Dodaj do ulubionych

tanie obiady w tygodniu

17.11.03, 13:14
Kochani forumowicze. Zabrakło mi pomysłów na tanie obiady.
Czy są osoby, które podzielą się swoimi pomysłami?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • hania55 Re: tanie obiady w tygodniu 17.11.03, 13:31
      Trochę pomysłów już było:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8693201&a=8693201
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8650712&a=8650712
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=7681795&a=7681795
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=6040398&a=6040398
      • sanis Re: tanie obiady w tygodniu 17.11.03, 13:47
        ale ze mnie gapa! Mogłam przecież najpierw wrzucic hasło w wyszukiwarkę.
        Haniu, dziekuje Ci bardzo za odp.

pozdrawiam
        • hania55 Re: tanie obiady w tygodniu 17.11.03, 13:50
          Nie ma sprawy :-) Akurat pamiętałam, że temat tanich dań / obiadów przewijał
          się często i było dużo ciekawych pomysłów.
          Skarbnicą przepisów jest też strona www.pesto.art.pl - serdecznie polecam!
          Pozdrawiam.
    • apolka Re: tanie obiady w tygodniu 17.11.03, 15:00
      Polecam chłodnik z buraków (ugotowane i starte + czosnek, ogórek, koperek i
      maślanka, oczywiście, wszystko wymieszać i schłodzić) do tego ziemniaki polane
      uzmażoną cebulką i jajko na twardo - pycha! Acha, ogórki, z racji pory roku
      polecam kiszone - rewelacja! - ostatnio z wielką rodochą to stwierdziłam!
      • Gość: kaska Re: tanie obiady w tygodniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 13:58
        parowczana duszonka
        placki ziemniaczane
        kurczak pieczony
        jajka faszerowane i smazone na cieplo
        placki z ugotowanych ziemniakow
        ziemniaki pieczone
    • dela32 Re: tanie obiady w tygodniu 17.11.03, 16:25
      1.makaron z serem na słono: ugotowany makaron polać stopioną słoninką i serem
      białym, polać śmietaną.
      2. Usmażone ziemniaki(posypane rozmarynem-mnie najbardziej smakują)posypane
      posiekanym jajkiem na twardo i szczypiorkiem. Podawać z maślanką/kefirem.
    • olesiam Re: tanie obiady w tygodniu 17.11.03, 16:54
      witaj, ja też miewam takie dni kiedy wydaje sie, ze nie istnieją zadne inne
      dania oprócz schabowego, piersi z kurczaka i spaghetti.
      Moja doskonałosc roku to strona-www.pesto.art.pl lub na bieżąco z CITImagazine.
      Dzisiaj siostra przywiozła mi 4 kg pierogów-podzieliłam na 8 porcji i do
      zamrazalnika-za 50 zł mam 8 obiadów dla 3 osób.
      Moja babcia jak była na zesłaniu w łagrach na syberii podobno brała urlop 3
      dniowy jak nadchodziły mrozy i cała rodzina lepili pielmienie-do worków i na
      dwór (-45 C).my juz tak nie robimy a pielmienie w naszej rodzinie zostały
      daniem popisowym (na moim slubie zrobiły furore)
      Powodzenia w gotowaniu dobrych, pysznych oraz tanich dań
      OLA
    • Gość: gosia Re: tanie obiady w tygodniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 19:32
      no właśnie - tanie obiady - sama jakoś bym przetrwała, ale mój chłop musi mieć
      na obiad mięso :( i do tego najlepiej z kością brrrr..
      Czasy takie, że trzeba oszczędzać to kupiłam dzisiaj 4 udka i się smażą. Może
      macie jakieś pomysły na mięsiwo - tanie.
      pozdrawiam
      gosia
      • hania55 Re: tanie obiady w tygodniu 17.11.03, 23:47
        Gosiu, to moze spróbuj tak: wielki gar kapuśniaku z częścią wkładki mięsnej
        dla męża, a następnego dnia, może go naleśniki albo krokiety z mięsem nie będą
        kłuły w zęby? Jeśli lubi(cie) podroby, to dosyć ekonomiczne są wątróbki
        drobiowe (i bardzo sycące), a także płucka cielęce. Na płuckach możesz
        ugotować np. żurek, a następnego dnia zrobić pierogi. Moja mama takie miała
        metody na lata 80-te i żywienie bardzo mięsożernego męża, czyli mojego taty,
        oraz dorastających dziatek. Absolutnie nie polecam kupowania gotowego
        mielonego mięsa - w supermarketach jest tanie, ale obawiam się, że jest w nich
        przysłowiowy pies z budą, bo niby jak ma kosztować 250 g mielonego indyka 1,99
        zł (tak jak to było na jednej z promocji kilka miesięcy temu)?!
        Tyle z moich pomysłów. Na pocieszenie dodam, że małżonka mam również
        mięsożernego, ale jakoś udaje mi się go nawrócić na pomysł jarski obiad to
        prawdziwy obiad a nie przystawka do golonki z kapustą (chociaż dobra golonka
        nie jest zła ;-)).
        Powodzenia!
        • sanis Re: tanie obiady w tygodniu 18.11.03, 15:51
          Dziekuję wam wszystkim za propozycje. A stronkę z potrawami za 5zł już sobie
          przeglądam. :)

pozdrawiam cieplutko.

sanis
          • Gość: dana Re: tanie obiady w tygodniu IP: 194.90.65.* 19.11.03, 09:30
            1.tanie i pyszne sa zoladki kurze, tylko ze trzeba je dobrze wyczyscic...:(
            obsmazam szybko na goracym tluszczu i do garnka ze smazona cebula (duzo).
            podlewam woda, sol i pieprz i dusze do miekkosci. potem zageszczam zasmazka i
            dodaje troche octu i smietane. jesli potrzeba, doprawiam ciut cukrem. ma miec
            smak slodkawo-kwasny. do tego jakies kluchy. pycha.
            2. resztki roznych kielbas (u nas mozna dostac takie resztki w supermarketach
            za grosze) podsmazam z cebulka + sol+ pieprz+ czosnek. mieszam z ugotowanymi
            kluskami. do tego salata zielona i pycha tani obiad.
            3. ugotowane i pokrojone kartofle wkladam do natluszczonej formy. zalewam
            sosem: zasmazka rozprowadzona pol na pol ze smietanka i mlekiem wymieszana z
            paru lyzkami soji (powinien miec kolor kawy) i dodaje 2-3 trojkaciki topionego
            serka. do pieca az sie zrumieni. pycha....
    • Gość: raczek Re: tanie obiady w tygodniu IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 19.11.03, 14:15
      naleśniki z parówkami:) smażymy naleśniki, na nalesnik kładziemy cienką parówkę
      i rolujemy. na blaszke, do piekarnika, na wierzch każdego naleśniczka kładziemy
      palsterek sera. wersja bogatsza - do środka kładziemy plastry sera, pieczarki,
      papryke, zwijamy i zapiekamy.po zapieczeniu polewamy keczupem
    • lastka Re: tanie obiady w tygodniu 19.11.03, 14:35
      U mnie wczoraj na obiad były koltlety ziemniaczane z sosem grzybowym +ogórek
      kiszony, albo kapustak kiszona do tego.

Ziemniaki gotuję (nie powiem ile ale tak na oko)poprzedniego dnia, przekręcam
      przez maszynkę robię takie ciasto jak na kopytka, formuję kotlety takie
      wielkości dłoni i smaże na niewielkim ogniu aż się zarumienią. Gorące i
      chrupiące ukladam na talerzyk polewam sosem grzybowym do tego suróweczka
      pyszotka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka