mazuba 11.02.05, 11:09 szesc miesiecy zasilku chorobowego konczy mi sie ok. 2 marca. jeszcze nic nie dostalam z Zus odnosnie przedluzenia zasilku. czy sama powinnam sie o to upomniec?? miala, ktoras z Was taka sytuacje??? pozdr magda, 33 tc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annka12 Re: ZUS raz jeszcze.... 11.02.05, 12:05 A zasilek placi ci ZUS czy zaklad pracy? Bo płatnik powinien ci przyslac to pisemko i zus raczej nie zapomina gdyz powinnas je dostac na 60 dni przed uplywem terminu.Jesli to zaklad pracy to ktos "dal d....." i lepiej zadbaj o to sama.Teraz cos sie w przepisach zmienilo ale na pewno potrzbna jest tu decyzja zus Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mazuba Re: ZUS raz jeszcze.... 11.02.05, 12:12 zaklad mi placi, tak myslalam, ze to pewnie ich wina. dzieki pozdr magda, 33 tc Odpowiedz Link Zgłoś
mazuba Re: Ostrzeżenie 14.02.05, 11:00 dziewczyny w moim przypadku zawinil pracodawca, ktory wyplaca mi zasilek ( a nastepnie "odzyskuje" te pieniadze od ZUS) i ktory nie dopilnowal abym po 120 dniach ciaglego zwolnienia (najpozniej!!!) otrzymala druk wniosku o przedluzenie okresu zasilkowego, zlozyla go z lekarzem prowadzacym w Zusie , itd, itp. w rezultacie 6 miesieczny okres zasilku konczy mi sie za dwa tygodnie, a dopiero dzisiaj firma wysle mi druk wniosku o przedluzenie zasilku... przez to pewnie bede miala duze opoznienia jesli chodzi o wyplate pieniazkow. pilnujcie tego, szczegolnie jesli zasilek wyplaca wam nie zus tylko firma, bo czasami jak sie okazuje moga o tym zapomniec... pozdr magda 33 tc Odpowiedz Link Zgłoś
martiii Re: Ostrzeżenie 14.02.05, 14:46 to prawda, trzeba tego pilnowac, ja rowniez dostalam pisemko nie na 60 dni tylko dokladnie jak ty - na dwa tyg przed koncem tego okresu. Ale zaraz poszlam do lekarza, on mi to od reki wypelnil i zanioslam do ZUS'u (polecam isc tam ok 9.0 rano, wtedy nie ma wogole ludzi) i po ok tygodniu dostalam potwierdzenie przedluzenia wyplaty zasilku (bez komisji sie obylo, ufff..). Nie wiem jednak, jak przedlozy sie to na wyplate pieniazkow, czy faktycznie bedzie opoznienie. Pozdrowionka, Marcia, 35tc ps. mazuba, ty tez marcowka jestes, gdzie bedziesz rodzic??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mazuba Re: do martiii 14.02.05, 14:55 moj zus (z racji firmy) to jest zus warszawski, wiec ja tam musze odeslac po wypelnieniu i stamtad dostane decyzje. a ja jestem albo 28 marzec, albo...7 kwiecien:):):) dzisiaj wlasnie ide na usg pierwszy raz po trzech miesiacach od polowkowego:) i sie okaze kiedy:) od poczatku mam zamiar rodzic w policach. a Ty??? pozdr serdecznie magda, 33 tc Odpowiedz Link Zgłoś