Dodaj do ulubionych

DZ: Obwodnica Pragi :-)

04.12.06, 11:57
DZIENNIK-WARSZAWA, Data: 02.12.2006
[...]

Decyzja zapadła: ruszy budowa jednej z największych inwestycji komunikacyjnych stolicy. Nowa trasa połączy węzeł Żaba na Targówku z rondem Wiatraczna. To przedsięwzięcie porównywalne z Trasą Siekierkowską.
[...]

Śródmiejska obwodnica będzie przedłużeniem alei Stanów Zjednoczonych, która dziś kończy się na rondzie Wiatraczna. Od ronda pójdzie ulicą Wiatraczną, przejdzie nad torami kolejowymi Olszynki Grochowskiej, następnie wzdłuż Zabranieckiej dotrze do Radzyminskiej. Na koniec trasa pójdzie przez ogródki działkowe, by wreszcie dotrzeć do węzła Żaba.

Będą po dwa, a w niektórych miejscach nawet po trzy pasy ruchu w każdą stronę, a na skrzyżowaniach wiadukty. I tak np. pod rondem Wiatraczna jezdnia alei Stanów Zjednoczonych będzie schowana w tunelu, zaś sama ul. Wiatraczna znajdzie się w wykopie aż do wysokości ul. Chrzanowskiego.

-Podpisaliśmy już kontrakt z firmą DHV Polska na przygotowanie kompletu dokumentacji odcinka od ronda Wiatraczna do Zabranieckiej - mówi Adam Stawicki, rzecznik Zarządu Dróg Miejskich. - Całość dokumentacji łącznie z projektem budowlanym i pozwoleniem na budowę mają być gotowe do końca przyszłego roku - dodaje. Pierwsze roboty mogą zacząć się już na przełomie 2008 i 2009 roku, potrwają co najmniej kilka lat. Inwestycja pochłonie 638 mln zł. To nie tylko koszty budowy dróg i wiaduktów, ale i koniecznych wyburzeń. Trzeba zniszczyć 41 zamieszkanych domów, w tym dwa, które są w dobrym stanie. Pod kilof musi pójść 17 budynków gospodarczych, magazynów itp. Trzeba wykupić 477 działek.

SLAWOMIR ŚLUBOWSKI
dziennikarz działu Warszawa

ilustracja
ilustracja do artykułu

www.panmedia.pl/serwisy/1613-gddkia/2006/2006-12/pdf/20061202_dziennik+warszawa_01.pdf
Obserwuj wątek
    • tarantula01 Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 04.12.06, 12:32
      Czas najwyższy, zważywszy że dokumentacja, która udostępniamy na stronie z 2004
      roku, zaraz by była kolejną lekturą na półce w archiwum.
      • admiral_0000 Trzeba coś zrobić z węzłem 04.12.06, 13:03
        Dokunetacja, jak dokumentacja...
        Trzeba coś zrobić z węzłem Żaba, bo to, co obecnie się proponuje to jedna
        wielka kicha.
        Bezkolizyjne relacje w ciągu Odrowąża a tymczasem 4 swiatła pod rząd w ciągu
        Obwodnicy Śródmieścia (czyli z Zabranieckiej do Starzyńskiego).
        • mr_x3 Re: Trzeba coś zrobić z węzłem 04.12.06, 14:07
          Na Żabie brakuje jednego wiaduktu w relacji Starzyńskiego – Szwedzka. Trzeba
          byłoby jakoś ‘podpiąć’ obwodnicę pod te wiadukty. Może łącznicą na poziomie +2
          (nad torami PKP)? Wydaje mi się, że ta relacja nie byłaby oblegana i być może
          starczyłoby po 1 bezkolizyjnym pasie?
          Skrzyżowanie z Namysłowską można byłoby rozwiązać tak: tunel dla lewoskrętu z
          Namysłowskiej, przejście podziemne pod Starzyńskiego, ‘wygrodzenie’ skrętu w
          prawo z Namysłowskiej tak aby cały ruch w tej relacji szedł przez skrzyżowanie
          z 11 Listopada (likwidacja niebezpiecznych przeplotów).

Tak sobie myślę czy nie lepiej byłoby pod Grenadierów? Al. Stanów Zjednoczonych
          idzie pod Ostrobramską a później mogłaby iść w lekkim wykopie, pod Grenadierów
          i wprost do tunelu pod Wiatraczną. Wiem – koszty, ale jechałoby się przyjemniej
          i wyglądałoby estetyczniej.

Hmm... a nie mogliby zacząć budowy na wiosnę 2007? ;)
          • pyzaptys Re: Trzeba coś zrobić z węzłem 12.12.06, 12:51
            Nie Starzyńskiego – Szwedzka a Starzyńskiego – obwodnica. Szwedzka jest waska i
            raczej nie ma szans ani sensu jej poszerzac.

Natomiast moim sdaniem jednodnczesnie z projektowaniem i budowa obwodnicy
            TRZEBA projektowac i budowac Nowoziemowita. Zaniechanie tego spowoduje
            przyjecie tanszych rozwiazan dotyczacych Zaby bo nie beda uwzglednialy
            zwiekszonego ruchu na Gdanskim a jednoczesnie odsunie w niewiadoma przyszlosc
            sprawe zakorkowanych Zabek.

A skoro Nowoziemowita to nie tak jak jest proponowana przez srodek poludniowej
            czesci Zabek ale wzdluz poludniowej ich granicy tak aby stanowila czec
            poludniowej obwodnicy Zabek/Zielonki. Obecne plany wywodza sie z czasow gdy nie
            bylo jeszcze masowej rozbudowy poludniowych Zabek.

Jak cos robic to tak zeby za 10 lat nie trzeba bylo wszystkiego budowac od
            poczatku!

pozdr
            mariusz
            • tomkrt Re: Trzeba coś zrobić z węzłem 12.12.06, 13:23
              pyzaptys napisał:

>
              > A skoro Nowoziemowita to nie tak jak jest proponowana przez srodek poludniowej
              > czesci Zabek ale wzdluz poludniowej ich granicy tak aby stanowila czec
              > poludniowej obwodnicy Zabek/Zielonki. Obecne plany wywodza sie z czasow gdy nie
              >
              > bylo jeszcze masowej rozbudowy poludniowych Zabek.
              >
              > Jak cos robic to tak zeby za 10 lat nie trzeba bylo wszystkiego budowac od
              > poczatku!

Obecne plany wywodzą się z (lat 70 tych), z czasów kiedy było planowane w Ząbkach południowych gigantyczne osiedle na 20-30 tysięcy ludzi.
              Miały to być 10-15 piętrowe bloki budowane przez wielkie zakłady przemysłowe Warszawy dla swoich pracowników m.in przez FSO.
              Zaczęto też budować uzborjenie terenu - zbudowano wielki kolektor ściekowy, oraz linie wysokiego napięcia ze stacją transformatorową - obecnie na ul. Gajowej
              Czasy się troche pozmianiały i zabudowano tereny niższymi osiedlami.
              ale droga nadal jest potrzebna.

O prowadzeniu obwodnciy Ząbek i Zielonki na południowej granicy tych miast
              należy zapomnieć.
              tereny południowe Zielonki to czynny poligon i wojsko go nie zwolni i nie pozwoli przeciąć go drogą.
              Południe Ząbek - tutaj prowadzenei drogi było by bardziej realne ale również kłopotliwe - chocaiżby z powodu istnienia infrastruktury podziemnej ellektrociepłowni, starego wysypiska smieci, oraz rezerwatu Rembertów.

Jeśli kiedyś taka droga miała by powstać powinna być być uwzględniona w projektach inwestycji takich jak wschodnia obwodnica Warszawy, czy mmodernizacji drogi 631 do klady GP. Niestety taka droga nie istnieje w żadnym studium kierunków rozwoju zagospodarownia przestrzennego ani wojewódzkim, ani powiatowym czyli tym bardziej w planach zagospodarowania powiatu wołomińskiego i Warszawy (Targówka, Rembertowa)
              Więc na razie w projektach obwodnic powiązania z jakąś przyszłą drogą w tym miejscu nie są brane pod uwagę.

Jeszcze jeszcze jedne ważny aspekt - przez Ząbki przebiega droga wojewódzka 634 i w pobliżu Ząbek będzie zloklakizowany węzeł obwodnicowy Zielonka.
              Jakoś do tego węzła trzeba będzie dojechać zarówno od centum Warszawy jak i od obwodnicy śródmieścia.
              Więc droga w śladzie Nowo-Ziemowita i tak będzie musiała powstać bo inaczej Ząbki zostaną totalnie zakorkowane.
              • pyzaptys Re: Trzeba coś zrobić z węzłem 12.12.06, 16:26
                > Obecne plany wywodzą się z (lat 70 tych), z czasów kiedy było planowane w ...
                Tak ale zauwaz ze wowczas nie brano pod uwage tak gigantycznego wzrostu liczby
                samochodow....

> tereny południowe Zielonki to czynny poligon i wojsko go nie zwolni i nie
                No dobrze a wschodnia obwodnica Warszawy? Przeciez na wschod od Rembertowa
                zaplanowano specjalny zjazd dla wojska. I ta obwodnica tez przecina wymieniony
                poligon. Z drugiej strony nie wydaje mi sie zeby w bezposredniej bliskosci
                terenow zabudowanych Zielonki byly jakies super wazne instalacje i nie daloby
                sie wydzielic odpowiedniego pasa na droge. Z drugiej strony mysle ze i wojsko
                na takiej drodze by skorzystalo.

A jezeli juz bylby plan takiej obwodnicy to i glowny wezel dla Zabek
                poludniowych i Zielonki z ekspresowa bylby na ich przecieciu.

> - przez Ząbki przebiega droga wojewódzka 634
                > i w pobliżu Ząbek będzie zloklakizowany węzeł obwodnicowy Zielonka.
                > Jakoś do tego węzła trzeba będzie dojechać zarówno od centum Warszawy jak i
                od
                > obwodnicy śródmieścia.

No wlasnie! Nowoziemowita i jej przedluzenie - obwodnica poludniowo-wschodnia
                Zabek i Zielonki to bylby doskonaly lacznik miedzy obwodnicami.
                Ciekawe jak sobie projektanci wyobrazaja plynny ruch przez centrum Zabek ze
                skrzyzowaniami i swiatlami. Mnie sie wydaje ze duzo lepszym rozwiazaniem jest
                wyprowadzanie ruchu tranzytowego poza miasta i osiedla - na ich obrzeza. A ta
                wlasnie droga ma spelniac taka funkcje tranzytowa dla mieszkancow Zielonki,
                Kobylki i Wolomina itd.
                • tomkrt Re: Trzeba coś zrobić z węzłem 13.12.06, 00:58
                  pyzaptys napisał:

> > Obecne plany wywodzą się z (lat 70 tych), z czasów kiedy było planowane w
                  > ...
                  > Tak ale zauwaz ze wowczas nie brano pod uwage tak gigantycznego wzrostu liczby
                  > samochodow....

Nie doceniasz urbanistów i projektantów - była zostaniona rezerwa pod Nowo -
                  Ziemowita która spokojnie by wystarczyła do 2020 roku.

>
                  > > tereny południowe Zielonki to czynny poligon i wojsko go nie zwolni i nie
                  >
                  > No dobrze a wschodnia obwodnica Warszawy? Przeciez na wschod od Rembertowa
                  > zaplanowano specjalny zjazd dla wojska. I ta obwodnica tez przecina wymieniony
                  > poligon. Z drugiej strony nie wydaje mi sie zeby w bezposredniej bliskosci
                  > terenow zabudowanych Zielonki byly jakies super wazne instalacje i nie daloby
                  > sie wydzielic odpowiedniego pasa na droge. Z drugiej strony mysle ze i wojsko
                  > na takiej drodze by skorzystalo.
                  Wschodnia obwodnica przechodzi obok poligonu ( za wyjątkiem wariantu samorządowego "W3") przciwko któremu MON głośno protestuje
                  Rzeczywiście na potrzeby wojska jest projektowany węzeł o stosunkowo małej przepustowości i niskiej klasy "WC"
                  Z moich nieformalnych rozmów z ludźmi z Zielonki związanymi z wojskiem śmiem twierdzić, że wojsko nie zgodzi się na przecięcie jednostki wojskowej drogą i odcięcie wojskowego instytutu uzbrojenia od poligonu. Szczeólnie że ta droga by przebiegała w 1/4 długości poligonu (a to jest poligon altyreryjko- rakietowy).
                  siskom.waw.pl/temporary/Zabki-zielonka.jpg
                  Zgodze się że jakby takie rozwiązanie dąło się zrealizować to było by dobre rozwiązanie ale nie rozwiązuje wszystkich problemów.
                  Rozwiązanie proponowane przez niekórych, taj aby drogę puścić tylko do Żołnierskiej jest złe bo bardziej atrakcyjną dla kierowców staniesię droga na skroś przez Ząbki. np. ks Skorupki, Steczyka, Szwoleżerów ...

Taka lokalizacja drogi - niestety robi ją bezużyteczną dla komunikacji zbiorowej. większość mieszkańców miasta będzia miała za daleko do przystanków szybkich autobusów kursujących Nowo-ziemowita nowym śladem i obwodnicą .

>
                  > A jezeli juz bylby plan takiej obwodnicy to i glowny wezel dla Zabek
                  > poludniowych i Zielonki z ekspresowa bylby na ich przecieciu.
                  >
                  > > - przez Ząbki przebiega droga wojewódzka 634
                  > > i w pobliżu Ząbek będzie zloklakizowany węzeł obwodnicowy Zielonka.
                  > > Jakoś do tego węzła trzeba będzie dojechać zarówno od centum Warszawy jak
                  > i
                  > od
                  > > obwodnicy śródmieścia.
                  >
                  > No wlasnie! Nowoziemowita i jej przedluzenie - obwodnica poludniowo-wschodnia
                  > Zabek i Zielonki to bylby doskonaly lacznik miedzy obwodnicami.
                  > Ciekawe jak sobie projektanci wyobrazaja plynny ruch przez centrum Zabek ze
                  > skrzyzowaniami i swiatlami.

Przy pełnej rezerwie jaka była można by sie bawić jakieś zagłębienia czy nawet tunelowanie, jezdnie loklane i pełne ekranowanie jezdni głównych - obecnie niestety jest za wąsko.
                  Pozostaje tylko okresowa zielona fala.

Przyominam, że Nowoziemwita - nie jest jeszcze zaprojektowana
                  są tylko zrobione pewne założenia co do przebiegu i klasy drogi m.in w planie zagospodarowania przestrzennego województwa i studium warszawy (starych MPZP Warszawy też była) Powinna również być ustanowiona rezerwa również w MPZP Ząbek.

Plany samej drogi sporządza się tuż przed budową zeby się nie przeterminowały.

>Mnie sie wydaje ze duzo lepszym rozwiazaniem jest
                  > wyprowadzanie ruchu tranzytowego poza miasta i osiedla - na ich obrzeza. A ta
                  > wlasnie droga ma spelniac taka funkcje tranzytowa dla mieszkancow Zielonki,
                  > Kobyłki i Wolomina itd.

Oczywiście że było by lepszym rozwiązaniem - tylko czy jest to realne ?
                  Ktoś musiał by zlecić zrobienie studum wykonalność dla takiej dorgi
                  i jeżli by okaząła się realna - to ktoś musiał by ją sfinasować -a to spory kwałek asfaltu-i to po nowym śladzie - co oznacza konieczność wykupu całości gruntów.

Nie zapominajmy o samochodach z Ząbek południowych - też ten ruch musi być jakoś zebrany - to ok 8 tysięcy samochodów.
                  Po modernizacji ciągu Żołnierskiej do klasy GP - poznikają wyjazdy lub przynajmniej prawoskręty z każdej uliczki i trzeba będzie jeździć przez Rondo (przynajmniej w jedną stronę).
        • tomkrt Re: Trzeba coś zrobić z węzłem 04.12.06, 20:37
          admiral_0000 napisał:

> Dokunetacja, jak dokumentacja...
          > Trzeba coś zrobić z węzłem Żaba, bo to, co obecnie się proponuje to jedna
          > wielka kicha.
          > Bezkolizyjne relacje w ciągu Odrowąża a tymczasem 4 swiatła pod rząd w ciągu
          > Obwodnicy Śródmieścia (czyli z Zabranieckiej do Starzyńskiego).
          Przy takim rozwiązaniu bierze w łeb idea obwodnicy śródmieścia z mostem Gdańskim.

W węźle Żaba straszine dużo torów jest i wysokie nasypy kolejowe, ale mimo to przydała by się również bezlkolizyjna relacja Zabraniecka - Starzyńskiego.
          bezkolizyjna relacja z Odrowąża - też powinna zostać - bo po modrernizacji ciągu Odrowąża, Wysockiego i Marywislkiej to będzie jedna ze spinek z TMP, Mostem Grota i Trasą Krasińskiego.

Nie należy zapominać że św Wincentego też będzie kiedyś GP.
          Na mój gust powinien powstać tam pełny węzeł WA (+1, +2) lub (-1 +1) pomiędzy wszystkimi drogami planowanymi jako GP i dodatkowo to rondo z tramwajem na poziomie zero które by obsługiwało pozostałe relacje - Szwedzką, Inżynierską.

wtedy węzeł Żaba w połączeniu z systemem zarządznia ruchem i znakami zmiennej treści mógłby pełnić funkcje zwrotnicy dla ruchu, na wypadek jakiś zdarzeń na którejś z tras mostowych i dociążać pozostałe mosty.

Przy obecnie planowanym rozwiazaniu - wyglada na to że wygodniej będzie jechać od Zabranieckiej mostem Krasińskiego lub Grota niż Mostem Gdańskim.
          • tarantula01 Re: Trzeba coś zrobić z węzłem 04.12.06, 22:32
            Moim zdaniem żaden węzeł WA nie jest tam potrzebny, ani spinanie dróg GP, a
            jedynie rozpatrzenie możliwości połączenia północnej nitki obwodnicy
            śródmieścia od strony Radzymińskiej ze Starzyńskiego (+2, -1)lub wcześniej ze
            Szwedzką (tunel w nasypie kolejowym, południowa jezdnia miejscowo +1 lub
            skierowanie ruchu w stronę Szwedzkiej poprzez dodatkową jezdnię przylegającą do
            nasypu już od Radzymińskiej i w odpowiednim miejscu przejście pod torami - wlot
            w Szwedzką.
            Obwodnica Śródmieścia zakorkuje się przy zwiekszonym ruchu w:
            rejonie lewoskrętu w Międzyparkową - przyblokowany most Gdański
            rejonie ronda Babka (gdy nie będzie swobodnego przejazdu w ciąg Okopowej i
            Towarowej.
    • variance Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 04.12.06, 19:16
      Kiełbasa wyborcza Marcinkiewicza!;) (taki był chyba ostatnio obowiązujący
      komentarz do takich newsów!)
      • robert_c Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 04.12.06, 19:28
        variance napisał:

> Kiełbasa wyborcza Marcinkiewicza!;) (taki był chyba ostatnio obowiązujący
        > komentarz do takich newsów!)

Tyle że o ile mi wiadomo, to wybory i zwykle towarzysząca im kampania już się skończyły.

Pracę nad praską obwodnicą śródmieścia trwają już od kilku lat. Szczegóły można znakeźć od dawna na naszej stronie.
        czyli w tym przypadku nikt nie wyciąga jakiejś inwestycji z rękawa na otarcie łez (nie będzie Mostu Północnego, ale za to będzie Most Krasińskiego), tylko konsekwentnie realizuje wcześniej sporządzone plany.

Teraz tylko trzymać kciuki za jakość naszych urzędników, by dokumentacja została sporządzona perfekcyjnie i by trasa ta dostała dofinansowanie z funduszy UE. Bez tego nie będzie kasy (a Trasa NS czeka i powinna być realizowana niewiele później).
        • variance Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 04.12.06, 20:20
          > Tyle że o ile mi wiadomo, to wybory i zwykle towarzysząca im kampania już się
          skończyły.

poważnie???;) to było ironiczne, bo gdyby ten sam news pokazał się 2 tyg. temu
          to jestem pewiem, że nie trzymałbyś kciuków za inwestycję (tak jak ja), tylko
          grzmiał z oburzeniem, jak to Marcinkiewicz-Obiecankiewicz itp. itd. Całe
          szczęście przerżnął wybory i znowu będzie można na tym forum poczytać rzeczowe
          opinie i dyskusje o rozwoju komunikacji w Wawie;)

> czyli w tym przypadku nikt nie wyciąga jakiejś inwestycji z rękawa na otarcie
          łez (nie będzie Mostu Północnego, ale za to będzie Most Krasińskiego)

Mam mapę Wawy z 1939 i tam jest most krasińskiego jako planowany, więc nie tak
          bardzo z rękawa.
          • robert_c Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 04.12.06, 22:53
            > Całe
            > szczęście przerżnął wybory i znowu będzie można na tym forum poczytać rzeczowe
            > opinie i dyskusje o rozwoju komunikacji w Wawie;)

Na tym forum nie politykujemy, a przynajmniej staramy się trzymać od niej z daleka. Nie bardzo rozumiem więc czemu od pewnego czasu tak bardzo starasz się upolitycznić to forum.
            Wszelkie inwestycje w Warszawie zależą (niestety) od aktualnie rządzących. Jeśli rządzący dokonują zaniechań w inwestycjach, a te, które przeprowadzają, prowadzone są w skandalicznych warunkach, to krytyka ich poczynań jest jak najbardziej słuszna. Jeśli obecna ekipa "właścicieli" Warszawy okaże się równie nieudolna, co poprzedna, to spotka się również z krytyką. Nie ma tu żadnego znaczenia spod jakiego sztandaru się wywodzi. Ty możesz traktować taką krytykę jako politykowanie. Włala.
            Żyję na tym świecie troche lat. Te ostatnie wybory były chyba dwunastymi w wolnej Polsce, w jakich głosowałem. Wiem więc doskonale, że najwiecej buduje się na miesiac przed terminem głosowania, a potem niewiele z tego wychodzi.
            Ja osobiście dosyć mam już inwestycji, które ładnie wyglądaja tylko na papierze.
            Ty oczywiście masz prawo być zadowolonym z rozwoju infrastruktury miejskiej w ciągu ostatnich 4 lat. Pozwól jednak, że ja pozostanę przy swoim zdaniu.

Poza tym nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek pisał tu o byłym komisarzu per "Obiecankiewicz".

> Mam mapę Wawy z 1939 i tam jest most krasińskiego jako planowany, więc nie tak
            > bardzo z rękawa.

Był planowany od 67 lat i nagle na 2 tygodnie przed wyborami zaczął się "budować"????
            Popatrz jeszcze na tą mapę i odpowiedz ileż to jeszcze znajdziesz na niej inwestycji, których w Warszawie nie ma. Odpowiedz też sobie na pytanie, po co budować na raz dwa nowe mosty na północy Warszawy.

Powtarzam raz jeszcze - projekty, warianty praskiej części obwodnicy śródmieścia są tworzone od kilku lat, kampania wyborcza się skończyła, nie ma więc obecnie żadnych powodów, by obecne informacje o przyspieszeniu tej inwestycji traktowac jako obiecanki.
            • polsmol Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 07.12.06, 12:31
              robert_c napisał:

> Na tym forum nie politykujemy, a przynajmniej staramy się trzymać od niej z
              >daleka.

Jesteście równie apolityczni co Majchrowski :(

>kampania wyborcza się skończyła, nie ma więc obecni
              > e żadnych powodów, by obecne informacje o przyspieszeniu tej inwestycji
              traktow
              > ac jako obiecanki.

Nie oszukujmy się. Wasi koledzy złapali stołki więc nie wypada ich krytykować a
              już na pewno wyzłośliwiać się.
              Teraz trzymacie kciuki za urzędników których jeszcze klika tygodni temu
              obrzucaliście inwektywami. Ładny mi obiektywizm. :(
    • masstah Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 05.12.06, 00:00
      Ten projekt w takiej formie nie przejdzie, wiele razy to mówiłem, powtórzę po
      raz kolejny. Jak się miasto będzie przy nim upierać to doczekają się drugiej
      Chomiczówki, to będzie jedyny efekt. Albo oni nie mają mózgów odgrzewając te
      kotlety bez zmian albo to rzeczywiście tylko kiełbacha. Gdyby o tym napisała
      jakaś inna gazeta to można by się i zastanawiać, ale skoro pisze rządowo
      kartoflana gadzinówka to chyba nie ma o czym mówić.
      • bultek Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 05.12.06, 17:57
        Też uważam że będzie problem ma Ul. Wiatracznej.
        Chyba dwa lata temu W Stołku była informacja że trasa pójdzie po śladzie ul.
        Wiatracznej ale w tunelu. Tunel kończy się za ul. Szaserów, a najlepiej dalej,
        za ul. Chrzanowskiego.
        Po pewnym czasie zaczęto mówić o wykopie.
        A moim skromnym zdaniem to powtarzanie błędów z Trasy Łazienkowskiej pomiędzi
        pl. Na Rozdrożu a Rondem Jazdy Polskiej. Przecież teraz stwierdzono że
        najlepsze rozwiązanie dla tego rejonu to przykrycie wykopu trasy.
        A w rejonie Wiatracznej proponuje się wykop. Coś wydaje mi się, że rezerwa na
        Wiatracznej jest jednak węższa niż szerokość Trasy Łazienkowskiej w rejonie Pl.
        Na Rozdrożu.
        Po co powtarzać ten sam błąd i robić trasę w wykopie?
        Po co później zastanawiać się jak to przykryć?
        Dlaczego nie zrobić czegoś od początku porządnie?
        Dlaczego fragment dzielnicy ma być przedzielony wykopem który demoluje cały
        ruch lokalny?? Tam jest kilkanaście lokalnych uliczek, powiązanych ze sobą.

I tak, nawet gdyby trasa była w tunelu będą protesty okolicznych mieszkańców.
        Ale gdy trase zaproponują w wykopie to skala tych protestów bedzie znacznie
        większa.
        Sam nie jestem przeciwnikiem tej trasy tylko jeżeli przesów się wcześnijszą
        lokalizację w inne miejsce to trzeba w tym drugim miejscu zaproponować
        rozwiązanie maksymalnie korzystne dla mieszkańców tej okolicy.
        Pzdr.
        • yasioo7 Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 05.12.06, 22:28
          DHV jest w tracie opracowywania 4 wariantów Obwodnicy Pragi. Z pewnością ZDM
          będzie organizował jakieś konsultacje, na których będzie można zgłosić uwagi do
          projektu. Ze swej strony dodam, że za minimum uważam tunel zaczynający się
          przed Wiatraczną, a kończący za Szaserów.
          Co do Ronda Żaba - estakady w ciągu Odrowąża - Obwodnica Pragi mogą być
          potrzebne. Za to na pewno bardzo potrzebna jest bezkolizyjna relacja
          Starzńskiego - Obwodnica Pragi. Może tunel od Starzyńskiego pod 11-go Listopada
          i torami kolejowymi? Nie wyobrażam sobie tej relacji w poziomie +2...
        • masstah Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 06.12.06, 00:45
          Ja też jestem zwolennikiem tej trasy (a mieszkam 50 metrów od niej), nawet
          wykop bym z bólem przeżył. Ale to ja - a jestem pewien że 99% współmieszkańców
          aż tak łaskawym by nie było. Poza tym, oprócz tunelu pozostaje sprawa
          uporządkowania ronda Wiatraczna (i cholernego lewoskrętu z Grochowskiej), i
          pomyślenia nad prawoskrętem z Grochowskiej w tunel (moim zdaniem jest to
          konieczne). Poza tym to co zaproponowali dla ruchu lokalnego przy Wiatracznej
          to jest jakaś granda i nie bierze w ogóle pod uwagę że w ciągu ostatnich 10ciu
          lat powstało tu kilkanaście dużych bloków i mieszka parę tysięcy ludzi. A oni
          chcą cały ten ruch puścić zamiast w Wiatraczną to w jakąś wąską uliczkę
          stworzoną kosztem parku. To jest jakaś paranoja.
          • admiral_0000 Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 06.12.06, 12:13
            Zapopmnij o zjędzie do tunelu z Grochowskiej - za wąski tunel, za mało miejsca
            na takie cuda. Powiązanie będzie musiało iść przez drogę serwisową na poziomie
            0. Co więcej, nie ma szans na zachowanie ciągłości przejazdów przez Kobielską,
            Paca, Prochową... będą mogły zostac co najwyżej prawoskręty. W przeciwnym
            wypadku serwisówki stracą przepustowość i korek będzie obejmował samo rondo.
            Zrobi sie po prostu kociokwik. Im dłużej się zastanawiam, tym bardziej dochodzę
            do wniosku, że 2x2 na na tych drogach zbiorczych to będzie za mało... ale na
            2x3 nie ma miejsca... Kuźwa, przecież tam ustanowiono korytarz dla
            małoucześczanej trasy uzupełniającej w klasie G!! A nie kluczowej Obwodnicy
            Śródmiejskiej.
            Ty się przejmujesz tym, że trzeba bedzie wyburzyć dom z 30 mieszkaniami (bo, że
            trzeba będzie go wykupić i wyburzyć to jest oczywiste - inaczej nie da rady) a
            mnie tymczasem o ból głowy przyprawia myśl -co będzie, jeśli przy okazji
            decyzji środowiskowej wyjdzie przekroczenie hałasu w blokach od Wiatraczej? A
            raczej wyjdzie - i to wcale nie od ruchu na jezdniach głownych we wkopie - ale
            od ruchu na jezdniach zbiorczych, prowadzących do Ronda i Grochowskiej. Ekranów
            tam sie nie da postawić - bo nie ma miejsca. Co będzie jeśli okaze się, że
            wyjdzie, że trzeba wyburzyć całą zachodnią pierzeję Wiatracznej???

Tam jest po prostu za wąsko.
            Nie byłoby tych problemów, gdyby budować Obwodnicę po śladzie Al. Tysiąclecia.
            Ale za tę sytuację możesz podziekować mojej klubowej koleżance Marzence
            Koraszewskiej i jej przyjaciołom z Saskiej Kępy, którzy za największy sukces
            uważają własnie uwalenie Al. Tysiąclecia.
            • masstah Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 06.12.06, 16:37
              Aha, dla wyjaśnienia: wspominasz że cała pierzeja Wiatracznej byłaby do
              wyburzenia z powodu przekroczenia norm hałasu. Właśnie tam Marvipol za chwilę
              zacznie budować blok na lekko licząc 1000 osób. Parę dni temu dostali
              pozwolenie na budowę. Blok będzie oddzielać od Wiatracznej tylko chodnik (jak
              to w mieście).

Przyznam że do tej pory słyszałem że jezdnie serwisowe na powierzchni mają mieć
              po jednym pasie w każdą stronę a nie dwa.
              • admiral_0000 Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 07.12.06, 10:14
                Marvipol... no to mają problem!
                (A raczej my mamy problem).
                A oni na pewno budują się po zachodniej stronie Wiatraczej?
                A jeśli chodzi o układ jezdni to poczytaj sobie Studium Wykonalnści i analizę
                wielokryterialną: układ ma być taki - od Zabranieckiej do wejścia w Wiatraczną
                2x4 a następnie te cztery w obu przypadkach dzielą się na 2+2 .
    • chaladia Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 05.12.06, 18:50
      Mam nadzieję, że wcześniej powstanie od dawna zapowiadany odcinek
      ul. Strażackiej łączący ul. Zabraniecką z ul. Chełmżyńską i ul. Żołnierską.

Generalnie trudno się do tego projektu "przyczepić", choć
      przedmówcy "wychodzili z siebie", żeby tego dokonać. Mój komentarz byłby taki,
      że po co aż tak długie estakady, jak to pokazano na wizualizacji. Tam
      starczyłaby 1/3 tego. Większość torowisk jest już nieczynna i rozebrana - nie
      wiem, czy decyzją PKP, czy rozkradziono szyny na złom, a podkłady na
      podpałkę...

Nie zaszkodziłoby też polobbować o kolejny etap tej inwestycji, tzn.
      przedłużenie ul. Kijowskiej przez tereny kolejowe do ul. Boruty i pod torami do
      Zabranieckiej.
      • zbooycerz Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 07.12.06, 22:02
        chaladia napisał:

> Mam nadzieję, że wcześniej powstanie od dawna zapowiadany odcinek
        > ul. Strażackiej łączący ul. Zabraniecką z ul. Chełmżyńską i ul. Żołnierską.

to ma byc 1x1?

> Nie zaszkodziłoby też polobbować o kolejny etap tej inwestycji, tzn.
        > przedłużenie ul. Kijowskiej przez tereny kolejowe do ul. Boruty i pod torami
        do> Zabranieckiej.

to musialoby byc nie wczesniej niz obwodnica, dopiero bylyby tu korki...
        sa jakies materialy dostepne na temat tego etapu?
        • chaladia Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 08.12.06, 19:02
          Nie widzę powodu, by to opóźniać. Ruch można wyprowadzić już teraz na wiadukt
          przy OBIm.
    • siskom_tak Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 06.12.06, 21:50
      Powyższy post został usunięty ze względu na znajdujące się w nim wyrazy
      uznawane powszechnie za niecenzuralne. Przypominam, że posty zawierające takie
      wyrazy nawet w formie "wygwiazdkowanej" będą bezwzględnie usuwane.
      • admiral_0000 Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 07.12.06, 10:17
        A jaki post? Może było w nim coś merytorycznego? Jeśli tak, to uważam, że
        należało go zachować, co najwyżej obdarzyć odpowiednim komentarzem.
        • masstah Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 07.12.06, 15:10
          Chodzi zapewne o mój post, nieco mnie może i poniosło - ale z drugiej strony
          jak chcecie mieć taki wersal to raczej nic tu po mnie, zbyt temperamentny
          jestem.

Nie pamiętam dokładnie co wczoraj pisałem, generalnie idea była taka że jak
          mają tak budować to ja trzymam kciuki by wcale nie budowali. I że będzie druga
          Chomiczówka tyle ze bardziej.

A Marvipol zdecydowanie buduje po zachodniej stronie, tuż przy ulicy. Coś koło
          300 mieszkań.
    • yasioo7 Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 08.12.06, 10:27
      DHV projektuje odcinek od Wiatracznej do Zabranieckiej. Powstały 4 warianty
      tego odcinka. Pozostałe odcinki, tj. Zabraniecka - Radzymińska i Radzymińska -
      Rondo Żaba nie są opracowywane. Nie wiadomo czy będą opracowywane w ciągu
      najbliższych 5 lat - ZDM i BNAM nabrały wody w usta.
      • masstah Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 08.12.06, 23:38
        Jakaś kpina. A co niby miałby dać ten kawalątek do samej Zabranieckiej, gdzie
        te samochody miałyby dalej jechać, tym 2x1 wiaduktem na Kraśnickiej i innymi
        jednopasowymi ulicami na Utracie? Minimum to Radzymińska, inaczej nie ma sensu
        w ogóle nic ruszać.
        • admiral_0000 Re: DZ: Obwodnica Pragi :-) 11.12.06, 09:31
          Tak zostało zapisane w WPI uchwalonym za Kaczora.
          Nie ma w nim żadnych zapisów odnośnie dalszych etapów Obwodnicy Pragi
          Ten WPI kwalifikuje się do zmiany w tym i w wielu innych miejscach.
          NIech się tylko sprawy wyborczo - stołkowe w mieście przewalą; na pewno będę
          męczył burmistrza, żeby powlaczyli o to na szczeblu miejskim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka