Dodaj do ulubionych

Glück auf!! kargule i pawlaki w HINDENBURG

IP: *.g.pppool.de 09.09.04, 16:52
JAK wam sie mieszka w moim rodzinnym Hindenburg
Domy po Slonzkich Niemcach jusz zescie pokasowali!! Ale napewno
wspominacie o kresach o lwowie,o Zytomierzu,o Łancucie o waszym hrabie
gospodinie Dzieduszynskim,o waszych ukrainskich wspólsomsiadach Jak zescie
podchodzili do płota by somsiadowi kosa pogrozic to wam brakuje ja to rozumie
wy jestescie uchodzcy ja tez wy tesknicie za zurawiami czepiacymi wode w
waszych stronach ja tesknie za widokiem Hutt ,Fabryk,Kopaln,Walcowni to było
nasze dziecinstwo tu chodzili nasi przodkowie dziennie do pracy tu zdobywali
Fachowcy swoje zawody to było nasze zycie twarde, cienzkie, smugi pyłów wegla!
Teraz mieszkam w malowniczym miasteczku górskim w Schwarzwaldzie jestem
zadowolony z zycia ale czasami brak mi tego pylu smrodu wiez kopalnianych!!
To mozna nazwac tensknota i sentyment do Oberschlesien!!
Obserwuj wątek
    • Gość: mx Re: Glück auf!! kargule i pawlaki w HINDENBURG IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.04, 23:44
      Ales ty Alojz jest pierdolniety!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Robert Re: Glück auf!! kargule i pawlaki w HINDENBURG IP: *.g.pppool.de 10.09.04, 20:06
      www.hindenburg-os.de/
      • Gość: kopidol Re: Glück auf!! kargule i pawlaki w HINDENBURG IP: *.187.48.82.porchlight.ca 11.09.04, 03:05
        no jo bych ich tak niy pozdrowiol,bo loni som na moji ziymi,nasze familoki
        wzyni,i zaswiniyli caly unsere Slonsk,pomalu sie kartofle warzom,i mozno
        przidzie taki dziyn kej Slonsk zas bydzie Slonskym,pyrsk.
        • Gość: celcyk1 Re: Glück auf!! kargule i pawlaki w HINDENBURG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 22:17
          Nie jestes bardziej slaski niz ja... pomimo ze moi rodzice tu zjechali z
          kieleckiego.. kilkadziesiat lat temu. Ja urodzilam sie tu 42 lata temu i tu sa
          moje korzenie! Moj tata na kop. Makoszowy zginal, dokladnie w dniu moich 6
          urodzin!
          Rozumiesz? Tu jest moj dom... czy on bedzie slaski czy polski, tu jest moj dom,
          rodzinny dom:)Pyrsk.
          • Gość: Sigi Re: Glück auf!! kargule i pawlaki w HINDENBURG IP: *.g.pppool.de 12.09.04, 12:13
            Ze ty czujesz sie tam dobrze tego nie neguje! ale pamientaj w tym kulturowym
            Slazku dla miejscowych pozostaniesz zawsze obca czyli polka mieszkanka na
            slazku nieladnie powiedziane (gorolica) tego nie zmienisz wystarczy ze sie
            odezwiesz kazdy z miejscowych wie z kim ma do czynienia i od razu jest dystans
            ja ci to mówie Slazak z dziada pradziada, by sie zaklimatyzowac w tym regionie
            trzeba znac Slazakow ich kultóre,Historie,obyczaje,mowe,poglady polityczne
            identyfikacja z kultóra niemiecka itd
            • tessa7 Re: Glück auf!! kargule i pawlaki w HINDENBURG 12.09.04, 18:02
              Będąc jeszcze dzieckiem dowiedziałam się , że na Śląsku mieszkają 3 grupy ludzi
              Pnioki-Ślązacy z dziada pradziada , Krzoki-ludność napływowa ale zapuszczająca
              korzenie na Śląsku i Ptoki- takie co to nigdzie miejsca nie zagrzeje .Zawsze
              szanowałam ludzi za uczciwą pracę i prawdziwych Ślązaków . Niestety zmiany
              ustrojowje wypaczyły wielu ludziom umysły zanika tradycja ,szacunek a mnoży się
              korupcja , cwaniactwo i chamstwo. wystarczy popatrzeć na niektórych ,,Ślązaków"
              z podwójnym obywatelstwem przyjeżdżających z Niemiec .Ja przyjechałam na Śląsk
              będąc dzieckiem i uważam ,że mam prawo iść z podniesioną głową za 30 lat pracy
              dla ludzi w Zabrzu .
              • Gość: kopidol Re: Glück auf!! kargule i pawlaki w HINDENBURG IP: *.187.48.74.porchlight.ca 15.09.04, 02:34
                tessa ale ty czy inni tacy jak ty,opowiedza sie za autonomia Slaska jaka
                mielismy przed wojna?ty tylko slyszalas o niej moze ,moi przodkowie jej zaznali
                bo w takim Slasku mieszkali,sa za wielkie roznice miedzy polakami-
                slazakami,sama wiesz zreszta ,zawsze bedziemy Slazakami a potem Polakami albo
                Niemcami,co wcale nie neguje twojego dotychczasowego zycia na Slasku ,jak i
                twoich dzieci,ale czy czujesz po tylu latach tu ,ten Slask?Slazakow?
                identyfikujesz sie z ta ziemia? kultora?,na to musisz znalezc sama
                odpowiedz,dlamnie Slask bedzie zwasze #1 potem reszta,pyrsk.
          • Gość: kopidol Re: Glück auf!! kargule i pawlaki w HINDENBURG IP: *.187.48.74.porchlight.ca 15.09.04, 02:47
            masz racje tu jest twoj dom,mozesz tak pisac,ale on jest Slaski,do Ciebie tez
            pytanie czy ty czujesz Slask,Slazakow,mozesz o sobie powiedziec ze jestes
            Slazaczka z wyboru?bo mozesz,jak sama piszesz ,urodzilas sie tu ,tzn;wsiaklas
            zapuscilas korzenie,albo otoczylas sie sciana i nic co niepolskie nie
            dopuscilas do siebie?pozostajac 100%polka na Slasku?hm,a jak
            dzieciaki,identyfikuja sie z Slaskiem?,sa to pytania na ktore musisz znalezc
            odpowiedz,tozsamosc Slazakow powraca latach zakazow i ograniczen,dzis zachodza
            procesy wolnosciowe,byc moze nadejdzie dzien ze bedziesz musiala sie
            wypowiedziec czy jestes Slazaczka juz albo jeszcze Polka?,pyrsk
            • Gość: par avion Re: Glück auf!! kargule i pawlaki w HINDENBURG IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.09.04, 07:26
              Gość portalu: kopidol napisał(a):

> byc moze nadejdzie dzien ze bedziesz musiala sie
              > wypowiedziec czy jestes Slazaczka juz albo jeszcze Polka?,pyrsk

Mozna byc i tym i tym. Dla porownania, Kaszubi uwazaja sie i za Kaszubow i za
              Polakow. Ja sam, zyjac na emigracji, czuje sie czlonkiem spoleczenstwa tu
              istniejacego. Utozsamiam sie z moim nowym krajem pod wieloma wzgledami; mam
              jego paszport i czuje dume, ze tu mieszkam. Jednak zawsze pozostane Polakiem.
              Nie widze w tym zadnej sprzecznosci. Rozne tozsamosci siebie nawzajem nie
              wykluczaja.
              • Gość: kopidol Re: Glück auf!! kargule i pawlaki w HINDENBURG IP: *.187.48.235.porchlight.ca 16.09.04, 01:30
                bedac na emigracji,tam zyjac i pracujac to dwie rozne rzeczy,Slask nigdy nie
                byl celem emigracji,i nigdy nie bedzie,migracji tak,jezeli ktokolwiek zyje na
                Slasku 42-lata to nalezy sie spodziewac,ze bedzie popieral wspolziomkow i
                mieszkancow tego regionu,ma bowiem moralny obowiazek,wszystko co posiada
                przecierz zawdziecza temu ze tu zyje i pracuje,osoba taka powinna byc juz na
                tyle z asymilowana z reszta ludnosci ze powinna sie z nimi utozsamiac,bo jak
                pisze to jest jej dom,a tu jest Slask ,Slask jest jej i calej rodziny
                domem,jezeli tak nie jest ,to ustawila sie tylko w pozycji
                zwyklego "gastarbaitera",i do konca swych dni bedzie w rozterce i
                niepewnosci,dlatego lepiej samemu to rozstrzygnac,kim sie jest i czym ,dajac
                wskazowke swym dzieciom i wnukom zeby podobnych watpliwosci unikneli,i
                oddychali pelna piersia,zgodnie ze swym sumieniem,pyrsk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka