Dodaj do ulubionych

Jestem pozytywnie zaskoczona cystografią :-)

19.10.04, 09:56
Madzia (3,5 r.) miała w piątek cytografię. Tak bardzo sie bałam tego badania,
że o niczym innym nie mogłam mysleć przez ostatnie miesiące, poprzeżyciach w
szpitalu na Litewskiej brrrr!
Muszę przyznać, że byłam bardzo zaskoczona, że tak dobrze poszło, dlatego
chciłam się z Wami podzielić moimi doświadczeniami.
Wiem, że dziecko tak bezstresowo przeżyło to badanie ponieważ:
- odpowiednio ją przygotowałam zgodnie z sugestią lekarza: godzinę przed
badaniem podałam tabletkę Hydroksyzyny i pół panadolu (niebieskiego) - dawki
obydwu leków odpowiednie do wagi dziecka.
Kiedy jechaliśmy na badania Madzia była niesamowicie "wyciszona".
- badanie było wykonanie w dobrej- poleconej przez lekarza placówce (Warszawa
Zespół Rentgenologów, ul. Waryńskiego). Bardzo dobry sprzęt fachowo: sprawnie
i delikatnie przeprowadzone badanie.
Madzia nawet nie poczuła cewnika, kwękneła tylko, ale bardziej ze strachu niz
z bólu kiedy miała sikać.
W trakcie badanie dostała wczęsniej kupiona zabawkę niespodziankę i to też
był strzał w 10-tkę, bo to skutecznie odwróciło jej uwagę.

Po badaniu dziecko wyszło uśmiechnięte i w samochodzie usnęło.

Obserwuj wątek
    • zone11 Re: Jestem pozytywnie zaskoczona cystografią :-) 19.10.04, 09:59
      acha zapomniałam jeszcze o jednym:
      - 15 min. przed badaniem posmarowałam jej okolice cewki moczowej znieczulającym
      żelem urologicznym Lignokana.

Na Waryńskiego stosują bardzo małe cewniki (dla noworodków) i nie napełniają
      pęcherza "do końca" kiedy dziecko zaczyna płakać.
      • mami7 Re: Jestem pozytywnie zaskoczona cystografią :-) 19.10.04, 10:39
        To gratuluję, jak widzisz strach ma wielkie oczy wink
        Moje dziecko, miało zawsze cystografię, w szpitalu dziecięcym w Krakowie.
        Co do obsługi nie mam najmniejszych zastrzeżeń.

Cieszę się, że Wam udało się uniknąć TRAUMY! Szkoda tylko, że pewnie prywatnie?

A teraz powiedz, czy w końcu już coś wiecie, co dolega córeczce, jak wynik???

Pozdrawiam
        • zone11 Re: Jestem pozytywnie zaskoczona cystografią :-) 19.10.04, 11:46
          oczywiście prywatnie, wynik OK
          • zone11 Re: Jestem pozytywnie zaskoczona cystografią :-) 19.10.04, 13:11
            bardzo sie cieszę, że madzia nie ma zmian w układzie moczowym, ale w dalszym
            ciągu nie wiem, jaka jest przyczyna częstego sikania sad
            • apriv Re: Jestem pozytywnie zaskoczona cystografią :-) 19.10.04, 13:38
              www.urodyn.med.pl/?dzial=12&id=3
            • mami7 Re: Jestem pozytywnie zaskoczona cystografią :-) 19.10.04, 14:38
              A kto Was skierował na cystografię? Szukałaś urologa? Znalazłaś jakiegoś?
              Wydaje mi się, że to jego działka.

Jak ja pytałam o taki problem nefrologa, to dowiedziałam się, że najpierw to trzeba kontrolować ciężar włąściwy moczu. Była mowa o zbiórce dobowej moczu.
              Ewentualnie badaniu urodynamicznym.

A jak córka zagęszcza mocz? Jaki jest ciężar właściwy?

Pozdrawiam
              • zone11 Re: Jestem pozytywnie zaskoczona cystografią :-) 19.10.04, 16:10
                skierowała nas urolog - Pani Lidia Skobejko. Mała nie miała kontrolowanego
                ciężaru moczu, ani zagęszczenia, czy bad. urodynamicznego. Może to kolejny
                krok. Idziemy na wizytę 28.10.04. O czym mówi wynik tych badań?
                • mami7 Re: Jestem pozytywnie zaskoczona cystografią :-) 19.10.04, 16:19
                  Chodzi o zagęszczanie moczu. A ciężar włąściwy podawany jest w badaniu ogólnym moczu. Pewnie macie mnóstwo wyników w domu. Sprawdź.
                  O badaniu urodynamicznym pisała wyżej Apriv, tzn. podała Ci linka:

www.urodyn.med.pl/?dzial=12&id=3

A niżej wklejam Ci opis badania, jaki gdzieś na forum zamieściła jego założycielka:

TEORETYCZNE I TECHNICZNE PODSTAWY BADANIA
                  Badanie urodynamiczne polega na pomiarze czynności tych części składowych
                  dolnego odcinka dróg moczowych (mięsień wypierasz pęcherza, szyjka pęcherza i
                  zwieracz zewnętrzny cewki moczowej) od których zależy prawidłowe opróżnianie
                  pęcherza moczowego podczas oddawania moczu (mikcji). W tym celu stosuje się
                  m.in. elektomiograf do zapisu czynności elektrycznej badanych mięśni i manometr
                  do pomiaru ciśnienia w pęcherzu moczowym. Coraz częściej aparatura do
                  wykonywania badania jest sprzężona z komputerem, który dokonuje analizy danych.
                  Badanie urodynamiczne jest zawsze poprzedzone pomiarem przepływu (strumienia)
                  moczu w jednostce czasu podczas mikcji, a następnie pomiarem objętości moczu
                  zalegającego w pęcherzu moczowym.

CZEMU SŁUŻY BADANIE?
                  Badanie urodynamiczne pozwala dokładnie określić rodzaj zaburzeń prowadzących do
                  nieprawidłowości w opróżnianiu pęcherza moczowego. Jednocześnie służy ono
                  ustaleniu pojemności pęcherza moczowego oraz tzw. czasu pęcherzowego, czyli
                  czasu subiektywnego odczuwania jego wypełnienia. W badaniu urodynamicznym można
                  określić nie tylko sprawność mięśni biorących udział w opróżnianiu pęcherza
                  moczowego, ale także prawidłowość koordynacji pomiędzy wypieraczem pęcherza a
                  zwieraczem cewki moczowej.

WSKAZANIA DO WYKONANIA BADANIA
                  # Zaburzenia mikcji, takie jak: częstomocz dzienny lub nocny, parcia naglące,
                  oddawanie moczu w kilku porcjach, osłabienie strumienia moczu, zatrzymanie
                  oddawania moczu.
                  # Znaczne zaleganie moczu po mikcji.
                  # Nietrzymanie moczu.
                  # Odpływy moczu wsteczne pęcherzowo-moczowodowe.
                  # Uchyłki pęcherza moczowego.

Badanie jest wykonywane na zlecenie lekarza

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DO BADANIA
                  Pacjent powinien zgłosić się na badanie z dobrze wypełnionym pęcherzem
                  ponieważ badanie rozpoczyna się od pomiaru strumienia moczu podczas swobodnej
                  mikcji. Wieczorem w dniu poprzedzającym badanie należy doprowadzić do
                  wypróżnienia (badanie wykonuje się zwykle rano). W tym celu można kilka godzin
                  wcześniej zastosować łagodne środki przeczyszczające lub jeśli to konieczne -
                  lewatywę. Obecność zalegającego w odbytnicy stolca może bowiem uniemożliwić
                  prawidłowe pomiary ciśnienia śródbrzusznego. Badania nie wykonuje się u osób z
                  aktualnie istniejącą infekcją układu moczowego.

Badanie wykonuje się w znieczuleniu miejscowym

BADANIA POPRZEDZAJĄCE
                  Badania oceniające funkcję nerek. Konieczne jest badanie ogólne moczu i
                  określenie stężenia kreatyniny w surowicy. Wymagane jest również badanie
                  ultrasonograficzne jamy brzusznej. Należy wykluczyć obecność czynnej infekcji
                  układu moczowego (badanie posiewu moczu). U niektórych pacjentów (zwłaszcza u
                  dzieci) istnieje potrzeba wcześniejszego wykonania badań mogących stwierdzić
                  istnienie trwałych a nie czynnościowych zmian układu moczowego takich jak
                  urografia lub cystoureterografia mikcyjna.

OPIS BADANIA
                  Badanie rozpoczyna się od pomiaru przepływu moczu. W tym celu pacjentowi
                  poleca się oddać mocz do kalibrowanego naczynia, badający mierzy jednocześnie
                  czas trwania mikcji. Następnie pacjentowi poleca się przyjąć pozycję na wznak z
                  lekko rozchylonymi nogami (zwykle na fotelu urologiczno-ginekologicznym).
                  Pacjent jest rozebrany do połowy (dolna połowa ciała). Badający podaje środek
                  znieczulający miejscowo w postaci żelu. Następnie poprzez cewkę moczową zakłada
                  pacjentowi cewnik do pęcherza moczowego (podobnie jak w cystoureterografii
                  mikcyjnej, ryc. 3-4) i dokonuje pomiaru objętości wypływającego moczu. Jest to
                  objętość moczu zalegającego w pęcherzu po mikcji. (Niekiedy badanie wykonuje się
                  poprzez wprowadzony drogą nakłucia nadłonowego specjalny cewnik, zwany
                  cystofixem). Drugi, podobny cewnik badający zakłada pacjentowi do odbytnicy.
                  Obydwa cewniki łączy się odpowiednimi przewodami z przetwornikami ciśnienia, co
                  umożliwia śledzenie profilu zmian ciśnienia w pęcherzu moczowym, jamie brzusznej
                  oraz pośrednio ocenę siły skurczu mięśnia wypieracza pęcherza. Czynność mięśni
                  zwieraczy cewki moczowej ocenia się poprzez wykonywanie jednocześnie badania
                  elektromiograficznego za pomocą wprowadzonej do odbytu pacjenta elektrody
                  gąbkowej. Pierwsza faza badania urodynamicznego, zwana cystometrią, polega na
                  powolnym wypełnianiu pęcherza moczowego roztworem wodnym 0,9% chlorku sodu
                  poprzez założony cewnik, aż do momentu odczuwania przez pacjenta uczucia parcia
                  na mocz. Druga faza badania (analiza ciśnienia - przepływu) polega na ocenie
                  profilu zmian ciśnień i pomiaru strumienia moczu po zejściu pacjenta z fotela
                  urologiczno-ginekologicznego. W czasie całego badania prowadzi się rejestrację
                  ciśnień oraz zapis elektromiograficzny (zmian czynności elektrycznej badanych
                  mięśni) na taśmie papierowej, co umożliwia szczegółową analizę danych. Po
                  zakończeniu pomiarów badający kolejno usuwa pacjentowi założone uprzednio
                  cewniki i elektrodę. Wynik badania przekazywany jest w formie opisu, niekiedy z
                  dołączonymi wydrukami (zapisy zmian mierzonych ciśnień i zmian
                  elektromiograficznych).

CZAS
                  Badanie trwa zwykle od 60 do 90 minut

INFORMACJE, KTÓRE NALEŻY ZGŁOSIĆ WYKONUJĄCEMU BADANIE
                  Przed badaniem
                  # Wszelkie dolegliwości związane z układem moczowym (zwłaszcza pojawiające
                  się podczasmikcji).
                  # Aktualnie przyjmowane leki.
                  W czasie badania
                  # Wszelkie nagłe dolegliwości (np. ból).

JAK NALEŻY ZACHOWYWAĆ SIĘ PO BADANIU?
                  Nie ma specjalnych zaleceń. Niekiedy lekarz prowadzący może zalecić
                  przyjmowanie przez kilka dni antybiotyku celem zapobieżenia infekcji dróg moczowych.

MOŻLIWE POWIKŁANIA PO BADANIU
                  Przejściowe uczucie pieczenia i dyskomfortu przy oddawaniu moczu. Niekiedy
                  może wystąpić infekcja dolnych dróg moczowych. Wyjątkowo rzadko może dojść do
                  uszkodzenia cewki moczowej lub perforacji (przedziurawienia) pęcherza moczowego.
                  Badanie może być powtarzane wielokrotnie. Wykonywane jest u pacjentów w
                  każdym wieku, także u kobiet ciężarnych.
                • mami7 Re: Jestem pozytywnie zaskoczona cystografią :-) 19.10.04, 16:25
                  Zone, skoro macie już lekarza i zaczął on (a raczej ona) diagnostykę, to trzymaj się jej. Przecież jest specjalistą urologiem, pewnie dziecięcym.
                  Dawaj znać na forum.

Pozdrawiam

• zone11 Re: Jestem pozytywnie zaskoczona cystografią :-) 19.10.04, 16:51
                    taki ma zamiar, słyszałam, że jest dobrym lekarzem, trzeba komuś zaufać.
                    Ostatnio niektórzy sugerują, że te posikiwania są na tle psychicznym, ale nie
                    wiem co takiego moje dziecko przeżyło, co miałoby to taki wpływ, fakt, że
                    paznokcie obgryza niesamowicie i jest dośc pobudliwa, ale otoczona jest
                    miłością i nie ma w domu sytuacji nadmiernie stresujących, do przedszkola
                    przestała chodzić ( z powodu częstego sikania). Częste sikanie rwa już pół
                    roku sad(
    • redorek Re: Jestem pozytywnie zaskoczona cystografią :-) 20.10.04, 11:42
      zone - jakie miałąś przeżycia na Litewskiej?
      My tam leczymy małą od 2 lat u nefrologa. Wizyty ok. Cystografie 2 były:
      pierwsza 2 lata tem(mała w porządku, wynik nie) i rok temu (mała darła sie i
      nie chciała sikać, wynik prawie ok). Teraz powinniśmy zrobić trzecią tez raczej
      w szpitalu, bo tam mam lekarza prowadzącego, tylko cos się w przepisach
      pozmieniało i trzeba sie zapisac najpierw na oddział i dopiero badanie. małą
      mam na to ochote bo jestem w ciąży i załatwianie przypadnie mężowi (brr)
      Redorek
    • bunia17 Re: Jestem pozytywnie zaskoczona cystografią :-) 02.11.04, 10:42
      Mam pytanko do zone11. Czy leki uspokajające przed cystografią przepisała Ci P.
      Dr. Skobejko. Pytam bo nas skierwała na badanie kontrolne cystografię na
      styczeń. Moja córcia będzie miała wtedy 2,5 roczku. Pierwszą cystografię miała
      robioną jak miała 1,5 roku i wtedy to przeżyła w miarę "spokojnie" ale teraz
      się obawiam że może być gorzej. Zapomniałam zapytać Dr. Skobejko o coć na
      uspokojenie. Na pierwszą cystografię kierował nas inny lekarz który
      twierdził,iż nic na uspokojenie nie należy dziecku dawać.
      • zone11 Re: Jestem pozytywnie zaskoczona cystografią :-) 04.11.04, 10:23
        tak, te leki zaleciła mi dr Skobejko, żeby nie to chyba byśmy nie przeżyły, a
        tak dziecko było spokojne i nie bało się, a to bardzo dużo.
        • bunia17 Re: Jestem pozytywnie zaskoczona cystografią :-) 05.11.04, 07:55
          Dziękiza informację. W takim razie ja przed cystografią zadzwonię do Dr.
          Skobejko i poprosze o zalecenia. jeszcze raz wielkie dzięki !!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka