Dodaj do ulubionych

Gaderypoluki i kuloperyzagi

20.04.05, 23:23
To harcerskie sposoby szyfrowania. Po naszemu: "niezupełnie algramy".
Szczegóły na stronie: www.um.bielsko.pl/zhr/szyfry.htm

Czy ktoś podejmie się napisania czegoś, co po zaszyfrowaniu RÓWNIEŻ będzie
się składało z istniejących słów? Według jednego albo drugiego algorytmu?
Obserwuj wątek
    • reptar Re: Gaderypoluki i kuloperyzagi 24.04.05, 22:06
      reptar napisał:

> Czy ktoś podejmie się napisania czegoś, co po zaszyfrowaniu RÓWNIEŻ będzie
      > się składało z istniejących słów? Według jednego albo drugiego algorytmu?

Tak zdefiniowane zadanie jest trochę... hm, podchwytliwe. Wyrazy nie zawierające
      zamienników nie będą się po zaszyfrowaniu niczym różnić od postaci wyjściowej,
      a więc ŻÓŁW czy WĄWÓZ w algorytmie "gaderypoluki" to będą ŻÓŁW i WĄWÓZ, jako że
      żadna z ich liter nie jest zamieniana. Wystarczy więc wpisać w Chrumpsa litery
      GADERYPOLUKI w pole "Litery zakazane" i znajdzie się np. 7-literowy SZCZWÓŁ
      (będący odpowiednikiem sam dla siebie, czyli dla formy SZCZWÓŁ). Dłuższym takim
      wyrazem będzie STĘCHNĄĆ, ale to wciąż za mało efektowne, nieprawdaż?

Powiedzmy - niechby taka para wyrazów różniła się co najmniej dwiema, trzema
      literami, żeby było widać choć minimum tego całego szyfrowania. Pierwszą taką
      odkrytą przeze mnie parą jest 8-literowe POLSZCZĘ / OPUSZCZĘ. Też nie za ładne,
      ale na początek niech będzie choć to   ;-)
    • uhuhu Re: Gaderypoluki i kuloperyzagi 26.04.05, 09:52
      reptar napisał:

> Czy ktoś podejmie się napisania czegoś, co po zaszyfrowaniu RÓWNIEŻ będzie
      > się składało z istniejących słów? Według jednego albo drugiego algorytmu?

Zadanie jest trudne, bo trzeba wymieniać samogłoskę na spółgłoskę. Wydaje się,
      że do poszukiwań najlepiej podejść w taki sposób, żeby zamieniać dwójki lub
      trójki liter.

Zgłaszam przejście IGOR --> KAPY ;-)
      • reptar Re: Gaderypoluki i kuloperyzagi 27.04.05, 20:12
        uhuhu napisał:

> Zadanie jest trudne, bo trzeba wymieniać samogłoskę na spółgłoskę.

Cenna uwaga. Dodam, że praktycznie na spółgłoski zamienia się *większość*
        samogłosek (wszystkie poza najrzadziej występującymi Ą, Ę i Ó), natomiast
        w drugą stronę zamiana dotyczy tylko *niektórych* spółgłosek. W efekcie mamy
        zachwianie naturalnych proporcji. Nie liczyłem, ale tak na intuicję   ;-)

> Zgłaszam przejście IGOR --> KAPY ;-)

I znów strzał w dziesiątkę. Trzeba się zdecydować, czy atrakcyjniejsze jest
        znalezisko dłuższe, czy soczystsze. Ja podałem 3/8, a Ty 4/4. Choć obawiam się,
        że punktowanie może zdławić zabawę, jak to ma miejsce zawsze, kiedy osiąg stawia
        się przed estetyką   ;-)

Najlepiej dorzucić jeszcze parę okazów i uchwalić, że to antologia   :-))
    • maku7 Re: Gaderypoluki i kuloperyzagi 28.04.05, 13:15
      moja propozycja to - "ulepy" do odszyfrowania w kuloperyzagach:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka