Dodaj do ulubionych

Tatra 613 - niepowtarzalne zjawisko

IP: *.publikator.com.pl 14.10.04, 10:10
Wczoraj w Benekovie w Czechach wreszcie złapałem ją - tatra 613 czwartej
wersji - jaki dźwiek motoru - wyobraźcie sobie połaczenie pracy corvetty i
porsche 911 - chłodzona wozduchem V8 to jest to - prz tej okazji zastanowilem
się nad technicznym i moralnym upadkiem polskiego przemysłu motoryzacyjnego -
jak to jest, że w czasach zamierzchłej komuny karaj 2,3 raza mniejszy od
Polski (licze dawną Czechoslowacje jako całość) stworzył luksusowy (na tamte
czasy) samochód o znacznym stopniu zaawansowania technicznego - nawet im
Ruscy nie przeszkadzali, jak to jak wieść gminna niesie było z
naszymi "cudownymi" konstrukcjami (he he - śmiech na sali) - mam propozycje
dla VW - niech kupi od Tatry prawa do marki na wozy osobowe i niech
rekatywuje markę (wiem, że tatra robi chyba jeszcze najnowszy model t700, ale
to już chyba ostatni oddech kaczuchy - jest po prostu zbyt nietypowy jak na
dzisiejsze czasy i zbyt drogi (ręczna robota)- ale summa summarum niezły
luksusowy samochód). Idąc śladem Toyoty (Lexus), Nissana (infiniti) bądź
mazdy (Xedos) VW może swe topowe modele brandować marką tatra - znajdźcie mi
starszą europejską marke samochodów trwającą do dziś - można policzyć na
palcach jednej ręki!!! A tatry jeżdzą już od l12 lat!!! I to fajne logo -
bardzo proste, utrzymane w klimacie art deco ale mówiące wszystko. I żaden
domorosły znawca motoryzacji nie powie, że marka nie ma prestiżu - sami nie
macie prestiżu
Obserwuj wątek
    • ghibli Re: Tatra 613 - niepowtarzalne zjawisko 14.10.04, 10:24
      Tatra to juz klasyk zza poludniowej granicy
      dzwiek chlodzonego powietrzem 8 cylindrowca jest jedyny w swoim rodzaju
      spotyka sie tego troche jeszcze modele z roznych lat ale fak ze dosyc rzadko

jednak nie popieram zeby kupil marke VW bo znow sknoci wszystko jak z Phaetonem
      i planem produkcji Bentleya w niemczech (!)

chociaz ktorys z europejskich koncernow moglby sie tym zainteresowac
      ja obstawialbym np BMW albo Porsche
      recznie robione limuzyny z silnikiem V8 chlodzonym powietrzem po prostu miod

oby ktos pomyslal i uratowal marke
      • Gość: Członek z ramienia Re: Tatra 613 - niepowtarzalne zjawisko IP: *.publikator.com.pl 14.10.04, 10:31
        Ja nie jestem aż takim optymistą - tylny napęd, chociaż stajlerski to może sie
        utrzymać tylko w 911 i też tylko w drodze wyjątku - myslałem raczej o jakimś
        nowoczesnym wozie, owszem silnik może być V8, ale z przodu i chłodzony płynem
        (normy czystości spalin itp.) - bardziej mi chodzi o reaktywację, tak jak w
        przypadku Vw new beetle bądź nowego Mini - najlepszy jest ten przód bez wlotu
        powietrza z chromowaną obwódką i czterema okrągłymi lampami znany z T603 i w
        pewein sposób powtórzony w T700 - skromne ale dobrym guście i stylowe
        • remo29 Re: Tatra 613 - niepowtarzalne zjawisko 14.10.04, 10:45
          Można zakupić: veterani.aktualne.cz/ :)
          • Gość: Członek z ramienia Re: Tatra 613 - niepowtarzalne zjawisko IP: *.publikator.com.pl 14.10.04, 10:59
            dzięki ale nie skorzystam:) jakiś czas temu faciu na tipcars.com sprzedawał
            taka samą w srebrnym kolorze za 800 tysięcy koron - trochę mi jeszcze
            brakuje :) niemniej jednak aż serce skowycze mi do tego wozu - znajdźcie mi
            bardziej oryginalną brykę
            • Gość: Radek Re: Tatra 613 - niepowtarzalne zjawisko IP: *.2015.com 14.10.04, 20:38
              www.tatraklub.sk/t700.htm
              Przeskroluj w dol i zobacz na zdjecia Tatra 700 Coupe i coupe Eccora, fajne
              sprzety. Troche pod stara BMW 6 podchodza.
    • Gość: quantas Re: Tatra 613 - niepowtarzalne zjawisko IP: *.rawicz.sdi.tpnet.pl 14.10.04, 10:54
      myślę że te fotki sprawią Wam przyjemność.
      www.okruhy.cz/images/galerie/jarni_cena_2004/hajdusek01.jpg
      www.okruhy.cz/images/galerie/podzimni_cena_2003/hajdusek01.jpg
      www.okruhy.cz/images/galerie/epilog2002/hajdusek05.jpg
      www.okruhy.cz/images/galerie/epilog2002/hajdusek03.jpg
      • Gość: Członek z ramienia Re: Tatra 613 - niepowtarzalne zjawisko IP: *.publikator.com.pl 14.10.04, 11:02
        dzięki - ten wozik to chyba Ecorra - tak ostro stuningowana t700 - mocno
        podkręcony silnik 4,4 litra - max speed ok 320 km/h
        • Gość: quantas Re: Tatra 613 - niepowtarzalne zjawisko IP: *.rawicz.sdi.tpnet.pl 14.10.04, 11:31
          faktycznie jest dość szybka. Ale dzwięk jest przecudowny. słuchanie jej jest
          poezją. Tatry na torze w Brnie jeżdżą równiez jako wozy ratownicze.
          • Gość: Człowiek z ramieni Re: Tatra 613 - niepowtarzalne zjawisko IP: *.publikator.com.pl 14.10.04, 12:31
            Podobnie w latach osiemdziesiątych modele 613 starszych seriach używane były na
            praskim lotnisku Ruzyne jako pacecary do rozprowadzania samolotów - wujas mi
            mówił bo widział
    • Gość: Jarek Re: Tatra 613 - niepowtarzalne zjawisko IP: 217.8.186.* 14.10.04, 12:25
      Więcej i... po polsku:

www.tatra.infomorava.cz/encyklopedie/objekty1.phtml?filtr=&druh=&id_obce=&id_obce_2=&id_obce_3=&id_nuts_2=&kraj=&okres=&id=42000&typ
      =&lng=4
    • Gość: ORMOwiec Re: Tatra 613 - niepowtarzalne zjawisko IP: 192.139.221.* 14.10.04, 15:20
      A czy czasem Niemcy nie zerzneli swojej konstrukcji porsche lub vw z tatry?
      Zdaje sie, ze sie oficjalnie przyznali do tego i po wojnie zaplacili jakies
      pieniadze za to CSSR.
    • Gość: motofan Linki do stron o Tatrze,please... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 20:26
      Gdzie mógł bym posłuchać jak brzmi silnik Tatry - pewnie odlotowo.
      • art_0 Re: Linki do stron o Tatrze,please... 15.10.04, 03:38
        Moze na jakiejs budowie ;)

pozdrawiam

Art
      • Gość: Członek z ramienia Re: Linki do stron o Tatrze,please... IP: *.publikator.com.pl 15.10.04, 09:11
        Kurcze, w tamtym tygodniu byłem na jakiejś słowackiej stronie gdzie był do
        ściągnięcia i posłuchania mp3 z uruchamianym i pracującym silnikiem od 613 -
        fajne chociaż nie oddaje całości zjawiska - dźwięk jakiś przytłumiony, poza tym
        jak wynikało z opisu motor był zimny przy rozruchu, co w przypadku chłodzonych
        powietrzem silników całkowice zmienia rzeczywisty odgłos - w każdym razie jak
        znajdę to dam znać
        • Gość: pszczelarz Re: Linki do stron o Tatrze,please... IP: *.aster.pl 15.10.04, 11:53
          Mnie te genialne tatry na zdjeciach z toru w Brnie przywodzą na mysl... maserati :)

Kilka lat temu jeździłem często słuzbowo do Pragi i pamiętam tatre w wersjach
          cywilnych.
          Na takim Śmichowie parkowało tego trochę. Wygladały bardzo oryginalnie wręcz
          kosmicznie ale i zarazem... tandetnie, trochę jak z plastyku. Mój gospodarz
          wyrażał sie bardzo niepochlebnie o jakosci wykonania, awaryjności itd.
          Sam jednak takiej nigdy nie miał (mimo, ze chyba jakis dawny aparatczyk)...

Może teraz widuje się pięknie zrobione egzemplarze...

...czego życzy
          pszczelarz

P.S. A u nas władza ludowa jeździła wołgami. Co za porażka...
          • Gość: Członek z ramienia Re: Linki do stron o Tatrze,please... IP: *.publikator.com.pl 15.10.04, 13:55
            To fakt - modele z lat osiemdziesiątych to były faktycznie trochę takie buły z
            plastiku - nijak im do pierwszej serii z lat siedemdziesiątych z chromowanymi
            zderzakami, deklami oraz starym przodem i tyłem - były one zaprojektowane przez
            fimę Vignale - niestety restyling pepikom się nie udał - co nie umniejsza
            wartości historycznej tych wozów
            • Gość: pszczelarz Re: Linki do stron o Tatrze,please... IP: *.aster.pl 15.10.04, 14:04
              A co to jest ecorra?
              I jaka jest moc takiego V8 w tatrze? jakie osiagi?

pszczelarz
              • Gość: Radek Re: Linki do stron o Tatrze,please... IP: *.2015.com 15.10.04, 17:25
                www.tatra603team.cz/2004/modules.php?name=ecorra
                W skrocie 400koni, 1150kg wagi, Vmax 320, 0-100kmh 4s
                • Gość: pszczelarz Re: Linki do stron o Tatrze,please... IP: *.aster.pl 15.10.04, 17:51
                  Dzięki, rzeczywiscie niezłe JÍZDNÍ VLASTNOSTI :)
                  maximální rychlost 320 km/h
                  zrychlení 0 - 100 km/h 4 s
                  1 km s pevným startem 22,2 s

A w serii?

pzdr
                  pszczelarz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka