hotally 08.08.08, 22:04 Ja bym rzygała jakbym miała prać podpaski www.zeberka.pl/art.php?id=1675&b=1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bertrada Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 08.08.08, 22:07 Ja proponuję jeszcze papier toaletowy wielokrotnego użytku. W końcu wszystko można wyprać. Tylko, że samo pranie jest nieekologiczne, bo zużywa wode i zatruwa detergentami środowisko. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 08.08.08, 22:16 bertrada napisała: > Tylko, że samo pranie jest nieekologiczne, bo zużywa wode i zatruwa detergentam > i > środowisko. ;P Dokładnie. Ale nasze babcie i inne "przodkinie" niestety chyba nie miały innego wyjścia i uzywały. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 08.08.08, 22:20 Nasze babcie raczej nie miały takiego wynalazku jak dzisiejsza podpaska ;] które też się długo rozkłada... Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 08.08.08, 22:22 ale używały przecież czegoś, prawda? Pewnie nie nazywały tego podpaskami, ale w sumie podpaską przecież było. I było wielokrotnego użytku. Odpowiedz Link Zgłoś
5er Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 13.08.08, 12:41 kadfael napisała: > ale używały przecież czegoś, prawda? Pewnie nie nazywały tego > podpaskami, ale w sumie podpaską przecież było. I było wielokrotnego > użytku. Taa... poniewierało sie to po domu, jak dzisiaj brudne skarpetki Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 08.08.08, 22:25 Nasze babcie były na okrągło w ciąży więc nie miały takich problemów. A jak już się trafiło, to podobno stosowały podpaski z mchów itp. Tak przynajmniej słyszałam w jakimś programie o archeologicznych znaleziskach tego typu. ;D Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 08.08.08, 22:32 mecz to chyba dawniej niż babcie :D Nasze babcie stosowany szmatki ;] Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 08.08.08, 22:48 To masz baaaaaaaaaaardzo wiekową babcię skoro się nią zajmują archeolodzy :D Ale tak a propos ja się zawsze zastanawiałam jak sobie radziły kobiety w tych róznych gorsetach i krynolinach? Wyobrażacie sobie - brzuch boli a ty sie musisz wcisnąc w gorset? Poza tym wtedy nie było materiałow tak chłonnych. Nie wiem, może te z bogatych domów po prostu sie wyłaczały z życia? Fakt mnóstwo czasu były w ciązy, ale przecież nie cały czas... Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 08.08.08, 22:51 Mnie przeraża ich higiena osobista- Króla Sobieskiego uważano za wariata, bo się kapał raz na miesiąc... więc... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 08.08.08, 22:51 Wtedy mówiło się, że pani jest niedysponowana i nie przyjmowała gości. A pospólstwo i tak nie nosiło gorsetów. ;D Odpowiedz Link Zgłoś
jj1978 pieluchy tetrowe 08.08.08, 23:47 pranie exkrementow wydaje mi sie jednak bardziej obrzydliwe niz pranie zakrwawionych szmatek - nie to zebym miala ochote prac jedno albo drugie Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza nasze prababki 08.08.08, 23:17 używały paska ze złożonego materiału, który po użyciu jak najbardziej prano a mchu podobno Indianki a rybki bleeeee rzyg rzyg rzyg a poza tym znęcanie nad rybkami Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: nasze prababki 08.08.08, 23:24 ja słyszałam o woreczkach wypełnionych piaskiem Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 10.08.08, 21:17 bertrada napisała: > to podobno stosowały podpaski z mchów itp. Tak przynajmniej > słyszałam w jakimś programie o archeologicznych znaleziskach tego typu. ;D Ja słyszałem ze dinozaurzyce używały owiec jako tamponów Odpowiedz Link Zgłoś
portobello_belle Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 11.08.08, 21:32 hhhaahhaahahahahahahaha :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 12.08.08, 12:03 A te mniejsze wykorzystywały w tym celu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
5er Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 13.08.08, 12:42 bertrada napisała: > Nasze babcie były na okrągło w ciąży więc nie miały takich problemów. A jak już > się trafiło, to podobno stosowały podpaski z mchów itp. Tak przynajmniej > słyszałam w jakimś programie o archeologicznych znaleziskach tego typu. ;D dlaczego nasi przodkowie na mchu jadali? Odpowiedz Link Zgłoś
margarida rybka zrobi Ci peeling stóp... 08.08.08, 22:49 a co wy na to? www.zeberka.pl/art.php?id=1673&b=1 dla mnie równie obrzydliwe jak te podpaski ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: rybka zrobi Ci peeling stóp... 08.08.08, 22:53 Ja bym umarła ze śmiechu! Jak tylko jestem robić stopy to dostaję głupawki od scierania naskórka ze stóp Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: rybka zrobi Ci peeling stóp... 09.08.08, 16:11 Obrzydliwe nie, ale rybek szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
kanapony Re: rybka zrobi Ci peeling stóp... 11.08.08, 13:39 "Rybki trzymane są w bardzo ciepłej, niemal gorącej wodzie, która nie jest ich naturalnym środowiskiem" i że się nie ugotują?? a dwa - że klientki nie poparzą sobie tych nóg?? pachnie mi tu kaczką dziennikarską i bzdurami wyssanymi z palca Odpowiedz Link Zgłoś
tou Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 09.08.08, 00:38 To jakiś wynalazek typu made in china. Ale najbardziej śmieszy mnie ten rysunek na końcu. A konkretnie ta panienka, który z radością wiesza na suszarce te wyprane podpaski hahahahah Odpowiedz Link Zgłoś
znowuwzyciuminiewyszlo Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 13.08.08, 12:34 Nie chinski a japonski, to wlasnie Japonia wiedzie prym w absurdalnych pomyslach. Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 09.08.08, 00:43 To juz było przerabiane a teraz im ise eko zachciało. nasze babcie alvasów nie urzywały Odpowiedz Link Zgłoś
drugie_wcielenie Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 09.08.08, 09:35 no wlasnie.. takie jest twoje pojecie o eko. jednak sie nie pomylilem. nawet specjalnie sie nad tym tutaj nie zastanowilas tylko stwierdzilas od razu, ze bys rzygala. ps. paradujesz ze swoja torebka ? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 09.08.08, 10:27 Oczywiście, że prababcie używały podpasek szmacianych wielokrotnego użytku. Prało się je dość łatwo, należało to robić po prostu w ZIMNEJ wodzie, ewentualnie z użyciem mydła. Ale często podpaska wielokrotnego użytku była tylko przytrzymywaniem zawartości jednorazowej, którą były tzw. szarpie. Taka podpaska miała kształt łódeczki z pętelkami na obu końcach. Przypinało się ją do guzików na specjalnym pasie do podpasek, jeszcze w drugej połowie XX wieku bywały takie w sprzedaży. Tyle, że szarpie zastąpiła wata lub lignina. A ponieważ i szarpie, i wata łatwo przesiąkały, to te "łódeczki" też trzeba było ciągle prać. To w warunkach miejskich. Na wsi, jak kiedyś napisał Tym, brało się garść siana ze stogu, i po kłopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
goblin.girl Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 11.08.08, 21:50 NIe trzeba się cofać aż do czasów babć. W latach 80-tych podczas kryzysu też brakowało nie tylko podpasek, ale i zwykłej waty; pewnie niejedna kobieta musiała korzystać z kawałka szmatki. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 09.08.08, 15:18 co do ekologii... www.mooncup.co.uk/ (odrzuca mnie jednak ta radosna pani z produktem przy twarzy na stronie głównej) Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 11.08.08, 10:43 Bardzo praktyczne. A radosne twarze pan reklamujacych podopaski i tampony cie nie odrzucaja? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 11.08.08, 20:03 melmire napisała: > Bardzo praktyczne. A radosne twarze pan reklamujacych podopaski i tampony cie > nie odrzucaja? Nie, może dlatego, że brzydzę się rzeczy lanych z plastiku... Natomiast ogólna hiperradosność reklamy jest chorobliwa. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 11.08.08, 21:37 Ciekawa fobia :) mydelniczki tez sie brzydzisz ? :D Zreszta to chyba bardziej lateks niz plastik, prezerwatyw chyba sie nie brzydzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 11.08.08, 21:40 melmire napisała: > Ciekawa fobia :) mydelniczki tez sie brzydzisz ? :D Ha, ha, ha, jakie śmieszne. Mydelniczki nie. Poza tym nie fobia, bo brzydzę, a nie boję. A co do prezerwatyw - nie opowiadam na forum o moim życiu seksualnym i tym, co się z nim wiąże. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 11.08.08, 21:40 melmire napisała: > Ciekawa fobia :) mydelniczki tez sie brzydzisz ? :D Ooooo, typowa polska tolerancja! Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 12.08.08, 10:57 Co tu ma tolerancja do rzeczy? :ikonka z wielkimi oczami: Smieje sie (nie z ciebie, tylko tak sobie, z wewnetrznej radosci) bo rzeczy z lanego plastiku wokol nas od groma, i oczyma wyobrazni widzialam jak lawirujesz z obrzydzeniem w oczach miedzy mydelniczka, lyzka wazowa z rakotworczego nylonu i mysza od komputera. Gdzie nie spojrzec, tam obrzydlistwo. Ja mam tak, ze jak sie czegos brzydze, to na maksa, prawie histerycznie, wiec prosze o zrozumienie, w moim wydaniu brzydzenie sie lanym plastikiem wygladaloby przezabawnie. Z zewnatrz, rzecz jasna :) A wracajac do tematu, pomijajac estetyke wynalazku, mooncup sprawdza sie zupelnie niezle. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza nie, torebka idzie za nią nt 09.08.08, 15:18 drugie_wcielenie napisał: > no wlasnie.. takie jest twoje pojecie o eko. jednak sie nie pomylilem. nawet sp > ecjalnie sie nad tym tutaj nie zastanowilas tylko stwierdzilas od razu, ze bys > rzygala. > > ps. paradujesz ze swoja torebka ? Odpowiedz Link Zgłoś
adela38 Re: nie, torebka idzie za nią nt 09.08.08, 16:02 www.mooncup.co.uk/ tutaj masz ekologiczny i pewny wariant...latwy do mycia... Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 09.08.08, 22:59 "nawet sp > ecjalnie sie nad tym tutaj nie zastanowilas tylko stwierdzilas od razu, ze bys > rzygala. " - jak przystało na Księżniczkę- jestem delikatna. Rzygałam nawet jak pies Mojej koleżanki rodził... Eł! "ps. paradujesz ze swoja torebka ?" - TAK! Byłam z nią 2x na zakupach w sklepie i z pogardą powiedziałam sprzedawczyni, że nie chcę jednorazówki, bo mam torbę EKO. Odpowiedz Link Zgłoś
drugie_wcielenie Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 10.08.08, 12:29 poczytaj co robily kobiety o 'blekitnej krwi' w anglii podczas wojny - ostatniej ze swiatowych. ta pogarda, to bardzo inteligentne. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 10.08.08, 21:24 Jak wiadomo- JESTEM PIERWSZA PATRIOTKA RP, więc gdyby była wojna pierwsza bym poszła, bronic granic Polski, tudziez pracowac jako sanitariuszka. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 10.08.08, 21:25 I nie porównuj tak skrajnych sytuacji jaką jest WOJNA do prania brudnych podpasek! to obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
drugie_wcielenie Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 11.08.08, 06:38 nie porownuje wojny do podpasek. 'jak przystało na Księżniczkę- jestem delikatna' Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 11.08.08, 09:46 Sam nie wiesz po co przytaczasz skrajne przypadki? Odpowiedz Link Zgłoś
drugie_wcielenie Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 11.08.08, 12:44 ksiezniczko.. nie czytaj juz, ok ? ;] Odpowiedz Link Zgłoś
adela38 Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 09.08.08, 16:04 A w Polsce tu go mozna kupic: sklep.ekodzieciak.pl/mooncup-m-22.html Odpowiedz Link Zgłoś
adela38 Re: podpaski wielokrotnego użytku- EKO!! 09.08.08, 16:18 Dla leniwych troche wiedzy... sklep.ekodzieciak.pl/silikonowy-kubeczek-menstruacyjny-p-200.html?osCsid=9d9ba56c6088b00414e6763b845db08c Odpowiedz Link Zgłoś
kanapony wy się tu oburzacie, a ja... 11.08.08, 13:54 w liceum miałam "zajęcia" z pewną panią psycholog takie pogadanki w ramach lekcji wychowawczych i ta kobieta (a było to 12 lat temu tylko) twierdziła że najhigieniczniejsze są właśnie takie podpaski, które można uprac... usłyszałam też wiele innych "mondrości" np. że można zdradzic przyszłego męża zanim się go wogóle pozna (to o seksie przedmałżeńskim)... no kopalnia bzdrur! Odpowiedz Link Zgłoś
julie1789 Re: wy się tu oburzacie, a ja... 11.08.08, 18:19 "I want them to know it's possible to actually enjoy having a period!" Skopiowane ze strony zalinkowanej przez Adelę38... Normalnie szczęka opadła mi do samych kolan. Noż q**wa mać! Nawet autorzy polskich reklam typu "Vanish", "Cilit bang" i "Calgonit" nie wymyśliliby tak debilnego hasła!!! Aż mnie telepie <wrrrrrrrrrrrr> Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: wy się tu oburzacie, a ja... 12.08.08, 11:00 Faktycznie hasla glupawe. Nie wiem dlaczego staraja sie nas przekonac ze dzieki produtkowi X (czy to podpaska, czy to tampon, czy mooncup) okres stanie sie najbardziej wyczekiwanym momentem miesiaca, po prostu ekstaza. Ja tam bym sie obeszla bez. Odpowiedz Link Zgłoś