Dodaj do ulubionych

"Wahadło Foucaulta" Eco- jakie Wasze opinie?

IP: *.pl 06.11.02, 23:16
Właśnie zabrałem się za tą książkę, mimo wszystko chciałbym usłyszeć opinie
tych, którzy już przeczytali. Jak tam wasze wrażenia? Moje na razie średnie,
mam nadzieje, że im dalej, tym bardziej będzie mi się podobało.
Obserwuj wątek
    • ydorius Re: 'Wahadło Foucaulta' Eco- jakie Wasze opinie? 07.11.02, 14:43

Dalej będzie zdecydowanie lepiej...
      A później trochę gorzej...
      A później znowu lepiej...

Wahadło Foucaulta zupełnie nieprzewidywalnie huśta się, jeżeli chodzi o
      trudność odbioru. Co 70 stron (jak dla mnie) mniej więcej zaczynają się schody,
      a później trudności odpuszczają i 70 stron płynącej lektury...

Po czym dochodzisz do końca zawirowań Eco i wiesz, że:
      a) To nie Imię Róży
      b) I całe szczęście.

modrzew,
      .y.

----------------------------------
      What is home without Plumtree's Potted Meat?
      Incomplete.
      • Gość: Sol Re: 'Wahadło Foucaulta' Eco- jakie Wasze opinie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.02, 17:22
        czytalam te ksiazke dobrych pare lat temu ale od jakiegos czasu chodzi za mna
        chcec powtornego jej przeczytania. pamietam z niej mroczno-tajemniczy klimat i
        wiedze, jaka wynioslam na temat templariuszy : )I to, ze ja doslownie polknelam.
        I jeszcze jedno - nieustajacy problem, ktory mam czytajac Foucaulta - mam
        wrazenie, ze rozumiem tylko nikla czesc tego, co chce przekazac. Jednym slowem -
        ze mam za mala wiedze ogolna...
        Ciekawe jak bardzo beda sie roznic moje odczucia po przeczytaniu tej ksiazki
        teraz?
        • Gość: Ena Re: 'Wahadło Foucaulta' Eco- jakie Wasze opinie? IP: proxy / 195.116.105.* 08.11.02, 14:19
          Wahadło czytałam zrywami i to był chyba błąd.
          Podobnie jak Sol stwierdzam u siebie za mała wiedzę ,
          ponadto po zakończeniu czytania odczułam jakiś brak ,
          miałam wrażenie że ksiązka nie jest zakończona .

• Gość: sullivan Re: 'Wahadło Foucaulta' Eco- jakie Wasze opinie? IP: 159.50.96.* 08.11.02, 15:19
            Chyba najlepsza powiesc Eco. ale rzeczywiscie nie czyta sie latwo, szczegolnie
            na poczatku. ja przeczytalem na dwa razy - pierwszy raz piec stron i odlozylem
            z obrzydzeniem, a rok pozniej calosc polknalem w kilka dni.

• banieczka Re: 'Wahadło Foucaulta' Eco- jakie Wasze opinie? 08.11.02, 20:14
              Rzeczywiście, książka pełna zawiłych symboli (obecnych nawet w nazwiskach
              postaci). Pełne zrozumienie Wahadła wymaga ogromnej erudycji, której ja - nad
              czym bardzo ubolewam - nie posiadam. Niestety, na tym głównie polega
              smakowitość tej książki, która odarta ze wszystkich podskórnych znaczeń staje
              się po prostu jedną z wielu teorii spiskowych. Ja po przeczytaniu Wahadła byłam
              strasznie zła na Eco, że tak perfidnie zrobił mnie w balona (maksymalnie
              uwiarygodniając swoją historię) i że z każdej strony książki dobiega jego
              złośliwy chichot. Poczytajcie sobie "Sześć przechadzek po lesie fikcji" - tam
              Eco zdradza niektóre sposoby mamienia biednego czytelnika.

W marcu tego roku byłam w Paryżu i postanowiłam znaleźć miejsca, które Eco
              opisał w Wahadle. Wzięłam aparat fotograficzny i bladym świtem (bo wieczorem
              trochę się bałam, zresztą nie to światło) ruszyłam od Pte St Michel, czyli
              miejsca, w którym Casaubon wydostał się z kanałów po nocy, w której zginął
              Jacopo Belbo. Potem Conservatoire, Centrum Pompidou, kościół gdzie zobaczył
              Bafometa na portalu, aż do placu des Vosges. I wszystko się zgadzało!!!
              Wszyściutko. Była nawet ta księgarnia "Editionnes Rosicruciennes", o której
              pisał. Zdjęcia super - czarno-białe, a właściwie sepia. Mam do nich specjalny
              album, przy każdym zdjęciu cytat z książki jako opis. Później próbowałam
              znaleźć księgarnię Sloane, która miała się znajdować na Rue de la Manticore,
              ale takiej ulicy w Paryżu najwyraźniej nie ma. Byłam też oczywiście w samym
              Conservatoire des Arts et Metiers. Wszystko się zgadza. Samo wahadło mnie
              zaskoczyło - myślałam, że będzie większe. I tutaj - uwaga - zagwozdka: z całego
              filmu nie wyszły tylko cztery zdjęcia, te, które zrobiłam w Conservatoire
              (lampa błysnęła, inne robione w podobnych warunkach wyszły). Po prostu
              nienaświetlona klisza. Niechybnie sprawka Templariuszy...

Gdyby ktoś chciał zobaczyć jakieś zdjątko, to mogę wysłać skan na maila
              (dopiero we wtorek). Podajcie adresy.
              Pozdr.
              B.
              • Gość: Edziak Re: 'Wahadło Foucaulta' Eco- jakie Wasze opinie? IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.11.02, 10:37
                Przeczytalam to pare lat temu i bylam rozczarowana, moze dlatego ze
                rownoczesnie czytalam Barbarzynce w ogrodzie. Mialam wrazenie ze Eco pisal te
                ksiazke za szybko, bo wydawala mi sie niedopracowana i czasami sie czulam
                jakbym ugrzezla w blocie.
                • Gość: sullivan Re: 'Wahadło Foucaulta' Eco- jakie Wasze opinie? IP: 159.50.96.* 11.11.02, 16:16
                  hmm... bardzo lubie Herberta, ale "Barbarzynca w ogrodzie" traktuje sprawy
                  templariuszy, Katarow itd. strasznie prymitywniutko, podrecznikowo, bez polotu.
                  to znaczy owszem niby sie stara ujac to ciekawie, ale (moim zdaniem) Umberto
                  Eco daje obraz o wiele bardziej oryginalny, bo opowiada o wielkim szalenstwie
                  swiata, o podskornym pradzie mistyczno-bzdurno-synkretycznym, o ludziach,
                  ktorzy nigdy nie pogodzili sie z grzeczna filozofia racjonalistyczna, slowem o
                  wielkiej miedzynarodowce kontestacji anty-platonskiej. i opowiada o tym z
                  prawdziwa werwa i polotem.
                  sorry, ale Barbarzynca sie do Wahadla ni umywa zupelnie.
              • Gość: wayfarer Re: 'Wahadło Foucaulta' Eco- jakie Wasze opinie? IP: 81.57.5.* 17.12.15, 15:46
                Witam, od 3 mcy mieszkam w Paryżu i sam mam w planie ruszyć śladami Eco. Czy mogę prosić o zdjęcia o których napisałaś? Mój adres wayfarer@onet.pl. Jeżeli zrobię własne to chętnie zrewanżuję się. Pzdr., W.
    • Gość: Mema Re: 'Wahadło Foucaulta' Eco- jakie Wasze opinie? IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 18:19
      Przeczytałam dwa razy. Pierwsze 120 stron szło mi cieżko. Potem już leżej, ale
      pod koniec znó cieżko. Ogólne wrazenie po 1. czytaniu: nie podobało mi sie.
      Przy drugim czytaniu szło juz mi lepiej, głównie dlatego, ze juz wiedziałam, ze
      przez pierwszych 120 stron bedzie nudno... Ale koncowe wrazenie z drugiego
      czytania było pozytywne, znalazłam nawet jakąś głębię ;)
      pozdrawiam

mema
      • Gość: Woj. Re: 'Wahadło Foucaulta' Eco- jakie Wasze opinie? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.02, 23:34
        To cały Eco.Jeśli ktoś nie przebrnie przez pierwszych 100 stron.Niech sobie da
        spokój.Przypomnijcie sobie "Imię róży"
    • __jw Wahadło Foucaulta Eco 13.11.02, 13:52
      Książka podszyta myślą Rorty'ego, Derridy, Deluze, można chyba nawet
      powiedzieć postmodernistyczna. Albo przynajmniej oscylująca w kręgu
      problemów i dialogu z powyższymi... a już napewno jest to dzieło
      "semantyczne" :)

Ja czytałam dwa dni, nie potrafiłem się oderwać. Świetna, niepowtarzalna.
      • Gość: Jack Re: Wahadło Foucaulta Eco IP: *.stansat.pl / *.gazeta.pl 13.11.02, 18:32
        Przed wahadłem czytałem "świety Grral" więc miałem wrażenie że Eco co nieco
        ściągnął. Początek ciężki a zakończenia mało "holywoodzkie" - i przez to
        interesujące.
    • Gość: Nu! Re: 'Wahadło Foucaulta' Eco- jakie Wasze opinie? IP: *.polsl.gliwice.pl / *.bmj.net.pl 13.11.02, 23:46
      Fajnie o tym czytać - spotkać w życiu takich triperów nie polecam. Niestety, czasy teraz takie, że coraz łatwiej stać się mimowolnym bohaterem takiej albo innej fabuły.
    • Gość: Woj. Re: 'Wahadło Foucaulta' Eco- jakie Wasze opinie? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.02, 23:26
      Umberto jest dla inteligentnych ( bez obrazy)
      wielowątkowy,skomplikowany,nakazujący czujność i uwagę,skupienie,pamięć i
      znajomość epoki.Ale "Imię róży" jest w moim zbiorze-kanonie tego co człowiek na
      pewno popwinien przeczytać.Jeszcze trudniejsza jest "Wyspa dnia poprzedniego"
      i jego eseje.Polecam.
    • Gość: adolfik Re: "Wahadło Foucaulta" Eco- jakie Wasze opinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.15, 10:49
      Najlepsza książka Eco.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka