antka1 09.03.05, 11:51 gdzie, w Warszawie lub Poznaniu, dostanę książki Ihumpa Lahiri, The Namesake Amulya Malladi, A Breath of Fresh Air Kavita Daswani, For Matrimonial Purposes może znacie inne warte przeczytania Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anyeshka Re: książki o Indiach 01.04.05, 00:49 hello :) tych ksiazek akurat nie znam, ale polecam: Octavio Pas 'In the light of India' (ksiegarnia Massolit, Krakow) Krzysztof Mroziewicz 'Ucieczka do Indii' powodzenia w dalszym szukaniu! aga Odpowiedz Link
peppe0 Re: książki o Indiach 21.04.05, 23:34 polecam odwiedzic ksiegarnie internetowa amazon........znajdz w wyszukiwarce.....maja wszystko Odpowiedz Link
rojew84 Re: książki o Indiach 13.08.05, 10:35 a czytaliscie:"Bóg rzeczy małych"A.Roy? Właśnie zaczełam. Odpowiedz Link
olabogga Re: książki o Indiach 13.10.05, 10:25 tą pierwszą mam, przywiozłam sobie z Indii:-) w Polsce ich nie widziałam. polecam jeszcze reportaże (po angielsku) Williama Dalrymple'a - ja mam "age of kali" i "city of djinns". po polsku: mroziewicz "ucieczka do indii" i żukrowski "wędrówki z moim guru" jest też pascal bruckner "pariasi", cegielski ostatecznie. Odpowiedz Link
krazybalkan Re: książki o Indiach 31.10.05, 11:47 Indie, które ja miałam okazji zobaczyć wlasnymi oczami najlepiej widac w książce Butter Chicken in Ludhiana Pankaja Mishry...to są przede wszystkim opisy średniej klasy w prowincjonalnych miasteczkach, ale Indie to przede wszystkim prowincja. Tam jest też opis rozmowy z mamą Arundhrati Roy:) bardzo ciekawy, zresztą ale zdaję sobie sprawę z tego że książka ta jest raczej nieobecna w Polsce Dla zainteresowanyh magią indyjskiej historii polecam Dzieci Północy Rushdiego oraz Delhi Manmohana Singha...po tej drugiej już nie da sie nie lubić stolicy Indii... ostatnio wpadła mi do ręki Transmisja Hariego Kunzru, opowiadająca o młodym indyjskim emigrancie, bardzo spostrzegawcza, chociaż historia jest nie w moim typie... Odpowiedz Link
krazybalkan Re: książki o Indiach 31.10.05, 11:49 aha, i jeszcze fajnie jest porównać swój szok kulturowy do tego co przezyła pani Macdonald w swojej książce Holy Cow, fajne czytadło www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0767915747/102-1818935-2791335?v=glance Odpowiedz Link
oreganoboy Re: książki o Indiach 02.11.05, 09:33 W zasadzie mam za sobą "Masalę" /Cegielski/, biografię i autobiografię Gandhiego /doskonałe spectrum polityczne na przłomie XIX i XX wieku/, Do tego przestudiowana autobiografia Nehru oraz dwie biografie o Indirze Gandhi. Jeśli ktoś lubi Indie przez pryzmat polityczny to poza "Masalą", wymienione książki idealnie się plasują w tej tematyce. W kolejce czeka "Ucieczka" Mroziewicza - wieść niesie że doskonała. Odpowiedz Link
jradkiewicz Re: książki o Indiach 20.12.05, 17:49 "City of Joy". Nie pamiętam autora, ale to absolutny niezbędnik przed wyjazdem do Indii. Odpowiedz Link
kaya7 Re: książki o Indiach 09.01.06, 21:09 Polecam nowa ksiazke "Mozaika indyjska" Tomasza Mazura. Jest przecudowna! Zawiera zapiski z dziennnika podrozy przeplatane bogatymi informacjami o religii, swiecie, kulturze zachodu, ajurvedzie, Jezusie, bibliotece liści palmowych i wiele, wiele innych. Zawiera takze ciekawe zdjecia. Naprawde warto przeczytac. p.s. taniej mozna kupic bezposrednio w wydawnictwie :-) Odpowiedz Link
masaladosa Re: książki o Indiach 14.01.06, 10:51 swietne sa wymienione juz tutaj ksiazki dalrymple'a nie wiem tylko czy dostepne po polsku no i polecam 'karma cole' gity mehty-fantastyczny esej o tym jak indyjska duchowosc jest w zachodnim swiecie splycona zwulgaryzowana i zamieniona w jeszcze jeden globalny produkt fundamentalna praca dla tych ktorych indie interesuja bardziej niz tylko jako egzotyczne miejsce na wakacje jest 'historia indii' kieniewicza mdosa Odpowiedz Link
maria-malena Re: książki o Indiach 24.07.06, 19:32 potwierdzam, ze "mozaika indyjska" Tomasz Mazura jest swietna! polecam rowniez Henri Michaux "Barbarzynca w Azji" spostrzezenia, refleksje na temat krajow azjatyckich, w tym Indii, polecam! Odpowiedz Link
chihiro2 Re: książki o Indiach 09.08.06, 14:02 Ja zamierzam przed podroza przeczytac: Octavio Paz - In light of India Indira Ghandi - The discovery of India Pavan K. Varma - Being Indian: Inside the real India The Granta Book of India Anita Desai - Fasting, feasting Vikas Swarup - Q and A Jhumpa Lahiri - Interpreter of maladies Anita Nair - Ladies Coupe i wspomniane juz "Dzieci polnocy" Rushdie Odpowiedz Link
sanyu Maja-Nirmala Moorthy....... 09.08.06, 15:08 i wszystkie 3 powieści Preethi Nair..polecam!!! Odpowiedz Link