18.10.08, 16:55
                  U mnie też- sądzę że to borelioza zaatakowała hormony
                  • tulipanik4 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 18.10.08, 20:12
                    Z tego widzę, że wiele z nas ma w boreliozie takie historie......tylko że ja
                    nadal nie wiem co robić z tymi krwotokami sad biorę oczywiście zioła (skrzyp)
                    leki hamujące krwawienie...tj cyclonamine, rutinoskorbin, wapno....i nic......aż
                    się boję co będzie dalej sad
                    ginekolog nie potrafi więcej pomóc......hormony odpadają przy boreliozie
                    przecież.....wątroba siądzie....jak nic sad
                    a krwawienie jest na tyle mocne, że leżę z lodem na brzuchu prawie dwa dni sad to
                    duży problem bo nie mam jak pracować......
                    • samojolka Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 16.11.08, 12:34
                      dobrze, że o tym piszecie , bo obawiałam się ,że wykrwawię się na śmierć. Teraz
                      widzę,że to nie tylko mój problem. Krwotoczne miesiączki miałam od kilku lat,
                      ale do wytrzymania. Teraz, ta w trakcie brania biotraksonu i tini to po prostu
                      tragedia. Dodatkowo pękają mi plecy i szyja oraz bolą nogi. I mam pytanie- jutro
                      mam robić pierwszą , kontrolną morfologię.(biorę abx ok 3 tygodni).Czy takie
                      silne krwawienia mogą mieć wpływ na wyniki?Jak mi wyjdzie coś nie tak, to znając
                      lekarzy..zdiagnozują mi np. białaczkęcrying
                      Tak poza tym wciąż się zastanawiam na ile te "potopy" są wynikiem choroby , a na
                      ile antybiotykoterapii.Pozdrawiam.
                      • newborn27 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 16.11.08, 13:26
                        Samojolka, Oczywiście że obfite miesiączki mają wpływ na wyniki
                        krwi, moja mama zawsze ma w wynikach anemię, kiedy robi testy krwi
                        tuż po okresie, a ma b. obfite krwawienia, dlatego raczej warto
                        odczekać po miesiączce z badaniami.

Jesli o mnie chodzi, zanim zaczelama leczenie, moją zmorą byla
                        raczej bolesność podczas okresu granicząca z omdlewaniami, przy
                        jednak dosyc skąpym krwawieniu (poza pierwszym dniem). Na szczęcie,
                        tak silne bóle mijają teraz po 6 m-cach leczenia!
                        • tulipanik4 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 21.11.08, 19:21
                          ja już nawet nie napisałam że towarzyszą temu b silne bóle bo w porównaniu z
                          tym krwotokiem to drobiazg....niestety nikt nie napisał jak sobie z tym
                          radzi...ja nie moge brać hormonów bo jestem migrenikiem i potem mam jeszcze
                          gorsze bóle głowy sad
                          lekarz powiedział mi że jedynym wyjściem jest operacja: histerektomia albo
                          wypalenie endometrium, trzeba coś zrobić bo do pracy chodzić trzeba.....a z tymi
                          "okresami" się nie da (cyklonamina ani ergotamina nie hamują na tyle tego
                          krwawienia żeby móc chodzić normalnie do pracy w tym czasie)
                          • stef63 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 21.11.08, 19:50
                            Ja też ma bardzo obfite miesiączki, ale jeszcze nie zrobiłam badań na boreliozę
                            więc nie wiem czy ją mam czy nie. Z powodu tych krwotocznych miesiączek mam
                            kiepskie żelazo - mam 37%, podczas gdy norma jest 60-120%. Ponieważ nie mogę
                            brać sztucznego żelaza bo bardzo źle się po nim czuję, koleżanka poradziła mi
                            taką oto kurację: sok z buraka, marchwi, pietruszki, selera - proporcje na oko.
                            Co dzień wypijam około szklanki takiego soku. Po trzech miesiącach takiej
                            kuracji zrobiłam badania i żelazo skoczyło o 10% do góry. Sok do tego jest
                            bardzo dobry w smaku. Nie wiem tylko czy wy możecie pić taki sok z powodu diety
                            przeciwgrzybiczej, bo buraki i marchew są słodkie.
                            • depakinka11 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 21.11.08, 20:08
                              Witam!
                              No wlaśnie,odkąd zaczęłam lykać Antybiotyki
                              mam obfite miesiączki i b.bolesne!
                              Przy Antybiotykach może się też przestawić.
                              Pozdrawiam !smilesmilesmile
                              • diy1 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 24.03.09, 14:04
                                właśnie od wczoraj mam taki problem,że leje sie ze mnie jak z kranu razem z
                                wielkimi skrzepami. Zostałam sama z dziećmi (mąż w stolicy na szkoleniu) i
                                trochę ogarnia mnie strach i panika. Czym mogę sobie sama pomóc czy powinnam
                                pędzić do gin., może podacie jakieś domowe sposoby?
                                Od kilku dni mam nowy abx Zamur czy to może być powód?
                                • margolcia_63 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 24.03.09, 16:34
                                  Pewnie dobrze było by się zgłosić do ginekologa ale z drugiej strony
                                  to jest nikła szansa by on coś wiedział na temat jak borelioza
                                  wpływa na miesiączki. Nie umiem doradzić ale na pewno nie forsuj się
                                  fizycznie i nie rozgrzewaj. Może zgłoś się do apteki i tam Ci coś
                                  doradzą na szybko. Pozdrawiam.
                                • fionka21 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 24.03.09, 19:23
                                  Miałam ten problem kilka lat. Pomagała mi Cyclonamina (na receptę). Można
                                  spróbować też rutinoskorbin w dużej ilości.
                                  • depakinka11 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 24.03.09, 19:36
                                    Witaj!
                                    Pomaga woda z duża ilością cytryny wycisnietej.
                                    Pozdrawiam!
                                    • borelka46 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 28.03.09, 16:07
                                      Uważam ,że nie jest to powodem brania abx, na początku bb miałam takie krwotoki
                                      żywo czerwonej krwi i skrzepów potem bardzo długie przerwy pomiędzy jakby się
                                      zaczęło przekwitanie ,miałam wtedy 42 lata - nie mogłam wyjść na ulicę bo
                                      przemaczało mnie w podwójnym zabezpieczeniu. w trakcie BB miałam badanie z tego
                                      powodu macicy przez USG dopochwowe,było do oczyszczenia taki sposób na to
                                      wymyślił lekarz. Nie zrobiłam tego weszłam na ABX , po roku takim samym badaniem
                                      stwierdzono pełno mięśniaków w tym jeden duży 4cm. Dla mnie to jasne że to
                                      wszystko dzieje sie za przyczyna BB.
                                      • eter05 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 28.03.09, 17:42
                                        teraz poczytalam ten watek i podpisuje sie pod tym ze to bb.Przeszlam cos
                                        takiego nie wiedzac nic obb.Wmawialam lekarzowi ze to zaburzenia hormonalne ale
                                        hormony byly o,key.Na moja prosbe a wlasciwie zadanie przepisano mi plasterki
                                        hormonalne .Czulam sie jeszcze gorzej .Dzisiaj wiem ze pojawilo sie to w
                                        pierwszym okresie zakazenia bb .
                                        • ter69 Re: krwotoczne miesiączki a borelioza 27.05.09, 13:53
                                          Ja zauważyłam, że w miarę rozwoju boreliozy - a latami nie byłam zdiagnozowana - krwawienia stawały się coraz dłuższe, bardziej obfite i bolesne, ze skrzepami. Po miesiącu leczenia abx okres opóźnił mi się o siedem dni, ale nie ubolewam nad tym, bo może dzięki temu "zaoszczędziłam" trochę krwi.smile A morfologię miałam ostatnio obniżoną sad.
                                          Pozdrawiam Was Kobietki!!!!!!!!
    • ewewa1 Re: skąpe miesiączki a borelioza 22.07.09, 13:58
      Ja mam skąpe miesiączki jeszcze zanim odkryłam boreliozę( wcześniej takie nie
      były trwa to ok 2.5 roku) lekarz stwierdził ze moje objawy to napięcie
      przedmiesiączkowe hormony się pomieszały i dlatego tak źle się czuje ha ha.
      Dostałam leki antykoncepcyjne i trochę lepiej się poczułam. Boreliozę leczę
      cztery tygodnie i mam pytanie. Może wiecie czy brać czy odstawić te hormony?
      cały czas się głowie nad tym. Pozdrawiam
      • a.guzia Re: skąpe miesiączki a borelioza 22.07.09, 20:59
        Poradź się najlepiej lekarza prowadzącego.
        • misia011068 Re: skąpe miesiączki a borelioza 22.07.09, 21:30
          polecam stary lek vegentalgin h po 20 min nic nie boli jeli chodzi
          o bolesne miesiaczkismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka