Dodaj do ulubionych

ewaluacja dyplomu z firma WES

IP: *.arlngt01.va.comcast.net 30.01.05, 20:52
czy ktos ewaluowal swoj dyplom zdobyty w Polsce z jaka kolwiek firma w USA?
niestety w polsce nie mamy transkrypu wszystkich przedmiotow i ocen czy to
znaczy ze bede musial tlumaczy wszystkie swiadectwa ze szkoly sredniej czy
tylko maturalne? jesli chodzi o studia to czy uczelnie maja wogole
transkrypty z przedmiotami i ocenami? przeciez tak to wyglada w innych
krajach.
Obserwuj wątek
    • monis23 Re: ewaluacja dyplomu z firma WES 30.01.05, 21:43
      Ja ewaluowalam swoj oraz kilka dyplomow innych osob z roznych kierunkow
      studiow. Na stronie WES podane sa wszystkie wymagane dokumenty. Z reguly
      potrzebne sa przysiegle tlumaczenia dyplomu, tzw. karty studiow oraz indeksu.
      Do tego trzeba dolaczyc ksero wszystkich dokumentow. Karte przebiegu studiow
      otrzymasz z dziekanatu uczelni, podaje sie tam wszsytkie przedmioty, z iloscia
      godzin plus oceny, plus czy to byly wyklady, czy cwiczenia. W tlumaczeniu
      indeksu nalezy dolaczyc krotki opis wszystkich przedmiotow. To chyba wszystko.
      Z doswiadczenia wiem, ze troche zanizaja srednia ze studiow, ale jezeli masz
      ukonczone studia to otrzymany tytul uznaja.
      • Gość: kamila Re: ewaluacja dyplomu z firma WES IP: *.nas1.clt.wi.frontiernet.net 31.01.05, 20:22
        ja ma skonczone studia ekonomiczne w polsce. Jaki mi tytul uznaja w stanach. I
        co to oznacza WES??? Prosze o informacje!!! Dzekuje serdecznie.
        • monis23 Re: ewaluacja dyplomu z firma WES 31.01.05, 21:24
          WES = World Educational Services
          Powinni ci uznac MSc = Master of Science, odpowiednik naszego magistra albo
          BSc - Bachelor of Science, tytul cos jak odpowiednik polskiego licencjatu,
          nizszy od mgr.
          • Gość: kamila Re: ewaluacja dyplomu z firma WES IP: *.nas2.clt.wi.frontiernet.net 02.02.05, 16:15
            czyli jezeli mam magistra w Polsce to powinni mi uznac master u USA. Czy nie
            jest to regula?

dzieki z gory za pomoc
            • monis23 Re: ewaluacja dyplomu z firma WES 03.02.05, 04:02
              Mysle, ze ci uznaja. Moze to troche zalezec od przedmiotow jakie mialas na
              ekonomii w Polsce. Ja mam z Polski mgr anglistyki i uznali mi MA w angielskim,
              tak jak pisalam zanizaja srednia. Jest to szczegolnie wazne gdy na przyklad
              chcesz zrobic tzw. transfer kredytow kiedy cos studiujesz. Pewnie nie wszystkie
              ci wtedy zalicza ale na pewno czesc. Musisz miec dobrze przetlumaczone
              dokumenty i dobry opis przedmiotow. Nie wiem czy wszystko wyjasnilam, jak masz
              pytania to smialo.
              • Gość: kamila Re: ewaluacja dyplomu z firma WES IP: *.nas1.clt.wi.frontiernet.net 03.02.05, 22:57
                mam jeszce kilka pytan. a kto ma zrobic opis tych przedmiotow, w dziekanacie
                czy ja sama?? chce dokladnia, bo na studiach mocno sie staralam i mialam
                srednia 4,96 okolo. i duzo rzeczy zrobialm ponda program

dzieki, pozdrawiam
                • monis23 Re: ewaluacja dyplomu z firma WES 06.02.05, 19:25
                  Mozesz poprosic o to osobe, ktora bedzie ci robila tlumaczenie, ale musisz
                  dokladnie wytlumaczyc o co ci chodzi. Niektorzy niezorientowani tlumacze moga
                  miec opory, bo beda mowic, ze tego nie ma w indeksie. Tyle, ze tutaj nie chodzi
                  o tlumaczenie indeksu slowo w slowo tylko o dostarczenie jednoczesnie opisu
                  przedmiotow, ktorych to opisow nie mozna znalezc w zadnych dokumentach z
                  polskich uczelni. A jak znasz angielski to zrob sobie to sama, mozesz sobie
                  pomoc programami studiow o podobnym profilu w USA.
                  • Gość: kamila Re: ewaluacja dyplomu z firma WES IP: *.osiedle.net.pl 07.02.05, 13:34
                    czyli to znaczy ze sama musze sobie opisać przedmioty i dac do tłumaczenia dla
                    dobrego tłumacza. Czy to musi byc tłumacznie przysiegłe???
                    A moge spytac w jakim mieście mieszkasz w stanach i co robisz?
                    Dzięki za info.
                    • monis23 Re: ewaluacja dyplomu z firma WES 07.02.05, 14:22
                      Najlepiej jak bedziesz sie wzorowala na czyms w rodzaju katalogu lista
                      kierunkow i przedmiotow na danym uniwerku czy collegu. Mozna to tez znalezc na
                      stronach internetowych. Ja obecnie mieszkam w PA, w Polsce ukonczylam
                      anglistyke i tutaj zajmuje sie czasami takimi tlumaczeniami. Powodzenia!
                      • Gość: kamila Re: ewaluacja dyplomu z firma WES IP: *.osiedle.net.pl 07.02.05, 14:35
                        Dzięki za pomoc!!
                        • Gość: kamila Re: ewaluacja dyplomu z firma WES IP: *.osiedle.net.pl 07.02.05, 23:24
                          Myslę ze ci uznano MA, ze wzgledu na to ze mialaś prace magisterska po ang.
                          mapisana. Ja słyszałam ze oni naszego mgr co najwyzej na BA uznaja/ Co o tym
                          myślisz?

BEdze wdzięczna za opinie
                          • Gość: macsue sprostowanie IP: *.dsl.chmpil.ameritech.net 08.02.05, 00:06
                            po pierwsze jesli chodzi o zanizanie sredniej to wyglada to tak ze tutejsza
                            skala ocen jest inna, najwyzsza srednia to 4:00, przy czym oceny dawane sa w
                            systemie liter, A=najwyzsza ocena, nasza 5. Dlatego srednia polska 4.5 bedzie
                            przetlumaczonana tutejsze 3.5 co oznacza ze byly prawie same piatki i kilka
                            czworek czyli ciagle jest to ta sama srednia tylko wyrazona w innej skali. Stad
                            to "zanizanie"
                            Jesli chodzi o tytuly to zazwyczaj 5 letnie stdua magisterskie z Polski
                            zakonczone praca magisterska beda "przetlumaczone" na Masters, chodzi wlasnie o
                            te 5 lat a nie o prace napisana po angielsku. Tak bylo u mnie w przypadku
                            prawa, zobaczyli ile i jakie przedmioty i ze to 5 lat anie 4. Tez robilam
                            uznanie dyplomu w WES. Inna sprawa to to ze czesto ten tytul nic ci nie daje w
                            swiecie zawodowym, szczegolnie jesli chodzi o pewne zawody. U mnie dalo mi to
                            tyle ze zostalam przyjeta na prawo z "advanced standing" czyli mam do zrobienia
                            2 a nie 3 lata...
                            • Gość: kamila Re: sprostowanie IP: *.osiedle.net.pl 19.05.05, 18:31
                              powracam znow do watku, bo zabieram sie wlasnie za tłumacznie!!! Chaialabym sie
                              zapytać , czy ten opis przedmiotow ma byc tuz pod danym przedmiotem jak w
                              indeksie czy tez na oddzielnej kartce

Dzieki
                              • Gość: kamila Re: sprostowanie IP: *.osiedle.net.pl 23.05.05, 15:38
                                czy moze ktos sie orientuje jeszcze w tym temacie. Dzieki monis za info. Ale na
                                stronie WES jest napisane ze oni nie potrzebuja tlumaczenia indeksu, tylko
                                transktypt i to ma byc slowao w slowo. Co wiec z indeksem i opisem przedmiotow
                                ktory jest wazny..

Serdecznie dziekuje za dalsz info
                                • Gość: gocha Re: sprostowanie IP: *.dsl.renocs.pacbell.net 23.05.05, 19:42
                                  transkrypt to jest wlasnie tlumaczeni indeksu. i rzeczywisice, to ze ci wpisza
                                  Master's to w swiecie zawodowym w USA malo znaczy, i podobnie w swiecie
                                  edukacji. Wiele uczelni ewaluuje twoj transkrypt po swojemu i generalnie polski
                                  magister daje BA albo BS.ale moga byc wyjatki o ktorych nie wiem.
                                  • Gość: kamila Re: sprostowanie IP: *.osiedle.net.pl 23.05.05, 23:22
                                    Tutaj poprzednicy pisali ze uznaja mi Master, ze wzgledu na 5-letnie studia.
                                    Wiem ze Master nic nie znaczy. Tak samo i Polsce nic nie znczy. Jak nie masz
                                    znajomosci to mozesz byc sprzataczka.
                                    Wiem ze w stanach musi sie wszystko zaczynac od nowa. Ale chce przetlumaczyc
                                    moj dyplom dla wlasnaj satysfakcji, nawet gdyby mi sie nigdy nie przydal. Po co
                                    studiowalam te 5 lat i dostawlam 5. Chyba mam cos jednak w glowie. Chyba mam
                                    szance pracowac w zawodzie.
                                    A przez ewluowaniem dypolomu chce sie dowiedzic wszytkich szczegolow, by mi
                                    uznali wszystkie przedmioty jaki w polsce konczylam.
                                    • Gość: gocha Re: sprostowanie IP: *.tmcc.edu 25.05.05, 01:26
                                      O ile kojarze to pisalas ze konczylas ekonomie, tak? mysle ze na pewno
                                      znajdziesz prace w zawodzie, zwlaszcza ze mimio wszystko, w Stanach jest wiele
                                      grog kariery i nie wszystkie wioda przez najlepsze amerykanskie uczlenie. w
                                      twoim zawodzie moze bedziesz musiala zaczac od gorzej platnej pozycji ale twoje
                                      piatki to nie tylko papier, bo to przede wszystkim wiedza i umiejetnosci ktore
                                      po jakims czasie kazdy pracodawca zauwazy i to czy masz masters czy nie nie
                                      bedzie mialo znaczenia. ja po prostu sama przetlumaczylam wyciag z kart ocen i
                                      zanioslam do pani dziekan ktora mniej wiecej po angielsku czytala. i pani
                                      dziekan podpisala i zaoszczedzila mi kupe pieniedzy i problemow. powodzenia.
      • Gość: Marysia Re: ewaluacja dyplomu z firma WES IP: *.grf-mt.client.bresnan.net 18.09.13, 13:50
        Witaj, ja mam pytanie dotyczace czasu jaki mam na ewaluacje; a mianowicie, czy jest okreslony czas w jakim musze tego dokonac, po przylocie do USA?
        Pozdrawiam serdecznie,
        Marysia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka