Dodaj do ulubionych

polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane

22.05.09, 01:23

Witam!
Jestem studentką socjologii i piszę pracę magisterską na temat polsko-ukraińskich małżeństw mieszanych. Czy ktoś z Państwa lub Państwa znajomych znajduje się w takim związku? Jeżeli tak, to bardzo prosiłabym o pomoc i odpowiedzenie na kilka pytań w ankiecie. Bardzo mi na tym zależy.
Badania są poufne, a informacje zdobyte w ich trakcie posłużą tylko opracowaniom niezbędnym do pracy magisterskiej.

Podaję swój adres e-mail: izabela_kulczycka@wp.pl

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi,
Izabela Kulczycka
Obserwuj wątek
    • batoh52 Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 22.05.09, 08:12
      A historyczne ujęcie tego tematu panią interesuje? Jeśli tak proszę zaglądnąć -
      Władysław Siemaszko, Ludobójstwo nacjonalistów ukraińskich. Sporo ciekawych i
      tragicznych wydarzeń z mieszanych małżeństw.
      • izabela_kulczycka Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 22.05.09, 14:52
        Teraz interesują mnie bezpośrednie relacje osob zaangażowanych w związek mieszany, w swojej pracy mniej skupiam sie na historii, a bardziej na relacjach kulturowych i spolecznych.
        • werch Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 22.05.09, 15:06
          Tutaj raczej specjalizujemy się w biadoleniu nad tragediami Narodu Polskiego,
          nasi forumowicze nie zniżają się do związków z rusińskim pomiotem
          • izabela_kulczycka Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 22.05.09, 16:25
            hmm.. trudno mi to skomentować...
            • rodot Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 22.05.09, 16:51
              Mój Ojciec z tego powodu w 1947 r musiał uciekać z Graziowej do
              Przemysla a nastepnie na ziemie odzyskane,teraz odwiedzaja mnie byli
              mieszkańcy-tzn. ich dzieci którzy już urodzili sie w Trembowli,
              Strusowie czy Tarnopolu a synowie mnie pytają co to za znajomi,a ja
              im nie mówię-by nie wpadli w sidła politycznych psycholi, a jak
              troche głebiej pogrzebać w życiorysach mieszkańców Birczy, Nowej
              Wsi,Leszczawy itd. to prawie wszyscy są "zaszczepieni" inną krwią ,
              i taki z nas Polak czy Ukrainiec jak z koziej..................... .
            • big.stach Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 22.05.09, 17:07
              Werch, to banderowski idiota, więc nie ma co komentować - poza tym Pani studiuje socjologię, nie psychiatrię wink

A wracając do meritum, proszę spróbować skontaktowac się z autorką tego blogu:
              lwow.blox.pl/html
              to osoba wielce gadatliwa - może Pani pomoże smile
              • izabela_kulczycka Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 22.05.09, 17:46
                dziękuję za wskazówkę smile
                • hansgrubber Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 22.05.09, 18:56
                  Troche wstyd mi za kolegow ze nawet w takim watku musieli dac upust
                  roznym resentymentom.
                  Co gorsza pomoc nie potrafie - moze warto umiescic taki post na
                  forum Bielska Podlaskiego tam troche Ukraincow jest.
                  • klamstwo_pawlokomskie Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 22.05.09, 21:37
                    hansgrubber napisał:
                    Troche wstyd mi za kolegow ze nawet w takim watku musieli dac upust
                    roznym resentymentom.

Mam rozumieć, że Werch - ten banderowski psychol spod znaku noża
                    i widelca to Twój kolega?
                    • hansgrubber Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 24.05.09, 22:14
                      Dobrze byloby gdybys zrozumial ale poki co Ci sie nie udalo.
                      • no_passaran Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 25.05.09, 10:33
                        A kto by tam Panie zrozumial takiego filozofa z Pierdziszewa big_grinbig_grinbig_grin
                        • alexandra74 Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 25.05.09, 10:50
                          ale szopę odstawiacie, z passaranem na czele. Żenuauncertain
                  • no_passaran Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 25.05.09, 10:31
                    hansgrubber napisał:

> Troche wstyd mi za kolegow

To ty masz jakichs kolegow??? Nie zartuj smile)))
              • batoh52 Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 22.05.09, 19:21
                smile smile dobre dobre, ale mu pojechałeś po podwiązkachsmile
    • liberum_veto Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 24.05.09, 21:24
      izabela_kulczycka napisała:

> Czy ktoś z Państwa lub Państwa znajomych znajduje się
      > w takim związku?

O jednym takim znanym związku pisaliśmy tu kiedyś na forum
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48782&w=74010500&v=2&s=0
      • lechowski51 Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 25.05.09, 11:27
        Kiedys z podobna tematyka zetknalem sie na forum Siemiatycze.Mysle ze warto
        poszperac tam w archiwum.
        • izabela_kulczycka Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 25.05.09, 11:51
          dziękuje za odpowiedź na temat smile
        • liberum_veto Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 25.05.09, 12:52
          lechowski51 napisał:

> Kiedys z podobna tematyka zetknalem sie na forum Siemiatycze.

Niezupełnie. Na forum Siemiatycze znalazłem dyskusję na temat
          małżeństw mieszanych, ale chodzi tu o różnice religijne (katolicy-
          prawosławni), a nie narodowościowe.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11009&w=82024283&a=82024283
          Temat też ciekawy, ale raczej odbiegający od tematu pracy
          magisterskiej panny Izabeli. Czasem te różnice religijne nakładają
          się co prawda także na różnice narodowościowe.
          PS. A tak poza tym, zastanowiło mnie to sformułowanie "polsko-
          ukraińskie małżeństwa mieszane" w tytule wątku. Czy nie
          wystarczyłoby po prostu "małżeństwa polsko-ukraińskie"? Bo
          małżeństwa są w Polsce na razie z założenia tylko i
          wyłącznie "mieszane", w sensie damsko-męskie smile
          • izabela_kulczycka Re: polsko-ukraińskie małżeństwa mieszane 25.05.09, 14:11
            fakycznie, wystarczyłoby napisać małżeństwa polsko-ukraińskie, jakos tak z rozpedu napisałam że mieszane, w domyśle mieszane narodowo
            • lokis1271 Wieś Bielanka w gminie Gorlice 25.05.09, 21:49
              Szanowna Pani Kulczycka !
              Proponuję skontaktować się z władzami gminy Gorlice, a zwłaszcza wsi Bielanka/Bilanka, gdzie po lokalnym głosowaniu mieszkańców została wprowadzona dwujęzyczna nazwa tej miejscowości, zob.:
              pl.wikipedia.org/wiki/Bielanka_(powiat_gorlicki)
              O ile dobrze pamiętam artykuł "Gazety Wyborczej" poświęcony tej sprawie, była tam mowa o licznych małżeństwach polsko-rusińskich/ukraińskich w Bielance/Bilance. Być może informacje wójta, a za jego pośrednictwem, innych mieszkańców okażą się przydatne dla Pani pracy. Na naszym forum chyba takowych związków raczej nie ma. No... może poza Panem Werchem, który jak zwykle czegoś tam nie doczytał i marudzi.
              Pozostaję z szacunkiem
              L. Bodio
              • izabela_kulczycka Re: Wieś Bielanka w gminie Gorlice 25.05.09, 22:24
                o, kolejna rzeczowa wiadomość, dziękuję serdecznie smile
              • liberum_veto Re: Wieś Bielanka w gminie Gorlice 26.05.09, 09:58
                lokis1271 napisał:

> O ile dobrze pamiętam artykuł "Gazety Wyborczej" poświęcony tej
                > sprawie, była tam mowa o licznych małżeństwach polsko-
                > rusińskich/ukraińskich w Bielance/Bilance.

W tym artykule była mowa o małżeństwach polsko-łemkowskich.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48782&w=76442870&a=77429126
                A, jak wiadomo, daleko nie każdy Łemko uwaza się za Ukraińca. Pomysł
                z chodzeniem z ankietą po chałupach w Bielance nie wydaje mi się
                najszczęśliwszy. Sprawa wprowadzenia w tej wiosce tablic z nazwami
                dwujęzycznymi wywołała duże emocje i podzieliła lokalną społeczność.
                Obawiam się, że podobne reakcje mogłaby tam wywołać studentka
                socjologii badająca relacje w małżeństwach polsko-ukraińskich.
                Zwłaszcza że, jako się rzekło, niejeden Łemko mógłby ją poszczuć
                psami już za samo nazwanie go "Ukraińcem".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka