Dodaj do ulubionych

Podwyżki a urlop dla poratowania zdrowia

31.05.07, 17:45
Dzisiaj zawidomiono osoby przebywające na urlopie DPZ o tym, że z
jutrzejszych poborów potrącone będą mieli wyrównanie tegorocznej podwyżki i
do końca urlopu będą pobierali niższą pensję - w wysokości tej sprzed
ostatniej podwyżki.
U Was też tak?
Obserwuj wątek
    • dorcia1234 Re: Podwyżki a urlop dla poratowania zdrowia 31.05.07, 19:46

• julka571 Re: Podwyżki a urlop dla poratowania zdrowia 31.05.07, 20:09
        U nas wynagrodzenie będzie niższe. Pani naliczająca pobory, telefonicznie
        zawiadamiała nauczycieli o tej sytuacji.
        Prawdopodobnie w 2005r. wyszło jakieś rozporządzenie, czy coś tam...
        Myślę, że różnie będzie w różnych województwach. Ja jestem śląskie, a TY?
        • dorcia1234 Re: Podwyżki a urlop dla poratowania zdrowia 31.05.07, 20:45

• dorcia1234 Re: Podwyżki a urlop dla poratowania zdrowia 31.05.07, 20:54

• dorcia1234 Re: Podwyżki a urlop dla poratowania zdrowia 31.05.07, 20:55

Podwyżka dla nauczyciela
            Iwona Latowska-Downar

Kiedy wdrożyć podwyżkę wynagrodzenia dla nauczycieli, która obowiązuje od 1
            stycznia 2005 r., gdy pedagog przebywa na urlopie dla poratowania zdrowia
            zgodnie z art. 73 Karty Nauczyciela (w trakcie trwania urlopu, czy po jego
            zakończeniu)?

--------------------------------------------------------------------------------

Nauczycielowi przebywającemu na takim urlopie wdrażamy podwyżkę tak samo jak
            pracującemu. Zgodnie z art. 73 ust. 5 ustawy Karta Nauczyciela, zachowuje on
            bowiem prawo do comiesięcznego wynagrodzenia zasadniczego i dodatku za wysługę
            lat oraz innych świadczeń pracowniczych, w tym dodatków socjalnych, o których
            mowa w art. 54 Karty Nauczyciela.

i jeszcze to
            • dorcia1234 Re: Podwyżki a urlop dla poratowania zdrowia 31.05.07, 21:04
              czyli wynikaloby ze jednak podwyzka sie nalezy. Jesli moja ksiegowa bedzie
              miala jakiekolwiek watpliwosci to ja zadzwonie sobie do kuratorium i wyjasnie
              sprawe :-)
              • julka571 Re: Podwyżki a urlop dla poratowania zdrowia 31.05.07, 21:48
                Ależ właśnie u nas księgowa dostała pismo i na podstawie tego pisma i
                paragrafów w nim umieszczonych te potrącenia. Księgowa też jest zaskoczona.
                A Tobie życzę, żeby u Was zostało jak jest. Pozdrawiam.
                • dorcia1234 Re: Podwyżki a urlop dla poratowania zdrowia 01.06.07, 14:27
                  wlasnie dostalam pensje- uwzglednia podwyzke :-)
                • smolkowicz_a Re: Podwyżki a urlop dla poratowania zdrowia 05.06.07, 00:51
                  Julka zażądaj na piśmie uzasadnienia tych potrąceń, to po pierwsze, po drugie
                  napisz pismo podając cytowany artykuł KN. W razie czego sąd pracy.
    • julka571 i jeszcze jedno:) 08.06.07, 23:39
      Potrącili tylko tym, którzy sie na potrącenie zgodzili.
      • smolkowicz_a Re: i jeszcze jedno:) 14.06.07, 22:41
        Jeszcze raz mówię,że takie potrącenia są nielegalne! I nie ma tu znaczenia czy
        ktoś się godzi, czy nie. Nie można nikogo pozbnawiać wynagrodzenia!
        • julka571 Re: i jeszcze jedno:) 14.06.07, 23:25
          Dziękuję Ci za odpowiedź. Jutro może coś się rozstrzygnie, to napiszę więcej.
          Ps. Nasza dyrektorka też mówi, ze to jest nielegalne, ale dostała pismo z taką
          informacją z wydziału edukacji.
    • julka571 Re: Podwyżki a urlop dla poratowania zdrowia 19.08.07, 19:26
      Z sierpniowymi poborami zwrócono potrąconą kwotę. Z tego co wiem,
      nie we wszystkich szkołach i na odpowiedzialność dyrektora szkoły.
      Wydział edukacji "umył ręce".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka