Dodaj do ulubionych

Prywatne kliniki: Luxmed , Medicover -Wasze opnie

07.04.08, 17:47
jestem ciekawa jakie macie doswiadczenia z prywatnymi klinikami w
ramach opieki medycznej ze strony pracodawcy ?

Od jakiegos czasu korzystam z Luxmedu w Katowicach i mam dosc
mieszane odczucia.

Chetnie poczytam Wasze opinie-podawajcie miasto i nazwe klinki :-).
Obserwuj wątek
    • ewcik03 Re: Prywatne kliniki: Luxmed , Medicover -Wasze o 07.04.08, 19:09
      jestem z Warszawy i korzystalam z obydwu klinik i z cala pewnoscia
      moge stwierdzic ze Medicover jest o niebo lepszy od Lux medu, biore
      tu pod uwage kompetencje lekarzy nie cala otoczke
      wystroj,,,,itd.oczywiscie nie chcialabym nikogo urazic takie sa moje
      odczucia
      • moniak7 Re: Prywatne kliniki: Luxmed , Medicover -Wasze o 08.04.08, 11:12
        Korzystam z Medicover Krakow. Takie przychodnie sa fajne na codzien,
        jak nic powaznego sie nie dzieje, jak jest katarek, kaszelek
        wysypka na tylku. Jak tylko dzieje sie cos powaznego to na ich pomoc
        i kosztowne badania nie licz. Pod koniec ciazy sugerowali, ze
        powinnam sobie isc na badanie do szpitala a nei do nich. odpadaja
        wizyty wczesniej nieumowione ( co w ciazy jest b. potrzebne), nawet
        jak balam sie, ze cos dzieje sie zlego to informowali, ze nie ma juz
        wolnych terminow i koniec. Moglam sobie isc na ostry dyzur. Tych
        podstawowych badan nie limituja jakos szcegolnie , ale tez takie
        badania kosztuja grosze. Ja tez mam mieszane uczucia, choc na
        codzien sie przydaje (niestety teraz coraz wiecej ludzi korzysta z
        takich prywatnych przychodni wiec sa coraz dluzsze terminy
        oczekiwania)/ Pozdrawiam Monia
    • iberia.pl Re: Prywatne kliniki: Luxmed , Medicover -Wasze o 09.04.08, 20:39
      nikt nic wiecej nie napisze?

W takim razie ja podziele sie swoimi spostrzezeniami.
      Korzystam z Luxmedu w Katowicach.
      O ile pierwszy kontakt wspominam dobrze:od reki umowiona wizyta do
      internisty (sytaucja awaryjna) , lekarz tez ok to kazda kolejna
      wizyta u nich to jakies nieporozumienia.
      Po pierwsze proponowane godziny wizyt to....samo poludnie.Jest
      logiczne, ze wiekszosc ludzi pracuje 8/9-16/17 wiec do lekarza
      wybiora sie w godzinach pozno popoludniowych.
      Umowienie sie do wybranego specjalisty-konkretnego lekarza
      Xksinskiego w godzinach popoludniowych=czekanie na wizyte jakies 2
      tygodnie....Takie terminy mam w publicznej przychodni a to jest
      chyba klinika prywatna?

Kompetencje lekarzy to tez inna historia: pani ginekolog T. nie
      dosc, ze zbadala mnie jak rzeznik (po raz pierwszy mi sie takie
      traumatyczne doswiadczenie przytrafilo), nie zbadala piersi, nie
      pytala czy biore jakies pigulki, o zaproponowaniu przez nia usg jamy
      brzusznej czy cytologii nie bylo mowy. Czy ja mam za duze wymagania
      czy pani doktor byla leniwa???
      Druga pani ginekolog juz lepiej, nawet cytologie zrobila, ale sama
      nie proponowala usg itd., piersi tez nie zbadala-na moje szczescie
      jestem pod kontrola przychodni schorzen sutka.

Przymierzam sie do wizyty u internisty i okulisty, ale jak sobie
      pomysle, ze znow trafie na konowala to .....
      • kradam Re: Prywatne kliniki: Luxmed , Medicover -Wasze o 10.04.08, 10:40
        Luxmed znany jest z tego, że zatrudnia czasem lekarzy mówiąc delikatnie nie
        najwyższych lotów. Leczenie czegoś ciut bardziej poważnego tam to w mojej
        opinii za duże ryzyko. Podejrzewam, że to istnieje głównie dla firm, które dość
        tanim kosztem zapewniają swoim pracownikom podstawową opiekę.
        W Luxmedzie Warszawa na modnego a co za tym być może idzie dobrego specjalistę
        czeka się nawet miesiącami.
        Płaci mi za te coś pracodawca, a ja staram się ograniczać kontakty z nimi do
        kwestii bardziej formalnych, prostych badań itp.
    • nesquitau Re: Prywatne kliniki: Luxmed , Medicover -Wasze o 11.04.08, 01:57
      najwiecej zalezy od lekarzy.. a z tym bywa roznie. Ale napisze pare spostrzezen swoich (klinik w Warszawie)
      Najczesciej bywam w Medicover, w innych co jakis czas zdarzalo mi sie byc prywatnie. Glownie interesuje mnie okulista - no i trafilem na takiego ktory jest super, od a do z wszystko wyjasni, przebada, wychodzac masz pewnosc co i jak z twoimi oczami, innym razem na takiego po wyjsciu od ktorego wiesz tyle co przed wejsciem, ktory chyba boi sie postawic diagnozy itp. Sama obsluga w Medicover (pracownicy na miejscu i obsluga przez telefon) jest moim zdaniem bardzo w porzadku.
      Raz potrzebowalem pilnie wykonac jedno badanie okulistyczne na ktore mialem skierowanie - w LuxMed mnie zbyli (nie wiedzieli co to za badanie, a jak sie dowiedzieli od tamtejszych okulistow to stwierdzili ze nie robia), w Enel to samo. Zdziwilo mnie to, bo w Medicover od razu wiedzieli o co chodzi, a okulista powiedzial, ze to raczej podstawowe badanie, ktore wykonuje sie stosunkowo czesto.
      W LiM zle wspominam chirurga ktory wrastajcy paznokiec chcial od razu leczyc operacyjnie, wycinajac 1/3 tego paznokcia. stwierdzil, ze to jedyna mozliwosc - bedzie bolalo jak cholera, goilo sie dlugo i sporo kosztowalo ale wyjscia brak.... diagnozne w duzej mierze potwierdzil chirurg z LuxMedu, ktory jednak zaproponowal wypalenie tej 1/3 paznokcia laserem (wow). Cos mnie skusilo isc do trzeciego chirurga (tez LuxMed, ale inna klinika) i ktory to powiedzial, ze zadnych zabiegow nie trzeba i po tygodniu przejdzie samo - i przeszlo. Dwoch pierwszych lekarzy bylo dosc mlodych, prawie wogole nie przygladali sie temu co chcieli operowac, uznajac ze oczywiscie musi byc operacja. Dopiero ten trzeci, troche starszy lekarz, jakos sie tym bardziej zainteresowal.
      W Enel pamietam, ze mi bardzo szybko i sprawnie zorganizowali konsultacje u okulisty, jak mialem zapalenie spojowek - miedzy pacjentami mnei lekarz przyjal i szybko przepisal mi leki. W LiM tez pamietam, ze szybko moglem skonsultowac sie z lekarzem, mialem skierowanie na ostry dyzur do szpitala a szpitale strajkowaly i nie chciely mnie przyjac i lekarz z LiM polecil mi co dalej robic, nawet pieniedzy wtedy ode mnie za to nie chcieli.
      Ale generalnie najwiecej zalezy od lekarzy... a chyba nie ma kliniki gdzie wszyscy byli by warci polecenia, niestety.
    • posrednik8 Re: Prywatne kliniki: Luxmed , Medicover -Wasze o 11.04.08, 08:37
      Luxmed Warszawa. Korzystałem z usług dermatologa, zero kompetencji. Dostałem
      maści na zupełnie coś innego i dobrze, że odstawiłem. I jeszcze ortopeda. Facet
      się spóźnił, dostałem jakieś nowości z których miał pewnie prowizję, bo w aptece
      było zdziwko. Nic nie pomogło.
    • aire1 Re: Prywatne kliniki: Luxmed , Medicover -Wasze o 12.04.08, 20:55
      Korzystam z Damiana, Luxmedu, Limu, najmniej zadowolona jestem z
      Luxmedu, najgorsza organizacja, ale wszystko zależy od konkretnego
      lekarza, zapisuję się do sprawdzonych lub poleconych i jest ok.
    • agra1 Re: Prywatne kliniki: Luxmed , Medicover -Wasze o 17.09.13, 22:15
      od niedawna korzystam z enel-Medu (kirmowy abonament). Przeniosłam sie tam z Medicovera, który miałam prywatnie - i żałuję bardzo. Powala mjnie na kolana biurokracja i papierkologia, oni nie wiedzą po co maja komputery. Dzisiaj pani ginekolog po zbadaniu mnie i opisaniu na kompie, wypisała mi ręcznie (!) kwitek , zę zrobila cytologię i kazał po wizycie zanieść go do recepcji, żeby panie mogły tę cytologię zarejestrować (!!!!). Recepty, skierowania - wszystko ręcznie, kwitowanie odbioru wyników - składasz podpis w zeszycie, zgłosilam sie na tomografię komputerową - kazali mi podpisać w zeszycie - normalnie porażka, ortopeda nie mógł podejrzeć moich wyników badań, bo skierowanie na nie wystawil wczesniej internista! Jak przychodzisz na badania i zapomnisz skierowania, to trzeba je potem donieść, mimo, zę wystawiał ich własny lekarz i mają w systemie, ale co tam. W medicover nie do pomyślenia.

Poza tym mam trochę zastrxzeżen natury organizacyjnej, ale za krótko tam jestem, żeby móc powiedzieć coś więcej. Tylko niech oni sobie sprawią porządny system komputerowy, który obejmie wszystko, zęby lekarz nie musiał skrobać ręcznie recept i innych druczków, bo to kompromitacja, XIX wiek i epoka króla Ćwieczka!
    • oldboy42wawa Re: Prywatne kliniki: Luxmed , Medicover -Wasze o 18.09.13, 16:21
      korzystam z LUXMEDU Wawa - mocno kontrwersyjna placówka - mają też bardzo dobrych lekarzy u siebie ale to są ci co pracowali u nich od dawna teraz idą na ilość a to nie zawsze idzie w parze z jakością

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka