Dodaj do ulubionych

Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!!

15.05.05, 16:23
Zasugerowano mi, by przenieść tutaj wątek założony na bratnim forum, który to
wątek dotyczył powrotu na mały ekran wielkiej, acz zdawało się zaginionej
legendy: Waldemara Koconia!!!

Owóż ów Wielki Artysta wyewokował swoją obecność w piątkowym (13.05)
programie Krzysztofa Szewczyka i Marii Szabłowskiej w TVP 2, rzucając
niewątpliwie na kolana rzesze młodszych telewidzów/melomanów, nie
przygotowanych na tak mocarną dawkę wrażeń. Mistrz objawił się z
pomarszczonym nieco z racji wieku obliczem, ale za to z burzą złotych loków i
w towarzystwie młodocianego lamparta, prowadzonego na smyczy, łaskawie
odpowiadał na pytania gospodarzy i prezentował swoje miażdżące "teledyski" z
epoki.

W trosce o szlachetne korzenie kultury PRL-bis pragnę zaapelować do starszych
Forumowiczów, by uzupełnili nieco wiedzę młodszego pokolenia na temat w/w
Artysty. Nie pozwólmy, by Legenda odeszła nie wyśmiana!!! :)))
Obserwuj wątek
    • jarecki32 Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 15.05.05, 16:29
      a tak,Waldzio Kocon, obciachowy artysta z lat 70-tych.
      Wyroznial sie niekorzystnie na tle Polomskiego przesadnie emocjonalna
      interpretacja swoich utworow.
      O ile wiem, to zasilil rzesze polonii w Chicago i tam cos klepal.
      Czyzby powrocil na stale do ojczyzny ?
      • grimsrund Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 15.05.05, 16:35
        Niestety, mogłem podziwiać jeno wizję, bo fonię zajmowała mi podczas progamu
        inna fonia. Jednakowoż w studio był osobiście, więc teoretycznie nie jest
        wykluczone, że wrócił i grozi nowymi nagraniami, jak sam Krzycho nie
        przymierzając :))
        • grrrg Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 15.05.05, 17:31
          cholera, wciąż zapominam o tym programie! w przeszłości Szewczyk i Szabłowska
          gościli między innymi powracający po zaoceanicznych sukcesach Happy End. to
          było przeżycie prawdopodobnie mogące konkurować z doznaniami jakich
          doświadczyłeś grimsrund przy okazji edycji "waldkowego" odcinka :)

A pamiętacie innych, równie wybitnych co Kocoń artystów z epoki? Takich jak
          Krzysztof Cwynar np? :)
          • cze67 Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 15.05.05, 17:34
            Happy End, Cwynar, Kocoń... Ach, moja szalona młodości, gdzieżeś?! (Stary a
            płacze jak dziecko.)

Do owego szacownego grona dorzucam Adama Zwierza i grupę Homo Homini.
        • maff1 Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 15.05.05, 17:34
          etatowy spiewak Festiwalu Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu, obok Adama
          Zwiarza i Barbary Książkiewicz - wzoru orody oficera Ludowego Wojska
          Polskiego :-)
          • grrrg Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 15.05.05, 17:45
            jeszcze był Daniel, Jacek Lech, no i oczywiście niezapomniany Janusz
            Laskowski :) moja babcia ich wszystkich uwielbiała ;)
            • t.o.m.e.k Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 15.05.05, 21:35
              Hej - a Edward Hulewicz? Ciągle w formie, ciągle aktywny, ciągle pełen nowych
              pomysłów... Też gościł u Szewczyka, aż się zdziwiłem...
              Ma nawet swoją stronę internetową (nie pamiętam adresu, ale w google'u
              znajdziecie) - wspominał go często i z wdzięcznością nasz niezapomniany
              Vulture...
              • grrrg Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 15.05.05, 21:58
                nie rozumiem jak mogłem pominąć! toż to klasyk nad klasykami :) warto też
                wspomnieć o ojcu chrzestnym polskiego popu Jerzym Połomskim :)
              • ilhan Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 15.05.05, 22:04
                t.o.m.e.k napisał:

> Hej - a Edward Hulewicz? Ciągle w formie, ciągle aktywny, ciągle pełen nowych
                > pomysłów... Też gościł u Szewczyka, aż się zdziwiłem...
                > Ma nawet swoją stronę internetową (nie pamiętam adresu, ale w google'u
                > znajdziecie) - wspominał go często i z wdzięcznością nasz niezapomniany
                > Vulture...

www.hulewicz.art.pl/galeria%20zdjec.html

Serdecznie polecam! Mój ulubiony dział galerii to "W domowych pieleszach". Do dodania do ulubionych od zaraz!
                • bleri Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 15.05.05, 22:08
                  Moim zdaniem dział "przy klawiaturze i przy kawie" wymiata wszystkie inne.
                  • ilhan Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 15.05.05, 22:55
                    bleri napisała:

> Moim zdaniem dział "przy klawiaturze i przy kawie" wymiata wszystkie inne.

To z czajnikiem jest niezłe, ale moim zdaniem ostatnie w pieleszach to klasyk.
                    • d84 Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 16.05.05, 10:12
                      > To z czajnikiem jest niezłe, ale moim zdaniem ostatnie w pieleszach to klasyk.

:DDDDD

K-L-A-S-Y-K

rotfl
                • mimbla_x Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 16.05.05, 11:28
                  > www.hulewicz.art.pl/galeria%20zdjec.html
                  >
                  > Serdecznie polecam! Mój ulubiony dział galerii to "W domowych pieleszach". Do
                  > dodania do ulubionych od zaraz!

o matko!!

nastepnym razem uprzedzaj, ze ogladanie tej strony moze grozic nieodwracalnymi
                  zmianami psychicznymi :P
    • jarecki32 Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 15.05.05, 22:52
      tak sobie czytam te wpisy i konstatuje ze, o dziwo nikt nie wspomnial o
      dziewczynach. Czyzby damskie odpowiedniki przebojowego Waldka nie istnialy ?
      Pisarek Regina ? Rawik Joanna ? 2+1 ?
      • grimsrund Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 16.05.05, 00:43
        Bo tu som same dżentelmeny... :))
        • maff1 Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 16.05.05, 11:36
          przegląd "dorobku" z festiwalu w Kołobrzegu
          www.fonorama.net/festiwale/kolobrzeg.htm
          a tu w zielonej Górze
          www.fonorama.net/festiwale/zielonagora.htm
          ------------------------
          a teraz historia prawdziwa:
          moja kolezanka w latach 70-tych studiowała wydział wokalny w Katowicach. Dobry
          głos. No i na uczelnie przyszło dla niej zaproszenie na którys z w/w festiwali.
          W pismie przewaodnim wyjasniono że zaspieawa konlretna piosenkę i dostanie za
          to wyróznienie. Odmowa wiąze sie z uwaleniem w artystyczny niebyt.
          Zaspiewala i dostała wyróznienie. Bo z "waaadzą" lepiej nie zadzierac w młodym
          wieku. :-))
          Jak widac nagrody na tych festiwalach to zupełna fikcja, były ustalane w
          zacisznych gabinetach sekretarzy partyjnych.
          • t.o.m.e.k Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 16.05.05, 13:20
            maff1 napisał:

> przegląd "dorobku" z festiwalu w Kołobrzegu
            > www.fonorama.net/festiwale/kolobrzeg.htm

Niesamowite - zwłaszcza tytuły niektórych piosenek...
            "Ballada o żołnierzu, któremu udało się powrócić" (Koł. '76) brzmi szczególnie
            zachęcająco. Dla podniesienia morale należy ją puszczać kolejnym kontyngentom
            wojsk udających się do Iraku :-D
            Słowotwórstwo i gramatyka też stały na niezłym poziomie - "Torpedysta", "Hej
            panie radio"...

"Kopernik" (Koł. '77) - to też o żołnierzu??? Jakiś nieznany epizod z życia
            naszego astronoma?

No i absolutne hity - "Panno Maniu, jeszcze trochę" (śpiewa pan) i "Naucz mnie
            żołnierzu" (śpiewa pani) (oba tytuły - Koł.'77 Premiery)

A jakie okładki - psychodelia wkraczała również do armii (Kołobrzeg 74 i 81).
            Odważna i nawet dosyć realistyczna (zwłaszcza w kontekście czerwonych nosów)
            wizja twarzy polskich żołnierzy...
          • t.o.m.e.k Zielona Góra... 16.05.05, 13:25
            maff1 napisał:

> a tu w zielonej Górze
            > www.fonorama.net/festiwale/zielonagora.htm

Hehe - a kto zdobył VI. nagrodę na festiwalu w roku 1973??? Popatrzcie sami :-D
            • moore_ash Re: Zielona Góra... 19.05.05, 11:13
              tego nie znalazlem, ale za to sie dowiedzialem, ze TSA to " progresywny
              zsyp"....
              :)
              pozdr.
              tb
    • mimbla_x Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 16.05.05, 11:33
      trafilam na to w piatek przypadkiem i juz do konca programu siedzialam jak
      zauroczona - dorosly facet z kotem na smyczy i jeszcze spiewal na zywo jakims
      dziwnym dyszkantem - cud ze mi sie to potem nie przysnilo!
    • grrrg Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 18.05.05, 20:21
      Zgadnijcie kogo dziś na przystanku widziałem?! EDWARDA HULEWICZA! Stał sobie
      jak gdyby nigdy nic jakieś 3 metry ode mnie. Taki samiuteńki jak na zdjęciach
      ze strony. Jasnobeżowa długa kurtka skórzana, do niej buty pod kolor,
      przyciemniane okulary, wszystko na swoim miejscu. Sięgając do wewnętrznej
      kieszeni kurtki zaplątał się odrobinę w kabelki, nic poważnego na szczęście.
      Myślałem czy by nie podejść, ale śmiałości zbrakło. To był szczęśliwy dzień!
      • t.o.m.e.k Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 19.05.05, 10:30
        grrrg napisał:

> Zgadnijcie kogo dziś na przystanku widziałem?! EDWARDA HULEWICZA! Stał sobie
        > jak gdyby nigdy nic jakieś 3 metry ode mnie.

Nie wierzę... Edward jeździ tramwajami??? Taki artysta? Ja myślałem, że ma do
        swej dyspozycji białego albo zgoła różowego mercedesa z kierownicą wykładaną
        futerkiem, pluszowymi poduszkami i z mastotką białego pudelka...
        • grrrg Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 19.05.05, 10:32
          Bynajmniej. To był przystanek autobusowy ;)
    • jarecki32 Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 18.05.05, 21:07
      a jednak przypomnialem sobie Koconia w spodnicy:
      Violetta Villas Las Vegas !!
      Glos miala obezwladniajacy, wyglad mezmerajzujacy, a wlosy myla zwykla nafta.
      nie wiem tylko czy ona jeszcze wsrod zywych jest bo nie sledze jej kariery ?
      A jesli jest, to czem sie zajmuje ?
      • cze67 Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 18.05.05, 23:11
        Opiekuje się (opiekowała? bo była z tym cała afera) bezdomnymi zwierzętami...
        • jarecki32 Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 19.05.05, 01:17
          A to prawidlowo, cos jak B. Bardotte
          • moore_ash Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 19.05.05, 11:16
            viola to moglaby grac glowna role w jakiejs nocy zywych trupow. i to bez
            makijazu. a tymi zwierzatkami to faktycznie afera byla ogromna. splukala sie
            bbiedaczka i wraz z pieniedzmi milosc do zwierzat tez gdzies umknela...

pozdr.
            tb
            • cze67 Re: Mumia Powraca: Waldemar Kocoń w TVP 2!!! 19.05.05, 11:20
              moore_ash napisał:

> viola to moglaby grac glowna role w jakiejs nocy zywych trupow. i to bez
              > makijazu. a tymi zwierzatkami to faktycznie afera byla ogromna. splukala sie
              > bbiedaczka i wraz z pieniedzmi milosc do zwierzat tez gdzies umknela...

Ej, to chyba nie tak do końca było... Ale, zdaje się, nie o tym jest ten wątek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka