Dodaj do ulubionych

doktorat po zaocznych studiach magisterskich

11.03.06, 17:57
Witam!

W tym roku kończę studia zaoczne (prawo). Zaoczne - ponieważ wbierając
swoją "drogę życiową" nie byłam do końca pewna, czego chcę. Dlatego też mając
te 18 lat zdecydowałam się na 2 kierunki - od pierwszego roku. Drugi
kierunek, który wybrałam, to filologia obca, a nie wyobrażałam sobie studiów
językowych zaocznie - więc wybór padł na prawo.
Czy była to decyzja słuszna, czy nie to się pewnie okaże, ale na razie jej
nie żałuję.
Ale mam do Was jedno pytanie - Drodzy Doktoranci. Czy uważacie, ze po
studiach zaocznych - mam jakiekolwiek szanse na doktorat? Dodam może, że mam
wysoką średnią ocen z 5 lat, a także dosyć ciekawą pracę magisterską.
Na filologii właśnie się obroniłam z wynikiem bardzo dobrym :)
Ewentualnie zastanawiam się nad doktoratem z prawa w języku niemieckim (bo
właśnie skończyłam germanistykę).

Dziękuję z góry za Wasze odpowiedzi!

Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • karpinski_marcin Re: doktorat po zaocznych studiach magisterskich 11.03.06, 19:42
      > Ale mam do Was jedno pytanie - Drodzy Doktoranci. Czy uważacie, ze po
      > studiach zaocznych - mam jakiekolwiek szanse na doktorat?

Witam, po raz pierwszy na forum :) Właśnie kończę zaoczne ("obrona" za 3
      tygodnie), pół roku temu jeden z wykładowców zaproponował mi studia
      doktoranckie, więc chyba można :)
      Gdzie: AR Wrocław.
    • niebo.nad.berlinem Re: doktorat po zaocznych studiach magisterskich 11.03.06, 21:35
      oczywiście, że możesz pisać doktorat, będąc absolwentką studiów zaocznych
    • mikrometr Re: doktorat po zaocznych studiach magisterskich 11.03.06, 21:57
      Ustawa mówi o tym, że trzeba mieć mgr lub równoważny. Więc na doktorat z prawa
      z madisterm filologii też można :), nawet bez ukończenia mgr z prawa (zaocznie
      czy nie).
    • takajestemja Re: doktorat po zaocznych studiach magisterskich 11.03.06, 23:32
      Dziękuję za dodanie mi otuchy:)

Zdaję sobie sprawę, że w sensie formalnym, doktorat po studiach zaocznych jest
      możliwy. Mnie bardziej interesuje jednak praktyka :) Czy nie jest czasem tak,
      że potencjalny promotor z góry skreśla kandydata, ponieważ ukończył studia
      zaoczne, które - bądźmy szczerzy - w powszechnym odbiorze traktowane są jako
      gorsze.

Pozdrawiam:)
      • aistionnelle Re: doktorat po zaocznych studiach magisterskich 12.03.06, 10:53
        Sa czy nie są , kwestia indywidualna i kontrowersyjna .Zależna od uczelni ,
        wykładowców , a przede wzystkim od indywidualnej motywacji do studiowania .
        Mamy chyba wszyscy świetnych studentów zaocznych : zainteresowanych ,zadających
        dobre pytania , zmotywowanych , odpowiedzialnych , przygotowanych na zajęcia i
        dziennych ,którzy :pracują ,przyszli się przechować przed wojskiem, mają małe
        dziecko , są w ciąźy , nie mieli się jak dowiedzieć , albo poproszeni o
        przygotowanie czegokolwiek nie przyszli na zajęcia.Myślę ,że kluczowa w twoim
        przypadku jest kwestia czy promotor doktoratu cię zna ? Miałaś z nim /nią
        zajęcia ? Na pewno nie będzie oceniał tylko według jednego kryterium :
        skończyła zaoczne .Ważne będzie to wszystko co zostało napisane w wątku jak
        przekonać promotora ....Żeby jeszce bardziej cię wzmocnić jedna z moich
        koleżanek w ciągu dziesięciu lat przeskoczyła z pozycji sekretarki,(dziewczyną
        po maturze będąc wówczas ) na stanowisko adiunkta i jest bardzo cenionym
        pracownikiem .
      • darek12345 Re: doktorat po zaocznych studiach magisterskich 28.03.06, 12:57

> Zdaję sobie sprawę, że w sensie formalnym, doktorat po studiach zaocznych
        jest
        > możliwy. Mnie bardziej interesuje jednak praktyka :) Czy nie jest czasem tak,
        > że potencjalny promotor z góry skreśla kandydata, ponieważ ukończył studia
        > zaoczne, które - bądźmy szczerzy - w powszechnym odbiorze traktowane są jako
        > gorsze.

W praktyce skończenie studiów doktoranckich dziennych po studiach mgr zaocznych
        jest możliwe, czego jestem przykładem (SGGW W-wa).
        Zresztą często wiedza, którą posiądziesz w trakcie studiów mgr nie jest wcale
        potrzebna do studiów dr, bo pracę dr robisz zwykle w jakiejś wąskiej dziedzinie
        (zależy głównie od tego, czym się zajmuje promotor).
      • brutus36 Nie ma żadnej różnicy 30.06.06, 19:21
        takajestemja napisała:

> Czy nie jest czasem tak,
        > że potencjalny promotor z góry skreśla kandydata, ponieważ ukończył studia
        > zaoczne, które - bądźmy szczerzy - w powszechnym odbiorze traktowane są jako
        > gorsze.

Ustawy odnośnie szkolnictwa wyższego nie dzielą studentów na dziennych i
        zaocznych - i to właściwie wyjaśnia już wszystko. Teraz druga sprawa: wcale nie
        jest tak, że studia zaoczne uważane są za gorsze, wcale nierzadko można nawet
        spotkać opinie wręcz przeciwne. Ale są to tylko luźne opinie, nic poza tym.
        Jeśli natomiast twój promotor jest negatywnie ustosunkowany do studniów
        zaocznych, to po prostu poszukaj innego, ten widno nie jest warty twego
        zainteresowania.
    • lic_czyli_nic Re: doktorat po zaocznych studiach magisterskich 29.03.06, 08:59
      Moja sytuacja jest niemal identyczna do opisywanych, ale jest dodatkowy problem.
      Koncze zarzadzanie na Politechnice, na ktorej studia doktoranckie prowadzone sa
      tylko w dziedzinie budowy maszyn i lotnictwa. Pytanie do zaawansowanych: czy
      moge znalezc promotora wsrod kadry swojej uczelni, na katedrze ekonomii, czy
      tez trzeba zmienic uczelnie np. podyplomowe i dopiero wtedy doktorat. W sumie
      troche szkoda czasu bo juz 30 na karku - wieczny student :)
      Co zrobilibyscie nas moim miejscu ?
      • klaustrofobik Re: doktorat po zaocznych studiach magisterskich 01.07.06, 19:31
        doktorat z danej dziedziny mozna robic tylko na tej uczelni, ktora ma do tego
        uprawnienia, ale promotora mozna miec z innej, wiec - w twoim przypadku -
        promotor moze byc z politechniki, choc doktorat bedziesz robic gdzie indziej.
    • joanna_luk Re: doktorat po zaocznych studiach magisterskich 06.07.06, 09:29
      właśnie zostałam przyjęta na studia doktoranckie (prawo) a jestem po zaocznych
      więc jak widać można, tylko trzeba próbować :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka