Dodaj do ulubionych

pytanie stomatologiczne (kto się zna?)

04.10.05, 12:17
Leczyłam kanałowo zęba. Jest to górna czwórka (prawa), robiłam RTG zęba, tak
sobie przeglądam i nie widzę żeby ząb miał dwa kanały. 5 obok tak. A pani
Stomatolog mówi ze wypełniła dwa kanały, czy znacie się na zębach! Bardzo
proszę o pomoc, zapłaciłam za wypełnienie 2 kanałów a na RTG nie widać żeby
ząb miał 2 kanały.
Obserwuj wątek
    • maryanne69 Re: pytanie stomatologiczne (kto się zna?) 04.10.05, 12:35
      Hej, jestem stomatologiem wiec odpowiem na to pytanie. Czworka gorna ma
      zazwyczaj dwa kanały, ale może też, choć rzadko, mieć jeden. Natomiast piatka w
      znakomitej wiekszości posiada tylko jeden kanał. Proponuję laikom nie
      analizować i nie podważać metod diagnostycznych lekarzy. Zdjecia wyjkonywane sa
      w roznych projekcjach i nie zawsze dokladnie widac na nich obraz faktyczny.
      Praca z pacjentami doszukujacymi sie na kazdym kroku podstepu i checi
      wyłudzenia pieniędzy jest naprawde trudna...
      Pozdrawiam.
      • coffe1 Re: pytanie stomatologiczne (kto się zna?) 04.10.05, 12:41
        ok, nie jestem podstępna. Tylko jak byłam u innego stomatologa to mówił o
        jednym kanale w tym samym zębie, więc dlatego jestem zdziwiona.
        Jak powinnam interpretowac ze zdjęćia RTG kanałów? Na zdjęciu widać czy nie?
        Sprawdzę jeszcze raz.Otóż tak
        1,2,3,4,5 to zęby z jednym korzeniem, jak widać, dopiero 6 ma 2 korzenie. Więc
        jak mają się do tego kanały?
        • maryanne69 Re: pytanie stomatologiczne (kto się zna?) 04.10.05, 12:50
          Czworka może miec jeden korzen a dwa kanaly, moze miec tez dwa korzenie , albo
          jeden, który później sie dzieli na dwa. Sa bardzo dziwne odstepstwa od normy,
          wiec tak naprawde nie wiem ile masz tam kanalow. Na rtg bardzo trudno zobaczyc
          kanaly, oczywiscie nie leczone, nawet lekarzowi. Mozna tylko spekulowac jak byc
          powinno. Czy piatka byla leczona kanalowo? Bo jesli nie, to czesto to co
          bierzesz za kanal jest po prostu ozębną.
          • coffe1 Re: pytanie stomatologiczne (kto się zna?) 04.10.05, 12:54
            wszystkie zęby mam zdrowe.Jedynie ta czwórka, jest leczona kanałowo.
            A więc i wypełniona też. Teraz mam wizyte na wstawienie plomby.Czy po takim
            wypełnieniu mozna trochę poczekać ze wstawieniem plomby? Nie mam narazie
            pieniędzy.
            • coffe1 Re: pytanie stomatologiczne (kto się zna?) 04.10.05, 12:56
              usuwany nerw był 5 dni temu, ale dziśła bolą mnie nadal, boli mnie chyba nawet
              ten ząb, albo tak coś w środku, czy może być coś do konca nie dopełnione?
              • maryanne69 Re: pytanie stomatologiczne (kto się zna?) 04.10.05, 13:20
                Jesli masz zdjecie po wypelnieniu kanałów to ślad materiału powinien pokrywać
                się z wierzchołkiem korzenia (korzeni). Ząb po zakończonym leczeniu tzn po
                wypełnieniu kanałów nie powinien boleć. Boli jesli: materiał jest poza
                wierzchołkiem (czyli kanał jest przepełniony), jest nie do końca wypełniony, są
                są zmiany zapalne, lub z innych przyczyn nieprawidlowego leczenia. Taki ząb
                powinien byc jak najszybciej zamkniety na stałe, czyli zaplombowany. Musisz tez
                odróżńić ból zeba od bólu dziasła. Czesto jest tak ze opatrunki miedzy wizytami
                uciskaja brodawke dziaslowa i prowadzi to do bolu.
                • coffe1 Re: pytanie stomatologiczne (kto się zna?) 04.10.05, 15:31
                  mam jeszcze pytanie.
                  Boli mnie dziąsło na samej wysokości tej czwórki, pani która mi tego zęba
                  leczyła powiedziała ze to nie od zęba, a mnie to zaczęło boleć po znieczuleniu
                  i zatruciu zęba. Orientujesz się w tym temacie? A powiedz,gdzie przyjmujesz? w
                  jakim mieście?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka