Dodaj do ulubionych

produkty jednego producenta pod innymi "markami"

21.11.06, 11:45
Sorry jesli jest to niejasne sformułowanie, ale nie wiedziałam jak napisać.
Juz tłumaczę.
Chodzi mi o produkty pod marką róznych marketów, tzn. np. "tesco" lub
dyskontowe "biedronka" ale produkowane przez znane firmy. Czy są to te same
produkty co te "firmowe" tylko pod nazwą marketową czy są to inne produkty?
Np. olej w Biedronce wyprodukowany dla Biedronki przez Kruszwica S.A. (czyli
producent oleju Kujawskiego) czy to ten sam produkt tylko w innym opakowaniu?
Czy jednak jest to gorszy towar tego samego producenta?
Kto wie to proszę niech napisze.
I polećcie dobre tego typu towary (jesli takie są).
Obserwuj wątek
    • mamba30 Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 11:50
      logicznie rzecz biuorąc, nie mogą to być te same produkty. Zastanow się, jak
      coś, co w oryginale kosztuje 5 zł. pod marka Biedronki może kosztować 3???
      Skończyły się czasy instytucji charytatywnych. niestety są to o wiele gorsze
      jakościowo produkty. Owszem, zgodzę się, że np. srajtaśmę można kupić tańszą,
      bo to nijak nie wpływa na Twoje zdrowie, ale są prosukty, które sa
      naszprycowane chemią i konserwntami tak, że po kilku latach spozywania więcej
      wydasz na lekarzy i lekarstwa, niż teraz zaoszczędzisz.

Ale to tylko takie moje subiektywne zdanie, którego będe sie trzymała
      wszystkimi odnóżami smile
      • anatemka Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 11:53
        ale do produktów 'gorszych' musieliby otwierać nowe linie produkcyjne, więc
        opłacało by im sie?
        • mamba30 Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 12:00
          o matko, nie bądź naiwna. robią je z gorszych składników na przykład....
      • edelka Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 11:54
        wg mnie to "firmowe" mogą kosztować więcej dlatego, że są pod znaną nazwę czyli
        płacisz za nazwę. A juz nie pod swoja nazwa mogą być tańsze.
        Ale chciałabym się tego wreszcie dowiedzieć jak to jest naprawdę?
        Może jednak ktos wie?
      • kathee Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 23.11.06, 23:48
        są droższe bo płacisz za markę, reklamę
        A produkt do biedronki i pod własną marką ma na pewno taki sam koszt wytworzenia.
    • anatemka Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 11:51
      jakos nie wydaje mi się, żeby znany producent produkt pod swoja marką
      produkował wg norm, a dla innych sieci zbierał z podłogi...
      Do końca nie rozumiem tego mechanizmu więc też prosze o wytłumaczenie.
      • ewaktw Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 12:05
        To no tłumaczę... pracuję w koncernie produkującym kilka bardzo znanych marek
        (pracuję w fabryce, żeby nie było wątpliwości, że nie wiem jak wyglądaja linie
        produkcyjne). Robimy kilka produktów tzw. marek własnych dla np. Biedronek. Są
        to produkty robione dokładnie na tych samych liniach, ale z gorszych jakościowo
        składników. Czasem składniki są nawet te same, ale w innych propocjach,
        oczywiście niekorzystnych dla produktu. I tyle. Naprawdę nie ma tu żadnej
        filozofii. Ogólnie powiem, że marki własne są po prostu dużo gorsze.
        • edelka Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 12:09
          naprawdę tak mocno się róznią?
          I jesli możesz to napisz jakie to produkty produkuje firma w której pracujesz
          (może byc na priv, jesli nie chcesz na forum)
          Pozdrawiam i dziekuje za wyjaśnieniasmile
          • anatemka Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 12:10
            no to ja nadal jestem naiwna: te gorsze tez musza chyba spełniać normy
            dopuszczajace?
            • niedzwiedzica_sousie Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 12:18
              no normy na pewno muszą spełniać, ale niestety normy są bardzo tolerancyjne.
              zauważylam np. że glutaminian sodu przestał być konserwantem!!!! po prostu w
              prawie zostały zdefiniowane konserwanty i on się nie "załapał" dlatego na
              wszystkich zupach w proszku jest napisane "bez koserwantów (w rozumieniu prawa)"
              • anatemka Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 12:21
                Co to jest glutaminian sodu i gdzie można go znaleźć?
                Jest to naturalny aminokwas, który można znaleźć prawie w każdym rodzaju
                pożywienia, szczególnie w produktach wysokobiałkowych, takich jak np. produkty
                nabiałowe, mięso i ryby, jak również w wielu warzywach. Produkty żywnościowe
                używane ze względu na walory smakowe, takie jak grzyby i pomidory, mają wysoki
                poziom naturalnych glutaminianów. Organizm ludzki również produkuje
                glutaminian, który ma znaczenie w wielu procesach metabolicznych.
                • anatemka Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 12:22
                  Jak dużo sodu znajduje się w glutaminianie sodu?
                  Glutaminian sodu zawiera 3 razy mniej sodu niż znajduje się go w soli
                  kuchennej. Stosowanie glutaminianu sodu w połączeniu z małą ilością soli
                  kuchennej sprawia, że możliwe jest zredukowanie ogólnej liczby zawartości sodu
                  w danym produkcie o ok. 20-40%, przy jednoczesnym zachowaniu smaku.

Czy glutaminian sodu jest bezpieczny dla dzieci?
                  Dzieci przyswajają glutaminian w takim samym stopniu jak dorośli, więc jest on
                  bezpieczny dla dzieci. Wiadomo, że mleko kobiet zawiera 10 razy więcej
                  glutaminianu niż mleko krowie.

Podsumowanie
                  Glutaminian sodu jest jednym z najlepiej zbadanych składników pożywienia.
                  Setki badań i wiele statystyk wykazało, że jest on pożytecznym składnikiem
                  wzmacniającym smak i zapach i nie stwarza zagrożenia dla konsumenta.
                  • niedzwiedzica_sousie Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 12:28
                    jezu, ściągnęłaś to ze strony knorra czy co? smile)))
                    • anatemka Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 12:32
                      niesmile ale wiedziałam że glutaminian nie może być trujący skoro jest taki
                      dobrysmile)
                      • niedzwiedzica_sousie Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 12:52
                        no trujący nie, ale celulit powoduje na pewno
                        • alpepe Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 16:51
                          zdaje mi się, że pomyliło ci się z benzoesanem sodu, konserwantem.
                          • niedzwiedzica_sousie Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 22.11.06, 09:10
                            może
                  • jagoda85 Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 17:13
                    Dobrze napisłaś, że jest on składnikiem wzmacniającym smak i zapach. Niestety
                    wielu lekarzy przestrzega przed nim, myślę, że nie bez powodów. Odkłada się on
                    wspaniale między innymi w stawach, dlatego powinni się go wystrzegać reumatycy.
                    Nie jest też obojętny dla przewodu pokarmowego. Może powodować poważne
                    zaburzenia. Porozmawiaj na ten temat z lekarzami. Dlatego ja właśnie z
                    powyższych powodów, unikam go jak mogę. Wiadomo, że całkowicie nie mogę go
                    wyeliminować, bo jak napisałaś zawiera go wiele pokarmów, ale nie używam
                    żadnych przypraw zawierających ten preparat jako składnik, jak też kostek
                    rosołowych i różnych zupek itd. Pozdrawiam
    • grubaska20 Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 12:29
      są to po prostu tańsze, w tym wypadku = GORSZE linie produkcyjne
    • reniatoja Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 12:49
      Jesli ktos produkuje jakis produkt, dajmy na to olej "słoneczko" - i ten olej
      moze sprzedac za 5 złotych, to po jakiego grzyba miałby ten sam olej
      nazywac "Biedronka" i sprzedawac po 3 złote? Nie kapuję tego, ja bym
      sprzedawała cały swój olej jako "słoneczko" po piątce. Ew. dałabym mu cenę 4,50
      i wszyscy by sie cieszyli, ze znane, markowe słoneczko tak tanio dostali, w
      jakim celu mialabym znaną, sprawdzona nazwę zamieniać na inna i sprzedawać
      taniej? Nie znam sie na handlu i ekonomii - moze mi ktos więc to wytłumaczy, bo
      dla mnie to jest nielogiczne. To tak jakby np Sony zamiast sprzedawac swoje
      telewizory Sony za 2000, nazwała je powiedzmy Soniy i sprzedawała po tysiaku.
      • niedzwiedzica_sousie Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 12:54
        no wiesz, trochę jest tak, że marka kosztuje. reklamy tv, projekt opakowania,
        samo opakowanie, itd. moze się tak zdarzyć że to samo wsadzone w bury karton
        tesco będzie dla klienta tańsze a dla producenta w tej samej cenie
        • istna Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 12:59
          Też w to naiwnie wierzę i poszę nie niszczyć moich marzeńsuspicious
    • kryzysowa_narzeczona75 Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 21.11.06, 13:28
      ok, to kup olej w tesco i olej w biedronce produkowany przez ta sama firme i
      przeczytaj sklad. Wszystko sie wyjasni.
      • meduza7 Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 22.11.06, 10:53
        Ja może powiem na przykładzie fasolki szparagowej. Jest sobie fasolka Hortexu,
        ładna, zielona, mięciutka i z malymi ziarenkami. I jest sobie fasolka pod marką
        Championa, o połowę tańsza, ale za to strączki są twardsze, ziarenka nieżle
        wyrośnięte, a część strąków w ogóle zżółkła i jakby zeschnięta. Zjeść się da
        jedną i drugą, ale różnicę widać gołym okiem.
        • jagoda85 Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 22.11.06, 16:57
          Takiego "badziewia" lepiej nie kupować.
    • ciszkak Re: produkty jednego producenta pod innymi "marka 23.11.06, 17:56
      a co z produktami które nie są wyprodukowane wyłącznie dla danego marketu np.
      olej kujawski jest tańszy w Biedronce niż w innych sklepach ale brak na nim
      napisu "wyprodukowano dla Biedronki" - jest gorszy czy taki sam jak w innych
      sklepach?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka