Gość: zuza IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 15.06.04, 22:13 no własnie...gardło mnie nie boli, a od dłuższego czasu obserwuję jasną, twardawą, niezbyt ładnie pachnącą wydzielinę. Czy ktoś może wie co to i jak leczyć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vecka Re: biława wydzielina w migdałkach... 15.06.04, 22:38 Witaj, jak juz sie meczysz z tym dlugo, to wytnij migdaly. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: biława wydzielina w migdałkach... IP: *.katowice.msk.pl / *.katowice.msk.pl 15.06.04, 23:07 higiena j.ustnej pedzlowanie gardła pł.Mandla Wycinac tylko w ostateczności! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: biława wydzielina w migdałkach... IP: *.katowice.msk.pl / *.katowice.msk.pl 15.06.04, 23:08 a laryngolog cie widział? Bo może masz raka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: biława wydzielina w migdałkach... IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 15.06.04, 23:11 Jednym słowem z grubej rury...Umiesz doradzac. Z higieną u mnie jak najbardziej ok. Lekarzpierwszego kontaktu powiedził, że to nie groźne i nic nie zalecił: "niektórzy już tak mają" Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: biława wydzielina w migdałkach... 15.06.04, 23:47 Witaj, nie sluchaj takich rzeczy jak "niektorzy tak maja..." , mnie tez tak jeden powiedzial :" Taka urodza" i wiesz co? Przeszlam dwa lata męk, poszly mi stawy przez to, mam reumatyzm..., do konca zycia...Potem nerki...i na szczescie zdazylam to wyciac zanim mi miesien sercowy padl... Wiec jak cie boli to gardlo juz dlugo, jadlas antybiotyki i nic, to idz do laryngologa chirurga i niech to obejrzy i ustali czy wyciac. Chirurg praktyk bedzie wiedzial najlepiej. Ja wycielam i mam wzgledny spokoj, choc nos i gardlo czasem mi tez puchna, ale to chyba od alergii jakiejs, ale i tak jest o niebo lepiej niz bylo. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RafiQ Re: biława wydzielina w migdałkach... IP: *.snr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 00:07 Hej, mam dosc male migdalki, ale nawracajace anginy od ponad roku. Jeden laryngolog powiedzial zeby je usunac, i to rozowaze problem a drugi udzieil odwrotnej porady. Czy ktos moze poradzic, co zrobic? Albo fgdzie w wawie sa niezli laryngolodzy? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: biława wydzielina w migdałkach... 16.06.04, 00:29 Mozna miec male migdalki i tez anginy i trzeba je usunac, bo od tych zapalen robia sie takie kraterki na nich i wtedy sa takie zapadłe... Moje byly duze jak sliwki, dusilam sie, ale moja byc tez takie male i zakraterzone. Jak sie juz dlugo meczysz, to najlepiej wyciac, bo chore i zaropiale i tak i tak nie spelniaja swojej roli, a łapią wszytkie syfy jakie lataja w powierzu i sieja sie one potem na cały organizm. Idz do chiruga, najlepiwj takiego, ktory pracuje na oddziale, prywatnie i on zadecyduje. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza2 Re: biława wydzielina w migdałkach... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 08:57 Zuza, z twojego opisu wynika, że to naprawdę nic poważnego. Po prostu we wgłębieniach zbierają się resztki jedzenia. Niektórzy tego nawet nie zauważają, bo migdały same oczyszczają się, ale zdarza się, że "anatomia" migdałów powoduje łatwiejsze i głębsze gromadzenie się tych resztek i rzadsze oczyszczanie. Pomoże Ci laryngolog naciskając szpatułką migdał w odpowiedni sposób i tym samym powodując pozbycie się takiej biało - żółtej twardej kulki. Jeśli jesteś w stanie (nie masz odruchu wymiotnego), możesz spróbować oczyścić sobie migdały sama w ten sam sposób (nawet palcem). I przez jakiś czas jedz mniej serów, bo to właśnie resztki serów gromadzą się najłatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: biława wydzielina w migdałkach... IP: 217.124.81.* 16.06.04, 10:55 ja nie polecam wyciskanie ich poprzpez jame ustna, znacznie latwiej i przyjamniej ucisnac migdala od zewnatrz, przez podgardle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: biława wydzielina w migdałkach... IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 16.06.04, 12:06 Dzięki, to chyba jest właśnie to o czym mowisz. Jakoś sobie z nimi poradziłam...Cieszę się że nie mam sie czym martwic (ale do lryngologa i tak pójde. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: biława wydzielina w migdałkach... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 16.06.04, 19:54 Hej!Zdecyduj się i wytnij te migdały, bo później możesz mieć problemy z reumatyzmem,sercem itd.Im wcześniej to zrobisz tym lepiej!A wydzielina, którą rzeczywiście można samemu "wyciskać" wytwarza się w kanalikach migdałów i nie wiadomo czemu tak się dzieje.Nie są to ABSOLUTNIE żadnyme resztki jedzenia.Ludzie w którym wieku my żyjemy!!!!!Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pumpernikiel Re: biława wydzielina w migdałkach... IP: *.zory.msk.pl 16.06.04, 20:32 Gość portalu: Iwona napisał(a): ...A wydzielina, którą > rzeczywiście można samemu "wyciskać" wytwarza się w kanalikach migdałów i nie > wiadomo czemu tak się dzieje.Nie są to ABSOLUTNIE żadnyme resztki > jedzenia.Ludzie w którym wieku my żyjemy!!!!!Pozdrowionka Skąd ta pewność? Proszę mi napisać (te wykrzykniki są niepotrzebne, bo nie podałaś lepszej odpowiedzi, a to nie są żadne zabobony itp.). Bo ja dostałem na temat tych czopków na migdałach, dwie odpowiedzi od młodych laryngologów: 1. złuszczający się naskórek wewn. jamy ustnej 2. nadmiar jedzenia, który "wciska" się się w szczeliny pomiędzy i w migdałach Z własnych (długotrwałych) obserwacji, mam pewność, że ma to związek z jedym i drugim. Z tym, że po jedzeniu czopki robią się szybciej i mają bardziej przykry zapach. Proponowany przez innych sposób, polegający na wyciskaniu czopków jest b. dobry i absolutnie skuteczny. Można to wykonywać różnymi przedmiotami - byle nie ostrymi. Ja np korzystam z małej łyżeczki a czasem z końca szczoteczki do zębów. Po dojścu do wprawy, cały zabieg trwa około dwóch minut. Jest też zagrożenie. Początkowo mogą pojawić się anginy. Kiedy jednak gardełko się zahartuje - pożegnasz się z wszystkimi chorobami tej części ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: biława wydzielina w migdałkach... 16.06.04, 22:14 Oczywoscie, ze to nie jedzenie...Mnie "to" usuwali co kilka dni przed zabiegiem wyciecia, i to mi na tak dwa dni pomagalo, tzn. spadala goraczka i troche czulam sie lepiej, ale za dwa dni bylo dokladnie to samo... Wyciac te migdaly, bo jak to ropa, to bedzie przerabane za jakis czas... A zeby sie przekonac co to jest, to wystaczy isc na wymaz z gardla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza2 Re: biława wydzielina w migdałkach... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 11:16 Przy ropnym zapaleniu migdałów zawsze będzie gorączka jak przy stanie zapalnym. Jeśli nie ma gorączki, a objawy są dokładnie takie jakie opisała zuza to nie ma wątpliwości, że są to resztki jedzenia (albo naskórka). Migdały się wycina w przypadku nawracających stanów zapalnych. W tej sytuacji nie ma takiej potrzeby. A jeśli chodzi o wycinanie, to też lekarze starają się raczej tego nie robić. Migdały to ważna bariera - wytniesz, masz większe prawdopodobieństwo zapaleń oskrzeli. Taka decyzja powinna być bardzo dobrze przemyślana. Od lat 60-tych, kiedy to wycinało się migdały niemal masowo, minęło trochę czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Zuza 2 , czytaj co ludzie pisza... 17.06.04, 15:07 Zuza pisze, ze ja boli gardlo, wyraznie... Od zarcia to ja nie boli... Z tymi oskrzelami, to tez nie przesadzaj, bo znam takich jak co mieli ususniete migdaly i jeszcze ani razu po tym nie zachorowali na zadne oskrzela...ja tez to gdzies slyszlam i dlatego nie szlam na wyciecie az sie doprowadzilam do takiego stanu, ze w koncu sama prosilam chirurga, zeby mi je wycial jak najszybciej. Jak migday sa chore , to nie spelniaja swojej funkcji obronnej, a lapia tylko wsztkie syfy z powietrza i to sie sieje na clay organizm, potem ida stawy, potem narki, a potem miesien sercowy. Zapewnim cie, ze pacjnet o wiele gorzej wyjdzie, na zapaleniu stawow , nerek i miesnia sercowaego, niz na potencjalnym zapaleniu oskrzeli, ktore zdarza sie potem bardzo rzadko, wiem nawet po sobie, a jak sie zapytalam o to chirurga laryngologa, to mnie wysmial.Jezli sa wskazania, to lepiej wyciac jak jest jeszcze czas, niz potem wycinac jak bedzie juz zle.Jezeli sa oczywiscie wskazania do tego, co musi ocenic dobry laryngolg, nalpiej chirurg, ktory wycina takie rzeczy kazdego dnia i sie na tym zna. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Zuza 2 , czytaj co ludzie pisza... IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 17.06.04, 16:33 Ale ja przeciez wyraźnie napisałam, że gardło mnie NIE BOLI. Nie jest to więc stan zapalny a pewnie cos z tego co opisują Pumpernikiel i Zuza2. Na wycięcie się chyba nie zdecyduje. Chciałam wiedzieć tylko jak sobie z tym radzić i cieszę się że to nic strasznego. Pozdrawiam i Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza2 Re: do vecki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 10:04 Ja nie pisałam, że nie należy wycinać migdałów, tylko że nie należy wycinać ZBYT POCHOPNIE. Przy takim stanie Twojego gardła nie pozostawało Ci nic innego jak wyciąć, ale zuza NIE ma stanu zapalnego, więc Twoje rady co do ingerencji chirurgicznej w jej gardło są zbyt pochopne. Nie każdemu psu Burek. Nie każda wydzielina oznacza to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ur Re: do vecki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.04, 00:29 Nie gadajcie głupot dziewczynie!!! Miałem podobny problem :brak gorączki, brak bólu gardła, a czopy ropne (bo to jest właśnie to) pojawiały się znowu i znowu.... Antybiotyki przestały działać...utrzymywało się to przez ok 2 lata- nawracająca choroba+leczenie. Wrwszcie zrobiłem wymaz- gronkowiec złocisty. Robiłem terapię specjalnymi lekami uodparniającymi, trwa to chyba 2x 3 miesiące. Bierze się specjalne leki. Poza tym płukanie gardła szałwią, wodą z solą i tantuum verde. Udało się. Po tym tylko raz miałem nawrót choroby, od roku chyba mam spokój,żadnych chorób tego typu. Ciekawe jest to,że wczesniej nie chorowałem w ogóle na grypę. Po wyleczeniu zachorowałem po raz pierwszy od wielu lat... czyzby jedno zwalczało drugie?? Podczas wizyty u laryngologa usłyszałem,że lepiej nie wycinać,bo moga byc potem kłopoty ze zdrowiem. (ale migdałki mam jak kratery- tyle,że po pewnym czasie zasklepiają się one trochę). Najlepiejjednak skonsultowac się z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania kratery, dziwna maź za migdalami (nie resztki) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 01:12 a o czym te kratery mogą swiadczyc ? ja od pewnego czasu oczyszczam szczelinki patyczkami, zaobserwowalam wiecej dziurek i niejako ich powiekszenie ... oprocz tych resztek jedzenie za migdalami, za tym 'jezyczkiem' jest jakas dziwna ni to ślina ni to maź koloru białawego, gęstego. nieprzyjemnie pachnie. gesta jest i ciezko przelykac mi slinę .. Odpowiedz Link Zgłoś