sanis 17.11.03, 13:14 Kochani forumowicze. Zabrakło mi pomysłów na tanie obiady. Czy są osoby, które podzielą się swoimi pomysłami? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania55 Re: tanie obiady w tygodniu 17.11.03, 13:31 Trochę pomysłów już było: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8693201&a=8693201 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8650712&a=8650712 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=7681795&a=7681795 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=6040398&a=6040398 Odpowiedz Link Zgłoś
sanis Re: tanie obiady w tygodniu 17.11.03, 13:47 ale ze mnie gapa! Mogłam przecież najpierw wrzucic hasło w wyszukiwarkę. Haniu, dziekuje Ci bardzo za odp. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: tanie obiady w tygodniu 17.11.03, 13:50 Nie ma sprawy :-) Akurat pamiętałam, że temat tanich dań / obiadów przewijał się często i było dużo ciekawych pomysłów. Skarbnicą przepisów jest też strona www.pesto.art.pl - serdecznie polecam! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: tanie obiady w tygodniu 17.11.03, 15:00 Polecam chłodnik z buraków (ugotowane i starte + czosnek, ogórek, koperek i maślanka, oczywiście, wszystko wymieszać i schłodzić) do tego ziemniaki polane uzmażoną cebulką i jajko na twardo - pycha! Acha, ogórki, z racji pory roku polecam kiszone - rewelacja! - ostatnio z wielką rodochą to stwierdziłam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: tanie obiady w tygodniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 13:58 parowczana duszonka placki ziemniaczane kurczak pieczony jajka faszerowane i smazone na cieplo placki z ugotowanych ziemniakow ziemniaki pieczone Odpowiedz Link Zgłoś
dela32 Re: tanie obiady w tygodniu 17.11.03, 16:25 1.makaron z serem na słono: ugotowany makaron polać stopioną słoninką i serem białym, polać śmietaną. 2. Usmażone ziemniaki(posypane rozmarynem-mnie najbardziej smakują)posypane posiekanym jajkiem na twardo i szczypiorkiem. Podawać z maślanką/kefirem. Odpowiedz Link Zgłoś
olesiam Re: tanie obiady w tygodniu 17.11.03, 16:54 witaj, ja też miewam takie dni kiedy wydaje sie, ze nie istnieją zadne inne dania oprócz schabowego, piersi z kurczaka i spaghetti. Moja doskonałosc roku to strona-www.pesto.art.pl lub na bieżąco z CITImagazine. Dzisiaj siostra przywiozła mi 4 kg pierogów-podzieliłam na 8 porcji i do zamrazalnika-za 50 zł mam 8 obiadów dla 3 osób. Moja babcia jak była na zesłaniu w łagrach na syberii podobno brała urlop 3 dniowy jak nadchodziły mrozy i cała rodzina lepili pielmienie-do worków i na dwór (-45 C).my juz tak nie robimy a pielmienie w naszej rodzinie zostały daniem popisowym (na moim slubie zrobiły furore) Powodzenia w gotowaniu dobrych, pysznych oraz tanich dań OLA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: tanie obiady w tygodniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 19:32 no właśnie - tanie obiady - sama jakoś bym przetrwała, ale mój chłop musi mieć na obiad mięso :( i do tego najlepiej z kością brrrr.. Czasy takie, że trzeba oszczędzać to kupiłam dzisiaj 4 udka i się smażą. Może macie jakieś pomysły na mięsiwo - tanie. pozdrawiam gosia Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: tanie obiady w tygodniu 17.11.03, 23:47 Gosiu, to moze spróbuj tak: wielki gar kapuśniaku z częścią wkładki mięsnej dla męża, a następnego dnia, może go naleśniki albo krokiety z mięsem nie będą kłuły w zęby? Jeśli lubi(cie) podroby, to dosyć ekonomiczne są wątróbki drobiowe (i bardzo sycące), a także płucka cielęce. Na płuckach możesz ugotować np. żurek, a następnego dnia zrobić pierogi. Moja mama takie miała metody na lata 80-te i żywienie bardzo mięsożernego męża, czyli mojego taty, oraz dorastających dziatek. Absolutnie nie polecam kupowania gotowego mielonego mięsa - w supermarketach jest tanie, ale obawiam się, że jest w nich przysłowiowy pies z budą, bo niby jak ma kosztować 250 g mielonego indyka 1,99 zł (tak jak to było na jednej z promocji kilka miesięcy temu)?! Tyle z moich pomysłów. Na pocieszenie dodam, że małżonka mam również mięsożernego, ale jakoś udaje mi się go nawrócić na pomysł jarski obiad to prawdziwy obiad a nie przystawka do golonki z kapustą (chociaż dobra golonka nie jest zła ;-)). Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
sanis Re: tanie obiady w tygodniu 18.11.03, 15:51 Dziekuję wam wszystkim za propozycje. A stronkę z potrawami za 5zł już sobie przeglądam. :) pozdrawiam cieplutko. sanis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: tanie obiady w tygodniu IP: 194.90.65.* 19.11.03, 09:30 1.tanie i pyszne sa zoladki kurze, tylko ze trzeba je dobrze wyczyscic...:( obsmazam szybko na goracym tluszczu i do garnka ze smazona cebula (duzo). podlewam woda, sol i pieprz i dusze do miekkosci. potem zageszczam zasmazka i dodaje troche octu i smietane. jesli potrzeba, doprawiam ciut cukrem. ma miec smak slodkawo-kwasny. do tego jakies kluchy. pycha. 2. resztki roznych kielbas (u nas mozna dostac takie resztki w supermarketach za grosze) podsmazam z cebulka + sol+ pieprz+ czosnek. mieszam z ugotowanymi kluskami. do tego salata zielona i pycha tani obiad. 3. ugotowane i pokrojone kartofle wkladam do natluszczonej formy. zalewam sosem: zasmazka rozprowadzona pol na pol ze smietanka i mlekiem wymieszana z paru lyzkami soji (powinien miec kolor kawy) i dodaje 2-3 trojkaciki topionego serka. do pieca az sie zrumieni. pycha.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raczek Re: tanie obiady w tygodniu IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 19.11.03, 14:15 naleśniki z parówkami:) smażymy naleśniki, na nalesnik kładziemy cienką parówkę i rolujemy. na blaszke, do piekarnika, na wierzch każdego naleśniczka kładziemy palsterek sera. wersja bogatsza - do środka kładziemy plastry sera, pieczarki, papryke, zwijamy i zapiekamy.po zapieczeniu polewamy keczupem Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: tanie obiady w tygodniu 19.11.03, 14:35 U mnie wczoraj na obiad były koltlety ziemniaczane z sosem grzybowym +ogórek kiszony, albo kapustak kiszona do tego. Ziemniaki gotuję (nie powiem ile ale tak na oko)poprzedniego dnia, przekręcam przez maszynkę robię takie ciasto jak na kopytka, formuję kotlety takie wielkości dłoni i smaże na niewielkim ogniu aż się zarumienią. Gorące i chrupiące ukladam na talerzyk polewam sosem grzybowym do tego suróweczka pyszotka. Odpowiedz Link Zgłoś