wilenka 18.12.04, 21:20 "W Śród drobnej szlachty mazowieckiej (pow. przasnyski) widzimy tendencje do wybierania imion wyszukanych, aby wyróźnić się od otaczającej ludności włościańskiej; a wiec zjawia sie tu Aniceta, Leokadia, Zygmunta, Eligiusz, Faustyna, Egwardy (Edawrd) , Teozy , Dyol (Dionizy) podobnież staromieszczańska ludnosć Starej Warszawy, gdzie w śród starszego pokolenia zdarzają sie Febronie, Zuzanny, Tekle dziś wypierane przez modne Stanisławy, Władysław, Bronisławy i Felicje" Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Bystroń ,Bystroń :) 18.12.04, 21:27 wilenka napisała: wśród starszego pokolenia > zdarzają sie Febronie, Zuzanny, Tekle dziś wypierane przez modne Stanisławy, > Władysław, Bronisławy i Felicje" Hih, właśnie takie teksty najbardziej lubie w starych diagnozach nt. imion. "Wśród starszego pokolenia zdarzają się Zuzanny wypierane przez modne Bronisławy i Felicje" )) Zabawne, prawda? Dziś jest zupełnie na odwrót. Dzięki, wilenko! Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Bystroń ,Bystroń :) 20.12.04, 10:24 A co to za imię Febronia? Wiesz może, Gaudencjo? Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: Bystroń ,Bystroń :) 20.12.04, 10:49 Cysiu! To znaczy, ze komus nie podoba sie imie Bronia: Fe! Bronia! Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Bystroń ,Bystroń :) 20.12.04, 13:18 kachnab napisała: > Cysiu! > To znaczy, ze komus nie podoba sie imie Bronia: Fe! Bronia! > )))) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bystroń ,Bystroń :) 20.12.04, 17:25 cysia.b napisała: > A co to za imię Febronia? Wiesz może, Gaudencjo? Na temat tego imienia wiem tylko, że istnieje - i na moje wyczucie było bardziej typowe dla kultury prawosławia, ale żadnych dowodów na to nie mam. Tu znajdziesz dwie święte o tym imieniu. Etymologii trzeba by jeszcze poszukać. Znalazłam rozmaite Rzewuskie, Koniecpolskie o tym imieniu, ale nadanym jako drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Bystroń ,Bystroń :) 21.12.04, 11:24 zalozylem na temat tego imienia nowy watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=18769605 aha czekam na dalszy ciag bystronia. Odpowiedz Link Zgłoś