Dodaj do ulubionych

czy luteina przyspieszy mi owulacje?

05.01.06, 22:12
witam
mam nieregularne cykle. Ginka przepisałąm mi luteine , mam ja brac od 16 do
25 dnia cyklu. Kiedy moge spodziewac sie owulacji, czybciej niz zazwyczaj?
tzn...zazwyczaj i tak nie wiedzialam kiedy bedzie...bo cykle mam rozne i
nigdy nie wiem kiedy bede miala okres.
Czy bede miala owu w tych dniach kiedy biore luteine?
bede wdzieczna za odp smile
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 05.01.06, 22:14
      Nie.
      Jeśli weźmiesz luteinę przed owulacją, prawdopodobnie w ogóle jej nie będzie.
      • 100ania Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 06.01.06, 08:56
        najlepiej żebyś zaczęła mierzyć temperaturę lub stosować testy owulacyjne (albo jedno i drugie naraz).
        Przy nieregularnych cyklach owulacja może występować po 16 a nawet po 20 dc i wtedy biorąc luteinę po prostu ją blokujesz.
        • aghatta1 Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 06.01.06, 13:58
          Radzę sprawdzić kiedy masz owu przez testy. Mi też lekarz kazał brać luteinę od
          16dc przez 10dni, natomiast cykl trwał 31. Dlatego w kolejnym robiłam testy i
          owu była dopiero ok 18dnia. Dlatego gdybym wzięła luteinę jak zalecił lekarz nie
          byłoby jej wcale, a tak zaczęłam brać dopiero 21dc.
          • aghatta1 Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 06.01.06, 14:00
            Nie wiem natomiast czy w kolejnym cyklu może ją przyspieszyć. Jak na razie
            jestem w 16dc i owu jeszcze nie ma. Myślę, że będzie tak samo jak w poprzednim.
            • barbie4 Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 06.01.06, 14:16
              luteina ma chyba podobne dzialanie jak duphaston,
              tez dostalam na regulacje cyklu,
              i wystopiła "normalnie" czyli 12-15 dzien dopiero po 2 cyklach brania lekarstwa.
              • caroleck Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 06.01.06, 16:00
                dzięki za odpowiedzi!
                oświeciłyście mnie...
                nie wiedziałam, że luteina blokuje owu sad
                no cóż...ech... a ja już myśłałam, że może w tym cyklu... ech...

a czy teraz będę wiedziała kiedy okres dostanę..? czy jeszcze za krótko biorę
                tą luteinę (dopiero pierwszy cykl)?

pzdr smile

• aghatta1 Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 07.01.06, 17:04
                  Myślę, że powinnaś się spodziewać @ po ok. tygodniu od odstawienia luteiny
                  (najpóźniej). Poszukaj, trochę już było na temat luteiny i jej wpływu na cykl.
    • lidek0 Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 07.01.06, 21:55
      luteine bierze się po owulacji.
      • caroleck Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 08.01.06, 10:38
        lekarz przepisał mi ją od 15 do 25 dnia cyklu! Nie wiem czy to jest PRZED czy
        PO owulacji, bo cykle mam nieregularne.

• nowa_mama75 Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 08.01.06, 10:48
          Możesz sprawdzać testami owulacyjnymi kiedy masz owulację.
          • nowa_mama75 Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 08.01.06, 10:50
            Ja zamawiam testy na allegro i jestem bardzo zadowolona. A jak długie masz
            cykle?
            • caroleck Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 08.01.06, 19:15
              mam plamienia przed miesiączką, a cykle róznie: 28-37 i dlatego luteine mam
              brac
              • nowa_mama75 Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 08.01.06, 20:31
                Możesz ustalić owu za pomoca testów owulacyjnych. A lekarz mowił co może być
                przyczyną nieregularnych cykli?

Pozdrawiam
                • caroleck Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 09.01.06, 08:57
                  no właśnie...chyba se kupie te testy... smile
                  nie mówił. Dał skierowanie na badanie hormonów (prolaktyna, TSH i progesteron)
                  i wszytsko mam w normie ... Więc też się zastanawiam, dlaczego mam brać tą
                  luteinę, no ale....niby hormony ok, a cykle nieregularne no i te plamienia ;-/
                  Dla mnie to dziwne...i niezrozumiałe...
                  • caroleck Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 14.01.06, 16:09
                    dziewczyny: LUTEINA NIE HAMUJE OWULACJI! nie wiem gdzie to wyczytałyście... W
                    każdym razie spytałam się lekarza o to...i powiedział, że luteina nie hamuje
                    owulacji i można zajść w ciąże w czasie brania tego.
                    • maja78r Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 14.01.06, 19:42
                      Carolek, a nie wiesz czy duphaston blokuje? L. i D. mają podobne działanie, ale
                      L. zawiera chyba naturalny progesteron, a D. sztuczny. W tym cyklu zaczęłam
                      brać duphaston, ale nie miałam 100% pewności, że owulacja wystąpiła, i przez
                      cały czas sie martwię, czy się nie pospieszyłam i nie dałam nam szansy na
                      zapłodnienie.
                    • lidek0 Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 14.01.06, 21:52
                      To dalczego lekarze zawsze /no prawie zawsze/ przepisują ją po owulacji?
                      • caroleck Re: czy luteina przyspieszy mi owulacje? 15.01.06, 09:18
                        lekarze przepisują ją na drugą fazę cyklu, fazę lutealną, no i akurat ta faza
                        jest po owulacji ;]
                        A z D. to nie wiem, ale lekarka powiedziała mi tak: przecież to progesteron,
                        nie może hamować owulacji! i dodała: niech Pani nie czyta tych bdur w
                        internecie ;-]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka