elfik31 23.04.06, 20:02 dziewczyny, jestem załamana. Mój mąż jest Syryjczykiem. Spodziewamy się pierwszego dziecka, a wg tradycji z kraju pochodzenia męża, pierwszy syn w rodzinie nadaje swoim dzieciom imiona dziadów. I tu jest problem, bo wychodzi na to ze nasze dzieci się powinny nazywać Abdullah i Fatima. Nie wyobrażam sobie nadania synowi imienia Abdullah mieszkając w Polsce (a raczej tu będziemy mieszkać, bo mieszkamy już 12 lat). Nie chcę walczyć z tradycją zakorzenioną od wieków, ale uważam że można wybrać imiona które są w obydwu krajach np. Kamil, Jakub, Adam, Maria, Sara, Kamila, ale mąż upiera się przy swoim. Co robić? Rzeczowa rozmowa nic nie dała i argumenty o trudach macierzyństwa też nie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
menadka Re: mąż cudzoziemiec wybrał koszmarne imiona :(( 23.04.06, 20:09 Znam podobny przypadek, 3 braci ma pierwsze arabskie imiona, a drugie sa bardzo polskie. Znajomi i rodzina używają drugich, tak się zresztą przedstawiają. Tylko ci, ktorzy widzieli ich dokumenty wiedzą jak oni się nazywają. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: mąż cudzoziemiec wybrał koszmarne imiona :(( 23.04.06, 20:11 Elfiku, a przeciez dziecko ma czworo dziadków, może pozostali dziadkowie mają strawniejsze imiona i uda się przynajmniej skłonić męża, żebyś Ty mogła dokonać wyboru? Przecież bez Twojej akceptacji mąż nie moze zarejestrować imion, może dałoby się mu to delikatnie wytłumaczyć? Może np. Abdullah i Fatima mogliby mieć na drugie? Zresztą Fatima akurat zupełnie się nadaje do PL, Abdullah własciwie też nie jest trudny w wymowie jak np. francuski Quentin, ale rozumiem, że możesz nie chcieć tego imienia dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: mąż cudzoziemiec wybrał koszmarne imiona :(( 23.04.06, 20:44 Ja bym zaproponowala nadanie dzieciom dwoch imion: jednego polskiego, jenego syryjskiego i uzywania ich odpowiednio do kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
elfik31 Re: mąż cudzoziemiec wybrał koszmarne imiona :(( 23.04.06, 21:07 dzięki za odpowiedzi, ustaliliśmy że imię jedno będzie polskie a drugie syryjskie, tylko żadne z nas nie chce ustapić, które imię ma byc pierwsze. Dziś jak mąż wróci z pracy to znów rozpocznę rozmowę. Jeszcze mamy dużo czasu. To dopiero 15 tydzień. pozdrawiam Was Odpowiedz Link Zgłoś
maro29 Re: mąż cudzoziemiec wybrał koszmarne imiona :(( 27.04.06, 23:46 Zapytaj swego męża czy chce zrobić krzywdę swojemu dziecku. Przecież w tym wszystkim dziecko jest najważniejsze a nie jakieś głupie tradycje Syryjskie. Zresztą będziecie mieszkać w Polsce jak sama napisałaś. Przecież dziecko z imieniem Abdullach albo Fatima nie będzie miało życia w szkole, w pracy i wogóle całe życie będzie miało przesrane. Za takie coś to bym swojemu ojcu ręki nie podał. NIech da mu na drugie jak tam będzie chciał. Jak pojedziecie na wycieczkę do Syrii nie musi pokazywać dokumentów. Będzie tam Abdullachem i już. A swoją drogą po co było wychodzić za Syryjczyka. Polak nigdy w życiu nie wpadłby na coś równie idiotycznego . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: mąż cudzoziemiec wybrał koszmarne imiona :(( 28.04.06, 01:06 maro29 napisał: > A swoją drogą po co było wychodzić za Syryjczyka. Polak nigdy w życiu nie > wpadłby na coś równie idiotycznego . ??? No comment. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: mąż cudzoziemiec wybrał koszmarne imiona :(( 28.04.06, 09:53 maro29 napisał: > Zapytaj swego męża czy chce zrobić krzywdę swojemu dziecku. Przecież w tym > wszystkim dziecko jest najważniejsze a nie jakieś głupie tradycje Syryjskie. > Zresztą będziecie mieszkać w Polsce jak sama napisałaś. Przecież dziecko z > imieniem Abdullach albo Fatima nie będzie miało życia w szkole, w pracy i > wogóle całe życie będzie miało przesrane. Za takie coś to bym swojemu ojcu ręki > > nie podał. NIech da mu na drugie jak tam będzie chciał. Jak pojedziecie na > wycieczkę do Syrii nie musi pokazywać dokumentów. Będzie tam Abdullachem i > już. > > A swoją drogą po co było wychodzić za Syryjczyka. Polak nigdy w życiu nie > wpadłby na coś równie idiotycznego . Caly ten post jest ponizej wszelkiej krytyki. Porazka. Odpowiedz Link Zgłoś
elfik31 Re: mąż cudzoziemiec wybrał koszmarne imiona :(( 28.04.06, 13:01 nie napisałam tu postu aby dyskutować na temat rasizmu jaki panuje w Polsce, ale dzięki za uświadomienie. Nie wyszłam za mąż za Polaka, bo nie pokochałam żadnego. I to na tyle. A dla życzliwych - będziemy miec prawdopodobnie córkę i będzie mieć na imię Sara) Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: mąż cudzoziemiec wybrał koszmarne imiona :(( 28.04.06, 13:17 Gratuluję wygrania z mężem.. Choć moim zdaniem imię Fatima wcale nie jest złe. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: mąż cudzoziemiec wybrał koszmarne imiona :(( 28.04.06, 20:54 elfik31 napisała: > A dla życzliwych - będziemy miec prawdopodobnie córkę i > będzie mieć na imię Sara) Fajnie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: mąż cudzoziemiec wybrał koszmarne imiona :(( 28.04.06, 22:23 elfik31 napisała: A dla życzliwych - będziemy miec prawdopodobnie córkę i > będzie mieć na imię Sara) Bardzo się cieszę, że doszliście do porozumienia. A głupimi uwagami się nie przejmuj! Odpowiedz Link Zgłoś
nazwa-zarejestrowana Re: mąż cudzoziemiec wybrał koszmarne imiona :(( 28.04.06, 20:56 maro29 napisał: > A swoją drogą po co było wychodzić za Syryjczyka. Polak nigdy w życiu nie > wpadłby na coś równie idiotycznego . Serce nie sługa, na zawołanie kochać nie zacznie i nie przestanie. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Re: mąż cudzoziemiec wybrał koszmarne imiona :(( 28.04.06, 21:38 wiesz dziwi mnie jedno.. mówisz, ze zyjecie w Polsce 12 lat.. Czy Wy przed ślubem mysleliscie o dzieciach? Czy dyskutowaliscie o tym wcześniej? Bo dziwi mnie,ze problem pojawił się po tylu latach.. Ale radzę nie ustępować.. co to za imiona wymyślił.. Coś neutralnego nalezy wymyślić.. Odpowiedz Link Zgłoś